هاجر شادمانی
h.shadmani.۶۶@gmail.com
رنگ‌ها حرف دارند برای گفتن
رنگ‌ها تاثیرگذارترین عنصر دکوراسیون هستند. می‌توان خانه‌ای را بدون هیچ دکور خاصی تنها با رنگ آمیزی دکور کرد؛ رنگ‌ها هر کدام ویژگی خاص خود را دارند؛ مثلا رنگ‌های تیره موجب می‌شوند که خانه کوچک‌تر و دنج تر به نظر برسد رنگ‌های روشن خانه را بزرگ تر و شادتر جلوه می‌دهند و زمان‌هایی که سقف خانه‌ای خیلی بلند است اگر از رنگ تیره برای سقف استفاده شود به نظر می‌رسد سقف کوتاه‌تر است و فضا نرمال‌تر می‌شود؛ توضیحی که در این شماره برای دکوراسیون داخلی به آن می‌پردازیم در تمام کاربردهای رنگ از لباس پوشیدن تا دکوراسیون صدق می‌کند؛ باید تاکید کنیم که سفید و سیاه به هیچ وجه رنگ نیستند؛ بلکه دو عنصر خنثی هستند؛ از بالای عنصر سفید، رنگ‌ها شروع می‌شوند تا به قبل از عنصر مشکی می‌رسند؛ به بازه موجود بین دو عنصر سفید و مشکی «رنگ» گفته می‌شود. جالب است بدانید ما در طبیعت ۲۵۶ میلیون رنگ داریم که همه از سه رنگ اصلی تشکیل می‌شوند؛ از خط پایین سفید تا مشکی، اصطلاحا «طیف» گفته می‌شود. سفید و طیف آن و مشکی و طیف آن، با تمام رنگ‌ها همخوانی دارند؛ برای مثال، مشکی را در کنار هر رنگی قرار دهیم زشت نمی‌شود؛ در مورد سفید هم همینطور است. طوسی‌ها هم، چنین حالتی دارند. این رنگ‌ها هستند که با هم درگیر هستند؛ ما می‌توانیم از رنگ‌ها در دکوراسیون هم به صورت طیف استفاده کنیم و هم به صورت مکمل؛ اگر بخواهیم به صورت طیف استفاده کنیم می‌توانیم از ترکی پررنگ و کم رنگ یک رنگ مانند سبز پررنگ و سبز کم رنگ استفاده کنیم؛ یا همان ترکیب کرم قهوه‌ای که ۹۵ درصد ایرانی‌ها از این رنگ برای دکور خود استفاده می‌کنند؛ بنابراین معمولا ما ایرانی‌ها از ترکیب طیف‌های مختلف یک رنگ در دکوراسیون داخلی استفاده می‌کنیم. می‌توان از رنگ‌ها به صورت مکمل هم استفاده کرد؛ یک بحث خیلی حرفه‌ای هم وجود دارد که در مورد غلظت رنگ صحبت می‌کند؛ مثلا گفته می‌شود که آبی روشن و لیمویی یا آبی فیروزه‌ای با لیمویی و سفید و مقداری قهوه‌ای در کنار هم ترکیبی خوب هستند، ولی اینکه از هر کدام از این رنگ‌ها چه غلظتی استفاده شود به این بحث مربوط می‌شود.
مطلب بعدی در مورد روانشناسی رنگ‌ها است و اینکه هر رنگی چه تاثیری بر روان انسان دارد؛ مثلا گفته می‌شود که رنگ قهوه‌ای رنگی خشک، قاطع و نمایانگر قاطعیت است؛ مشکی که در برخی فرهنگ‌ها معنای اندوه هم دارد نمایانگر قاطعیت و مطلق بودن است، در برخی موارد این عنصر نماد ترس و شیطان است؛ برای نشان دادن شخصیت‌های خطرناک از این عنصر استفاده می‌شود، در برخی فرهنگ‌ها نشانگر تولد دوباره و در برخی دیگر نماد اندوه و سوگواری است؛ در اغلب موارد افرادی که شخصیت‌های ضداجتماعی دارند تمایل بیشتری به استفاده از این رنگ در دکوراسیون منزل خود دارند. رنگ قرمز نماد بالا برنده گردش خون بدن در دنیاست؛ به همین خاطر توصیه می‌شود کسانی که بیماری‌های قلبی دارند هیچ گاه از رنگ قرمز در دکوراسیون خانه خود استفاده نکنند؛ برعکس استفاده از رنگ سبز یا آبی روشن باعث استاندارد کردن گردش خون در این افراد و ایجاد آرامش روحی آنان می‌شود؛ همچنین برای دکور کردن خانه کسانی که فرزند شلوغ و پر و صدا دارند از رنگ قرمز نباید استفاده کنند. قرمز به وجود آورنده احساس صمیمیت، شور و هیجان و تحریک کننده احساس خشم و عصبانیت است و برای تحریک ذهن و افزایش تمرکز از این رنگ استفاده می‌شود.
