خط قرمز؛  منافع مردم  و شهر
در روزنامه شهرآرا صحبت‌های اعضای شورا بعضا فیلتر می‌شود که متاسفانه برای بنده این موضوع اتفاق افتاده است. دنیای اقتصاد، سید مهرداد امیرکلالی- یکی از اعضای شورای اسلامی شهر مشهد و عضو دو کمیسیون امور فنی، عمرانی و طرح ریزی شهری و کمیسیون برنامه، بودجه و امور اداری است. کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری است و در انتخابات شورای شهر سال 92 جزء لیست جبهه پایداری بود که در نهایت بر کرسی این شورا تکیه زد. از جمله سوابق اجرایی محمدرضا دیمه‌کار می‌توان به کارشناس نظارت عالیه سازمان نظام مهندسی و مدیر دفتر نظارت سازمان نظام مهندسی در شهرک فناوریهای نوین صنعت ساختمان مشهد اشاره کرد. او که در تغییرات هیات رئیسه شورا در تابستان سال جاری به عنوان خزانه‌دار شورای شهر انتخاب شد، مدتی است که مواضع صریحی در مقابل برخی از اقدامات دیگر اعضا می‌گیرد که باعث شده است به قول خودش او را غیرخودی محسوب کنند. اخیرا هم در جریان تصویب بودجه سال 94 شهر مشهد در مورد افزایش بلیت اتوبوس و مترو و رویکرد سیاسی روزنامه شهرداری، مواضعی اتخاذ کرد که در این گفت‌وگو آن را شرح و بسط می‌دهد. وی معتقد است که در شورای شهر تخصص‌گرایی به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته است و بعضا تصمیماتی گرفته می‌شود که بر اساس نظرات غیرکارشناسی است. در ادامه مشروح این گفت‌وگو را می‌خوانید.
وضعیت بودجه ۹۴ در شورای شهر به چه صورت است؟ با توجه به پیش‌بینی‌هایی که دارید چقدر از این بودجه تحقق پیدا می‌کند؟
تصویب بودجه94 تا پایان این هفته ادامه دارد، اما نکته‌ای را که در جلسه علنی شورا عرض کردم، این بود که این بودجه بسیار بلندپروازانه است و امکان تحقق این بودجه در سال 94
به نظر من چندان میسر نیست. بخش اعظم تامین درآمدهای شهرداری از ساخت‌وساز است که در وضعیت فعلی در رکود به سر می‌بریم و خیلی رونق ندارد. از طرفی مسائلی که به ما هم مربوط می‌شود این رکود را تشدید کرده است از جمله آن می‌توان به عوارض صدور پروانه ساخت اشاره کرد. وقتی تعرفه عوارض را افزایش دهیم برای سازنده صرفه اقتصادی ندارد که وارد صنعت ساختمان شود. بر اساس گزارش دفتر تحلیل آمار شهرداری در هشت ماه گذشته به طور متوسط ۳۰ درصد صدور پروانه‌های ساختمانی کاهش پیدا کرده است که مطمئنا تا پایان سال این آمار افزایش پیدا خواهد کرد. با توجه به مصوبات شورا برای سال ۹۴ باید شاهد کاهش صدور پروانه‌های ساختمانی باشیم که با این وضعیت درآمدهای شهرداری هم محقق نمی‌شود. با تفکری که در کمیسیون بودجه و تلفیق شوراحاکم است این افزایش قیمت‌ها را انجام دادند که بنده در این مورد تذکرات لازم را دادم، با این حال متاسفانه در شورا مصوب شد. نگاه ما باید این باشد که به مردم فشار نیاید. مقام معظم رهبری در این موارد تاکیدات موکدی دارند که برای رفع مشکلات مردم محروم و مستضعف تلاش جدی داشته باشیم. اگر قرار بر این باشد که افزایش تعرفه‌ای صورت بگیرد باید با شیب ملایمی انجام بپذیرد. در همین چند روز اخیر قبض‌های عوارض نوسازی را در سطح شهر دیدم و غالبا با شکایت مردم مواجهم و از این فشاری که بر مردم وارد شده است، عذرخواهی می‌کنم که در سال جدید هم این عوارض نوسازی بر اساس رای شورا افزایش پیدا کرده است.

