بیمه مرکزی ، مقتدرتر از همیشه
صنعت بیمه به عنوان یک زیرساخت مهم اقتصادی در بسیاری از مناسبات اقتصادی و اجتماعی کشور، اثرگذار است و این تأثیر، گاه به صورت آشکار و گاه نهفته، خود را نشان می‌دهد.

بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران در راستای بازیابی جایگاه و ایفای نقش حساس خود در زمینه های هدایتی، نظارتی و حمایتی می کوشد با هدایت دقیق و کارشناسانه، نظارت فعال و مستمر و حمایت دو جانبه برای بیمه‌گذاران و بیمه گران، در کنار دیگر دستگاه‌های خادم نظام مقدس جمهوری اسلامی به وظایف و ماموریت‌های خود به نحو احسن، عمل نماید.
به کارگیری روش‌های توسعه بازار و تلاش برای افزایش ضریب نفوذ بیمه در کشور از طرق مختلف و به خصوص ایجاد بسترهای مناسب برای فرهنگ سازی و به تبع آن افزایش سرانه بیمه از یک سو و تأمین و تضمین آرامش بازار کسب و کار و بالاخره نظارت مستمر در ابعاد فنی و مالی در سطوح مختلف شرکت‌ها، نمایندگی‌ها و کارگزاری‌ها از برنامه‌های جدی بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران است که در راستای آرامش بخشی و اطمینان دهی به تمامی آحاد جامعه، طراحی و اجرا شده و خواهد شد.
در چند سال اخیر و به خصوص سال گذشته و سال جاری، توطئه ای ناجوانمردانه از سوی بخشی از جامعه جهانی که خود را قیم و ارباب جهان می‌دانند، علیه ملت شریف ایران شکل گرفت و بدخواهان بین المللی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، شمشیرهای تحریم را از نیام برکشیدند تا به اقتصاد پویای کشور لطمه وارد کنند اما فرزندان خلف این مرز و بوم با ارائه طرح ها و اجرای برنامه های مبتکرانه، لبه تیز تیغ تحریم ها را برگردانند و با خلق فرصت‌های جدید از تحریم‌های ناجوانمردانه و حل مشکل پوشش بیمه‌ای منابع مهم اقتصادی کشور برگ زرین دیگری به کتاب تاریخ افتخارات ایران عزیز افزودند.
در این دوره حساس و استراتژیک که صنعت بیمه با چالش‌های بین المللی روبرو بوده و هست، اهالی این صنعت از رویکرد توسعه گرایانه نیز غافل نبوده اند و با تلاش خستگی ناپذیر خود، شاخص‌های بیمه‌ای را ارتقا داده‌اند.
رشد قابل توجه حق بیمه تولیدی و آشنایی بیشتر مردم با رشته‌های بیمه‌ای اعم از بیمه های زندگی و غیرزندگی و همچنین حرکت در مسیر توسعه شرکت‌های بیمه‌ای و نگاه آینده پژوهانه، خلق ظرفیت‌های تازه، بازارسازی و به دنبال آن کوشش برای افزایش سطح رضایت‌مندی بیمه‌گذاران و بیمه‌گران از دستاوردهای مهمی است که بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران در آن سهم قابل توجهی دارد.
اصلاح آیین‌نامه‌ها و تشکیل کارگروه‌های مختلف برای بازنگری در قوانین موجود برای آسان سازی فعالیت‌های بیمه‌ای و ایجاد بستر مناسب برای توسعه صنعت بیمه از برنامه‌های مهمی است که از سال گذشته در بیمه مرکزی آغاز شده و با جدیت هر چه تمامتر دنبال خواهد شد.
شفاف سازی صورت‌های مالی شرکت های بیمه، تعامل گسترده با دستگاه‌های ذیربط و نهادهای ذی‌نفع و مجلس شورای اسلامی و همچنین ارتباط تنگاتنگ با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و پلیس راهنمایی و رانندگی از دستاوردهای مهم بیمه مرکزی در سال گذشته به شمار می‌رود.
در کنار این دستاوردها، فعالیت دو چندان صندوق تأمین خسارت‌های بدنی و پژوهشکده بیمه نیز در کارنامه فعالیت سال گذشته جایگاه مناسبی دارد. حرکت اطمینان بخش در مسیر تعالی سازمانی و دریافت گواهینامه سه ستاره تعالی سازمانی، راه‌اندازی دوره دکترای بیمه، تربیت اکچوئر و نگاه جدی به پژوهش‌های کاربردی از دیگر فعالیت‌های جدی بیمه مرکزی در سال ۱۳۹۱ به حساب می‌آید.

