گروه گزارش- وقتی علاقه مندان اصفهان آن را نیمی از جهان بخوانند، شاید همین به تنهایی دلیلی باشد برای بالابودن توقعات مردمانش. از همین روست که کندی اجرای پروژه های عمرانی در سال های اخیر، تصویر ذهنی مردم از شهر اصفهان، همچون مجتمع کارگاه های بزرگ عمرانی است: کارگاه هایی که نه تنها نمای شهر را از چشم انداخته بلکه بهانه‌ای شدند برای زمزمه نارضایتی های مردم در خیابان های شلوغ اصفهان.

شاید بتوان بزرگراه ها، خیابان ها، تقاطع های غیرهمسطح و پارکینگ های طبقاتی را نمادهایی از توسعه در شهرها خواند. ولی با وجود تمام طرح های بزرگ عمرانی که در سال های اخیر با ضعف ها و قوت ها اجرایی شد، نمی‌توان گفت به همه خواست های شهروندان پاسخ داده شده و آنها دیگر انتظاری از مدیریت شهری ندارند .شایدانتظار تسریع در اتمام پروژه همان قدر مهم است که کیفیت آن. اکنون که اجرای پروژه های رنگارنگ در اصفهان کلید می‌خورد، سطح توقعات شهروندان نیز بالاتر رفته و برای پاسخگویی به نیاز شهروندان اصفهانی است که روند سازندگی شهر متوقف نشود تا نبض پروژه‌های عمرانی در اصفهان سال۹۵ تندتر بزند. شواهدگویای آن است که ورزشگاه نقش جهان، مصلی اصفهان، مترو، شهرک سلامت، و دهها پروژه ریز و درشت دیگر نقطه ضعف توسعه اصفهانی شده که در همه ادوار تاریخی و در تمام عرصه ها پرقدرت ظاهرشده و با این همه، مورد بی مهری مدیران قرار گرفته تا "اصفهان" بماند و مردمی چشم به راه که معلوم نیست چه زمانی بتوانند شاهد بهره برداری از این پروژه ها باشند.

اگر این روزها در اصفهان قدم بزنید متوجه می‌شوید که با وجود همه مشکلات اقتصادی کشور و رکود حاکم بر جامعه، موتور محرکه فعالیت‌های عمرانی و خدماتی در اصفهان خاموش نشده و پروژه‌های بسیاری در گوشه‌گوشه شهر با وجود وضعیت نامناسب اقتصادی و رکود حاکم، در حال اجراست. هفته گذشته اقتصاددانان جوان اصفهان در میزگرد، جغرافیای توسعه و موتور محرکه آن در اصفهان دور یکدیگر نشستند و سند آمایش استان را بررسی کردند و برنامه ششم توسعه را نیز به نقد کشیدند تا نقش مدیریت در توسعه اصفهان هویداتر از قبل شود. نقشه جغرافیای شهر اصفهان اما امروز در محاصره انبوهی از پروژه های ناتمام و شاید بی سرانجام است. از شمال تا جنوب مترو خواب روزهایی را می بیند که تمام قد اصفهان را در رفت و آمد است و اندکی از آلودگی ها را می کاهد و رنج ترافیک را هموار می کند. بندر خشک در شرق همچنان خشک و یله در کویرهای شرق اصفهان تشنه توجه است و زاینده رود نیز رونقی به آن عطا نکرده است! باغات غرب و شهرهای همجوارش نیز نه از توسعه نشانی دارند و نه پروژه هایی را چشم انتظار. جنوب شهر نیز آنچنان در محاصره زمین های نهادهاو پادگان ها گیر افتاده که نه حواسی برای جاده تنگ و باریک شیراز- اصفهان و قطار خاموش سریع السیرش باقی مانده و نه سیتی سنتر کفایت توسعه را می کند. اما برای شرح بهتر این حکایت، به چند پروژه بزرگ و شاخص اصفهان کوتاه اشاره‌ای می‌شود تا شاید تلنگری باشد برای تسریع در وعده ها.

ایستگاه به ایستگاه تا افتتاح

مترو و اصفهان دو کلمه‌ای هستند که انگار قرار نیست با یکدیگر گره بخورند هرچند مسوولان استانی و مدیران شهری از ۱۳ سال پیش تاکنون تلاش کرده‌اند تا این دو را به یکدیگر پیوند بزنند، اما هر روز یک مشکل جدید و یک اتفاق تازه سد راه رسیدن این دو به یکدیگر شده است، اما در این میان میراث فرهنگی از مهم‌ترین عوامل جدایی این دو است. عاملی که دل دوستدارانش را از همان ابتدای کار بدجوری لرزاند و آنها بارها و بارها با برگزاری تجمع‌های مختلف به عبور این غول آهنی از کنار آثار تاریخی اعتراض کردند، اما طبق آنچه رضا امینی رییس شورای اسلامی شهر اصفهان می گوید: قطار شهری اولویت یک است و همه مصمم شده اند تا این غول آهنی را به سر منزل مقصود برسانند تا آنجا که اعضای شورای شهر اعتقاد دارند که مترو در سال ۹۶ افتتاح می شود ولو اینکه دو ایستگاه انقلاب و امام حسین(ع) به بهره برداری نرسد. این جملات نشان می دهد که سنگینی بار مترو بر دوش مدیریت شهری دیگر نه برای مسئولان و نه برای مردم قابل تحمل نیست پروژه ای که اکثر بودجه عمرانی شهر را می بلعد و ایستگاه به ایستگاه همچون ماری پیر و خسته می خزد. قرار است این پروژه در اواسط شهریور ماه و با حضور معاون اول رییس جمهور به ایستگاه چهارراه تختی برسد ایستگاهی که هنوز فرسنگ ها با نقطه پایانی فاصله دارد، اما همین خزیدن هم نسبت به گذشته پیشرفت قابل قبولی است.

