بدترین هیات‌مدیره‌های جهان - ۲ شهریور ۹۱
مترجم: مریم رضایی
مدیران عامل‌ هم مثل سایر انسان‌ها مرتکب اشتباه می‌شوند. اما اشتباه آنها گاهی ممکن است به قیمت از دست دادن شغل افراد تمام شود. به همین دلیل است که هیات‌مدیره‌ها تشکیل می‌شوند. کار آنها این است که مدیرعاملان بد را اخراج کنند، مدیران بهتری استخدام کنند، بر استراتژی‌های تعیین شده نظارت داشته باشند و به طور کلی نگذارند شرکت‌ها زمین بخورند و ارزش سهام آنها از دست برود. اما در طول دهه گذشته، هیات مدیره خیلی از شرکت‌ها به دلیل ناکامی در انجام این کارها، انگشت‌نما شده‌اند و باعث شده‌اند برندهای بزرگ به شرکت‌های ضعیفی تبدیل شوند. اگرچه بسیاری از این هیات مدیره‌ها با اشتباهات خود موجب از بین رفتن سهم بازار و ارزش سهام شرکت شده اند، اما عوامل اقتصادی، رقابتی و خود بازار نیز در شکست شرکت‌های بسیار قوی هم تاثیرگذار بوده‌اند.

شرکت سونی
در سال 1997 یک نظرسنجی عمومی سونی را محبوب‌ترین برند در آمریکا معرفی کرد. در سال بعد از آن، نوبویوکی ایدی، رییس و مدیر عملیاتی سونی، به‌عنوان مرد سال آسیا در مجله فورچون انتخاب شد.

اما از آن زمان تاکنون سونی در سراشیبی سقوط قرار گرفته است. سونی با رو آوردن به تجهیزات رسانه ای و سرگرمی، تمرکز و رهبری خود را در حوزه لوازم مصرفی الکترونیکی از دست داد و بازاری را که زمانی خودش بر آن سلطه داشت، به رقبایی مثل اپل و سامسونگ واگذار کرد. وقتی همه چیز جلوی چشم ایدی شروع به از هم پاشیدن کرد، هیات مدیره شرکت، مدیریت را به هوارد استرینگر واگذار کرد. اما مدیریت او هم فرق چندانی در روند نزولی شرکت ایجاد نکرد. میلیاردها دلار ضرر و اخراج تعداد زیادی نیرو، باعث شد سهام سونی در کمترین سطح خود طی سال‌های اخیر مبادله شود.
شرکت کداک
حدود 9 سال پیش، هیات‌مدیره شرکت کداک، آنتونیو پرز را به عنوان مدیرعامل انتخاب کرد، حقوق خوبی به او پرداخت و بعد به آرامی شاهد شکست او در کاهش هزینه‌ها و بازگرداندن رونق اقتصادی شرکت بود. در طول مدیریت او، درآمدهای شرکت کاهش یافت، شرکت ضرر میلیاردی داد و ارزش سهام آن حتی بیش از 99 درصد سقوط کرد. اما پرز هنوز سر کار است، حتی بعد از اینکه در ماه ژانویه کداک مجبور شد برای استفاده از قانون حمایت از ورشکستگی تقاضا دهد.
شرکت HP
هیات‌مدیره شرکت HP بعد از استخدام کارلی فیورینای معروف، به عنوان مدیرعامل در سال 1999 و حمایت از طرح او برای ادغام با شرکت کامپک، تنها یک کار درست انجام داده است: استخدام مارک هرد به عنوان مدیرعامل جدید. اما بعد از این که هرد یکی از موفق ترین رونق‌های اقتصادی شرکت را رقم زد، هیات‌مدیره وی را به دلیل رسوایی که هیچ گاه رخ نداده بود، اخراج کرد. بعد از آن، لئو آپوتکر که بیشتر اعضای هیات مدیره وی را نمی‌شناختند استخدام شد. وی از شرکت SAP به دلیل تخریب این غول نرم‌افزاری اخراج شده بود. این استخدام به یک فاجعه تبدیل شد و آپوتکر بعد از 11 ماه اخراج شد.
