م.ر.بهنام رئوف
جمعه ۲۹ ژوئن ۲۰۰۷ مصادف با ۸ تیر سال ۱۳۸۱، جنجال خبری اپل که از ژانویه همان سال دنیای رسانه‌های جهان را احاطه کرده بود پایان یافت و‌ای فون فرزند جدید این غول دیجیتالی جهان وارد بازار شد.

در این روز بسیاری از علاقه‌مندان با تشکیل صف‌های طولانی در برابر فروشگاه‌های اپل و شرکت AT& T ایستادند تا جزو اولین کسانی باشند که این گوشی را می‌خرند. معرفی و عرضه این محصول در آن زمان ارزش سهام اپل در بازار بورس را ۸ درصد افزایش و در مقابل، سهام شرکت‌های سازنده موبایل همچون پالم را با کاهش روبه‌رو کرد. در آن زمان و با عرضه گوشی آی‌فون که اولین نسل آن قابلیت کار در شبکه‌های نسل دوم یا ۲G را داشت انقلابی در صنعت تلفن همراه رخ داد. انقلابی که به تدریج و بعد از پنج سال اکنون باعث تغییر و تحولات بسیاری در بازار تلفن همراه شده است.


این گوشی اولین گوشی بود که صفحه ‌کلید نداشته و روی آن فقط از یک کلید home وجود دارد که با فشردن آن کاربر به صفحه اصلی یا خانه منتقل می‌شود و از صفحه حساس لمسی بهره می‌گیرد، که می‌توان با آن تایپ کرد، شماره گرفت و برنامه‌های گوناگون مبتنی بر وب و سیستم‌عامل را اجرا کرد. سیستم‌عامل این گوشی بر مبنای مک اواس است و iOS نام دارد. از زمان اولین عرضه ‌آی‌فون تا به امروز ۶ نسخه از این سیستم‌عامل منتشر شده که عرضه آخرین نسخه آن همزمان با نسل ۶ این گوشی صورت گرفته است. این گوشی همچنین از مرورگر وب‌سافاری که مرورگر اصلی اپل است بهره می‌گیرد.


آی‌فون ۲جی
این مدل اولین مدل عرضه شده در بازار است. وزن این گوشی ۱۳۵ گرم و ابعادش ۱۱۵ در ۶۱ در ۶/۱۱ میلیمتر است. صفحه نمایش آن TFT لمسی ۵/۳ اینچی است. این گوشی دارای دوربین ۲ مگاپیکسلی بدون قابلیت فیلمبرداری است. همچنین فاقد دوربین دوم و فناوری جی پی اس است. بعد از عرضه اولین مدل مشخص شد که‌ آی‌فون از فناوری بلوتوث برای ارسال و دریافت فایل پشتیبانی نمی‌کند. این گوشی در سه مدل ۴، ۸ و ۱۶ گیگابایتی از نظر ظرفیت حافظه داخلی عرضه شد. با عرضه آی‌فون ۲جی به تدریج به حجم برنامه‌های کاربردی برای این گوشی افزوده شد. هر چند که هم اکنون برنامه‌های کاربردی زیادی برای گوشی‌های هوشمند عرضه شده است اما در ابتدای امر، اکثر برنامه‌های عرضه شده جنبه سرگرمی و بازی داشت و شاید هم عرضه و استفاده از چنین برنامه‌هایی بود که باعث شد این گوشی خیلی زودتر از حد انتظار جای خود را در بین دوستداران فناوری باز کند.




