بهنام ناصح

چهره‌های برجسته سیاسی از نگاه عموم مردم دارای شخصیتی پیچیده و گاه دست‌نیافتنی هستند؛ همین موضوع کنجکاوی‌ها را برای شناخت دقیق‌تر از زندگی آنها بیشتر می‌کند. بدیهی است جنبه سیاسی و اجتماعی تنها یکی از ابعاد شخصیتی‌ این افراد به‌شمار می‌رود و اغلب آنان مانند همه انسان‌ها جنبه‌های خانوادگی،‌ عاطفی و احساسی نیز دارند که معمولا تحت‌الشعاع وجه غالب سیاسی‌شان قرار می‌گیرد. این هفته سه‌ کتاب را برای معرفی برگزیدیم که در بخش‌هایی از آنها بر جنبه ناشناخته‌تر شخصیت‌های تاثیرگذار تاریخ نور می‌افکند.

تربچه قرمزی با درون سفید

سیاستمداران به ویژه دیکتاتورها علاقه‌ زیادی به ثبت تاریخ و زندگینامه دارند؛ البته تنها به شیوه‌ای که خود می‌پسندند. اغلب چنین زندگینامه‌هایی آکنده از تعریف و تمجید و حتی تحریف وقایع به نفع حاکمان مستبد است. بیشتر زندگینامه‌هایی که درباره مائوتسه‌تونگ، رهبر انقلاب کمونیستی چین نوشته شده دارای همین خصوصیت است. از این‌رو شاید کتاب «زندگی خصوصی مائوتسه‌تونگ» نوشته دکتر «لی جی‌سویی» پزشک مخصوص مائو از این نظر مستثنی باشد چراکه در خارج از کشور بدون بیم مجازات و توسط کسی نوشته شده که ۲۲ سال همراه او بدون واسطه شاهد اتفاقات مهم تاریخی و رفتارها و منش این دیکتاتور بود.

در این کتاب می‌خوانیم: «من تا سال ۱۹۵۹ به او احترام می‌گذاردم چون اگرچه به او نزدیک بودم، همیشه به نظر می‌رسید که دیواری نفوذناپذیر ما را از یکدیگر جدا ساخته است که به من اجازه شناخت زندگی واقعی او را نمی‌دهد. ازآن‌پس، به‌تدریج در این حصار ناپیدا نفوذ یافتم و توانستم چهره حقیقی مائو را ببینم. مائو همچون بازیگران نمایشنامه‌های سنتی چین، با آرایشی غلیظ در صحنه ظاهر می‌شد، لکن در پشت‌صحنه چهره‌ای دیگر داشت. در اوایل دهه ۱۹۵۰، هنگامی‌که مائو قرارداد دوستی، اتحاد و کمک متقابل را با شوروی امضا کرد و سیاست خارجی گرایش به شرق را مورد پشتیبانی قرارداد، اغلب مردم تصور می‌کردند بسیار به شوروی نزدیک است. لکن اطلاع نداشتند که او حتی از دهه ۱۹۳۰ از سوی استالین و حزب کمونیست شوروی به‌عنوان یک مخالف شناخته می‌شد؛ کسی که همچون تربچه‌ای از بیرون سرخ اما در درون سفید است....مائو در دیدارها و اجلاس‌ها ظاهری آراسته، باشخصیت و دوست‌داشتنی داشت و رهبری جاافتاده، باوقار و سنگین می‌نمود اما در زندگی خصوصی بسیار بی‌نظم و زن‌باره بود و جز این سرگرمی دیگری برای گذران وقت نداشت...» کتاب زندگی خصوصی مائوتسه‌تونگ با ترجمه محمدجواد امیدوارنیا در ۲۴۴ صفحه به قیمت ۲۰ هزارتومان از سوی انتشارات مؤسسه فرهنگی - هنری جهان کتاب منتشر شده است.

