کابلهای مناسبی برای روشنایی ساختمان خود انتخاب کنید
روشنایی بخش مهمی از ضروریات زندگی بشر را دربرمیگیرد، چرا که بدون روشنایی تقریبا زندگی مختل خواهد شد و بسیاری از کارهای ابتدایی و روزمره را هم نمیتوان انجام داد. با پیشرفت روزافزون زندگی انسان و استفاده هرچه بیشتر از وسایل الکترونیکی به طور کلی امکان دسترسی به برق اهمیت خاصی پیدا میکند. این روزها سادهترین کارهای روزمره یک خانم خانهدار با وسایل برقی انجام میگیرد و همه در محیطهای کار خود هم دائما در حال استفادههای گوناگون از برق و روشنایی هستیم. در گذشته بسیاری از وسایل بازی کودکان کوکی بود و یا در نهایت با باتری کار میکرد اما امروزه حتی کودک شما هم با وسایلی بازی میکند که در طول روز چندین بار نیاز به شارژ دارد.
روشنایی بخش مهمی از ضروریات زندگی بشر را دربرمیگیرد، چرا که بدون روشنایی تقریبا زندگی مختل خواهد شد و بسیاری از کارهای ابتدایی و روزمره را هم نمیتوان انجام داد. با پیشرفت روزافزون زندگی انسان و استفاده هرچه بیشتر از وسایل الکترونیکی به طور کلی امکان دسترسی به برق اهمیت خاصی پیدا میکند.
این روزها سادهترین کارهای روزمره یک خانم خانهدار با وسایل برقی انجام میگیرد و همه در محیطهای کار خود هم دائما در حال استفادههای گوناگون از برق و روشنایی هستیم. در گذشته بسیاری از وسایل بازی کودکان کوکی بود و یا در نهایت با باتری کار میکرد اما امروزه حتی کودک شما هم با وسایلی بازی میکند که در طول روز چندین بار نیاز به شارژ دارد.
بنابراین اهمیت داشتن یک سیستم برقکشی و روشنایی مناسب در ساختمان مسکونی شما افزایش یافته است، هم از این جهت که بتوانید از وسایل جدید در ولتاژهای گوناگون استفاده کنید و هم مساله ایمنی و فنی آن دارای اهمیت است تا شما آنقدر از سیستم برقکشی ساختمان خود مطمئن باشید که با خیال راحت بگذارید فرزندتان با اسباب بازی برقیاش بازی کند. بنابراین بد نیست بدانید که چه سیمها و کابلهایی مناسب ساختمان است.
انواع سیم و کابل
به طور کلی سیمها و کابلها از دو قسمت هادی و عایق تشکیل شدهاند، قسمت هادی سیم مسی است و دارای انعطاف قابل قبول میباشد و از آلومینیوم و آلیاژهای مخصوصی ساخته میشود، قسمت هادی به دو شکل تک رشتهای و چند رشتهای وجود دارد.
قسمت عایق سیم درواقع غلاف یا پوششی است که روی سیم و کابل را میپوشاند و معمولا از جنس پلاستیک پی وی سی است. البته عایقهایی از جنسهای دیگر چون کاغذ یا ترکیبات شیمیایی دیگر هم وجود دارد که کاربردهای خاص خود را دارند.
برای جلوگیری از اشتباه و تشخیص سیمها و کابلها از هم عایق آنها را در رنگهای مختلفی انتخاب و تولید میکنند.
سیمهای مفتولی از مس نرم شده ساخته میشوند و پوشش آنها از ماده پی وی سی در رنگهای مختلف سبز، زرد، قرمز و... میباشد. ولتاژاسمی این سیمها ۷۵۰-۴۵۰ ولت است. کاربرد این سیم در تابلوهای برق و تاسیساتی بیشتر است که به طور ثابت نصب میشوند. این سیمها را در نقاط خشک در داخل لوله، روی دیوار و داخل دیوار بهکار میروند اما استفاده از این سیم به طور مستقیم در دیوار مجاز نیست.
