مپنا ، عنوان نخست گروه شرکتهای پیمانکاری را کسب کرد
گروه مپنا متشکل از شرکت اصلی (هولدینگ) و ۳۸ شرکت زیرمجموعه است که در زمینه توسعه و ساخت نیروگاههای تولید برق و همچنین اجرای پروژههاى نفت و گاز و حمل و نقل ریلى به صورت پیمانکار اجرایی کلید در دست (EPC) و سرمایهگذاری خصوصی (IPP) فعالیت میکند.
مپنا تاکنون ۳۱۰۰۰ مگاوات از مجموع ۶۸۰۰۰ مگاوات معادل ۴۴ درصد از کل قدرت نامی نیروگاههای کشور را احداث نموده که از این رقم، بیش از هشت هزار مگاوات آن به ارزش قراردادی بالغ بر دو و نیم میلیارد دلار توسط گروه مپنا سرمایهگذاری شده است.
گروه مپنا متشکل از شرکت اصلی (هولدینگ) و ۳۸ شرکت زیرمجموعه است که در زمینه توسعه و ساخت نیروگاههای تولید برق و همچنین اجرای پروژههاى نفت و گاز و حمل و نقل ریلى به صورت پیمانکار اجرایی کلید در دست (EPC) و سرمایهگذاری خصوصی (IPP) فعالیت میکند.
مپنا تاکنون 31000 مگاوات از مجموع 68000 مگاوات معادل 44 درصد از کل قدرت نامی نیروگاههای کشور را احداث نموده که از این رقم، بیش از هشت هزار مگاوات آن به ارزش قراردادی بالغ بر دو و نیم میلیارد دلار توسط گروه مپنا سرمایهگذاری شده است.
رشد فزایندۀ قابلیتها و توانمندیهای موجود در گروه مپنا و دستیابی به جایگاه اول در احداث ظرفیتهای نیروگاهی در کشور موجب شده، نگاه مدیران گروه مپنا به ورود به بازارهای منطقهای و بینالمللی معطوف گردد؛ بنابراین به عنوان یک برند معتبر و بینالمللی، با تمرکز بر صدور خدمات فنی مهندسی، علاوه بر اجرای پروژههای نیروگاهی گازی و سیکل ترکیبی با استفاده از تجهیزات اصلی تولیدی کارخانجات خود در کشورهای عمان، عراق و سوریه به صورت کلید در دست، پروژههای دیگری را نیز در کشورهای اندونزی، پاکستان، الجزایر و عمان در دست اجرا یا در حال مذاکره و مناقصه دارد.
شرکتهای زیرگروه مپنا در حوزۀ توسعۀ صنعت نیروگاهی، سازندۀ توربینهای گازی و بخاری و تجهیزات کمکی آنها، توربوکمپرسورها، پرهتوربینها، ژنراتورهای حرارتی و آبی، بویلرهای بازیاب حرارتی و معمولی، سیستمهای کنترل و الکترونیک نیروگاهی فعال هستند. در پاسخ به رشد و توسعۀ بازار برق و به منظور حمایت از پروژههای نیروگاهی خصوصی، گروه مپنا "خدمات پس از فروش و بهرهبرداری" و "تعمیر و نگهداری نیروگاهها" را نیز به مشتریان خود در این حوزه ارائه میکند.
گروه مپنا پس از عملکرد درخشان خود در افزایش زیرساختهای صنعت برق، و در راستای پیشبرد اهداف استراتژیک و با هدف بهکارگیری ظرفیتهای موجود و مزیتهای نسبی متعدد، در سالهای اخیر بر دامنۀ فعالیتهای اقتصادی و صنعتی خود افزوده و وارد دو حوزۀ کسبوکار جدید شده است. در حال حاضر فعالیت در بخشهای بالادستی و میاندستی نظیر: توسعه میادین نفت و گاز (در خشکی و دریا)، پروژه های حفاریEPD (در خشکی و دریا)، واحدهای فرآیندی میان دستی و پا یین دستی، واحدهای یوتیلیتی و آفسایت، خطوط لوله و ایستگاه های تقویت فشار، تانک ها و مخازن تحت فشار در برنامههای اجرایی این گروه قرار دارد.
صنعت دیگری که در چند سال اخیر به یکی از عرصههای مهم فعالیت گروه مپنا بدل شده، صنعت حمل و نقل ریلی است که ساخت لکوموتیوهای باری و مسافری و تجهیزات جانبی آنها را در همکاری تنگاتنگ با شرکتهای معتبر بینالمللی و اجرای پروژههای کلید در دست نظیر مترو و مونوریل با هدف ایجاد جهش در ظرفیتهای حملونقل ریلی کشور قرار داده است.
