اصول کاربردی خرید مسکن برای شب عید - ۲۶ بهمن ۹۱
هاجر شادمانی
شاید شما هم جزو کسانی باشید که تصمیم گرفته‌اید در آستانه سال جدید، منزل خود را نو کنید؛ یا اینکه پس از سال‌ها مستاجر بودن اکنون قصد کرده‌اید آپارتمانی بخرید تا در روزهای آغازین سال جدید در منزل خود ساکن شوید، اما در این میان ممکن است سوالاتی در ذهن شما باشد که خرید آپارتمان را برایتان با اما و اگر مواجه می‌کند و باعث می‌شود در خرید تعلل یا به اصطلاح دست دست کنید. سوالاتی از این قبیل که بهتر است در کدام منطقه آپارتمان بخرید؟ با چه متراژی خرید کنید؟ به دنبال آپارتمان‌هایی باشید که کنار خیابان هستند یا در داخل کوچه‌ها قرار دارند؟ چند سال ساخت بخرید یا نوساز؟ به دنبال فایل‌های فروش در بنگاه‌های مسکن بروید یا در پی یافتن موارد بدون واسطه باشید؟ و ده‌ها سوال دیگر موارد عمومی هستند که قبل از خرید آپارتمان ممکن است جزو دغدغه‌های ذهنی شما باشند.
البته در این میان توجه به مسائل روز باعث طرح سوالاتی مربوط به حال و روز کنونی بازار خرید و فروش مسکن می‌شود که اگر با اهمیت‌تر از دغدغه‌های عمومی شما نباشد از آن بی‌اهمیت‌تر هم نخواهد بود. عمده‌ترین مسائلی که در ارتباط با اوضاع و احوال این روزهای معاملات خرید و فروش مسکن وجود دارد مربوط می‌شود به تصمیم‌گیری در مورد زمان خرید آپارتمان.
بر این اساس اغلب کسانی که قصد خرید دارند از خود می‌پرسند با توجه به اینکه قیمت‌ها در بازار قدری بالاتر از ارزش واقعی آپارتمان‌هاست و به اصطلاح اقتصادی مقداری حباب دارد، بهتر است خرید خود را در روزهای باقی مانده از سال انجام دهیم یا منتظر از بین رفتن حباب قیمت‌ها در روزهای پس از آغاز سال جدید شویم؟ در این میان، کسانی هم هستند که به قصد سرمایه‌گذاری می‌خواهند وارد بازار مسکن شوند که این دسته از افراد هم با این دغدغه اساسی که آیا الان زمان مناسبی برای سرمایه‌گذاری در بازار مسکن است یا خیر؟ روبه‌رو هستند. برای پاسخ به این سوالات ابتدا باید به درک کاربردی شرایط فعلی بازار و پیش‌بینی‌های موجود در آینده پرداخت تا بتوان انتخاب درست و دقیقی انجام داد.
وضعیت فعلی بازار مسکن چطور است؟
آنطور که صاحبنظران می‌گویند و شواهد هم نشان می‌دهد، بازار مسکن در حال حاضر، در حالت عدم تعادل عرضه و تقاضا به سر می‌برد. تقاضای خرید هم‌اکنون در بازار مسکن زیاد است، اما مالکان که روند افزایشی قیمت‌ها را در زمستان مشاهده کرده‌اند ترجیح داده‌اند دست نگه دارند و آپارتمان خود را تا سال آینده نفروشند. اما در این میان هستند کسانی که برای تبدیل به احسن کردن منزل خود یا نیاز مالی و یا به هر دلیل دیگر، آپارتمان خود را برای فروش به بازار مسکن عرضه کرده‌اند؛ بنابراین الان برای خرید آپارتمان ممکن است در مناطقی با کمبود فایل روبه‌رو شوید، اما این کمبود زیاد حاد نیست و با صرف زمان بیشتری، می‌توانید ملک مورد نظر خود را در بازار پیدا کنید.
امسال بخریم یا سال بعد؟
اغلب خریداران آپارتمان، به خصوص خریداران مصرفی یعنی کسانی که قصد دارند آپارتمانی بخرند و در آن ساکن شوند از اول سال تا روزهای زمستان به خاطر نامشخص بودن وضعیت قیمت‌ها، خرید خود را به تعویق انداختند، همین امر باعث شده که الان بازار خرید آپارتمان‌های مسکونی مملو از این دسته مشتریان باشد. اما در مورد اینکه بهتر است خرید خود را در روزهای پایانی انجام دهید یا منتظر آرامش قیمت‌ها پس از سال جدید شوید، باید گفت بهتر است کار امروز را به فردا نیندازید، اگر بنیه مالی کافی دارید، نیاز دارید که منزلی بخرید و همینطور قصد خرید کرده‌اید، بهتر است خرید خود را در همین روزهای باقی مانده از سال انجام دهید. سال آینده به خاطر برخی تحولات پیش رو مانند انتخابات ریاست جمهوری، ممکن است قدری شرایط در بازار مسکن تغییر کند. بروز تورم سالانه و کاهش ارزش پول در گذر زمان یکی دیگر از دلایلی است که بر مبنای آن بهتر است خرید خود را به تعویق نیندازید.
