«چادرملو» تولید 10 میلیون تن کنسانتره سنگ‌آهن را هدف قرار داد - ۴ اسفند ۸۶
خلاصه گزارش عملکرد استخراج، تولید و حمل‌ونقل محصول به مراکز مصرف و طرح‌های اجرایی در ده‌ماه سال 1386

مقدمه:
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در حال حاضر بزرگ‌ترین تولیدکننده کنسانتره سنگ‌آهن نرمه (Pellet Feed) با عیار آهن (Fe) بیش از 5/67درصد می‌باشد. این شرکت طی سال‌های اخیر با اقدامات و برنامه‌ریزی‌های انجام شده در جهت حصول به ظرفیت اسمی نهایی تولید سالانه 1/5میلیون تن و متعاقبا اجرای برنامه‌های افزایش تولید موفق گردیده، محصول کنسانتره را پیش از ظرفیت اسمی تولید و در نتیجه کل نیاز صنایع فولاد کشور (فولاد مبارکه، فولاد خوزستان) به محصول فوق را از منابع داخلی تامین نماید. ضمنا در جهت ایجاد تنوع در تولیدات و بازار مصرف اقدام به تولید سنگ‌آهن‌های دانه‌بندی جهت مصرف در صنایع فولاد به روش کوره بلند را کرده و در ظرفیت کامل تولید مقدار 800هزار تن در سال در برنامه‌های شرکت قرار گرفته است.

از موفقیت‌های شرکت در سال‌جاری خاتمه عملیات اجرایی طرح کارخانه گندله‌سازی اردکان با ظرفیت تولید سالانه ۴/۳میلیون تن و شروع عملیات راه‌‌اندازی و تولید محصول آن و همچنین اتمام عملیات خط چهارم تولید کنسانتره به عنوان مرحله اول توسعه با ظرفیت تولید ۷/۱میلیون تن و راه‌اندازی و شروع تولید محصول از مهرماه سال‌جاری بوده است و طبق برنامه در سال ۱۳۸۷، طرح فوق با ظرفیت کامل (چهار خط به مقدار ۸/۶میلیون تن) در مدار تولید قرار خواهد گرفت.
با اجرای طرح خط پنجم تولید نهایتا کل اهداف تعیین شده در برنامه چهارم دولت محترم یعنی تولید 5/8میلیون تن کنسانتره محقق و با در نظر گرفتن تولید کنسانتره بیش از ظرفیت اسمی، امیدواریم در پایان چهارم کل تولید شرکت بالغ بر 10میلیون تن گردد.

ضمنا شرکت در اسفند ماه سال ۱۳۸۱ موفق به اخذ گواهینامه ISO ۹۰۰۱ (۲۰۰۰)۰ و در مهرماه سال ۱۳۸۵ گواهینامه‌هایISO ۱۴۰۰۱ (۲۰۰۴)1 و (OHSAS ۱۸۰۰۱ (۲۰۰۴
و سیستم مدیریت یکپارچه IMS را دریافت نموده است.
عملکرد برنامه‌های استخراج و تولید محصولات
این شرکت در ده ماه سال 1386 با تولید مقدار 5857هزار تن محصولات نهایی شامل 5235هزار تن کنسانتره سنگ‌آهن و 622هزار تن سنگ‌آهن‌های دانه‌بندی به صورت درشت دانه و ریزدانه حدود 89درصد برنامه مصوب ...
سال (تولید ۶۵۵۰هزار تن) را اجرا نموده و در مقایسه با عملکرد تولیدات ده‌ماه سال ۱۳۸۵ (به مقدار ۵۵۳۵هزار تن) از افزایشی حدود ۸/۵درصد برخوردار بوده است.