بررسی عملکرد صنعت بیمه در داخل کشور
اهم اقدامات انجام شده در بیمه مرکزی در سال 90 و 91
بازنگری در آیین نامه های شورای عالی بیمه از جمله بیمه های زندگی
تدوین آیین نامه نحوه محاسبه و نظارت بر توانگری مالی مؤسسات بیمه (شماره 69 شورای‌عالی بیمه)
تدوین آیین نامه تعیین صلاحیت اکچوئر رسمی بیمه (شماره ۷۸ شورای عالی بیمه)
تدوین و ابلاغ آیین نامه نوسانات نرخ ارز
توسعه و ترویج محصولات بیمه‌ای جدید و صدور بخشنامه «ضوابط تدوین و عرضه محصولات بیمه جدید» در این خصوص و صدور مجوز ۳۲ محصول جدید بیمه‌ای توسط بیمه مرکزی
انجام فرایند قانونی صدور مجوز فعالیت پنج شرکت بیمه جدید(تعاون،‌ سرمد، ‌آسماری، ‌دانش و خاورمیانه)
کاهش تدریجی اتکایی اجباری: بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران در این راستا سهمیه ۵۰ درصد بیمه اتکایی اجباری بیمه های زندگی به ۴۵درصد کاهش یافته است و برنامه این است که در سال ۱۳۹۲ در بخش بیمه های غیرزندگی نیز سهمیه ۲۵درصد به ۲۰درصد‌ کاهش یابد.
راه اندازی و بهره برداری از سامانه نظارت و هدایت الکترونیکی بیمه (سنهاب)
راه اندازی شورای فقهی در صنعت بیمه
راه اندازی شورای هماهنگی بیمه های بازرگانی در استان ها
تدوین مقررات و ساختار سازمانی لازم برای مقابله با پولشویی در بیمه مرکزی و صنعت بیمه
بازنگری در اصلاح قانون بیمه شخص ثالث و ارائه آن به دولت و مجلس
طرح اندازه‌گیری رضایت بیمه‌گذاران شرکت‌های بیمه
رتبه‌بندی شرکت‌های بیمه بر اساس شاخص های تعیین شده( در سالجاری صورت میگیرد )
ارتقای ظرفیت توزیع و پوشش ریسک به منظور مقابله با تحریم های تحمیلی به صنعت بیمه کشور