سیم نیمه افشان کاربرد و ولتاژی مشابه سیم مفتولی دارد و تنها تفاوت آن این است که نرمش و انعطاف بیشتری نسبت به سیم مفتولی دارد و امروزه در ساختماها بیشتر از سیم نیمه افشان برای سیم کشی استفاده میشود.
کابلهای افشان قابل انعطاف جهت مصرف در نقاط خشک و نمناک هستند و زمانی که به انعطاف پذیری بیشتر و خواص مکانیکی متوسط نیاز باشد، از سیم افشان استفاده میکنند. یکی از مهمترین کاربردهای این سیم در منازل و ادارات برای اتصال وسایل برقی متحرک حتی وسایل گرمازا از این نوع سیم استفاده میشود، اما کاربرد این سیم در فضای باز مجاز نیست. این سیم به شکل چند رشته سیم به هم تابیده شده در پوشش عایقی سفید یا مشکی قرار میگیرد.
کابلهای زمینی برای کابل کشی در زیر زمین، در آب، در کانال و محلهایی که امکان ضربه مکانیکی نباشد با ولتاژ اسمی ۱۰۰۰-۶۰۰ کاربرد دارند، مقطع هادی این سیمها سه گوش یا گرد است.
کابلهای هوایی هادیهای عایق شده دارند و برای سطح ولتاژ ۱ تا ۳۶ کیلو ولت مورد استفاده قرار میگیرند. این کابلها معمولا برای نصب روکار روی دیوار یا سقف یا سینی کابل کاربرد دارند و غلافهای گوناگونی همچون پی وی سی، زره گالوانیزه، سربی و یا غلاف سیمی دارند.کابلهایی که به صورت هوایی و آویزان بین دو تیر نصب میشوند از این نوع هستند و معمولا عایق پی وی سی با غلاف نهایی پی وی سی یا فولاد گالوانیزه میشوند.
گاهی عایق سیمها و کابلها چیزی غیر از پی وی سی و دیگر موادی است که نام بردیم، مثلا بعضی کابلها عایقی از جنس کاغذ اشباع شده، غلاف سربی، کاغذ مرکب و یا پوشش کنفی دارند. بعضی دیگر از کابلها عایق سیلیکونی دارند که برای محیطهایی با دمای بالا تا ۱۸۰ درجه سانتیگراد مناسب هستند، سیلیکون مادهای بدون هالوژن است و در مقابل اکثر مواد شیمیایی و محیطها مقاوم میباشد، همچنین در مقابل پیشروی آتش مقاوماند و در صورت سوختن یک لایه عایق تشکیل میدهند.
اما به غیر از کابلهای سیلیکونی کابلهای ضد آتشی هم وجود دارد که در مقابل آتش، آتش همراه با آب و یا آتش همراه با ضربههای مکانیکی مقاوم هستند، ویژگی این نوع کابل این است که خفه کننده آتش و کم دود است به عبارت دیگر نباید پس از از بین رفتن منبع آتشسوزی به سوختن ادامه دهند و یا آتش را به جای دیگری انتقال دهند و دودی ایجاد کنند.
دسته بندی دیگری که برای کابلها در نظر گرفته میشود از جهت میزان فشار و ولتاژ است، کابلهای فشار ضعیف انواع کابل مسی و آلومینیومی است که در سطح ولتاژی ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ قرار دارند و کاربرد آن در انتقال الکتریسیته برای روشنایی
و الکتروموتورها است.
کابلهای فشار متوسط که مسی یا آلومینیومی هستند، در سطح ولتاژی ۱ تا ۶۶ کیلو ولت قرار دارند و در مناطق شهری و صنعتی کاربردی گسترده دارند.
و در نهایت کابلهای فشار قوی هم برای سطح ولتاژهای بالای ۳۶ کیلو ولت ساخته شدهاند و مورد استفاده قرار میگیرند.
ارسال نظر