در شب عید چگونه خرید کنیم؟

بودجه‌بندی حقوق ماهانه به‌گونه‌ای که بتوانیم با آن به خرید مایحتاج زندگی بپردازیم و همچنین هزینه‌های ثابت ماهانه مثل هزینه شارژ و آب و برق و گاز را بپردازیم از دغدغه‌های مهم در زندگی محسوب می‌شود. حقوق ماهانه باید علاوه‌بر هزینه‌ها بتواند به پس‌انداز هم کمک کند، بنابراین مدیریت آن و بودجه‌بندی که با برنامه‌ریزی انجام می‌شود کمک می‌کند تا بهتر بتوانیم از حقوق ماهانه استفاده کنیم. بودجه‌بندی برای خرید و همچنین برای حقوق ماهانه می‌تواند از هدر دادن پول و خرید کالاهای غیر ضروری جلوگیری کند. برنامه‌ریزی مالی در زندگی اهمیت زیادی دارد مخصوصا برنامه‌ریزی که روی اصول باشد و باعث شود کمتر با بحران مالی مواجه شویم.

اولین قدم برای برنامه‌ریزی مالی و بودجه‌بندی حقوق ماهانه این است که میزان درآمد ماهانه خود را محاسبه کنید. ممکن است علاوه‌بر شغل و کار اصلی خود، شغل دوم هم داشته باشید پس باید میزان کل درآمد ماهانه را محاسبه کرده و آن را یادداشت کنید. با استفاده از یک جدول می‌توانید هزینه‌های مختلف را از هم تفکیک کنید مثلا هزینه‌های ثابت که باید هر ماه پرداخت شوند و هزینه‌های دیگری که هر چند وقت یک‌بار برای آنها پولی پرداخت می‌کنید. مثلا هزینه‌های مربوط به مالیات و عوارض شهرداری هزینه‌هایی هستند که سالانه محاسبه می‌شوند، بنابراین همیشه از قبل برای آنها برنامه‌ریزی کنید تا بودجه کافی برای پرداخت آن را داشته باشید. نیمی از هزینه‌ها در زندگی می‌توانند با صرفه‌جویی کاهش پیدا کنند، مخصوصا در مصرف انرژی می‌توانیم با صرفه‌جویی کردن مبلغی را که بابت این هزینه‌ها پرداخت می‌کنیم در قسمت‌های دیگر مورد استفاده قرار دهیم.

اگر ماهانه خرید انجام می‌دهید حتما باید یک بودجه برای آن در نظر بگیرید. خرید کالاهای بزرگ نیاز به پس‌انداز دارد، پس با صرفه‌جویی می‌توانیم به پس‌انداز کردن هم کمک کنیم تا بتوانیم کالاهایی را که قیمت‌های بالاتری دارند هم تهیه کنیم. گاهی اوقات کالاهایی که مورد نیاز ما نیستند نه تنها باعث هدر دادن پول می‌شوند بلکه باعث می‌‌شوند نتوانیم هزینه‌های ضروری را بپردازیم. عادت‌های بد پول خرج کردن را با بودجه‌بندی برطرف کنید. هزینه‌های ثابت دیگری مثل اجاره، قسط و بازپرداخت وام‌ها هزینه‌های مهمی هستند که می‌توان با صرفه‌جویی در دیگر هزینه‌ها پرداخت این مبالغ را آسان‌تر کرد. همیشه اهداف مالی خود را در نظر بگیرید، مثلا برای خرید کالاهایی که در ماه‌های آینده برای آن برنامه‌ریزی کردید از قبل باید مقداری پس‌انداز کرده باشید مخصوصا کالاهای مهم‌تر یا با قیمت بالاتر اگر جزئی از اهداف شما هستند باید از قبل برای آنها برنامه‌ریزی مالی انجام شود.