آی‌فون ۳جی
تقریبا یک سال پس از توفانی که اپل در ژانویه ۲۰۰۷ با معرفی اولین نسل iPhone به راه انداخت، دومین عضو این خانواده نیز با تغییرات کم و بیش قابل توجه به بازار عرضه شد. این گوشی که از شبکه نسل سوم پشتیبانی می‌کرد جولای سال 2008 به بازار عرضه شد. وزن این مدل تنها دو گرم از مدل قبلی سبک تر یعنی 133 گرم بود و ابعادش هم اندکی تغییر کرده بود.
ابعاد آن ۵/۱۱۵ در ۱/۶۲ در ۳/۱۲ میلیمتر بود. از نظر قابلیت این گوشی تفاوت چندانی با مدل قبل خود نداشت و تنها بکارگیری جی پی اس ‌آی او اس ۴ وجه تفاوت آن با‌ آی‌فون قبلی بود. این گوشی تنها در دو مدل ۸ و ۱۶ گیگابایتی از نظر ظرفیت حافظه داخلی عرضه شد.



آی‌فون ۳جی‌اس
آی‌فون نسل سوم ماه ژوئن سال ۲۰۰۹ به بازار عرضه شد. نکته جالب اینکه در این مدل وزن این گوشی همانند مدل اول خود شد. یعنی ۱۳۵ گرم. ابعادش هیچ تغییری نکرد. بلوتوث آن از نسخه ۲ به نسخه ۱/۲ ارتقا یافت، اما همانند دو مدل گذشته قابلیت ارسال و دریافت فایل به شکل معمول سایر گوشی‌های تلفن همراه را نداشت. در سه مدل و با حافظه داخلی ۸، ۱۶ و ۳۲ گیگابایت عرضه شد.
دوربین آن از دو مگاپیکسل به 2/3 مگاپیکسل و رزولوشن عکسبرداری آن به ۱۵۳۶×۲۰۴۸ پیکسل افزایش پیدا کرد. این دوربین همچنین قابلیت فیلمبرداری داشت، اما با کیفیت VGA به این مدل قابلیت شماره‌گیری صوتی هم افزوده شد.



آی فون ۴
این مدل ماه ژوئن ۲۰۱۰ به بازار عرضه شد. وزنش دو گرم افزایش و به ۱۳۷ گرم رسید. ابعادش هم تغییر کرد به‌طوری که عرض و ضخامتش نسبت به مدل‌های قبلی کاهش یافت. ۲/۱۱۵ در ۶/۵۸ در ۳/۹ میلیمتر ابعاد این مدل بود. البته طراحی این گوشی نسبت به مدل‌های قبل عوض شد به‌طوری که بسیاری از انحناهای به کار گرفته شده در گوشه‌ها و همچنین ضخامت آن به شکل تخت درآمد. کیفیت صفحه نمایش آن هم به ۶۴۰ در ۹۶۰ پیکسل افزایش یافت دلیل آن هم به کارگیری فناوری LED-backlit IPS TFT بود. سیستم‌عامل این مدل به ‌ای او اس ۴ ارتقا یافت. دوربینش ۵ مگاپیکسلی شد که در کنار آن یک فلش ال‌ای‌دی هم قرار گرفت. همچنین کیفیت فیلمبرداری آن به HD افزایش یافت. سی پی یو ۱ GHz Cortex-A۸ دیگر تفاوت این مدل با مدل‌های قبلی بود. این مدل اولین مدلی بود که تنها با سیم‌کارت میکرو کار می‌کرد. ۸، ۱۶ و ۳۲ گیگابایت ظرفیت مدل‌های مختلف این گوشی بود. مشکل آنتن‌دهی یکی از معضلات این گوشی بود.