شهرک نمایشگاهی اصفهان

مجموع مساحت این پروژه ۲۲ هکتار و مساحت پیش‌بینی شده در فاز اول ۱۷ هکتار است. زیربنای نمایشگاهی و خدماتی این پروژه در فاز اول معادل ۲۵ هزار مترمربع است که در فاز دوم تا ۱۰۰ هزار مترمربع افزایش خواهد یافت. محل جدید شرکت نمایشگاه‌های بین‌المللی استان اصفهان در زمینی به مساحت ۴۷ هکتار و با استفاده از تجربیات نمایشگاه‌های بزرگ دنیا در شرق اصفهان احداث می‌شود. پیش‌بینی شده در دو سال آینده مرحله نخست ساخت نمایشگاه‌ بین‌المللی اصفهان که ۲۰ هزار متر‌مربع فضای مسقف دارد، با اعتباری بالغ بر ۸۰۰ میلیارد ریال تکمیل و به بهره‌برداری برسد. گام نخست احداث محل جدید، با اعتبار ۳۰ میلیارد تومان حداکثر یک سال زمان می‌برد و تاکنون محلی که تملک و دیوارکشی شده در حدود ۴۵ هکتار است اما این متراژ تا ۱۵۰ هکتار نیز قابل توسعه است. این پروژه در چهار گام اصلی طراحی شده که در گام نخست سه سالن پنج هزار متری در نظر گرفته شده است. با توجه به این شرایط به خوبی می‌توان گفت که هر چند فضای رکود بدنه فعالیت‌های عمرانی و اقتصادی کشور را فلج کرده اما شهرداری اصفهان با بهره‌گیری از ظرفیت‌های مختلف مانند قراردادهای غیر نقدی و جذب سرمایه‌گذاران مختلف داخلی و خارجی، این رکود را مدیریت کرده و فضای پویای خدماتی و عمرانی با سبد پروژه‌ای متنوع را ایجاد کرده است.

خط سوم بی .آر.تی BRT

در حال حاضر روزانه حدود ۱۲۰ هزار نفر از طریق خط یک BRT جابجا می شوند که این امر نشان دهنده استقبال شهروندان است. خط بی. آر. تی به عنوان سامانه اتوبوس های تندرو برای این شهر به طول ۵۵ کیلومتر از سوی شورای عالی ترافیک استان مصوب شده است. خط دوم بی. آر. تی از میدان جمهوری آغاز و با عبور از خیابان کاشانی به میدان آزادی ختم می شود و خط سوم بی. آر. تی نیز حدفاصل خیابان ارغوانیه تا پایانه صمدیه قرار دارد. تا پایان تابستان سال جاری طراحی این خط انجام می شود و در نیمه دوم امسال عملیات اجرای فاز اول خط سوم آغاز می شود.

مرکز همایش های بین المللی اصفهان

سالن اجلاس سران از همان پروژه های به قول استاندار، تخت جمشیدی است که طبق وعده ها نه تنها به اجلاس غیر متعهدها نرسید که امروز هم هنوز درگیر و دار تکمیل است و مدام اعضای شورای شهر و شهردار اصفهان از نرسیدن تعهدات دولتی به این پروژه گله می‌کنند، در حالی که هنوز مشخص نیست اگر این پروژه افتتاح هم بشود قرار است از چه اجلاسی میزبانی کند و آیا اصلا اصفهان بار دیگر برای برگزاری اجلاس مهم جهانی انتخاب می شود یا خیر؟! پروژه مرکز همایش های بین المللی اصفهان از چهار بخش تشکیل شده است.آنطور که می‌گویند سالن همایش‌ها یکی از مهم ترین سالن‌های برگزاری همایش‌ها در خاورمیانه به حساب می‌آید. این سالن دارای پروژه‌های مختلف بوده و تاکنون ۶۰ درصد پیشرفت کار داشته است. ساخت این سالن یکی از فعالیت‌های فاخر اصفهان است که می‌تواند در آینده و پس از بهره‌برداری، سرمایه‌های بسیاری را برای شهر جذب کند. به گفته معاون عمران شهری شهرداری اصفهان، سالن اصلی این پروژه تا پایان سال ۹۶ به اتمام می‌رسد.

