تعطیلات نوروزی اگر چه در کل کشور حداکثر 16 روز به طول انجامید اما در بازار معاملات مسکن، طولانی‌تر شده و شاید تا نیمه‌های اردیبهشت ادامه پیدا کند. در دو هفته اول امسال بیش از 98 درصد بنگاه‌های مسکن در سطح شهر تعطیل بودند و در 2 درصد باقی‌مانده، مشاوران‌املاک جز اظهار شرمندگی در مقابل مشتری، هیچ فایلی چه برای فروش و چه برای اجاره نداشتند که ارائه کنند.
همچنین در روزهای بعد از تعطیلات عید نیز اگر چه کرکره بنگاه‌ها بالا رفته، اما کماکان حجم فایل فروش و اجاره شباهت زیادی به روزهای اول سال دارد.
مشاوران‌املاک البته در این باره اظهار می‌کنند که کمبود فایل برای معامله جزو خصلت بدیهی بازار مسکن در ابتدای هر سال به حساب می‌آید، اما آنچه در شروع سال جاری به عنوان تفاوت شاخص با دوره‌های مشابه سال‌های قبل خودنمایی می‌کند، نایاب‌شدن آپارتمان برای فروش یا اجاره است.
به بیان ساده‌تر در حال حاضر، معاملات مسکن به رکود سنگین کشیده شده که دلیل اصلی آن هم، انصراف سازنده‌ها، مالکان و موجران از عرضه آپارتمان به بازار است.
تغییر صعودی قیمت مسکن در اواخر سال گذشته و همچنین هجوم تقاضا به بازار، اکنون طرف عرضه را مصمم کرده لااقل در شروع سال جدید، از فروش و اجاره دست بکشد تا تکلیف قیمت‌ها روشن شود.
طرف عرضه تصور می‌کند در حال حاضر قیمت مسکن گیج است و نباید در این اوضاع و احوال، ملک بفروشد. همچنین این تصور نیز وجود دارد که هر چقدر دیرتر ملک فروخته شود، ارزش فروش بیشتر خواهد شد.
به این دو دلیل، در روزهای اخیر و همچنین شاید تا یکی دو هفته‌ آتی، میل به فروش آپارتمان در بازار وجود نداشته باشد.
اما در همین بازار خلوت، کسانی که بتوانند فروشنده‌های پول‌لازم را پیدا کنند و با آنها عقدقرارداد کنند، برنده خواهند بود.
هم‌اکنون در بازار مسکن هستند افرادی که نیاز شدید مالی‌شان، آنها را از فکر و تمرکز بر سر نحوه نوسان قیمت یا تامل برای افزایش قیمت در آینده، واداشته است. این افراد فقط به دنبال مشتری هستند تا در کمترین زمان ممکن، واحدشان را به فروش برسانند.
تجربه سال‌های گذشته نشان داده است: معاملات مسکن همه ساله معمولاً از اواسط اردیبهشت رونق می‌گیرد و فروشنده‌ها از این زمان شروع می‌کنند به عرضه آپارتمان در بازار.
امسال از یک‌سو انتخابات ریاست‌جمهوری نیز در پیش است که این موضوع به شدت بر فضای روانی بازار مسکن سایه افکنده است.
در این باره رییس اتحادیه مشاوران‌املاک معتقد است: رکود کنونی در معاملات تاحدودی باعث کاهش قیمت مسکن شده و حتی قیمت مسکن بعد از انتخابات ریاست جمهوری به ثبات می‌رسد.
مصطفی قلی خسروی با تاکید بر اینکه تعطیلات نوروز و رکود حاصل از آن بر کاهش قیمت مسکن موثر بوده است، می‌گوید: طبیعت بازار مسکن در نوروز هر سال، چنین است، اما در این میان باید به این نکته توجه داشت که شاید برخی از دارندگان مسکن و سازندگان مسکن به دلیل نیاز مبرم به پول بخواهند قیمت‌های خود را تعدیل کنند تا هرچه سریع‌تر در بازار رکود مسکن به پول خود برسند. رییس اتحادیه مشاوران‌املاک تصریح می‌کند: به هر حال پیش‌بینی بنده این است که قیمت مسکن بعد از انتخابات ریاست جمهوری به ثبات می‌رسد.
خسروی همچنین توصیه‌ای به متقاضیان مسکن دارد مبنی بر اینکه: «به هر حال متقاضیان مسکن بهتر است برای خرید مسکن اقدام کنند، چرا که خرید ملک هیچ‌گاه به ضرر کسی نبوده است.»
اما صرف‌نظر از اینکه این روزها، فایل برای فروش یا اجاره واحدمسکونی در بنگاه‌های مسکن وجود دارد یا نه، تحقیقات میدانی در بازار مسکن درباره میزان قیمت‌ها در شروع سال جدید حاکی است: در اندک فایل‌های موجود در بنگاه‌ها، قیمت‌ها به طرز باورنکردنی افزایش یافته است. عمده این تغییر قیمت به‌خاطر حس خودباوری مالک است که باعث شده، قیمت پیشنهادی فروش آپارتمان به این شکل تغییر کند.
به عنوان مثال در یک محله از شهر تهران که پاییز امسال آپارتمان نوساز مترمربعی حدود ۴ میلیون تومان معامله می‌شد، الان فروشنده، واحدش را مترمربعی ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان برای فروش پیشنهاد کرده است.
در این میان، دلالان ملک نیز بدون آنکه بر سر کاهش قیمت پافشاری کنند و فروشنده را راضی یا متقاعد کنند به اینکه نباید قیمت کاذب پیشنهاد کند، متاسفانه توان کنترل را ندارند!
کارشناسان در این باره توصیه می‌کنند بلایی که خریداران خودرو در ماه پایانی سال گذشته برسر خودروسازان جاری کردند و با نخریدن، قیمت‌ها را کاهش دادند، باید عینا در بازار مسکن تکرار شود.
هر چند این احتمال نیز وجود دارد که فعل نخریدن به‌صورت دسته‌‌جمعی از جانب خریداران تکرار نشود و عملا کسانی که اقدام به نخریدن می‌کنند متضرر شوند!