نکاتی در رابطه با معامله خودروهای دوگانهسوز
هیجانات معامله خودروهای دوگانه سوز
سال ۸۶ بود که خودروسازان بر اساس سیاستهای دولت، مجبور به تولید خودروهای دوگانهسوز شدند. در ابتدای اجرای این سیاست و از آنجایی که قیمت گاز سی. ان. جی از بنزین ارزان تر بود، مشتریان بازار خودرو از خودروهای گازسوز استقبال زیادی کردند، اما با اجرای قانون هدفمندی یارانهها که فاصله قیمتی گاز با بنزین را بسیار کم کرد، استقبال از خودروهای گازسوز به تدریج فروکش کرد. هرچند تولید خودروهای دوگانهسوز با کاهش استقبال مصرف کنندگان با کاهشی ۶۰ درصدی همراه شده است، اما هنوز تعداد زیادی خودروی دوگانهسوز در کشور وجود دارد و مشتریهایی نیز خواهان آنها هستند.
سال 86 بود که خودروسازان بر اساس سیاستهای دولت، مجبور به تولید خودروهای دوگانهسوز شدند. در ابتدای اجرای این سیاست و از آنجایی که قیمت گاز سی.ان.جی از بنزین ارزان تر بود، مشتریان بازار خودرو از خودروهای گازسوز استقبال زیادی کردند، اما با اجرای قانون هدفمندی یارانهها که فاصله قیمتی گاز با بنزین را بسیار کم کرد، استقبال از خودروهای گازسوز به تدریج فروکش کرد. هرچند تولید خودروهای دوگانهسوز با کاهش استقبال مصرف کنندگان با کاهشی 60 درصدی همراه شده است، اما هنوز تعداد زیادی خودروی دوگانهسوز در کشور وجود دارد و مشتریهایی نیز خواهان آنها هستند.
طبق آخرین آماری که سخنگوی ستاد مدیریت حمل و نقل کشور اعلام کرده است، تعداد این خودروها در کشور بیش از سه میلیون و ۳۰۰ هزار دستگاه است. هرچند قیمت گاز حالا تفاوت چندانی با بنزین ندارد و طبق نظر کارشناسان مصرف گاز صدماتی به موتور خودرو وارد میکند، اما هنوز مشتریهای زیادی به دنبال خرید خودروهای دوگانهسوز هستند و این خودروها در بازار از قیمت بالاتری برخوردارند. حال این سوال پیش میآید که هنگام معامله یک خودروی گازسوز در بازار به چه نکاتی باید توجه کرد؟این سوال از آنجا ضروری به نظر میرسد که بسیاری از خودروها به صورت کارگاهی دوگانهسوز شدهاند، با توجه به این موضوع چطور میتوان از سالم بودن یک خودروی دوگانهسوز مطمئن شد؟ از طرفی از آنجا که با وجود گذشت چند سال از آغاز نهضت گازسوزسازی خودروها در ایران و اقدامات گستردهای که در این زمینه انجام گرفت، بازرسی ادواری از این خودروها به عنوان یک ضرورت اجتنابناپذیر تقریبا مغفول مانده است، چطور میتوان به خودروهای قدیمی دوگانهسوز که هیچ گاه تست ایمنی از مخازن آنها به عمل نیامده است اطمینان کرد؟ به گفته کارشناسان سه میلیون سیلندر گاز نصب شده بر خودروها تا کنون تست
نشدهاند تا آنجا که انجمن سی.ان.جی آسیا ـ اقیانوسیه حتی از تردد این خودروها در ایران ابراز نگرانی کرده و آنها را بمب متحرک خطاب نامیده است، اما برای اینکه در خرید یک خودروی دوگانهسوز معامله خوبی داشته باشید چند توصیه برای شما داریم.
