گلودرد و درمان‌های خانگی

استفاده از سیر و فلفل هندی و نیز دمنوش ریشه شیرین بیان، گل ختمی، زنجبیل و مریم گلی برای بهبود گلودرد توصیه می‌شود.

توصیه‌های کلی برای بهبود گلودرد

۱- سعی کنید هنگام مصرف مایعات و سوپ، دمای آن خیلی داغ یا خیلی سرد نباشد. زیرا غذای خیلی داغ یا سرد، به مخاط گلو آسیب می‌زند و درد را تشدید می‌کند. غذای گرم مناسب‌ترین گزینه است.

۲- دستگاه بخور را در خانه روشن کنید. یا یک ظرف بزرگ آب روی گاز بگذارید تا آب آن بخار شود. چند قطره روغن اکالیپتوس در آن بریزید و بخار آن را استشمام کنید.

۳- تا حد امکان استراحت کنید و مایعات بنوشید. دمنوش‌های گیاهی، آب پرتقال، آب و نوشیدنی‌های غیرکافئین‌دار بهترین گزینه‌ها هستند.

جوشانده مخلوط شیرین بیان و سایر گیاهان

با مصرف جوشانده شیرین بیان، گلودرد شما تسکین می‌یابد. مواد ضدویروسی و ضدالتهابی موجود در ریشه شیرین بیان تورم و التهاب موجود در گلو را التیام می‌بخشند و غشای گلو را تسکین می‌دهند. دستوری که در زیر می‌آید متشکل از مواد موثر و مفید برای گلودرد است و طعم خوبی هم دارد.

مواد لازم:

ریشه شیرین بیان خشک شده و خرد شده: یک فنجان

چوب دارچین تکه شده: نصف فنجان

میخک کامل: ۲ قاشق غذاخوری

گل‌های بابونه: نصف فنجان

دستورالعمل: گیاهان ذکر شده را در یک ظرف به خوبی با هم مخلوط کنید. این مخلوط را در یک ظرف شیشه‌ای به دور از گرما و نور نگهداری کنید. ۳ قاشق غذاخوری از این مخلوط را در دو و نیم فنجان آب بریزید. بگذارید تا به جوش آید سپس حرارت را کم کنید تا ۱۰ دقیقه بجوشد. مواد را از صافی عبور دهید، سپس بنوشید.

مکیدن یک عدد سیر

مکیدن یک عدد سیر، به نظر چندش‌آور و منزجرکننده می‌آید و ممکن است دوست نداشته باشید این کار را انجام دهید. اما باید بدانید که سیر یک درمان طبیعی برای از بین بردن گلویی دردناک و متورم است. آلیسین ماده‌ای در سیر است که باکتری‌ها را می‌کشد و با باکتری‌های ایجادکننده درد و تورم مبارزه می‌کند.

مواد لازم:

یک عدد سیر که از وسط به دو نیم شده

دستورالعمل: نیمه سیر را بین دو لب بگذارید و با کمک دهان و دندان‌ها به آن فشار وارد آورید تا عصاره آن خارج شود. سعی کنید به آن زبان نزنید تا مستقیما وارد گلو شود. یک بار در روز این عمل را انجام دهید.

دمنوش گل ختمی

گل ختمی به‌عنوان یک گیاه دارویی، از سال‌هایی بسیار دور در اروپا و شمال آمریکا به‌عنوان یک موسیلاژ استفاده می‌شده است. ریشه گل ختمی غشای موکوسی موجود در گلو را تسکین می‌دهد.

مواد لازم:

ریشه گل ختمی خشک شده: یک قاشق غذاخوری

آب جوش: یک فنجان

دستورالعمل: ریشه گل ختمی را در یک لیوان درپوش‌دار بریزید، آب جوش را به آن اضافه کنید. درپوش آن را قرار دهید و بگذارید برای مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه به همین حالت بماند. بعد آن را از صافی رد کنید و سپس بنوشید.