الف: عملکرد بخش معدن و عملیات استخراج
در این بخش حجم کل عملیات معدنی بالغ بر ۲۰۲۴۷هزار تن بوده که ۹۳درصد برنامه مصوب سال (۲۱۶۹۹هزار تن) اجرا و نسبت به عملکرد سال ۱۳۸۵ مقدار یک‌درصد افزایش داشته است. از جمع کل عملیات معدنی فوق مقدار ۹۶۴۱هزار تن سنگ‌آهن و معادل ۱۲۹درصد برنامه ده‌ماهه (۷۴۵۰هزار تن) و مقدار ۱۰۶۰۶هزار تن باطله استخراج گردیده است.
میزان سنگ‌آهن تغذیه شده به خطوط تولید کارخانه فرآوری به مقدار 7855هزار تن و سنگ‌آهن مصرفی جهت تولیدات سنگ‌آهن‌های دانه‌بندی شده به مقدار 715هزار تن و کلا به مقدار حدود 8570هزار تن می‌باشد که مابه‌التفاوت آن با سنگ‌آهن‌های استخراجی به موجودی‌ها اضافه شده است.
ب - بخش کارخانه تغلیظ
ب - 1 - مصرف سنگ‌آهن خام و ضریب بازیافت تولید کنسانتره
سنگ‌آهن خام مصرفی در کارخانه به مقدار ۷۸۵۵هزار تن بوده است که با عنایت به تولید ۵۲۳۵هزار تن کنسانتره سنگ‌آهن، ضریب بازیافت حدود ۶۵/۶۶درصد و بیش از برنامه سال (۶۴درصد) می‌باشد.
ب - 2 - تولید کنسانتره سنگ‌آهن به عنوان محصول اصلی
در این بخش، تولید کنسانتره سنگ‌آهن در دوره مورد گزارش به میزان ۵۲۳۵هزار تن معادل ۹۰درصد آخرین برنامه اصلاحی سال و ۱۰۷درصد برنامه ده‌ماهه، با عیار متوسط آهن (Fe) حدود ۵/۶۷درصد می‌باشد.
ضمنا نسبت به عملکرد سال 1385 (به مقدار 4807هزار تن) به میزان 9درصد افزایش داشته است.
ذکر این نکته ضروری است که در آبان‌ماه سال‌جاری با تولید ۶۷۰هزار تن بالاترین میزان تولید ماهانه از شروع عملیات بهره‌برداری (سال ۱۳۷۷) حاصل و رکورد جدیدی در اجرای برنامه تولید به ثبت رسیده است.
ج: برنامه تولید سنگ‌آهن دانه‌بندی - محصولات جانبی
با توجه به وجود بازارهای داخلی و خارجی برای سنگ‌آهن دانه‌بندی جهت مصرف در کوره‌های بلند (LUMP/FINE/ORE) و از طرفی با هدف ایجاد تنوع در تولید محصولات و دارا بودن توجیه اقتصادی، از سال ۱۳۸۱ برنامه‌ریزی‌های لازم به منظور تولید سنگ‌آهن دانه‌بندی انجام و در برنامه‌های استخراج و تولید شرکت قرار گرفت. پیش‌بینی برنامه تولید سنگ‌‌آهن دانه‌بندی قابل فروش در سال ۱۳۸۶ به مقدار ۷۲۰۰۰۰تن شامل ۶۰۰۰۰۰تن درشت دانه و ۱۲۰۰۰۰تن ریز دانه به صورت FC بوده است که عملکرد آن به مقدار ۶۲۲هزار تن در حد ۱۰۴درصد برنامه ده‌ماهه بوده است.

د - عملکرد برنامه حمل‌ونقل محصولات به مراکز مصرف (فروش)
جمع کل کنسانتره حمل شده توسط مجتمع‌های فولادسازی و سایر خریداران به مقدار ۴۵۳۲ هزار تن می‌باشد.
ضمنا مقدار 211هزار تن کنسانتره به منظور راه‌اندازی به کارخانه گندله‌سازی ارسال گردیده است. جمع کل سنگ‌آهن دانه‌بندی تحویل شده به خریداران به مقدار 579هزار تن بوده است.
با عنایت به راه‌اندازی و تولید محصول گندله، مقدار ۱۲۰۰۰تن محصول به کارخانه ذوب‌آهن اصفهان ارسال گردیده است.
هـ - دلایل مهم افزایش تولید نسبت به ظرفیت اسمی
یکی از دلایل عمده افزایش تولید کاهش توقفات برنامه‌ای می‌باشد که شرکت در سال‌های اخیر با راهکار‌های مدیریتی از طریق تامین سریع و به موقع لوازم و قطعات یدکی، افزایش گروه‌های تعمیرات، حصول به نقاط مطلوب تامین لوازم و قطعات از ساخت داخل، حمایت از سازندگان داخلی، افزایش مهارت و تخصص نیروی انسانی موفق به اجرای آن شده است. در ده ماهه سال‌جاری توقفات حدود ۱۷درصد کاهش (برنامه ۵۴۲۴ساعت در سه خط، عملکرد ۴۵۰۵ساعت) و ساعات کار مفید حدود ۶درصد افزایش (برنامه ۱۶۶۰۸ساعت، عملکرد ۱۷۵۲۸ساعت) و همچنین افزایش کارآیی ماشین‌آلات و تجهیزات و ضریب بازیافت همراه با عوامل فوق کلا موجب گردیده، عملکرد تولید حدود ۷درصد نسبت به برنامه تولید ده‌ماهه (برنامه ۴۹۰۰هزار تن عملکرد ۵۲۳۵هزار تن) و حدود ۲۳درصد نسبت به برنامه ده‌ماهه طبق ظرفیت اسمی (تولید ۴۲۵۰هزار تن) افزایش یابد.