خودرو میخرید یا بمب متحرک؟
داود اسماعیلی، یک کارشناس خودرو پیشنهاد میکند هنگام معامله یک خودروی دوگانهسوز حتما توجه داشته باشید که این خودروها توسط کارخانه دوگانهسوز شده باشند. به گفته او وقتی یک خودرو در کارخانه دوگانهسوز میشود محاسباتی در رابطه با وزن کپسول و کمک فنرهای عقب خودرو انجام میشود که باعث میشود آسیبی به کمک فنرهای عقب خودرو وارد نشود این در حالی است که در بیشتر خودروهایی که به صورت کارگاهی گازسوز میشوند این محاسبات انجام نمی شود.چنانچه میان استقامت کمک فنرهای عقب خودرو و وزن مخزن گاز هماهنگی ایجاد نشود، وزن این مخازن که چیزی حدود ۷۰ تا ۸۰ کیلوگرم است باعث میشود عقب خودرو همیشه پایینتر از ارتفاع معمول بایستد ضمن اینکه این اضافه وزن کنترل خودرو بر سر پیچها را سخت میکند.
نکته دیگر آلیاژ برخی قطعات موتور خودرو است. خودرویی که در کارخانه و به منظور استفاده از دو سوخت بنزین و گاز طراحی میشود دارای موتوری با آلیاژ مخصوص است. این آلیاژ مخصوص که در برخی قطعات موتور خودروهای دوگانهسوز به کار میرود باعث میشود موتور سازگاری بیشتری با گاز داشته باشد، اما در خودروهایی که در کارگاههای غیراستاندارد دوگانهسوز میشوند امکان تغییر آلیاژ موتور وجود ندارد؛ بنابراین قطعاتی از موتور که به مصرف گاز عادت ندارند و برای سوخت بنزین طراحی شده است صدمات زیادی را متحمل میشوند. حرارت تولیدشده توسط گاز، تا ۴ برابر بیشتر از بنزین است و از طرفی این سوخت از بنزین خشکتر است، به همین دلیل، این حرارت بالا به آلیاژ برخی از قطعات موتور که مخصوص کار با بنزین است صدمه وارد میکند و باعث میشود موتور خودرو زود مستهلک شود. حفاظ کپسول خودرو مقوله دیگری است که خودروهای دوگانهسوز شده در کمپانی آن را دارا هستند؛ اما خودروهایی که در کارگاهها دوگانهسوز میشوند اغلب این حفاظ را ندارند و همین مساله نیز باعث میشود تا روی دستاندازها یا هنگام ضربه وارد شدن به خودرو هنگام تصادف، مخزن گاز جابهجا شده و حادثه
بیافریند.بنابراین هنگام معامله خودروی گازسوز حتما حواستان به ثابت بودن مخزن گاز باشد. اما تشخیص سالم بودن مخزن گاز یک خودروی دوگانهسوز کاری کارشناسی است، برای انجام این کار حتما به یک عاملیت مجاز که دارای مجوز تست مخزن گاز سی.ان.جی باشد مراجعه کنید. با توجه به اینکه مراکز مجاز نصب مخزن گاز کپسول سی.ان.جی و تعمیر آن کم و محدود هستند، باید دقت داشته باشید حتما به عاملیتهایی مراجعه کنید که مجوز انجام نصب و تست مخازن گاز خودرو را داشته باشند. با توجه به اینکه گاز، صدماتی به موتور خودرو وارد میکند، بهتر است هنگام خرید یک خودروی دوگانهسوز به موتور آن توجه داشته باشید. در موتور، توجه به مجموعه رگولاتور گاز، شیرهای برقی قطع گاز، درجه نشاندهنده فشار گاز (که شکسته نشده باشد یا اثر تصادف در آن وجود نداشته باشد)، تست نشتی مدارهای انتقال گاز نیز بسیار مهم است؛ اما مهمتر از آن این است که این تست باید حتما توسط یک عاملیت مجاز انجام شود، زیرا اگر این کار توسط فردی که تخصص این کار را ندارد انجام شود، خطر انفجار هر لحظه فرد و خودرو را تهدید میکند.
ارسال نظر