هزینه‌های تحصیل نیز بخشی از هزینه‌هایی است که باید پرداخت شوند، خیلی از اوقات می‌توانیم با پس‌اندازی که از قبل داشتیم کمک هزینه‌ای را برای اهداف تحصیلی خود در نظر بگیریم. در این صورت با یک برنامه‌ریزی خوب هم به‌کار و فعالیت برای درآمدزایی مشغول می‌شویم و هم به اهداف تحصیلی خود می‌رسیم.همیشه مدیریت و برنامه‌ریزی مالی در زندگی به ما کمک می‌کند تا کمتر دچار بحران مالی شویم. بودجه بندی حقوق ماهانه برای هر کالایی که مورد نیاز ماست باعث می‌شود هم خرید بهتری انجام دهیم و هم از هدر دادن پول خود برای خریدهای غیر ضروری جلوگیری کنیم و در نهایت اگر مقدار اندکی از درآمد ماهانه هم وجود داشته باشد آن را پس‌انداز کنیم.ممکن است برخی درآمد بیشتری داشته باشند اما بی حساب و کتاب خرج کردن و ندانستن اینکه پول به کجا می‌رود باعث شده که توانایی یک تفریح سالانه یا هر چیز دلخواه خود را نداشته باشند. بسیاری از شما برنامه‌ای برای اینکه پول شما باید به کجا برود ندارید. چون این کار سختی است که هر ماه پول را به چند حساب جداگانه انتقال دهید ولی با خودکار کردن فعالیت‌ها، این کار می‌تواند به سادگی انجام گیرد. اما چطور می‌توانید برنامه خرج هوشمندانه را طرح کنید؟

این مرحله را گام به گام طی کنید. اولویت اول برای هر شخصی پر کردن حساب اضطراری است. به‌عنوان نمونه این کار را به صورت خودکار برنامه‌ریزی کرده و نتایج آن را بررسی کنید. اولین گام در این مسیر داشتن حساب در بانکی با اینترنت بانک خوب است. مثلا یک حساب بانکی که اینترنت بانک آن این امکان را می‌دهد علاوه‌بر افتتاح انواع حساب، امکان واریز مستمر (خودکار) پول از حساب شما به حساب دیگری در همین بانک یا از طریق سیستم پایا به بانک دیگری انتقال دهید. گام دوم انتقال وجه است. مثلا فرض کنید که تا پنجم هر ماه حقوق را دریافت می‌کنید، روی انتقال مستمر پول از حساب خود به حسابی دیگر یک برنامه‌ریزی کنید. اگر شما حساب روزشمار معمولی را باز کنید سود آن ۷ تا ۱۰ درصد است ولی برخی موسسه‌ها به سپرده‌های روزشمار سود بیشتری می‌دهند که می‌توانید از طریق انتقال خودکار، پول را به حساب خود منتقل کنید.

نکته مهم اینکه کارت متصل به حساب را دریافت نکرده و آن را دفترچه‌ای افتتاح کنید تا دسترسی‌تان به آن محدود شده و به آن دست‌اندازی هم نکنید. هر چه بتوانید درصد بیشتری از درآمد خود را به این موضوع اختصاص دهید بهتر است.در همین حین تفریح و سرگرمی و خرج روی علائق‌تان را هم فراموش نکنید. ۵ تا ۱۰ درصد درآمد خود را با همان راهکار انتقال خودکار به حساب خرج‌های لذت‌بخش اختصاص دهید. به شرط آنکه از خرید چیزهایی که نیاز ندارید پرهیز کرده و پس از مدتی از داشتن آنها پشیمان نشوید. این کارها را انجام داده و تمرین کنید و با توجه به شرایط شخصی خود سیستم‌ها را بهینه کنید. پس از حرفه‌ای شدن در این کار باید درصدی از درآمد ماهانه خود را صرف بازنشستگی کنید. بهترین روش برای این کار بیمه عمر است. به این طرح‌ها نه به عنوان سرمایه‌گذاری و نه به‌عنوان راهی به سوی ثروت بیکران بلکه به روشی کمکی برای بازنشستگی‌تان نگاه کنید.در کنار اقداماتی که می‌توانید برای مدیریت مالی هزینه‌های خانواده تمرین کنید تا به‌صورت یک عادت درآید اگر در روزهای پایانی سال برای خریدهای شب عید به پاساژها و بازارهای مختلف مراجعه می‌کنید برای آنکه از خرید خود پشیمان نشوید باید نکاتی را مدنظر قرار دهید.