با توجه به اینکه عضو کمیسیون فنی و عمران شورای شهر هستید، تحلیل شما از وضعیت رکود صنعت ساخت‌وساز در مشهد چیست؟
به نظر من بهتر است که از کلمه رکود استفاده نکنیم و به جای آن از واژه استراحت این صنعت سخن بگوییم که این موضوع به عوامل مختلفی برمی‌گردد؛ یکی قوانین بالادستی و یک سری قوانین محلی است که اخیرا در بودجه سال 94 مشاهده کردید که اگر انبوه‌سازی قصد ساخت‌وساز دارد یک سری حواشی برای این کار تعریف کرده‌اند. به عنوان مثال اگر قرار است پروژه ساخت‌وسازی انجام شود یک سری تاسیسات باید در کنار این پروژه تعبیه شود که این مساله خودبه‌خود هزینه‌های ساخت‌وساز را بالا می‌برد. از طرفی مبحث مهمی در ساخت‌وساز وجود دارد و آن بحث زمین است، سهم زمین در ساخت‌وساز نسبتا بالا است. به عنوان مثال سازمان‌های مرتبط با زمین در شهر مشهد آیا سازماندهی مناسبی در عرصه زمین انجام داده‌اند که جلوی این کارها را بگیرد؟ می‌بینیم که در این عرصه حضور فعالی نداشته‌اند و کار مناسبی انجام نداده‌اند و زمینه مناسبی فراهم نکرده‌اند که زمین مناسبی در اختیار مردم قرار بگیرد. از طرفی تعرفه تاسیسات و انشعابات زیربنایی مثل برق و آب و گاز افزایش پیدا کرده است. در بخش محلی هم نباید قوانینی وضع کنیم که از پیشرفت رکود جلوگیری شود، از جمله همین افزایش صدور پروانه‌های ساختمانی است که در این مقطع زمانی در مشهد هیچ توجیهی ندارد. تذکرات لازم را هم در این زمینه در جلسات شورا داده‌ام، اما به دلیل اینکه افراد متخصصی در این زمینه در شورای شهر نیستند مورد قبول بقیه اعضای شورا قرار نگرفت و این افزایش تعرفه صورت گرفت.

نظر شما در مورد نسبت بین مدرک و تخصص اعضای شورای شهر که در کمیسیون‌های مختلف عضو هستند، چیست؟
اگر به وظایف شورای شهر نگاه اجمالی داشته باشیم، قانون دو وظیفه کلی را برای شورای شهر در نظر گرفته است، یکی قانون‌گذاری محلی با توجه به قوانین بالادستی و دیگری وظیفه نظارتی است. همچنین اگر از منظر قوانین به این وظایف نگاهی بیندازیم، متوجه می‌شویم که قوانین بیشتر جنبه تخصصی دارند، پس بنابراین لازم است که افراد متخصص هم در این زمینه وارد شوند. در شورای شهر شش کمیسیون تخصصی وجود دارد که هر کمیسیون افراد تخصصی خاص خودش را می‌طلبد.
در این دوره که تعداد اعضای شورای شهر افزایش پیدا کرد، به عنوان مثال در حوزه فنی و عمران فقط سه نفر متخصص در این زمینه در شورای شهر داریم. قطعا با توجه به اینکه بخش اعظم شهر مسائل عمرانی و شهرسازی و ساخت‌وساز است، ایجاب می‌کرد که افراد متخصص بیشتری در این عرصه حضور پیدا می‌کردند و جایگاه افراد متخصص را کمتر می‌بینیم. نتیجه‌اش هم این می‌شود که هنگامی که نظر تخصصی را مطرح کنیم به علت نداشتن دید تخصصی با توجه به اینکه سه نفر از 25 نفر در زمینه فنی و عمرانی تخصص دارند، مسائل به سمت و سوی دیگری سوق پیدا می‌کند که در نهایت مردم ضرر می‌کنند. امیدوارم که در دوره‌های بعدی افراد متخصص در رشته‌های مختلف احساس مسئولیت بیشتری داشته و در پارلمان محلی حضور موثری داشته باشند.