سرمایه‌گذاری در بازار مسکن، چگونه؟
اما برای آن دسته از خریدارانی که به قصد سرمایه‌گذاری تصمیم دارند به بازار خرید مسکن وارد شوند، با توجه به اینکه اغلب این سرمایه‌گذاران حداقل طی یک سال گذشته در بازارهای طلا و ارز فعال بوده‌اند، توصیه این است که هر منطقه‌ای از پایتخت مناسب سرمایه‌گذاری نیست؛ برخی از مناطق به لحاظ پیشرفت و رشد قیمتی، سیر تکاملی خود را طی کرده‌اند، بنابراین باید به دنبال مناطقی باشید که به اصطلاح عامیانه «آینده دار» هستند، یعنی هنوز در مسیرهای ابتدایی تقاضا قرار دارند، اما روند پیشرفت و نحوه جانمایی به‌خصوص مسیرهای دسترسی به آن نشان می‌دهد در آینده با رشد خوبی مواجه می‌شوند.
آپارتمان‌های مناسب خرید کدام‌ها هستند؟
اما در کنار مسائل اقتصادی روز که اصول به‌خصوصی را برای خرید مسکن پیش روی خریداران ترسیم می‌کند، برخی گزینه‌های عمومی خرید آپارتمان در تمام زمان‌ها صادق است. این اصول، تقریبا اصولی یکسان هستند که البته برخی از آنها در گذر زمان دستخوش تغییر هم می‌شوند.
برای مثال اینکه آپارتمان نوساز خریداری کنیم یا چند سال ساخت؟ یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های عمومی خریداران است. در گذشته کسانی که از قدرت مالی کافی برای خرید آپارتمان‌های نوساز برخوردار نبودند خانه‌های به اصطلاح چند سال ساخت با قیمت ارزان‌تر می‌خریدند و با صرف هزینه‌هایی برای تعمیر و بازسازی، آن را برای چند سال سکونت آماده می‌کردند، اما این روزها چنین توصیه‌ای به شما نمی‌کنیم! اگر قدرت خرید کافی دارید یا از هر طریقی مانند وام می‌توانید پول فراهم کنید، بهتر است آپارتمان نوساز بخرید، چون افزایش قیمت مصالح و همینطور کاهش روز به روز ارزش آپارتمان‌های چند سال ساخت، جدا از خطرات احتمالی ناشی از قدیمی شدن این خانه‌ها، عملا خرید واحدهای مسکونی کهنه را منتفی می‌کند. به خصوص اگر این خانه‌ها چندین سال پیاپی مستاجر داشته‌اند که در این صورت عملا با اینکه شاید عمر زیادی از آنها نگذشته باشد، کلنگی محسوب می‌شوند. در مورد محل قرار گرفتن آپارتمان‌ها هم اگر رشد قیمتی واحد مسکونی برایتان اولویت اول است، می‌توانید واحدهای مسکونی کنار خیابان را خریداری کنید، اما اگر به آسایش بیشتر، اهمیت می‌دهید، برای در امان ماندن از سر و صدای خیابان بهتر است واحدهای مسکونی واقع در کوچه‌ها را برای سکونت خود انتخاب کنید.
متراژ کوچک بخریم یا متراژ بزرگ؟
پاسخ به این سوال، بستگی مستقیم به قدرت خرید شما دارد. اما باید گفت این روزها به علت کاهش قدرت خرید مردم، اغلب خریداران به دنبال واحدهای متراژ کوچک هستند. همین عامل باعث شده قیمت یک مترمربع واحد متراژ کوچک تاحدی بالاتر از قیمت یک مترمربع از واحد متراژهای بزرگ‌تر باشد؛ بنابراین اگر می‌توانید قدرت خرید خود را تقویت کنید، بهتر است وارد بازار خرید متراژهای بالاتر شوید که البته زندگی در واحدهای بزرگ‌تر آسایش بیشتری نیز برای شما و خانواده‌تان به همراه خواهد داشت.