خطر کاهش حس بویایی
برخی افراد یا دچار افت حس بویایی می‌شوند یا اینکه کاملا آن را از دست می‌دهند. اگر این مشکل به علت سرماخوردگی نباشد، بهتر است با پزشک در میان بگذارید. مشکلات بویایی با اختلالات متعدد ارتباط دارد و اغلب در اوایل پیشرفت بیماری خود را نشان می‌دهد. استشمام بوی خوب مانند بوی غذای مادر بلافاصله احساس آسایش و خوشحالی می‌آورد، درحالی‌که بوی نامطلوب مانند بوی غذای فاسد هشدار می‌دهد. اما گاهی هم فرد دچار مشکل بویایی می‌شود. تغییر در حس بویایی می‌تواند نشانه یک مشکل باشد. از دست دادن حس بویایی می‌تواند علت‌های مختلفی داشته باشد. برخی افراد بوی چیزی را حس می‌کنند که وجود ندارد و دیگران متوجه نمی‌شوند و یا اینکه بویی را که قبلا دوست داشتند دیگر برایشان لذت‌بخش نیست.
کاهش حس بویایی چقدر خطرناک است؟
به گزارش سایت نیوزویک، برخی افراد یا دچار افت حس بویایی می‌شوند یا اینکه کاملا آن را از دست می‌دهند. اگر این مشکل به علت سرماخورد گی نباشد، بهتر است با پزشک در میان بگذارید. مشکلات بویایی با اختلالات متعدد ارتباط دارد و اغلب در اوایل پیشرفت بیماری خود را نشان می‌دهد.

۱.فشار خون: بالا رفتن فشار خون می‌تواند علت‌های زیادی داشته باشد از جمله مصرف زیاد نمک اما به گفته متخصصان بیشتر مردم متوجه نیستند که ۹۰ درصد از حس چشایی بویایی است. بنابراین وقتی نمی‌توانند مزه غذا را بفهمند برای طعم دادن به آن از نمک اضافه استفاده می‌کنند. این افراد در واقع حس بویایی خود را از دست داده‌اند.

۲.آلزایمر: محققان از دانشگاه فلوریدا با استفاده از کره بادام زمینی، حس بویایی شرکت‌کنندگان را مقایسه کردند. آنها حس بویایی قسمت راست و چپ بینی افراد را بررسی کردند و دریافتند افرادی که قادر به بو کردن از سمت چپ نیستند احتمالا در مرحله اولیه بیماری آلزایمر قرار دارند. به گفته یک متخصص گوش، حلق و بینی کاهش حس بویایی یکی از علایم اولیه بیماری آلزایمر است. این بیماری فاسد کننده مغز قبل از اینکه حتی به عنوان بیماری تشخیص داده شود، روی حس بویایی تاثیر می‌گذارد.

۳. پارکینسون: برای تشخیص بوها، بینی و مغز باید بتوانند با هم کار کنند. درقسمت بالای بینی نورون‌های حس بویایی وجود دارد و هر وقت که بوی چیزی به مشام شما برسد این نورون‌ها به مغز پیغام ارسال می‌کند. پس اگر نمی‌توانید بوی نان داغ یا دود اگزوز خودروی همسایه را حس کنید، بدانید که در مغز مشکلی پیش آمده است؛ از جمله این موارد می‌توان به بیماری پارکینسون اشاره کرد.

۴. چاقی مفرط و دیابت: اگر نمی‌توانید غذای خود را بو یا مزه کنید این احتمال وجود دارد که به سختی سیر شوید. بدون شک پرخوری فرد را به چاقی مستعد می‌کند که یکی از مهم‌ترین عوامل خطر دیابت نوع ۲ است.

5.کی باید نگران باشید؟ اگر چه همه این موارد نگران‌کننده است اما در صورت کم شدن حس بویایی نسبت به قبل، نگران نشوید. زیرا به مرور و با بالا رفتن سن حس بویایی همه افراد کمی کاهش پیدا می‌کند. در عین حال در صورت جدی بودن مشکل بهتر است به موقع تشخیص داده شود. اگر دچار تغییر در حس بویایی شده‌اید سه ماه به خود فرصت دهید.اگر مشکل برطرف نشد به یک متخصص مراجعه کنید تا علت آن مشخص شود.