آیا تغییراتی که درهیات رئیسه صورت گرفته است، بر رویکردهای شورای شهر تاثیر خاصی گذاشته است؟
مردم بهترین قاضی هستند و تفاوت‌ میان فعالیت‌های دوره قبلی هیات رئیسه واین دوره را مشاهده می‌کنند. بنابراین با توجه به تصمیم‌گیری‌هایی که در سال اول شورای شهر داشتیم، احساس کردیم باید تغییراتی انجام بگیرد؛ کارهای خوب گذشته را دنبال کنیم و در جهت رفع نقایص گذشته گام برداریم. اعتقاد من این است که هنوز نتوانسته‌ایم به خیلی از مسائلی که مطرح کردیم جامه عمل بپوشانیم و سعی می‌کنیم که مشکلات حل شود.

نظر شما درباره کارکرد رسانه شهرداری در یک سال گذشته چیست؟
هر هزینه‌ای را که در شهرداری انجام می‌دهیم باید برای مردم نفعی داشته باشد. در روزنامه شهرآرا مبالغ خوبی را هزینه می‌کنیم، مشروط به اینکه این هزینه نفعش به جامعه برگردد، از شهرآرا انتظار داریم مسائل شهری مبتلا به مردم را منعکس کند.

نظرشما راجع به تغییر و تحولاتی که در یک سال اخیر در شهرداری مشهد رخ داده است، چیست؟
امسال تبصره‌ای به بودجه ۹۴ اضافه کردیم مبنی بر اینکه هیچ جذب نیرویی خارج از ضابطه و مقررات استخدامی شهرداری‌ها صورت نگیرد و دلیل اضافه کردن این تبصره همین مساله انتصابات در شهرداری است. در سال گذشته شاهد سفارش‌های مختلفی بودیم که افرادی بدون ضابطه برای کار وارد شورای شهر و شهرداری شدند. بنابراین وقتی این مساله را به عنوان یک مساله حاد در سال گذشته دیدیم این تبصره جذب نیرو را گنجاندیم که البته بنده در ادامه این تبصره پیشنهادی دادم مبنی بر اینکه شهرداری موظف است در سال گذشته اگر نیرویی خارج از ضابطه جذب کرده است تسویه حساب کنند که متاسفانه این پیشنهاد رای نیاورد. درحال حاضر در سطح شهر جوانان تحصیل‌کرده مرتبط با نیازهای شهرداری بیکار هستند و روند استخدام در شهرداری باید بر اساس فراخوان عمومی و آزمون باشد. اینگونه مردم هم به شهرداری اعتماد می‌کنند و دلگرم می‌شوند.
در شهرداری باید از نیروهای داخل مجموعه استفاده شود و به تعبیر مقام معظم رهبری رویش از درون را تجربه کنیم.

با نگاهی به مواضع شما در یک سال ونیم گذشته این سوال به ذهن بسیاری از شهروندان متبادر خواهد شد که بااینکه در انتخابات شورای شهر پارسال، شما عضو لیست جبهه پایداری بودید و با دوستان هم‌فکر وارد شورای شهر شدید ، اما در این مدت، در حوزه‌هایی مانند مسائل فرهنگی و مباحث دیگری همچون افزایش نرخ بلیت اتوبوس و مترو، اختلاف نظراتی بین شما و دوستان دیگر جبهه پایداری ایجاد شده، شما این موضوع را چطور ارزیابی می‌کنید؟
بنده عضو جبهه پایداری نیستم، ولی دوستان مرا در لیست جبهه پایداری قرار دادند و بنده هم به سهم خودم تشکر می‌کنم، اما خط بنده منافع مردم است. وقتی که در آن لیست قرار گرفتیم بالاخره رایزنی‌هایی انجام می‌شود که افراد در لیست قرار می‌گیرند و در آن مقطع انتخابات بنده احساس کردم رویکردی که دوستان نسبت به مردم محروم و مستضعف دارند به نگاه من هم که جزء طبقه متوسط هستم، نزدیک است
در آن مقطع رشته‌های متخصص کمتر ثبت‌نام کردند و با توجه به تخصص و تحصیلاتی که در زمینه عمران و برنامه‌ریزی شهری داشتم در آن لیست قرار گرفتم و تقاضایی هم نکردم. بعد از انتخابات در شورای شهر کمی که زمان گذشت، متوجه شدم برخی مسائل به سمت منافع مردم نیست، از جمله افزایش قیمت‌های حمل‌ونقل عمومی بود که متاسفانه رخ داد.
باتوجه به اینکه اکثریت اعضا از لیست جبهه پایداری وارد شورای شهر شدند و در این قضیه افزایش قیمت‌ها در شورا با بنده همراهی نمی‌کردند و عقاید بنده هم دفاع از مردم و محرومان است که فشار مضاعفی بر این قشر وارد نشود، به همین دلیل مواضعی غیر از نظرات آن دوستان مطرح کردم که باعث شد بنده را غیرخودی محسوب کنند. مواضع من بر اساس اسلام، تاکیدات حضرت امام(ره) در حمایت از مردم و منویات رهبر فرزانه انقلاب است و خط قرمز ما مردم و منافع مردم است و تحت تاثیر هیچ تفکر و جریان خاصی در تصمیم‌گیری‌ها قرار نخواهم گرفت.