گروه مپنا با عرضۀ 145 نوع محصول گوناگون و 95 نوع کالای مختلف و 50 نوع خدمات به مشتریان خود، کوشیده تا عرصۀ گستردهای از کسبوکار را برای خود تدارک ببیند و در تلاش برای جلب رضایت مشتریان و اجرای مستمر برنامههای ارتقای خدمات و محصولات، خود را به مثابۀ سازمانی پویا و متمایز در فضای رقابتی منطقهای و بینالمللی مشخص سازد. حضور در بازار سرمایه (بورس اوراق بهادار) نیز اهرمهای جدیدی را جهت تجهیز منابع مالی و مشارکت بیشتر بخش خصوصی فراهم ساخته تا گروه مپنا بتواند با تکیه بر آنها و به پشتوانۀ ارزشهای درونسازمانی خود همچون صداقت و پایبندی به تعهدات، کوشش مجدانه در مسیر تعالی فردی و سازمانی، مشتریمداری، خلاقیت و نوآوری، تعهد به ایمنی و حفظ محیط زیست و کار گروهی همراه با خودباوری، پاسخگوی نیازهای راهبردی توسعۀ صنعت کشور باشد و فراتر از آن، در مسیر شکلدهی به وجههای ارزشمند و تصویری اثرگذار از توانمندیهای صنعتگران ایرانی در فضاهای منطقهای و بینالمللی گام بردارد.
صنعت نیروگاهی
مپنا گروهی دانشبنیان بوده و به عنوان ششمین سازنده برتر توربینهای نیروگاهی توان بالا در دنیا، فناوری ساخت و طراحی تجهیزات اصلی نیروگاههای کشور را بومیسازی نموده است. از جمله دستاوردهای مهم در این زمینه، ارتقاء توربین گازیV۹۴.۲ تحت لیسانس زیمنس به توربین مدل MAP۲+ از طریق اجرای پروژههای تحقیق و توسعهای و در آینده نزدیک ارتقاء به مدل MAP۲B است، مسیری که در آینده به ارائه "توربین ملی" منجر خواهد شد.
گروه مپنا با نگاهی به مسوولیتهای اجتماعی خود در قبال حفظ محیط زیست، رویکرد استفاده از منابع تجدیدپذیر مانند انرژی بادی و نیز استفاده از فنآوریهای نوین جهت بهینهسازی تبدیل انرژی نظیر تولید پراکنده و تولید همزمان برق و حرارت (DG/CHP) را اتخاذ نموده و این حوزهها را به کسب و کار خود افزوده است. در همین راستا نخستین مزرعه توربین بادی ساخت مپنا در استان قزوین در حال احداث است که طی آن، برای اولین بار در کشور، توربینهای بادی در مقیاس 5 /2 مگاوات احداث خواهد شد. از جمله مزایای این پروژه، انتقال فناوری ساخت این نوع توربین به کشور است که ارزش افزوده بالایی را برای صنعت برق ایران به ارمغان خواهد آورد.
همچنین نخستین پروژه تولید همزمان برق و آب شیرین کشور در منطقه خلیج فارس با سرمایهگذاری گروه مپنا در حال احداث است و در آینده نزدیک افتتاح میشود. با آغاز بهرهبرداری از این پروژه، روزانه ۱۸ هزار مترمکعب آب شیرین از طریق نمکزدایی آب دریا و ۵۰ مگاوات برق جهت هموطنان ساکن جزیره قشم تولید میشود. این نیروگاه با توجه به بهرهگیری از حرارت اتلافی توربین گاز، راندمان بالایی در فرآیند تبدیل انرژی فسیلی داشته و باعث بهینهسازی مصرف سوخت نیروگاه و کاهش آلایندهها در محیط زیست میشود. علاوه بر آن، آب شیرین را به عنوان یکی از نیازهای اصلی ساکنان جزیره قشم تأمین خواهد نمود.
صنعت نفت و گاز
با وجود جوانی مپنا در صنعت نفت و گاز، اقبال مشتریان حاکی از رشد روزافزون توانمندیهای این گروه است. مپنا علاوه بر تجارب ارزشمند در حوزه ایجاد و احداث تجهیزات جانبی شامل برق و بخار، از جمله شرکتهای داخلی فعال در توسعه میادین نفت و گاز و دارای تجهیزات حفاری خشکی محسوب میشود و به سمت حفاری در میادین فراساحل نیز حرکت میکند. مپنا در این حوزه، پروژههایی در فازهای پارس جنوبی و قرارداد طرح توسعه میدان گازی "فروز B" را نیز در دست احداث و اجرا دارد. پروژه توسعه میدان گازی فروز B در جنوب جزیره کیش که به روش بیع متقابل انجام خواهد شد، اولین پروژه کشور از نوع زنجیره تبدیل انرژی GTW) Gas to Wire) محسوب میشود. در این روش گاز استحصالی از میدان، در نیروگاه اختصاصی و در محلی نزدیک به برق تبدیل شده و به مبادی مصرف در داخل و خارج کشور انتقال مییابد و میتواند جایگاه راهبردی کشور در زمینه زنجیره تبدیل و انتقال انرژی در منطقه را به میزان چشمگیری ارتقاء دهد.