قدم اول؛ لطفا با برنامه خرید کنید

امروزه در شرایط حساسی زندگی می‌کنیم و تصمیم‌گیری و انتخاب صحیح، بزرگ‌ترین دغدغه‌هاست. دنیای امروز، درگیر بحران است که این بحران فقط اقتصادی نیست. وقتی می‌گوییم بحران زده هستیم، یعنی افکارمان زودتر و سریع‌تر از بحران پیش می‌رود. به محض اینکه شایعه‌ای می‌شنویم، به دنبال تاثیر آن دست به خریدهای غیرضروری و انباشته و انبارکردن وسایلی می‌زنیم که شاید موردنیازمان هم نباشند، اما پس از مدتی، متوجه می‌شویم اوضاع آن‌طور هم که می‌گفتند نیست و درنتیجه از خریدمان پشیمان می‌شویم. در طول تاریخ، همواره شرایط اقتصادی متلاطم بوده و ثبات خاصی نداشته است، اما گویا این تجربه‌ها خیلی زود از خاطره‌ها فراموش می‌شوند.درحقیقت می‌توان گفت به نوعی صاحبان کالا این موج‌ها را در جامعه ایجاد می‌کنند تا کالایشان به فروش برسد. اگر مدیریتی صحیح بر خرید و هزینه‌هایمان داشته باشیم، قطعا دچار بحران اقتصادی خانوادگی نمی‌شویم. جالب است بدانید بعد از فروکش کردن بحران اقتصادی جامعه، خانواده‌ها دچار بحران اقتصادی خانوادگی می‌شوند، زیرا هزینه‌هایی کرده‌اند که نباید آنها را صرف می‌کردند.

قدم دوم؛ شناخت نیازهای واقعی

وقتی با مساله بحران اقتصادی روبه‌رو می‌شویم، باید ابتدا نیازهای ضروری خود را بشناسیم. وقتی صحبت از ثروت و ثروتمندشدن به میان می‌آید، به معنای چگونه پول درآوردن نیست، بلکه چگونه هزینه کردن است. خیلی از ما حتی با آنکه درآمدمان بسیار بالاست، به قول خودمان هشتمان گروی نهمان است، علتش هم این است که اصول صحیح مدیریت برای هزینه را نمی‌دانیم. به محض اینکه سرپرست خانواده، حقوق خود را دریافت می‌کند، خود یا همسرش به خرید می‌روند، آن هم بدون برنامه‌ریزی. معمولا نیمه دوم ماه هم با کمبود بودجه مواجه می‌شوند. این فشارهای مالی حتی باعث بروز اختلاف در خانواده نیز می‌شود.

قدم سوم؛ برنامه مدونی برای خرید داشته و تحقیق کنید

قبل از اقدام به خرید، عاقلانه تصمیم بگیرید و وسیله‌ای که در حال حاضر به آن نیاز دارید، تهیه کنید. ما ایرانی‌ها، در آینده زندگی می‌کنیم و از گذشته درس نمی‌گیریم و به نوعی زندگی حال را تحت تاثیر این تفکرات قرار می‌دهیم. هر کدام از ما از حالا به فکر تامین زندگی فرزندمان در آینده‌ای دور هستیم. درحالی‌که در جوامع دیگر، کمتر امکان دارد مثلا خانواده‌ای برای فرزند ۶ ماهه خود حساب پس‌انداز باز کند. بسیاری از والدین امروز، فیش حقوقی‌شان را صفر می‌کنند تا در ۲۰ سال آینده برای کودکشان وام مسکن بگیرند!

