تهران و ریاض در دوره جلوس سلمان
کامران کرمی عضو گروه خبر مرگ ملک عبدالله و جلوس برادر ناتنیاش سلمان بن عبدالعزیز ۸۰ ساله که با کهولت سن و بیماری مواجه است، میتواند پیامدهای مهمی بر رویکرد سیاست خارجی عربستان و در قبال همسایگانش بهخصوص ایران به جای بگذارد. از آنجا که ایران و عربستان دو قدرت منطقهای در خلیجفارس به حساب میآیند، نحوه تقابل یا تعامل آنها تاثیرات مهمی بر دولتهای منطقه و مسیر تحولات دارد. روابط ایران و عربستان در دوران صدارت هاشمی رفسنجانی و سیدمحمد خاتمی بنا به شرایط و مقتضیات آن دوران در مسیر تنش زدایی قرار گرفت و منجر به امضای تفاهمنامه امنیتی میان تهران و ریاض شد.
کامران کرمی عضو گروه خبر مرگ ملک عبدالله و جلوس برادر ناتنیاش سلمان بن عبدالعزیز 80 ساله که با کهولت سن و بیماری مواجه است، میتواند پیامدهای مهمی بر رویکرد سیاست خارجی عربستان و در قبال همسایگانش بهخصوص ایران به جای بگذارد. از آنجا که ایران و عربستان دو قدرت منطقهای در خلیجفارس به حساب میآیند، نحوه تقابل یا تعامل آنها تاثیرات مهمی بر دولتهای منطقه و مسیر تحولات دارد. روابط ایران و عربستان در دوران صدارت هاشمی رفسنجانی و سیدمحمد خاتمی بنا به شرایط و مقتضیات آن دوران در مسیر تنش زدایی قرار گرفت و منجر به امضای تفاهمنامه امنیتی میان تهران و ریاض شد. این روابط در دولتهای نهم و دهم بنا به شرایط منطقه در مسیر تنش قرار گرفت و حتی سفرهای چهارگانه محمود احمدینژاد به عربستان نتوانست این روابط را در مسیر همکاری قرار دهد. در شرایط کنونی که رهبری و راس هرم قدرت در عربستان دچار تغییراتی شده است و در ایران هم دولت اعتدال با گفتمان تنش زدایی، تمایل خود را برای بهبود روابط دوجانبه نشان داده است، باید مقامات ریاض این اراده برای تن دادن به گفت وگوهای صریح و جدی را از خود نشان داده و مجددا تفاهم نامه امنیتی آن دوران
را در شرایط کنونی در دستور کار قرار دهند. بهخصوص که فعالیتهای داعش در عراق که زنگ خطر را در مرزهای عربستان برای مقامات ریاض به صدا در آورده و همچنین زمزمههای خروج آمریکا از منطقه خلیجفارس و توجه به مهار چین، فضای جدیدی را برای آل سعود رقم زده که تفاهم با تهران، میتواند شروعی برای حرکت در این شرایط جدید باشد.
ارسال نظر