حرکت معترضان مادورو به سمت مسلح شدن

چند ماهی است که ونزوئلا روی آرامش به خود ندیده است. مخالفان حاضر نیستند هرگز از خواسته‌های خود عقب‌نشینی کنند و خواستار برکناری مادورو هستند. از نظر آنها مادورو به سمت دیکتاتوری پیش می‌رود. تاسیس مجلس موسسان هم مزید بر علت شده است تا مخالفان مدعی شوند که رئیس‌جمهوری ونزوئلا کشور را به کوبایی دیگر تبدیل خواهد کرد. کشوری تک‌صدایی که احتمالا به‌جز صدای سوسیالیست‌های طرفدار دولت، صدایی دیگر شنیده نشود.

مجلس موسسان که طی یک همه‌پرسی برقرار شد، قرار است بازنویسی قانون اساسی در این کشور را بر عهده بگیرد. اما هنوز چند روزی از تاسیس این نهاد در ونزوئلا نگذشته بود که رودریگوئز، رئیس این مجلس اعلام کرد که این نهاد، بالاترین نهاد قانونی در این کشور است. این ادعا مستلزم کنار زدن مجلس ملی قانونگذاری این کشور است که در دستان مخالفان مادورو قرار دارد. حالا مخالفان می‌گویند که با برگزاری اعتراض‌هایی، قصد دارند تا مانع یک‌دست شدن کشور به سود مادورو شوند. این در شرایطی است که برخی معترضان حتی به این مقدار از اعتراض‌ها هم راضی نیستند و به‌دنبال مسلحانه کردن اعتراض‌ها هستند. این عده بر این باورند که رهبران مخالفان در برابر خشونت‌های دولت مادورو مسامحه به خرج داده‌اند. لوئیس ویسنته لئون، تحلیلگر سیاسی می‌گوید: سرکوب حکومتی تهدیداتی در دل خود دارد، از جمله اینکه این تهدیدات موجب خواهد شد که اعتراض‌ها زیرزمینی و به سمت درگیری‌های مسلحانه پیش برود.

در این شرایط این کشور ۳۰ میلیون نفری روزبه‌روز بیشتر در بحران اقتصادی فرومی‌رود. تاکنون نیز ۱۲۰ تن از معترضان توسط نیروهای امنیتی ونزوئلا کشته شده‌اند. بسیاری از تندروهای مخالف هم احساس می‌کنند که با تاخیرهای به‌وجود آمده در اعتراضات، خیانت‌هایی از سوی رهبران مخالف صورت گرفته است. به‌ویژه که این جوانان اعتقاد دارند تقلب گسترده‌ای در انتخاباتی که مادورو برگزار کرده، صورت گرفته است. این جوانان اما سعی می‌کنند با بستن جاده‌ها واستفاده از چوب و چماق به جنگ نیروهای دولتی بروند. یکی از همین جوانان به نام آندین که دانشگاه را رها کرده است، به رویترز می‌گوید: «ما باید ائتلاف مخالفان را فراموش کنیم. ما باید به خودمان ایمان داشته باشیم». یک جوان بیست ساله هم که در دستان خود بمب دست‌سازی داشت، با تکرار همین سخنان اعلام کرد که از اپوزیسیون قطع امید کرده است. این درحالی است که یک دادستان تازه منصوب‌شده اعلام کرده است که به‌زودی بساط معترضان را در سراسر کشور برمی‌چیند. پیشتر نیز خود مادورو تاکید کرده بود اگر مخالفان دست به اسلحه ببرند آنها نیز مانند بزرگان انقلاب بولیواری دست به اسلحه خواهند شد.

این تنش‌ها به اعتقاد برخی ونزوئلا را در آستانه جنگ داخلی قرار داده است. به‌عنوان مثال در ۳۰ ژوئیه یک بمب‌ دست‌ساز از سوی معترضان به سمت نیروهای پلیس پرتاب شد که در پی آن ۷ تن از این نیروها زخمی شدند. مادورو هم پیش‌تر هشدار داده بود که معترضان به‌دنبال این هستند تا دست به سلاح ببرند و سوسیالیسم را با خشونت به پایان ببرند و این کشور را به آمریکا نزدیک کنند. این در شرایطی است که شبح کودتا در ونزوئلا موجب شده است تا خشونت‌ها در این کشور بالا بگیرد. به نظر می‌رسد ونزوئلا به مرحله خشونت تمام عیار نزدیک شده و نا‌آرامی‌های ضدحکومتی به درگیری مسلحانه کشیده شده است. در اواخر ماه گذشته میلادی با توجه به انتخاباتی که در ونزوئلا برگزار شد این احتمال داده می‌شد که برخی از نیروهای نظامی این کشور علیه مادورو دست به اقدام بزنند.

هرچند اعلام شده است که وظیفه این مجلس بازنویسی قانون اساسی است اما با توجه به اینکه طرفداران نیکلاس مادورو در آن حضور دارند، این شائبه به‌وجود آمده که این نهاد به‌دنبال دور زدن مخالفان است. در این راستا برخی کارشناسان می‌گویند که دیگر هیچ امیدی به ادامه روند دموکراتیک در این کشور وجود ندارد. همین امر شاید موجب شده است که دست برخی نظامیان به سمت ماشه برود و خود را در کنار مخالفان قرار دهند. روند ریزش نیروهای نظامی از چهار ماه پیش و با فرار سرکردگان ارتش ونزوئلا آغاز شد. برخی از آنها دیگر حاضر به کنار آمدن با حکومت مادورو نبودند. در این مدت هم تاکنون چندین‌بار نظامیان اقداماتی علیه دولت مادورو انجام داده‌اند. حتی یکبار تلفیقی از نیروهای پلیس و ارتش این کشور به ساختمان دادگستری این کشور در کاراکاس حمله کردند. هرچند این حمله تلفاتی در پی نداشت؛ اما برخی از آن به عنوان دو شقه شدن نیروهای نظامی در این کشور یاد کردند.

این اتفاقات در شرایطی رخ داده است که یک گروه که خود را تلفیقی از نیروهای نظامی موجود در این کشور می‌خواند، طی بیانیه‌ای اعلام کرده است که قصد مبارزه با دولت مادورو را دارند؛ اما هدف آنها کودتا نیست. در راستای تلاش این گروه در اوایل ماه جاری میلادی عده‌ای از نظامیان در پایگاهی در نزدیکی شهر والنسیا دست به سلاح بردند اما پس از ۳ ساعت توسط سایر نیروهای ارتشی سرکوب شدند. این افراد نیز مانند گروه اول فیلمی تهیه کرده بودند که در آن به صراحت اعلام کرده بودند برای برقراری مجدد قانون اساسی و جلوگیری از تغییر حکومت در ونزوئلا دست به اسلحه می‌برند. منظور این گروه از تغییر حکومت تاسیس مجلس موسسان است که قصد دارد تا با بازنویسی قانون اساسی این کشور دست دولت مادورو را بیش از پیش باز بگذارد؛ کشوری که در حال‌حاضر بنا به تخمین برخی نهادها تورم ۷۰۰ درصدی دارد و مجله اکونومیست هم اعلام کرده است که احتمالا تورم این کشور تا پایان سال جاری میلادی به ۱۰۰۰ درصد برسد.

حرکت معترضان مادورو به سمت مسلح شدن