و - رکوردهای جدید
در تولید کنسانتره سنگ‌آهن
در ده‌ماهه سال 1386
۱ - بالاترین میزان تولید ده‌ماهه در طول سال‌های بهره‌برداری به مقدار ۵۲۳۵هزار تن
2 - بیشترین تولید کنسانتره ماهانه در آبان‌ماه به مقدار 670هزار تن
۳ - بیشترین تولید سنگ‌آهن دانه‌بندی در آبان‌ماه به مقدار ۱۱۲هزار تن
4 - بالاترین میزان تولید روزانه در 1/9/86 به مقدار 25800تن
ز - اهداف شرکت در پایان برنامه چهارم
با اجرای طرح‌های توسعه و افزایش ظرفیت تولید (خطوط شماره 4 و 5 تولید کنسانتره سنگ‌آهن) و برنامه‌های افزایش تولید در پنج خط کارخانه فرآوری و همچنین افزایش ظرفیت تولید سنگ‌‌آهن دانه‌بندی، امیدواریم اهداف موردنظر شرکت جهت حصول به تولیدات به مقدار 10میلیون تن به شرح ذیل در پایان برنامه چهارم دولت محترم تحقق یابد.
۱ - تولید کنسانتره سنگ‌آهن به مقدار ۹میلیون تن (پیش از ظرفیت اسمی پنج خط به مقدار ۵/۸میلیون تن) که مقدار ۴/۳میلیون تن جهت مصرف کارخانه گندله‌سازی می‌باشد.
2 - تولید سنگ‌آهن دانه‌بندی 1میلیون تن
جمع کل تولید سنگ‌آهن ۱۰میلیون تن

ح - ارزش وارداتی محصولات
و صرفه‌جویی ارزی برای کشور
۱ - ارزش تولیدات شرکت از شروع تاکنون براساس متوسط قیمت‌های جهانی سال‌های مزبور C&F بنادر ایران حدود ۸/۱میلیارد دلار می‌باشد.
2 - با توجه به افزایش چشمگیر قیمت‌های جهانی سنگ‌آهن به خصوص در سال‌های 2007 - 2006، میزان ارزش وارداتی محصولات شرکت در سال‌جاری حدود 750میلیون دلار پیش‌بینی می‌گردد.
طرح توسعه و افزایش ظرفیت
(احداث خط چهارم تولید کنسانتره)
ظرفیت سالیانه طرح: ۱۷۰۰۰۰۰تن
مورد استفاده: مورد استفاده در فولادسازی‌های به روش احیای مستقیم
محل اجرای طرح: استان یزد، ۱۸۰کیلومتری شمال‌شرقی یزد
برنامه زمانی اجرای طرح
۱ - تاریخ شروع آذرماه ۱۳۸۳ پس از تنفیذ قرارداد
2 - تاریخ خاتمه: برنامه اولیه آذرماه سال 1386 بوده لیکن طرح در مهرماه سال‌جاری و زودتر از برنامه زمانی راه‌‌اندازی و حدود 371هزار تن تولید کرده است.

ماشین‌آلات طرح
کل تجهیزات و ماشین‌آلات مکانیکی و الکتریکی به مقدار 3852تن می‌باشد که 5/59درصد ساخت داخل و 5/40درصد آن ساخت خارج می‌باشد.
سرمایه‌گذاری طرح
1. سقف کلی سرمایه‌گذاری طرح حدود 686میلیارد ریال (شامل هزینه ریالی و مبالغ ریالی اعتبارات ارزی) می‌باشد و کلا از محل منابع داخلی شرکت تامین شده.
۲. ارزش وارداتی محصول در ظرفیت کامل با توجه به متوسط قیمت‌های جهانی سال ۲۰۰۷ حدود ۱۲۰دلار C&F بنادر ایران مبلغ ۲۰۰میلیون دلار در سال خواهد بود که صرفه‌جویی ارزی می‌باشد.

طرح کارخانه گندله‌سازی اردکان
ظرفیت سالانه طرح: 3400000تن،
موارد استفاده: مورد استفاده در صنایع فولادسازی به روش احیای مستقیم
محل اجرای طرح: استان یزد، کیلومتر 25 جاده اردکان به نائین.

برنامه زمانی اجرای طرح
۱. تاریخ شروع: ۲۲/۹/۱۳۸۱ پس از تنفیذ قرارداد
2. تاریخ خاتمه: طرح در شهریورماه سال جاری راه‌اندازی و تولید آزمایشی آن شروع و در تاریخ 19/6 اولین محصول گندله تولید گردید. ضمنا برنامه‌ریزی جهت انجام تنظیمات مربوط به دوران راه‌اندازی در حال اجرا بوده و در این فاصله تاکنون مقدار 21500تن محصول تولید گردیده است.

ماشین‌آلات و تجهیزات
کل تجهیزات و ماشین‌آلات مکانیکی و الکترونیکی به مقدار ۱۶۲۴۱تن می‌باشد که ۴/۶۷درصد ساخت داخل و ۶/۳۲درصد آن ساخت خارج می‌باشد.

سرمایه‌گذاری طرح
1.سقف کلی سرمایه‌گذاری طرح حدود 2100میلیارد ریال (شامل هزینه‌ ریالی و مبالغ ریالی اعتبارات ارزی) برآورد که مبلغ 108میلیون دلار آن ارزی (شامل اصل قرارداد و هزینه‌های تامین مالی فاینانس) می‌باشد و کلا از محل منابع شرکت تامین شده است.
۲.ارزش وارداتی محصول در ظرفیت کامل با توجه به متوسط قیمت‌های جهانی سال ۲۰۰۷ حدود ۱۶۰دلار C&F بنادر ایران، مبلغ ۵۴۴میلیون دلار در سال خواهد بود که صرفه‌جویی ارزی می‌باشد.