ظاهرا شما در قضیه افزایش نرخ بلیت اتوبوس که چندماه پیش اتفاق افتاد، نظر مخالفی داشتید، همچنین در چند روز اخیر که دوباره بحث افزایش نرخ بلیت اتوبوس و مترو در تصویب بودجه ۹۴ در شورای شهر مطرح شد همچنان مخالف بودید. تحلیل شما از روند افزایش نرخ کرایه حمل‌ونقل عمومی شهری چیست؟
بله در سال گذشته به‌خصوص در شش ماهه اول شروع به کار دوره جدید شورای شهر بی‌تجربه بودیم و دوستان تصویب بودجه را به سمتی بردند که در جلسه غیرعلنی تصویب شد. در آن مقطع در مورد افزایش نرخ بلیت اتوبوس اعتراضم را مطرح کردم، اما متاسفانه توجهی به این مساله نداشتند و مجبور شدم مصاحبه کنم و در نهایت طرح تغییر قیمت‌ها که پیگیر آن بودیم به نتیجه رسید و منجر به کاهش قیمت‌ها شد. باتوجه به تجربه سال گذشته بودجه، مصاحبه‌ای انجام دادم و عرض کردم که ما وکیل مردم هستیم و وقتی برای مردم تصمیم می‌گیریم، اعتقاد داریم که شفاف باشد و مردم نظاره‌گر باشند که چه تصمیماتی گرفته می‌شود. برای تصویب بودجه 94وقت زیادی صرف کردیم و شاید بتوان گفت که حدود یک ماه و نیم دوستان در شورای شهر جلسه دارند و بودجه در صحن علنی به تصویب می‌رسد.
در ارتباط با افزایش دوباره قیمت بلیت اتوبوس و مترو متاسفانه ریاست محترم شورا عرض کردند که در یک جلسه غیرعلنی این تصویب قیمت‌ها صورت بگیرد. بنده به این موضوع اعتراض کردم که در شورا همه موضوعات را علنی تصویب کردیم و این موضوع افزایش قیمت بلیت اتوبوس و مترو هم باید در جلسه علنی تصویب شود و رای گیری شد و قرار شد که در همان جلسه علنی تصمیم‌گیری شود که بنده به وظیفه خودم عمل کردم و مخالفتم را با افزایش قیمت بلیت اتوبوس و مترو اعلام کردم. خوشبختانه با همراهی اکثریت دوستان در شورا باعث شد که در سال جدید افزایش قیمتی در بلیت اتوبوس و مترو نداشته باشیم. اعتقاد من این است که حمل‌ونقل عمومی باید به سمت رایگان شدن پیش رود و زمینه‌ها را فراهم کنیم که مردم به سمت حمل‌ونقل عمومی سوق پیدا کنند و از وسایل شخصی کمتر استفاده کنند.