عنصر سفید در انسان احساس فضای بیشتر را به وجود می‌آورد، نشانگر آرامش است؛ اتاق به رنگ سفید ممکن است بزرگ به نظر برسد، اما خالی و سرد؛ در معماری هم به اتاق‌هایی به رنگ سفید اتاق‌های خام گفته می‌شود؛ در بسیاری موارد به وجود آورنده احساس پاکیزگی است؛ اشخاص دارای شخصیت‌های وسواسی بدون شک مایل به استفاده از عنصر سفید در دکوراسیون منزل خود هستند.
سبز، رنگ مورد علاقه شخصیت‌های نمایشی خودشیفته برای دکوراسیون است. همچنین در صورتی که این رنگ برای دکوراسیون فضای مسکونی یا آموزشی کسانی که اختلال یادگیری دارند، استفاده شود می‌تواند در روند آموزشی، یادگیری و خلاقیت آنان تاثیر مثبت داشته باشد.
استفاده از رنگ زرد در دکوراسیون باعث ایجاد خستگی در چشم‌ها و کاهش کارآیی افراد می‌شود؛ این رنگ اصلا رنگ مناسبی برای کاربرد در دکوراسیون اتاق مطالعه نیست؛ با این وجود کاربرد محدودی از این رنگ در اتاق خواب توصیه می‌شود.
رنگ آبی محبوب‌ترین رنگ میان آقایان است و دربردارنده آرامش بسیار برای استفاده در دکوراسیون است؛ آرامش بخشی این رنگ به خصوص در آقایان به اندازه‌ای است که ممکن است باعث گوشه‌گیری و در برخی موارد در دراز مدت منجر به ایجاد افسردگی میان آنان شود. این مساله در میان مردان میان سال اغلب صادق است در صورتی که استفاده از آن در دکوراسیون اتاق پسر بچه‌ها توصیه می‌شود؛ رنگ آبی باعث گرم‌تر شدن بسیاری از روابط می‌شود.
صورتی یا همان قرمز کم رنگ، در مورد خانم‌ها درست مانند رنگ آبی در مورد آقایان است؛ صورتی رنگی آرام‌بخش و در وقتی مواقع نماد یاس است و باعث تضعیف روحیه می‌شود.
نارنجی که از ترکیب رنگ زرد و قرمز ایجاد می‌شود رنگ بسیار انرژی زایی است؛ استفاده از آن در دکوراسیون برای ایجاد شور و هیجان توصیه می‌شود؛ این رنگ، رنگی مناسب برای جلب توجه است؛ بعد از سفید، زرد و بعد از زرد، نارنجی، رنگ‌هایی هستند که بیشترین میزان نور را انعکاس می‌دهند و به همین خاطر توجه زیادی را به خود جلب می‌کنند؛ استفاده از آن در مواردی که باید نشانگر مفهوم اخطار باشند
توصیه می‌شود.



فرمول ست کردن رنگ‌ها با هم
در این جدول رنگ‌هایی که می‌توانند در دکور با هم ست شوند طراحی شده است؛ کسی که می‌خواهد خانه خود را دکور کند براساس رنگ مورد علاقه خود و بعد با استفاده از این جدول می‌تواند از سایر رنگ‌های مناسب به عنوان مکمل رنگ دلخواه خود در دکور اطلاع پیدا کند. این قاعده به تجربه بزرگترین معمارهای دنیا رسیده است و قانون مربوط به خود را دارد. تاکید می‌کنیم که این جدول براساس سلیقه رنگی افراد تهیه شده است و ارتباطی به ایجاد هدفمند حس‌ها در فضای منزل ندارد. همچنین ترتیب قرار گرفتن رنگ‌ها در جدول براساس اولویت‌هایی است که در کاربرد رنگ‌های مکمل با یکدیگر وجود دارد.