احداث بندر خشک اصفهان در شرق

یکی از پروژه های بزرگ استان در راستای حمل ونقل اصلی محور شمال به جنوب احداث ۹۳ کیلومتر کنار گذر شرق اصفهان است که از سال ۸۳ عملیات اجرایی آن همزمان با احداث کنارگذر غرب آغاز شد و متاسفانه به دلایل مسائل مالی و مشارکتی کار اتمام این پروژه که از آزاد راه اصفهان - کاشان شروع و به محور اصفهان - شیراز ختم می شود متوقف شد .قطعه اول این پروژه به طول ۲۹ کیلومتر، از آزاد راه کاشان شروع و به جاده اردستان ختم می شود و قطعه دوم از جاده اردستان آغاز و تا جاده اصفهان - نایین به طول ۳۴ کیلومتر ادامه می یابد. تکمیل فاز ۱ و۲ این پروژه ۲۹۰ میلیارد تومان هزینه در بردارد و فاز ۳ این پروژه از کیلومتر ۶۳ تا ۹۳ بدلیل وجود مناطق شهری، ابنیه و صنعتی ۳۳۰ میلیارد تومان مورد نیاز است.

تکمیل ورزشگاه ۷۵ هزار نفری نقش جهان

طبق وعده دولت، وزارت ورزش و جوانان، استانداری و مسؤولان ورزشی استان اصفهان طلسم ۹ ساله ساخت ورزشگاه نقش جهان می باید در مردادماه امسال به پایان می‌ رسید و تیم فوتبال سپاهان بازی‌های خود را در آن انجام می داد. اگر این اتفاق رخ داد پایانی بود بر بیش از ۲۰ سال انتظار مردم یک شهر برای دیدن یک ورزشگاه! ورزشگاهی که در همان سال های افتتاح در طبقه اولش ۵۰ هزار تماشاچی را پذیرا بود، اما این ورزشگاه تعطیل شد تا طبقه دوم آن به پایان برسد و ورزشگاه ۷۵ هزار نفری مسقف اصفهان به روی تماشاگران باز شود، این پروژه به قدری طولانی شد که طبقه اول نیز از کاربری خارج شد و مسئولان و مدیران را مجبور ساخت تا مجددا طبقه اول را نوسازی کنند. این ورزشگاه در حال حاضر چمن آماده‌ برگزاری مسابقات را دارد اما دیگر سازه‌های آن مثل قسمتی از سکوها، بخشی از پیست و ساختمان ورزشگاه در مراحل پایانی ساخت قرار دارد تا هرچه زودتر به بهره‌برداری برسد که باشگاه سپاهان در بازی‌های فصل ۹۶-۹۵ به جای ورزشگاه فولادشهر، در استادیوم۷۵ هزار نفری نقش جهان از تیم‌ها میزبانی‌کند. در صورت ساخت کامل ورزشگاه نقش جهان بی‌شک این استادیوم زیبا می‌تواند میزبان بازی‌های دوستانه تیم ملی فوتبال ایران هم شود.

پروژه قطار سریع السیر تهران، اصفهان

گشایش اعتبار راه‌آهن ۲۴۰ کیلومتری و قطار سریع‌السیر اصفهان - تهران به ارزش ۲ میلیارد یورو و عقد قرارداد توسعه ترمینال خارجی ۲۵ هزار مترمربعی به ظرفیت دو میلیون مسافر در بازه زمانی دو تا دو و نیم ساله با معتبرترین شرکت عمرانی اروپا از مهمترین تحولات و شاخصه‌های عملکردی دولت تدبیر و امید طی ۳ سال فعالیت در استان اصفهان بوده است .

رینگ حفاظتی و حلقه چهارم ترافیکی

پروژه رینگ چهارم حفاظتی اصفهان هم‌چنان در فهرست پروژه‌های نیمه تمام این استان قراردارد که اختلافات وزارتخانه‌ای و مسئله تصمیم‌گیری برای تخصیص بودجه از سوی دولت و مجلس، هر روز تکمیل این پروژه حیاتی را به تاخیر می‌اندازد. درحالی که محیط زیست و حمل و نقل دو موضوع اساسی اصفهان محسوب می شود، همچنان این پروژه اندر خم یک کوچه مانده است، البته شهردار اصفهان اعلام کرده که علت تاخیر در این پروژه ورود این پروژه به خارج از محدوده شهری و ورود به محدود شهرهای دیگر بازمی گردد که برای تکمیل آن نیازمند تعامل هستیم. مدیر شهری اصفهان، اما از تکمیل این رینگ در محدوده شهری مخصوصا در شمال شهر تاکید دارد. آنچه در این طرح، نظرها را به خود جلب می کند، رینگ حفاظتی شهر یا رینگ چهارم، به طول ۲/ ۷۸ کیلومتر است که دارای بیش از۲۰ تقاطع غیر هم سطح می باشد محور مواصلاتی شهری وبرون شهری در دستور کار قرار گرفته است.