از سوی مهندس «مرجانی» - ۴ اسفند ۸۶
آخرین وضعیت ایرالکو تشریح شد
شرکت آلومینیوم ایران سومین شرکت اصل چهل و چهاری است که پس از شرکت ملی صنایع مس ایران و فولاد مبارکه وارد بورس تهران شد. ایرالکو از زمان ورود به بورس همواره مورد توجه معامله‌گران بازار بوده که از دلایل این توجه بازار می‌توان به ارزش ذاتی سهام و طرح توسعه در آستانه بهره‌برداری این شرکت اشاره کرد. در گفت‌و‌گویی با مهندس مرتضی مرجانی مدیرعامل ایرالکو به بررسی آخرین تحولات رخ داده در این شرکت بورسی پرداخته‌ایم.
وی در این گفت‌و‌گو ضمن اشاره به عملکرد ایرالکو در سال جاری، از چشم‌انداز این شرکت در سال آینده و پیش‌بینی قیمت جهانی سخن می‌گوید. گفت‌و‌گو با مهندس مرجانی مدیرعامل ایرالکو را در ادامه بخوانید:
به عنوان نخستین پرسش، آخرین تحولات رخ داده در ایرالکو را تشریح کنید.
از مهم‌ترین تحولات رخ داده در ایرالکو می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود:
۱ - افتتاح ۷۰دیگ فاز اول طرح ۱۱۰هزار تنی ایرالکو در اردیبهشت‌ماه سال جاری با ظرفیت ۳۶هزار تن در سال
2 - بومی سازی تکنولوژی طرح جدید ایرالکو باساخت ونصب تجهیزات فازهای دوم و سوم به همت و تلاش کارشناسان داخلی که هم‌اکنون قرارداد کار با پیمانکاران همه بخش‌ها منعقد شده و در حال فعالیت است.
۳ - انتخاب و معرفی ایرالکو به عنوان واحد صادرکننده نمونه استان
4 - انتخاب و معرفی ایرالکو در بین شرکت‌های عضو بورس اوراق بهادار کشور به عنوان سودده‌ترین شرکت بورس در شش ماهه اول سال جاری
۵ - کسب پروانه کاربرد علامت استاندارد تشویقی توسط ایرالکو از سوی موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به دلیل کیفیت بالای محصولات
6 - استقرار سیستم مدیریت یکپارچه I.M.S با نگرش رعایت نکات ایمنی، بهداشت کار و محیط زیست و همچنین کیفیت محصول که با تلاش و کوشش همکاران محترم تا مرحله دریافت گواهینامه 3 سیستم فوق، پیش رفته و در آینده‌ای نزدیک اخذ خواهد شد.
۷ - انتخاب ایرالکو به عنوان واحد برگزیده پژوهش در محور نوآوری و یا جذب تکنولوژی توسط سازمان توسعه و نوسازی معادن‌وصنایع معدنی کشور (ایمیدرو)
8 - افزایش چشمگیر تولید در ده ماهه اخیر سال جاری به طوری که تولید کارگاه ریخت در سال گذشته 103259تن بوده که این میزان در 10ماهه سال جاری 101934تن بوده است.
ایرالکو، طرح آندسازی را در دستور کار خود داشت، بفرمایید که سرانجام بهره‌برداری از این طرح چه شد؟
براساس مصوبه اخیر هیات محترم دولت مقرر شد، کارخانه آندسازی در مکانی خارج از محدوده شهر اراک (در 35کیلومتری خارج از شهر) احداث شود. به همین منظور اقدامات لازم جهت انتخاب زمین برای احداث کارخانه آندسازی به‌عمل آمده و با حضور مهندس محرابیان، وزیر محترم صنایع و معادن کلنگ کارخانه تولید آند ایرالکو در مورخه 18/11/86 به زمین زده شد. نظر به اینکه اجرای این پروژه به دو سال زمان نیاز دارد به ناچار آند مورد نیاز ایرالکو در این مدت باید از خارج کشور خریداری شود یا می‌توان با تمهیداتی از کارخانه آندسازی مجتمع المهدی استفاده کرد.
ایرالکو چه برنامه‌های دیگری برای آینده دارد؟
تکمیل و راه‌اندازی فازهای دوم و سوم طرح 110هزار تنی ایرالکو، تسریع در احداث کارخانه آندسازی طرح جدید، تجهیز اسکله اختصاصی بندرامام (ره) به دستگاه «شیب آن لودر» (تخلیه‌کننده مکنده یا ship un loder)، ارتقای سطح آموزش کارکنان با توجه به نوسازی خطوط تولید و اختصاص بخشی از تولید به آلیاژهای ویژه و استراتژیک مورد نیاز صنایع از جمله برنامه‌های آینده شرکت است.
چه پیش‌بینی از قیمت‌های جهانی سال آینده آلومینیوم دارید و آیا احتمال افزایش قیمت‌های جهانی در سال آتی وجود دارد؟
در سال آینده، مشابه شش ماه اخیر در سال جاری به دلیل افزایش موجودی (L.M.E) نباید افزایش قیمت چشمگیری را شاهد باشیم، ولی افزایش بهای مواد اولیه خصوصا افزایش شدید بهای انرژی که نقش اساسی در قیمت تمام شده آلومینیوم ایفا می‌نماید، می‌تواند هر گونه افزایش قیمت آلومینیوم را در سال آینده توجیه کند.
