«دنیای اقتصاد» از عدم بخشودگی جرایم دیرکرد تسهیلات قطعهسازان خراسانی توسط بانکها گزارش میدهد؛
چوب بخشنامه ها، لای چرخ قطعه سازان
دنیای اقتصاد، گروه خودرو- سال گذشته بود که از گوشه و کنار خبرهایی منتشر میشد مبنی بر اینکه بدهی خودروسازان به واحدهای قطعهسازی در خراسان رضوی مشکلاتی را برای این واحدها ایجاد کرده و آنها را تا مرز ورشکستگی پیش برده است؛ پس از آن اواخر سال در راستای رفع مشکلات نقدینگی واحدهای قطعهساز استان، تفاهمنامه سه جانبهای بین بانک صادرات، شرکت ساپکو و واحدهای قطعهساز به میزان ۲۰۰ میلیارد تومان به امضا رسید و مقرر شد بر اساس این تفاهمنامه، مطالبات معوق و سررسید شده واحدهای قطعهساز استان از شرکت ساپکو، از طریق بانک صادرات پرداخت شود.
دنیای اقتصاد، گروه خودرو- سال گذشته بود که از گوشه و کنار خبرهایی منتشر میشد مبنی بر اینکه بدهی خودروسازان به واحدهای قطعهسازی در خراسان رضوی مشکلاتی را برای این واحدها ایجاد کرده و آنها را تا مرز ورشکستگی پیش برده است؛ پس از آن اواخر سال در راستای رفع مشکلات نقدینگی واحدهای قطعهساز استان، تفاهمنامه سه جانبهای بین بانک صادرات، شرکت ساپکو و واحدهای قطعهساز به میزان ۲۰۰ میلیارد تومان به امضا رسید و مقرر شد بر اساس این تفاهمنامه، مطالبات معوق و سررسید شده واحدهای قطعهساز استان از شرکت ساپکو، از طریق بانک صادرات پرداخت شود. حالا چند ماهی از انعقاد آن تفاهمنامه میگذرد اما برخی واحدهای قطعهسازی استان از عدم بخشودگی جریمه دیرکرد تسهیلات گلایه دارند.
تفسیرهای متفاوت از بخشنامه
مدیرعامل شرکت مجموعهسازی پارتسازان در این باره به «دنیای اقتصاد» میگوید: بانک صادرات، ساپکو و شرکتهای قطعهساز، تفاهمنامه سه جانبهای داشتند و بنا شد از محل مطالبات بیشتر از ۱۲۰ روزه، چک صادر شود و بعد از اینکه تمام بدهی را به صورت یک جا پرداخت کردیم، جرایم دیرکرد تسهیلات ما از سوی بانک صادرات بخشیده شود. مسعود عاقبتی با اشاره به اینکه واحد قطعهسازی ما تمام بدهی خود را به بانک صادرات پرداخت کرده است، اظهار میکند: بانکها بخشنامههای واحدی از سوی بانک مرکزی دریافت میکنند اما تفسیر آنها از این بخشنامهها متفاوت است؛ بر اساس بخشنامه بانک مرکزی، در صورت پرداخت یکباره بدهی واحدهای تولیدی، جریمه آنها باید بخشیده شود اما بانکها تفسیرهای متفاوتی از این بخشنامه دارند و میگویند به دلیل اینکه پرداخت بدهی ما از منابع بانکی بوده است، مشمول این بخشنامه و بخشودگی جریمه دیرکرد نمیشویم. وی تصریح میکند: سال گذشته وعده بخشودگی جرایم را به ما دادند اما در سال جدید اعلام کردند امکان بخشودگی جرایم دیرکرد وجود ندارد زیرا پرداخت بدهی ما به بانک صادرات از محل منابع خود بانک صورت گرفته است.
عضو هیأت مدیره انجمن قطعهسازان خودرو در خراسان رضوی ادامه میدهد: بدهی ما به بانک صادرات حدود ۷.۵ میلیارد تومان و رقم جریمه حدود ۶۰۰ میلیون تومان بود که قرار بود بعد از پرداخت ۷.۵ میلیارد تومان، مبلغ جریمه به ما برگشت داده شود اما این اتفاق نیفتاد. عاقبتی با اشاره به بررسی این مشکل واحدهای قطعهسازی در جلسه ستاد تسهیل خراسان رضوی با حضور استاندار، خاطرنشان میکند: استاندار در جلسه مذکور اعلام کرد که اگرچه پرداخت این بدهی از منابع بانک بوده اما ساپکو برای پرداخت اصل و سود کامل تعهد داده و مسئولیت آن با ساپکو است و باید این جریمه برگردانده شود و اگر این اتفاق نیفتد برای رفع مشکل در این زمینه مستقیما با بانک مرکزی وارد مذاکره میشود. وی با بیان اینکه بانک صادرات هنوز نتیجه را به ما اعلام نکرده است، تصریح میکند: از سازمان صنعت خواستیم با بانک مرکزی مکاتبهای داشته باشند. مدیرعامل شرکت مجموعهسازی پارتسازان با اشاره به اینکه یکی از شرکتهای زیرمجموعه ما مشمول بخشودگی جرایم دیرکرد تسهیلات شد، عنوان میکند: بحث ما این است که چرا بانکها تفسیرهای متفاوتی از قانون دارند در حالی که این قانون باید در تمام کشور و برای همه به صورت یکسان اجرا شود؛ مشابه چنین مسألهای را با بانک ملت نیز داشتیم اما با همکاری بانک ملت مشکل برطرف شد.