آی فون ۴ اس
این مدل در اکتبر 2011 عرضه شد. چند روز بعد از عرضه این مدل بود که استیو جابز، بنیانگذار شرکت اپل بعد از چندین سال تحمل بیماری سرطان درگذشت.
وزن این گوشی به ۱۴۰ گرم افزایش پیدا کرد، اما ابعاد گوشی هیچ تغییری نکرد. صفحه نمایش گوشی مانند تمام مدل‌های قبلی ۵/۳ اینچی بود. نسخه بلوتوث این گوشی از ۱/۲ به ۴ ارتقا یافت، اما همچنان امکان ارسال و دریافت فایل در آن وجود نداشت. دوربین این گوشی از ۵ مگاپیکسل به ۸ مگاپیکسل افزایش یافت و کیفیت فیلمبرداری آن به فول
اچ دی رسید. قدرت پردازش گوشی افزایش یافت به طوری که از پردازنده دوهسته‌ای Dual-core 1 GHz Cortex-A9 در آن به‌کار گرفته شد. به جز دوربین و افزایش پردازنده، این گوشی هم با مدل نسل قبلی خود تفاوت چندانی نداشت. ضعف باتری مهم‌ترین و بزرگترین مشکل 4S بود. اپل سعی کرد در این گوشی با به‌کارگیری برنامه سیری‌ جذابیت‌های نداشته در بخش سخت‌افزار را جبران کند. سیری یک برنامه کاربردی است که کاربر می‌تواند سوالات خود را به صورت صوتی از آن پرسیده و برنامه هم پاسخ مناسب را با سرچ در اینترنت برای کاربرد فراهم آورد. این گوشی در سه مدل 16، 32 و 64 گیگابایتی عرضه شد.




آی فون ۵
آی فون نسل پنج که در حقیقت ششمین‌ آی‌فون عرضه شده توسط اپل است ۱۲ سپتامبر سال ۲۰۱۲ معرفی و از بیست‌ویکم همین ماه در دسترس عموم قرار گرفت. اپل در نخستین روزها بعد از معرفی این گوشی از پیش ثبت نام دو میلیون نفر برای خرید این دستگاه خبر داد و اظهار امیدواری کرد تا پایان هفته اول عرضه این گوشی بتواند 8 میلیون نسخه از این گوشی را به فروش برساند. این درحالی است که این پیش‌بینی سریع تغییر یافت و اعلام شد که احتمالا فروش در هفته اول به 10 میلیون نسخه افزایش پیدا کند. وزن این گوشی به 112 گرم کاهش یافت. یعنی سبک‌تر از تمام مدل‌های قبلی. در حالی که از مدل آی‌فون 3 به بعد وزن نسل‌های بعد در حال افزایش بود، اما این بار اپل یک گوشی سبک ساخته بود. ابعاد این گوشی 8/123 در 6/58 در 6/7 میلیمتر است. بلوتوث این گوشی همچنان همان نسخه 4 است، اما با این تفاوت که اپل سرانجام تصمیم گرفت که قابلیت دریافت و ارسال فایل توسط بلوتوث را هم آزاد کند. دوربین این گوشی همچنان 8 مگاپیکسلی است با قابلیت فیلمبرداری با کیفیت فول اچ دی. دوربین ثانویه، اما از وی جی‌ای به 2/1 مگاپیکسل افزایش یافته است. سی پی یو همچنان همان سی پی یو قبلی است، اما این بار از چیپست A6 اپل استفاده شده است. سیستم عامل از‌ آی او اس 5 به 6 ارتقاء یافته است.
هر چند که به نظر می‌رسد فروش این مدل از‌ آی‌فون این بار رکورد مدل‌های قبلی را بشکند، اما اپل این بار نتوانسته است انتظارات کاربران خود را برآورده سازد. این مهم را می‌توان از تصاویر طنز آمیزی که برای آی‌فون ۵ در محیط وب و شبکه‌های اجتماعی منتشر شده فهمید. به‌رغم کاهش وزن و افزایش طول گوشی همچنین افزایش سرعت پردازنده اما کاربران اپل این بار منتظر استفاده از نوآوری‌های جدیدی از سوی اپل بودند. هر چند که سیستم‌عامل این گوشی هم تغییر کرده است، اما ضعف در برخی از برنامه‌ها مانند حذف نقشه گوگل و به‌کارگیری نقشه اپل باعث شده تا انتقادهای کاربران از آن افزایش یابد.