از مهمترین شرکتهای زیرمجموعۀ بخش نفت و گاز میتوان به شرکت توسعۀ انرژی خاورمیانه (MEED)، شرکت نیرپارس، شرکت توسعۀ نفت و گاز مپنا و شرکت مشاوران انرژی تهران اشاره کرد. بخش نفت و گاز در درون گروه مپنا، فعالیتهای خود را بر توسعۀ میادین نفت و گاز (هم در خشکی و هم در دریا)، افزایش حفاریها در خشکی و دریا، ارتقای فنآوریها و انتقال دانش فنی در ساخت تجهیزات اصلی صنعت نفت و گاز، تقویت حضور در پروژههای مهندسی و مطالعاتی بالادستی، و تولید ارزش افزوده از طریق سرمایهگذاریهای قابل توجیه در پروژههای نفت و گاز متمرکز ساخته است.
صنعت حمل و نقل ریلی
با گذشت حدود دو دهه از تجربۀ مدیریتهای اجرایی در پروژههای مختلف صنعتی در داخل و خارج کشور و دستیابی به امکاناتی عظیم و قابلملاحظه در تأمین مالی پروژههای بزرگ و ملی، گروه مپنا واجد مزیتهای منحصر به فردی برای فعالیت در یکی دیگر از صنایع زیرساختی کشور بود. ایدۀ تنوعبخشی به محصولات و خدمات گروه مپنا و ساخت تجهیزات و قطعات غیرنیروگاهی، منجر به جلب توجه این مجموعۀ صنعتی به حوزۀ راهبردی و اثرگذار حملونقل ریلی به عنوان صنعتی رو به رشد در کشور شد. کسب جایگاه اول در صنعت تولید تجهیزات کششی حملونقل ریلی کشور و دستیابی به سهم بازار داخلی قابل توجه در این صنعت نیز در میان مهمترین اهداف بلندمدت گروه مپنا قرار گرفت تا مدیران و کارکنان این گروه، پرتوان و باانگیزه، گامهای ورود به صنعت حملونقل ریلی را بردارند. بر این اساس، گروه مپنا تجهیزات و تدارکات علمی و فنی لازم برای ورود تمام و کمال به این صنعت را فراهم دید و با انعقاد قرارداد انتقال دانش فنی از شرکت زیمنس آلمان و دریافت لیسانس مربوط به جذب دانش فنی ساخت لکوموتیوهای مسافری و قطعات مربوط به آن، برای نخستینبار افتخار ساخت لکوموتیو در داخل کشور را از آن خود
ساخت.
بخش حملونقل ریلی مپنا، قرارداد ۱۵۰ دستگاه لکوموتیو مسافری را با راهآهن جمهوری اسلامی ایران، قرارداد مونوریل قم و مخابرات خط یک متروی اصفهان را با سازمان قطار شهری قم منعقد کرده است. چشمانداز گروه مپنا در حوزۀ حملونقل ریلی، "کسب جایگاه برتر در صنعت حملونقل ریلی کشور و دستیابی به حداکثر سهم بازار داخلی و کسب سهم قابلقبول از بازارهای منطقهای" است. علاوه بر اجراى پروژههاى حملونقل ریلى شهرى و برون شهرى، پروژههاى مترو و مونوریل، پروژههاى حملونقل ریلى سبک شهرى، پروژههاى برقى کردن خطوط راهآهن، تولید ناوگان ریلى از جمله انواع لکوموتیوهاى خطوط اصلى از نوع دیزل-الکتریک و برقى، لکوموتیوهای مانورى، واگنهاى مترو و تراموا، میتوان به جذب، توسعه و بومىسازى تکنولوژى ریلى در کشور با مشارکت صاحبان صنایع معتبر در عرصه بینالمللی و صدور خدمات و تجهیزات صنعت حملونقل ریلى در سطح بینالملل به عنوان دیگر برنامههای این بخش اشاره کرد.
گروه مپنا در راستای کسب و تولید دانش فنی و عرضۀ محصولات در عالیترین سطوح کیفی با استانداردهای بینالمللی، بیش از 20 قرارداد دریافت لیسانس یا انتقال دانش فنی را با معتبرترین شرکتهای بینالمللی منعقد ساخته که در نوع خود در منطقۀ خاورمیانه بینظیر است. این گروه که تاکنون جوایز متعدد و گواهینامههای مختلفی را به نشانۀ قرار داشتن در میان شرکتهای برتر ایرانی و برخورداری از تعالی سازمانی دریافت کرده است، بهتازگی به جهت سرمایهگذاری در احداث پروژههای حامی محیط زیست و توسعۀ پایدار مانند تولید همزمان برق و آب شیرین در قشم، لوح تقدیر بنیاد جهانی انرژی در سطح ملی را از آن خود ساخت.
شایان ذکر است در رتبهبندی سال ۱۳۹۰، شرکت مپنا موفق به کسب مقام اول در میان شرکتهای پیمانکاری داخلی شد و از نظر شاخص فروش (درآمد)، در بین ۴۰۰ شرکت برتر کشور، در جایگاه هجدهم قرار گرفت.
ارسال نظر