ایرالکو در مواجهه با فصل سرما چه عملکردی داشت؟
خوشبختانه از سال‌های قبل تمهیدات لازم در رابطه با دوگانه‌سوز نمودن مشعل‌های کارگاه ریخت و آندسازی آلومینیوم اندیشیده شده بود. همچنین در فصل گرما به مقدار کافی گازوییل موردنیاز در مخازن ذخیره شده بود. لذا قبل از وضعیت بحرانی اخیر با پیشنهاد شرکت گاز استان مرکزی نسبت به تغییر سوخت از گاز طبیعی به گازوییل مبادرت کردیم و لذا در این رابطه هیچ گونه مشکلی نداشتیم.
پیش‌بینی شما از پوشش EPS شرکت تا پایان سال چگونه است، همچنین بفرمایید که چه سیاستی برای تقسیم سود دارید؟
هما نگونه که قبلا گفته شد در سال جاری بیشترین میزان تولید در ایرالکو محقق گردید. از طرفی قیمت آلومینیوم در ماه‌های اخیر کاهش یافته است. لذا امیدواریم افزایش تولید، کاهش قیمت را پوشش دهد. همچنین در رابطه با تقسیم سود در نظر داریم در صورت موافقت سهامداران در مجمع عمومی 80درصد سود سهام را تقسیم کنیم.
شرکت در اطلاع‌رسانی شفاف به بورس چه اقداماتی داشته، همچنین ارائه خدمات به سهامداران جزء پس از ورود شرکت به بورس چگونه بوده است؟
سعی ما بر این است که در راستای اطلاع‌رسانی شفاف به سهامداران محترم به بهترین شکل ممکن عمل نماییم و در این خصوص اقدامات ذیل صورت پذیرفته است.
دایر نمودن دفتری در شهر صنعتی اراک برای پاسخگویی به سوالات احتمالی سهامداران، ارائه گزارشات فصلی و حسابرسی شده در موعد مقرر زمانی در سایت بورس اوراق بهادار و ایجاد فضایی در سایت اختصاصی آلومینیوم به منظور اطلاع‌رسانی مهم‌ترین اقدامات در جهت ارائه خدمات به سهامداران محترم بوده است.
برگردیم به بحث در رابطه با طرح جدید، بفرمایید که در صورت راه‌اندازی خط جدید، سرنوشت خط قدیم چگونه است و آیا به صورت قراضه فروخته می‌شود؟
کارخانه قدیمی شامل کارگاه‌های احیا، ساخت و پخت آند و کارگاه ریخت است. علاوه‌بر کارگاه‌های فوق، ایستگاه پست ۲۳۰کیلوولت ورکتی فایر بیشترین سهم را در هزینه احداث کارخانه قدیم به خود اختصاص داده است.
سازه و تجهیزات کارگاه ساخت و پخت آند در صورت توقف کارخانه، غیرقابل استفاده است. در طرح جدید، کارگاه ریخت پیش‌بینی نشده است. زیرا عملیات شمش‌ریزی در کارگاه قدیم انجام می‌شود. دیگ‌ها و سایر تجهیزات کارگاه احیای قدیم نیز قابل انتقال به مکان دیگر نیست. لذا با توجه به مراتب فوق به منظور جلوگیری از بروز خسارات و ضرروزیان به بیت‌المال پیشنهاد کرده‌ایم با استفاده از واحد پست 230کیلو ولتی ورکتی فایر و احداث یک خط جدید تولید با تکنولوژی مشابه طرح 110هزار تنی بتوانیم بخشی از کمبود تولید آلومینیوم را در کشور مرتفع نماییم.
موقعیت ایرالکو در ایران و منطقه به لحاظ تولید آلومینیوم چگونه است؟
ایرالکو به عنوان اولین تولیدکننده شمش‌های آلومینیوم در ایران با بیش از 3دهه فعالیت، نقشی محوری و اساسی در تولید فلز استراتژیک آلومینیوم در کشور ایفا می‌نماید.
عمده محصولات ایرالکو شامل انواع آلیاژهای ریخته‌گی و کارپذیر است که نیاز اولیه حدود ۱۱هزار کارخانه و کارگاه در صنایع وابسته جانبی را در سطح کشور تامین می‌کند. در حال حاضر محصولات ایرالکو با درجه خلوص ۸۵/۹۹درصد تولید می‌شود و از کیفیت و استانداردهای جهانی برخوردار است.
ایرالکو عضو بازار بورس فلزات لندن L.M.E است و در حال حاضر قابلیت و ظرفیت تولید 230هزار تن انواع شمش‌های آلومینیوم را دارا است.
شرکت آلومینیوم ایران در راستای اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی در سال جاری از طریق سازمان خصوصی‌سازی ۴۰درصد سهام خود را در سازمان بورس اوراق بهادار تهران عرضه نمود.
همچنین سازمان خصوصی‌سازی عرضه 40درصد دیگر از سهام ایرالکو را به صورت بلوکی و با تسهیلات ویژه در نظر دارد. لازم به ذکر است که تولیدکنندگان آلومینیوم در ایران و منطقه خلیج فارس به شرح ذیل می‌باشند:
تولیدکنندگان آلومینیوم در ایران:
الف- ایرالکو با ظرفیت 230هزار تن در سال
ب- مجتمع آلومینیوم المهدی با ظرفیت ۱۱۰هزار تن در سال
تولیدکنندگان آلومینیوم درخلیج فارس:
الف- شرکت دوبال با ظرفیت ۸۶۱هزار تن در سال
ب- شرکت آلبابحرین با ظرفیت 851هزار تن در سال