عاشقانه‌های مارکس جوان

شاید باورش برای بسیاری سخت باشد که فیلسوف و اقتصاددان مطرح دنیا که تحت‌تاثیر دیدگاه‌هایش در قرن پیش چهره جهان به‌صورت نه‌چندان مسالمت‌آمیزی به دو قطب سوسیالیسم و کاپیتالیسم تقسیم شد، در زندگی‌اش تجربیات عاشقانه داشت که منجر به سرودن شعر شد. اخیرا مجموعه‌ای از اشعار عاشقانه کارل مارکس، فیلسوف و اقتصاد‌دان شهیر در قالب کتابی با عنوان «عاشقانه‌های مارکس» به زبان فارسی منتشر شده است. اشعار این کتاب که در سن نوزده سالگی سروده شده‌اند، گواهی است از آشنایی دقیق مارکس جوان با ادبیات، شعر، اسطوره و فلسفه، به شکلی که به باور محمدصادق رئیسی، مترجم کتاب این اشراف شکلی حیرت‌انگیز دارد. مارکس در زمان سرایش این اشعار در سال ۱۸۳۷ دانشجویی جوان بوده و در کنار علاقه‌اش به همسرش جنی، درون‌مایه‌های اسطوره‌ای، ارجاعات کلامی و گفتمان‌ها و هیجانات فلسفی از جمله مهم‌ترین مضامین اشعار وی را شکل می‌دهد. اشعار مارکس را می‌توان نمونه‌ای از آثار ادبی در دوران اوج ادبیات غنایی در آلمان به‌شمار آورد که در آن گرایش وسیع به سوی رومانتیسم ادبی و نیز سیطره فلاسفه بر جهان فکری آلمانی‌ها در آن زمان به خوبی قابل کشف است. «عاشقانه‌های مارکس» شامل ۶۰ قطعه به قیمت ۱۲ هزار تومان از سوی نشرپیام امروز روانه بازار کتاب شده است.

بازشناسی شیوه‌های یک مبارز مخالف خشونت

استقلال هند و مبارزه مسالمت‌آمیز برای رهایی این کشور از دست استعمارگر پیر بریتانیا، با نام گاندی گره خورده است اما به راستی گاندی که بود و چه می‌گفت؟ نورمن فینکلشتاین نویسنده کتاب «گاندی چه می‌گوید» مدعی است که در طول دهه‌های اخیر از آموزه‌‌های گاندی سوءتعبیر شده و در بسیاری موارد به انفعال ختم شده است،‌ در حالی که نوشته‌ها و عملکرد گاندی تفسیری خلاف این را به ما نشان می‌دهد. فینکلشتاین در این کتاب به بررسی آرای سیاسی مهاتما گاندی، رهبر بزرگ هند و مشخصا آموزه‌ پرهیز از خشونت او می‌پردازد. فینکلشتاین یکی از تاریخ‌نگاران، نویسندگان و پژوهشگران سیاسی آمریکایی است. پژوهش‌های او به‌طور کلی درباره اختلافات فلسطین و رژیم صهیونیستی و مسائل مربوط به یهودیان است و با وجود اینکه خود یهودی مذهب است اما از منتقدان سیاست‌های این رژیم به‌شمار می‌رود. وی به‌دلیل مواضع ضدصهیونیستی خود از دانشگاه اخراج‌ شده است. او چندین سال است که با روشنگری درباره عواقب سیاست‌های آمریکایی ــ صهیونیستی و قلم زدن در این زمینه هزینه‌های بسیاری را متحمل شده است. نشر ماهی کتاب «گاندی چه می‌گوید» را با ترجمه محمد واعظی‌نژاد در ۱۱۲ صفحه و به قیمت ۹ هزار تومان منتشر کرده است.

سیمای واقعی سیاستمداران در آینه تاریخ

سیمای واقعی سیاستمداران در آینه تاریخ

سیمای واقعی سیاستمداران در آینه تاریخ