اما از طرفی شهرداری این استدلال را دارد که درآمدهای شهرداری کفاف هزینه‌های حمل‌ونقل عمومی را نمی‌دهد و باید این مابه‌تفاوت از مردم دریافت شود. تحلیل شما در این مورد چیست؟
باید هزینه‌های شهرداری مدیریت شود . مقام معظم رهبری تاکید دارند که صرفه‌جویی مناسب داشته باشیم و مردم را در امور مشارکت بدهیم. اگر بتوانیم به سمت این دو عامل حر کت کنیم با همین بودجه شهر بسیار خوب اداره می‌شود. نکته دیگری که نباید فراموش شود این است که در این دوره از مدیریت شهرداری، بودجه شهرداری را به محل‌هایی سوق داده‌اند که جزو وظایف شهرداری نیست. متاسفانه شهرداری وظایف بخشی از متولیان فرهنگی شهر در عرصه‌های دیگر را به دوش گرفته‌ است، وظیفه اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و یا سازمان تبلیغات اسلامی و یا سازمان اوقاف و امور خیریه در مسائل فرهنگی و تبلیغات موضوعات اسلامی و ساخت مساجد در شهر چیست؟ ما هم مسلمانیم ومعتقدیم که باید زمینه نماز را فراهم کنیم، اما این وظیفه را باید در درجه اول متولیان خاص خود انجام دهند و در حال حاضر شاهد هستیم که این مسائل به سمت شهرداری سوق پیدا کرده است، در صورتی که وظیفه شهرداری نگهداری شهر است.
سال گذشته بودجه فرهنگی شهر صد میلیارد تومان بوده، رسانه‌ها باید سوال کنند که این مبلغ کجا هزینه شده است.هزینه‌ بنرهایی که سال گذشته در سطح شهر نصب کرده‌اند را بررسی کنید. امسال دوستان شورای شهر پیشنهاد دادند که سی میلیارد تومان دیگر هم به مبلغ سال گذشته اضافه کنیم که بنده جزو مخالفین این پیشنهاد بودم.
استدلالم هم این است که زیرساخت‌های فرهنگی را گسترش دهیم، مثلا استخر بسازیم، سوال من از آن‌ها این است که وظیفه اداره ورزش و جوانان چیست؟ امروز وظایف اصلی شهر را فراموش کرده‌اند و همین حمل‌ونقل عمومی جزئی از این وظایف است که دغدغه مردم است.
اگر بودجه فرهنگی هم تصویب می‌شود باید برای آموزش فرهنگ شهروندی و زیرساخت‌های آموزش و ترویج نماز در مناطق محروم شهر هزینه شود. کسی حق ندارد از منابع مردم برای جریان خاصی هزینه کند و از شهرداری محترم تقاضا می‌کنیم که نگذارند در یک ریال این منابع درآمدی که به زحمت وصول می‌شود، این شائبه ایجاد شود که برای تفکر و جریان خاصی چه در حال حاضر و چه در مسائل سیاسی پیش رو هزینه می‌شود. اگر احساس کنیم که چنین حقی از مردم ضایع می‌شود سریعا اطلاع‌رسانی می‌کنیم.

در مورد اجرای طرح استقبال از بهار و وضعیت المان‌های شهری نظر شما چیست؟
بنده به سهم خودم از شورای سوم و از شهردار سابق مشهد که این طرح را مصوب و اجرا کردند تشکر می‌کنم. در ارزیابی که اخیرا داشتیم این طرح به عنوان یک الگو در شهرهای استان خراسان رضوی و حتی استان‌های دیگر مطرح شده است. اعتقاد من این است که هر فصل مشهد باید بانشاط و جذاب باشد و در هر نقطه از شهر مشهد این زیبایی‌ها بدرخشد. از شهرداری هم انتظار می‌رود که این وضعیت را تغییر ندهند. در عرصه عمومی، ما به عنوان خدمت‌گزاران شهر موظف هستیم که زیبایی و آراستگی شهر را ارتقا دهیم.

عملکرد شورای شهر را در این یک سال و نیم اخیر چطور ارزیابی می‌کنید؟
این موضوع را مردم قضاوت کنند، اما به نظرم این مساله باید از دو بعد بررسی شود یکی اینکه مواضع شخصی اعضا تحلیل شود و دیگر اینکه کل مجموعه ارزیابی شود که این به نظر مردم بستگی دارد. رسانه‌ها هم باید در این امر ما را کمک کنند که نقاط قوت و ضعف شورای شهر نمود پیدا کند.