نکته: افراد مبتلا به دیابت در رابطه با مصرف ریشه گل ختمی حتما با پزشک خود مشورت کنند. زیرا ممکن است باعث افت قند خون در آنان شود.

جوشانده فلفل هندی

آب گرم و فلفل هندی (قرمز) حالتان را بهتر می‌کند. این هم یکی دیگر از راه‌های طبیعی است. ولی احتمالا از این هم زیاد خوشتان نیاید. فلفل قرمز و سایر فلفل‌های تند دارای ماده شیمیایی به نام کاپسایسین هستند که مانند آسپرین، موقتا درد را کاهش می‌دهند. در حقیقت این مواد با سرکوب کردن ماده P که پیام درد را به مغز می‌فرستد، باعث کاهش احساس درد می‌شوند. در نتیجه گلودرد تا حدودی بهتر می‌شود.

مواد لازم:

پودر فلفل هندی: نصف قاشق چای‌خوری

آب جوش: یک فنجان

عسل: یک قاشق چای‌خوری

دستورالعمل: فلفل هندی را به یک فنجان آب در حال جوش بیفزایید، عسل را به آن اضافه کنید و سپس شعله گاز را خاموش کنید. بگذارید کمی خنک شود، سپس بنوشید. اگر به ادویه‌ها حساسیت دارید، مقدار فلفل را به یک‌هشتم قاشق چای‌خوری کاهش دهید.

جوشانده زنجبیل

زنجبیل طعم تند و تیزی دارد. اما دارای ترکیباتی است که درد را از بین می‌برد. زنجبیل باعث شل شدن ماهیچه‌ها، خروج موکوس از سیستم تنفسی، افزایش جریان خون و اکسیژن‌رسانی به سلول‌ها، خروج مواد سمی و درنتیجه تسریع فرآیند شفابخشی می‌شود. همچنین ضدالتهاب است و با باکتری‌ها مبارزه می‌کند. بوی آن نیز باعث باز شدن سینوس‌ها می‌شود.

مواد لازم:

ریشه زنجبیل: ۲ اینچ، معادل دو بند انگشت یعنی حدود ۵ سانتی متر

آب: ۲ تا ۳ فنجان

عسل: بر حسب نیاز

دستورالعمل: ریشه‌های زنجبیل را بشویید. سپس پوست آن را با چاقوی تیزی ببرید. سپس آن را خرد کرده و با گوشت‌کوب له کنید، یا آن را رنده نمایید. بگذارید آب به جوش آید. سپس زنجبیل له شده را به آن اضافه کنید و بگذارید برای مدت ۳ تا ۵ دقیقه بجوشد. آن را صاف کنید و درحالی‌که گرم است به همراه کمی عسل میل کنید.

غرغره کردن مریم گلی

مریم گلی در طول سال‌های متمادی، بسیار قبل‌تر از آنکه به صحنه آشپزی وارد شود؛ به‌عنوان یک گیاه دارویی شناخته می‌شد. مریم گلی خاصیت قابض دارد و باعث انقباض بافت‌ها می‌شود. در نتیجه به بافت گلو کمک می‌کند تا در زمان بلع غذا به راحتی منقبض شود و درد نگیرد. اسیدهای فنولیک موجود در مریم گلی با باکتری‌های موجود در دستگاه تنفسی که علائم گلودرد را ظاهر می‌کنند، مبارزه و آنها را از بین می‌برد. بهترین حالت برای استفاده از مریم گلی در زمینه درمان گلودرد، غرغره کردن آن است.

مواد لازم:

برگ‌های مریم گلی به صورت تازه یا خشک شده: ۲ قاشق چای‌خوری

آب جوش: یک فنجان

نمک: ۷ گرم

دستورالعمل: آب را بجوشانید. آن را در یک ظرف درپوش‌دار بریزید مریم گلی را به آن اضافه کنید. درپوش آن را قرار دهید و بگذارید برای مدت ۲۰ دقیقه باقی بماند. آن را صاف کنید. سپس به میزان لازم در طی روز غرغره کنید.