صحرای آفریقا و بلایی به نام فقر
نگار حسینی فقر کماکان یکی از معضلات جهانی است. هرچند بررسیها حاکی از آن است که در ۱۰ سال گذشته جمعیت جهانی که با فقر شدید، یعنی چیزی در حدود ۲۵/۱ دلار درآمد در روز زندگی میکردند به میزان قابل توجهی کاهش یافته است، اما هنوز در صحرای بزرگ آفریقا مردم به سختی روزگار میگذرانند. در حال حاضر کشورهای اروپایی بهخصوص اروپای شمالی، استرالیا و نیوزیلند، ایالات متحده آمریکا و کانادا در وضعیت مطلوبی به لحاظ جمعیت افراد در فقر شدید قرار دارند. در کنار صحرای آفریقا، جنوب و جنوب شرق آسیا نیز وضعیت مناسبی به لحاظ جمعیتی که در فقر شدید زندگی میکنند، ندارند هرچند اقتصاد کشورهایی مانند تایلند در جنوب شرق آسیا در حال پیشرفت سریع است.
نگار حسینی فقر کماکان یکی از معضلات جهانی است. هرچند بررسیها حاکی از آن است که در 10 سال گذشته جمعیت جهانی که با فقر شدید، یعنی چیزی در حدود 25/1 دلار درآمد در روز زندگی میکردند به میزان قابل توجهی کاهش یافته است، اما هنوز در صحرای بزرگ آفریقا مردم به سختی روزگار میگذرانند.
در حال حاضر کشورهای اروپایی بهخصوص اروپای شمالی، استرالیا و نیوزیلند، ایالات متحده آمریکا و کانادا در وضعیت مطلوبی به لحاظ جمعیت افراد در فقر شدید قرار دارند. در کنار صحرای آفریقا، جنوب و جنوب شرق آسیا نیز وضعیت مناسبی به لحاظ جمعیتی که در فقر شدید زندگی میکنند، ندارند هرچند اقتصاد کشورهایی مانند تایلند در جنوب شرق آسیا در حال پیشرفت سریع است. اما چین به عنوان یکی از قدرتهای اقتصادی نوظهور دنیا در 10 سال اخیر توانسته است روندی بسیار سریع در کاهش جمعیت بسیار فقیر (جمعیتی که با 25/1 دلار در روز زندگی میکنند)، داشته باشد. در همین حال در میان کشورهایی که بالاترین درآمدهای روزانه را دارند میتوان کشورهای شمال اروپا، کانادا، آمریکا، استرالیا، هلند و آلمان را مشاهده کرد و این در حالی است که کماکان کمترین درآمد روزانه مربوط به کشورهای صحرای آفریقا و نیز ماداگاسکار است. بررسیها حاکی از آن است که درآمد روزانه در کشورهایی که در بالای لیست درآمدها قرار داند بهطور متوسط حدود 50 برابر درآمد روزانه در کشورهایی است که در پایینترین بخش این لیست هستند.
۵۰ برابر درآمد روزانه بیشتر
در سراسر جهان میانگین درآمد سالانه خانوار حدود ۱۰ هزار دلار برآورد شده است. متوسط درآمد سرانه خانوارها نیز در جهان در حدود ۲ هزار و ۹۲۰ دلار برآورد شده است. این نتیجه یکی از آخرین بررسیها در موسسه گالوپ است. در این میان البته اختلاف بسیار زیادی میان درآمد سالانه و سرانه در کشورهای پیشرفته و در کشورهای در حال توسعه و فقیر وجود دارد. متوسط درآمد سرانه در ۱۰ کشوری که در صدر جدول ثروتمندترین کشورها قرار دارند حدود ۵۰ برابر درآمد سرانه مردم در فقیرترین کشورهای دنیا است.pic۱
این اطلاعات در فاصله سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۲ به دست آمده اند
اطلاعاتی که در تهیه جدولهای درآمد مورد استفاده قرار گرفتهاند، از شهروندان ۱۳۱ کشور دنیا به دست آمدهاند. موسسه گالوپ برای گردآوری این دادهها در این کشورها از یک پرسش ساده آغاز کرده است: «با در نظر گرفتن مالیاتی که میپردازید در ماه، چقدر پول به دستتان میرسد؟» پاسخ به این پرسش درآمد و هزینهها و تعداد افراد خانوار را در برمیگرفت. در مورد کشورهای توسعه یافته این پرسش به شکل درآمد سالانه مطرح شده بود. محاسبه درآمد گالوپ بر اساس ارتباط میان نسبت جعیت جوان کشور هستند که به صورت تمام وقت کار میکنند. pic۲
۲۰ درصد مردم جهان در فقر شدید
دادههایی که از درآمد در کشورهای مختلف در موسسه گالوپ وجود دارد، نگاه تازهای به فقر در جهان به دست میدهد. بررسیهایی که در ۱۳۱ کشور جهان بر اساس این دادهها به دست آمده است، نشان میدهد که بیش از یک پنجم، یعنی چیزی در حدود ۲۲ درصد از مردم دنیا درآمد روزانهای کمتر از ۲۵/۱ دلار دارند. بانک جهانی این وضعیت را فقر شدید ارزیابی میکند. در حدود ۳۴ درصد مردم جهان نیز با ۲ دلار در روز سر میکنند. در ۸۵ کشور دنیا بیش از ۳ درصد مردم با حقوق روزانهای معادل ۲۵/۱ دلار روزگار میگذرانند.
۲۷ کشور صحرای آفریقا در فقر شدید به سر میبرند. ۱۰ کشوری که در لیست کشورهایی که جمعیت در آنها ۲۵/۱ دلار یا کمتر است، همگی در صحرای آفریقا قرار دارند. در هریک از این کشورها بیش از دو سوم از مردم در فقر شدید به سرمیبرند. در بروندی و لیبریا این نسبت در حدود ۹۰ درصد است. بررسی انجام شده در ۲۷ کشور صحرای آفریقا نشان میدهد که ۵۴ درصد مردم مقیم در این کشورها در فقر شدید زندگی میکنند. در مقابل در کشورهای توسعه یافته استرالیا، نیوزیلند، اروپا و ایالات متحده و کانادا نسبت جمعیتی که در فقر شدید زندگی میکنند، بیش از یک درصد نیست.pic۳
چین و جهشی چشمگیر
نرخ فقر شدید در کشور چین از سال ۲۰۰۷ در حدود سه چهارم کاهش یافته است. جیم یونگ کیم، رئیس بانک جهانی اخیرا گفته است که نسبت جمعیت جهان که در فقر شدید زندگی میکنند، از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۰ در حدود ۴۰ درصد کاهش داشته است. در این میان کشور چین رشد قابل ملاحظهای در این زمینه داشته است. میلیونها چینی در سالهای اخیر توانستهاند از فقر رها شوند. موسسه گالوپ هر ساله از ۲ هزار شهروند چینی در این زمینه پرسش میکند. در سال ۲۰۰۷، ۲۶ درصد از چینیها با درآمد روزانه ۲۵/۱ دلار یا کمتر زندگی میکردند. دو سال بعد این رقم به شدت تا ۱۴ درصد پایین آمد و در نهایت در سال ۲۰۱۱ این رقم به ۱۳ درصد و در سال ۲۰۱۲ به ۷ درصد رسید.
منبع: گالوپ
pic۴
ارسال نظر