قدم چهارم؛ خریدهای فصلی

هر خانواده حکم یک دولت را دارد، بنابراین از همان ابتدا اصول تقسیم بودجه را یاد بگیرید و برنامه‌ریزی مالی داشته باشید. این اقدام باعث می‌شود تمام اعضا در مورد هزینه‌ها و دخل و خرج با هم تصمیم بگیرند و از درآمد خانواده مطلع باشند. در چنین خانواده‌هایی کسری‌ها با کمک اعضای خانواده برطرف می‌شود. ابتدای هر فصل، بهتر است برنامه‌ریزی کنید؛ در گذشته رسم بود در نوروز، همه خرید می‌رفتند، اما اگر با برنامه‌ریزی از ۳ ماه قبل یا حتی بعد از عید، اقدام به خرید کنیم، مهارت در مدیریت خرید و هزینه است. دومین مهارت، برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت است، یعنی خرید را برای مدت زمانی کوتاه انجام دهیم. یکی دیگر از مهارت‌ها، این است که هنگام خرید جلوی احساساتمان را بگیریم، چون بسیاری از خریدها از روی احساسات انجام می‌شوند نه نیاز. فراموش نکنید فردی که با تصمیم درست اقدام به خرید می‌کند، همیشه ثروتمند است. هنگام خرید باید به کیفیت توجه کرد نه به ارزان بودن یا گران بودن کالا، زیرا ارزان خریدن به معنای خوب خریدن نیست، و همچنین گران خریدن کالا دلیل بر خوب بودن کالا نیست.

قدم پنجم؛ در حال زندگی کنید، نه آینده

خرید باید براساس نیاز و ضرورت باشد، نه احساس و توجه به زرق و برق. بهتر است از یک جا خرید نکنید، زیرا شاید در مکان دیگری برخی از کالا‌ها را بتوانید با قیمت ارزان‌تری بخرید. برخی از اقلام مورد نیاز را هم می‌توان از عمده فروشی‌ها تهیه کرد، یعنی اگر در بین اقوام، چند خانواده به یک کالا احتیاج دارند، بهتر است آن را به صورت عمده تهیه و بین آنها تقسیم کرد.

قدم ششم؛ تهیه لیست پشتیبان

توجه به چند نکته ساده می‌تواند تنش‌های ما را هنگام خرید شب عید به حداقل ممکن برساند و آستانه تحمل و صبر و شکیبایی‌مان را بالا ببرد. خرید کردن، از ضرورت‌های زندگی است که می‌توان آن را به چند طبقه تقسیم کرد؛ خریدهای ضروری و فوری (مانند موادغذایی و دارو)، خریدهای ضروری که فوریتی ندارند(مانند خرید پوشاک) و خریدهایی که نه ضروری هستند و نه فوری (مانند خرید اتومبیل) و خریدهای تفننی که فقط برای تفریح و سرگرمی انجام می‌شوند (مانند خرید یک گلدان کریستال). نکته‌های مهمی که باید هنگام خرید به آن توجه داشته باشیم، در نظر گرفتن اولویت‌ها، اعتبار مالی و ضرورت تهیه وسیله‌ای است که قرار است خریداری شود. قبل از اقدام به خرید باید فهرستی از هزینه‌های ضروری زندگی تهیه و هزینه‌های آنها را برآورد کنید تا کمتر دچار تنش و استرس شوید.

قدم هفتم؛ شک نکنید

وسواس فکری و تردید و دودلی هنگام خرید، در میان افراد زیاد دیده می‌شود. خیلی از ما مطمئن نیستیم وسیله‌ای که قصد داریم برای آن هزینه کنیم ضروری است یا نه. با این حس، شاید خرید کالای موردنظر لذت بخش باشد، اما به مرور زمان وقتی از آن استفاده‌ای نمی‌بریم، خود را سرزنش می‌کنیم و از اقدامی که انجام داده‌ایم، پشیمان خواهیم شد. قبل از خرید، باید در مورد مکان‌های خرید و مبالغ و کیفیت کالاها اطلاعات کافی به دست آورد تا انتخاب دقیق‌تر انجام شود.