بررسی عملکرد صنعت بیمه در داخل کشور

بررسی عملکرد صنعت بیمه بر مبنای شاخص های کلیدی، نشان از موفقیت در دستیابی به اهداف کلان میان مدت در سال 1391 دارد. بر اساس آمار مقدماتی:
طی سال ۱۳۹۱ سهم بخش غیردولتی از حق بیمه تولیدی به ۴/ ۵۴ درصد رسید. حق بیمه سرانه به ۷/۱ میلیون ریال افزایش یافت و ضریب نفوذ بیمه نیز حدود ۲ درصد برآورد می شود.
حق بیمه های زندگی رشد یافت اما رشد آن کمتر از رشد بیمه های غیرزندگی بود؛ سهم بیمه‌های زندگی از بازار بیمه در محدوده 8 درصد باقی ماند و سهم بیمه‌های اختیاری (غیر از بیمه اجباری شخص ثالث) در سال 1391 بر اساس آمارهای اولیه به 6/53 درصد رسیده است.
حق بیمه تولیدی :
مقدار حق بیمه تولیدی شرکت های بیمه مستقیم بر اساس آمار مقدماتی در سال 1391 از 2/130 هزار میلیارد ریال فراتر رفت که در مقایسه با سال قبل از آن رشدی معادل 1/49 درصد نشان می دهد. حق بیمه سال 1390 حدود 86 هزار میلیارد ریال بود که نسبت به سال قبل از آن 2/45 رشد داشت.
سهم بخش خصوصی صنعت بیمه در تولید حق بیمه :
سهم بخش خصوصی در تولید حق بیمه در سال 1391 بر اساس آمارهای مقدماتی به 4/54 درصد رسید که از 2/53 درصد سال 1390 بیشتر است.
سهم بخش دولتی صنعت بیمه د رتولید حق بیمه :
سهم شرکت سهامی بیمه ایران ( به عنوان تنها شرکت باقی مانده در بخش دولتی بیمه های بازرگانی) در حق بیمه سال 1391 بر اساس آمارهای مقدماتی 6/45 درصد بود.
خسارت پرداختی :
خسارت پرداختی صنعت بیمه در سال 1391 بر اساس آمارهای اولیه از 5/72 هزار میلیارد ریال فراتر رفت که نسبت به سال قبل از آن 2/37 درصد افزایش داشت.
نسبت خسارت :
بر اساس آمارهای مقدماتی، نسبت خسارت بازار بیمه کشور (حاصل تقسیم خسارت پرداختی به حق‌بیمه تولیدی) با 78/4 درصد کاهش به 7/55 درصد رسید.
در سال ۱۳۹۰ نسبت خسارت بازار بیمه کشور به ۵/۶۲ درصد بود که نسبت به سال پیش از آن ۸/۳ واحد کاهش داشت. این امر حاکی از بهبود وضعیت بیمه‌گری در بازار بیمه است . لازم به ذکر است در محاسبه نسبت خسارت مبالغ خسارت‌های معوق، ذخایر حق بیمه، کارمزد شبکه فروش و هزینه فعال اداری در نظر گرفته نمی‌شود.
سهم بخش خصوصی صنعت بیمه از خسارت ها :
سهم بخش خصوصی بیمه از خسارت ها به ۸/۴۹ درصد رسید که در مقایسه با سهم ۳۵/۴۸ درصدی سال ۱۳۹۰ افزایش یافته است.


سهم بخش دولتی ا زخسارت ها :
سهم بخش دولتی بیمه از خسارت ها بر اساس آمارهای اولیه 2/50 درصد بود که کمتر از سهم 65/51 درصدی آن در سال 1390 است. با این وجود، سهم بخش دولتی از خسارت ها همچنان بیشتر از بخش خصوصی است.
تعداد بیمه نامه های صادره شده :
بر اساس آمارهای مقدماتی، تعداد بیمه نامه های صادر شده در سال 1391 به 4 /38 میلیون فقره رسید. تعداد بیمه نامه های صادر شده در سال پیش از آن حدود 3 /35 میلیون فقره بود.
تعداد خسارت های پرداخت شده :
بر اساس آمارهای مقدماتی، تعداد خسارت های پرداخت شده شرکت های بیمه در سال 1391 با 2/50 درصد رشد از 5/12 میلیون فقره فراتر رفت.
تعداد شرکت های بیمه :
با افزایش شرکت های جدید بیمه در مناطق آزاد تجاری - صنعتی کشور، تعداد شرکت های بیمه و بیمه اتکایی در ایران در سال 1391 به 27 شرکت رسید.
شبکه فروش صنعت بیمه :
تعداد شعب شرکت های بیمه از 847 شعبه در سال 1390 به 861 شعبه در سال 1391 رسید. تعداد نمایندگان بیمه نیز از 3/25 هزار نماینده در سال1390 به 9/30 هزار نماینده در سال 1391 رسید. تعداد کارگزاران بیمه هم از 384 کارگزار در سال 1390 به 415 کارگزار بیمه در سال 1391 افزایش یافت. تعداد ارزیابان خسارت نیز از 106 ارزیاب در سال 1390 به 175 ارزیاب افزایش یافت.