بانک آمریکا
شاید بدترین مدیران سرمایه گذاری در 5 سال گذشته یا بیشتر، در بانک‌های بزرگ بوده اند. اما خریداری بانک مریل لینچ توسط بانک آمریکا، یکی از بدترین تصمیمات استراتژیک در تاریخ این بانک بوده است. از آن زمان، دردسر پشت دردسر پیش آمده است: شکست مالی وام ها، بدهکار شدن مالیات‌دهنده‌ها، افشاگری‌های سایت ویکی لیکس، اخراج کارمندان و شکایت علیه اوراق رهنی.
شرکت آلکاتل لوسنت
وقتی شرکت‌های آلکاتل و لوسنت در سال 2006 با هم ادغام شدند، هیات مدیره‌های آنها امیدوار بودند کسب و کار تکمیلی آنها می‌تواند مهم تر از تفاوت‌های فرهنگی آنها باشد. اما کاملا برعکس شد و پیوند آلکاتل فرانسوی با لوسنت آمریکایی یک فاجعه بود. بعد از بیش از 8 میلیارد دلار ضرردهی، هیات‌مدیره پات روسو را در سال 2008 از مدیرعاملی عزل کرد و برن ورواین، مدیرعامل سابق بریتیش تله کام را جایگزین وی کرد. ابتدا به نظر می‌رسید این جابه‌جایی خوب باشد، اما در واقع این گونه نبود و سوددهی این شرکت همچنان پایین است.
شرکت نوکیا
نوکیا که به مدت 14 سال پیشتاز تولید گوشی‌های موبایل در دنیا بوده، زمانی بدون رقیب و بی توقف به نظر می‌رسید. اما تحت مدیریت اولی پکا کالاسوو، این غول فنلاندی جایگاه خود را در بدترین دوران ممکن - یعنی تغییر جهت بازار جهانی - از دست داد. هیات‌مدیره کالاسوو را در سال 2010 برکنار کرد و استفان الوپ، مدیر اجرایی سابق مایکروسافت را جایگزین کرد. اما اقدام جنجالی الوپ در کنار گذاشتن سیستم‌عامل اختصاصی سیمبین نوکیا و استفاده از ویندوز مایکروسافت در گوشی‌های هوشمند، نتایج خوبی همراه نداشت. در سه ماهه قبلی، درآمد نوکیا با کاهش 30 درصدی مواجه شد، فروش گوشی‌های هوشمند 50 درصد کاهش یافت و این شرکت 7/1 میلیارد دلار ضرر داد.
شرکت یاهو
پنج سال پیش بود که هیات مدیره یاهو ترلی سمل را برکنار کرد و جری یانگ، از موسسین شرکت را با این که هیچ‌گونه تجربه اداره کردن یک شرکت را نداشته به عنوان مدیرعامل برگزید. بعد از آن عارضه ترک مدیران در یاهو شدت گرفت. روی بوستوک، رییس هیات‌مدیره یاهو استعفا داد و به دنبال وی گروهی از سهام داران شرکت نیز استعفا دادند. بعد از آن یانگ نیز استعفا داد و هیات‌مدیره اسکات تامسون را استخدام کرد که او نیز بعد از 3 ماه استعفا داد، چراکه یکی از سهام داران شرکت افشا کرده بود تامسون در رزومه‌ای که به شرکت ارائه کرده فریبکاری کرده است. در حال حاضر ماریسا میر، مدیر اجرایی سابق گوگل، مدیریت یاهو را
به عهده دارد.
شرکت رادیوشاک
اگر بخواهیم یک شرکت را که سال‌های طولانی اسیر سوء مدیریت بوده انتخاب کنیم، شرکتی با استراتژی صفر، شرکتی با بدترین خدمات به مشتری، شرکتی با هیات مدیره ای که هر مدیرعامل جدیدی را با این وعده استخدام می‌کند همه چیز خوب خواهد شد، اما این اتفاق هرگز نمی افتد، این شرکت رادیوشاک است. اگر شما زمانی که این شرکت در سال ۱۹۸۲ دولتی شد ۱۰۰۰ دلار در آن سرمایه‌گذاری کرده بودید، اکنون ۷۰۰ دلار داشتید. سهام این شرکت در دهه گذشته تقریبا ۹۰ درصد سقوط کرده است.
منبع: MoneyWatch