بخشودگی جرایم با دستورالعملهای داخلی بانک
مدیرعامل شرکت ساپکو شرق کشور هم در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» در این زمینه میگوید: بانک صادرات نسبت به سایر بانکهای استان همکاری بهتری با قطعهسازان داشته با این حال دستورالعملها و بخشنامههای موجود گاهی دست بانک را برای همکاری بیشتر میبندد و ممکن است قطعهسازان انتظار بیشتری داشته باشند. سهیل داورپناه در خصوص بخشنامه بانک مرکزی مبنی بر بخشودگی جرایم دیرکرد به دلیل پرداخت یک مرحلهای بدهی واحد قطعهسازی، عنوان میکند: این مسأله به قانونهای داخلی بانک برمیگردد؛ ما قطعهسازان را به بانک معرفی کردیم و بدهی پرداخت شده است اما بخشودگی جرایم به دستورالعملهای داخلی بانک برمیگردد. مدیرعامل شرکت ساپکو شرق کشور ادامه میدهد: توجیه بانک این است که در این مورد بانکها وام جدیدی پرداخت کردهاند و به دلیل اینکه برای پرداخت بدهی واحدهای قطعهسازی از منابع بانکی استفاده شده، این واحدها مشمول بخشودگی جرایم دیرکرد تسهیلات نمیشوند؛ چنین مشکلاتی به مسئولان بانک صادرات در استان مربوط نمیشود و آنان همکاری خوبی با قطعهسازان داشته اند اما محدودیتهایی نیز دارند.
بانک وعدهای نداده است
رئیس انجمن قطعهسازان خراسان رضوی هم در این باره با بیان اینکه روال کاری بانک صادرات بر اساس دستور و بخشنامه بانک مرکزی است، خاطرنشان میکند: بانک صادرات یا هر بانک دیگری پیرو بخشنامه بانک مرکزی عمل میکنند؛ بر اساس بخشنامه بانک مرکزی بخشودگی جرایم دیرکرد زمانی اتفاق میافتد که تمام بدهی پرداخت شده باشد آنگاه بانک تصمیم میگیرد که این بخشودگی را اعمال کند یا خیر؛ به عبارت دیگر بانکها در این زمینه در باغ سبز به قطعهسازان نشان نداده و وعدهای در این زمینه ندادهاند. ابوالقاسم آروند به مشکلات بانکی موجود در کشور اشاره و تصریح میکند: صنایع ما زمانی میتوانند امکان رقابت در بازارهای جهانی را داشته باشند که مشکلات بانکی رفع و بهره بانکی حداکثر یک رقمی شود؛ با وجود مشکلات بانکی و نرخ سود فعلی امکان رقابت برای صنایع داخلی ما وجود ندارد.
وی در خصوص بدهی قطعهسازان خراسان رضوی به بانکها، میگوید: فعلا آمار جدیدی در دست نیست؛ ذکر میزان دقیق این مطالبات نیازمند مطالعه و جمعآوری است که تا ماه آینده از سوی انجمن قابل ارائه است. چندی پیش استاندار خراسان رضوی برای بررسی وضعیت واحدهای قطعهسازی استان بازدیدی از چند واحد داشت و از نزدیک درجریان مشکلات آنها قرار گرفت؛ اگرچه در آن جلسه نماینده بانک صادرات در این خصوص گفته بود که در قانون بخشودگی جریمه دیرکرد منوط به تسویه حساب معوقات تسهیلات با داراییهای واحد تولیدی است و معوقاتی که با تسهیلات تازهای تسویه میشود، مشمول بخشودگی جریمه نمیشود اما استاندار خراسان رضوی هم در واکنش به این موضوع، با اشاره به تفاهمنامه سه جانبه و تأمین نقدینگی برای تسویه بدهی خودروسازان به قطعهسازان، عدم بخشودگی جرایم دیرکرد توسط بانکها را با استناد به قوانین، اجحاف در حق تولیدکننده دانسته و گفته بود که اگر بانکها نمیتوانند این موضوع را خودشان حل کنند، نامهای به بانک مرکزی، قرارگاه اقتصاد مقاومتی کشور و شخص آقای جهانگیری بنویسیم و تقاضا کنیم این بند قانونی را براساس تفاهمنامه موجود تفسیر کنند. خبرنگار «دنیای اقتصاد» برای تکمیل این گزارش سراغی از مدیرعامل بانک صادرات خراسان رضوی و دبیر شورای هماهنگی بانکهای استان گرفت اما پیگیریها بینتیجه بود؛ همچنین تلاش خبرنگار ما برای پیگیری آخرین وضعیت این پرونده از مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بینالملل استانداری خراسان رضوی هم به نتیجهای نرسید.
ارسال نظر