دور جدید همکاری‌های خودرویی ایران و فرانسه با امضای توافقنامه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) و شرکت رنو فرانسه درحاشیه نمایشگاه خودروی پاریس در حالی کلید خورد که رسانه‌های داخلی و خارجی واکنش‌های متفاوتی به این توافقنامه داشتند، اما آنچه در ادبیات تمام این رسانه‌ها مشترک است، توافق ناگهانی و بدون اعلام قبلی بود، به‌طوری‌که بسیاری از رسانه‌ها آن را دور از انتظار می‌خواندند. در این بین برخی از رسانه‌های داخلی اگرچه انتظار توافق رنو با خودروسازان داخلی را بیشتر از ایدرو می‌دانستند، اما از برنامه جمعه شب در نمایشگاه خودروی پاریس به‌عنوان حضور متفاوت و مستقل رنو در ایران یاد کردند. حتی برخی از رسانه‌ها از فعالیت دوباره رنو به‌عنوان قطب سوم خودروسازی یاد کردند.

از سوی دیگر اما رسانه‌های داخلی واکنش انتقادی نسبت به عقد توافقنامه رنو با ایدرو داشتند و حضور وزیر صنعت و مسوولان صنعتی کشور در کنار مسوولان رنو را رونمایی از ورژن جدید دخالت دولت در تصمیمات کلان صنعت خودرو خواندند. در همین حال دیگر رسانه‌ها بر قدیمی بودن خودروهای رنو که قصد حضور در بازار ایران را دارند تاکید داشتند و اینکه رنو قرار است محصولات ۱۷ سال پیش خود را به بازار ایران عرضه کند، حال آنکه یکی از مسوولان شرکت ایدرو در پاسخ به انتقاد این رسانه ها تاکید کرد که برخلاف آنچه در مورد مدل‌های قدیمی دو خودروی سیمبل و داستر در بعضی از رسانه‌ها، نوشته شده است این دو خودرو بر اساس مدل‌های روز دنیا (۲۰۱۶) با پلت فرم‌های متفاوت نسبت به سال ۱۹۹۹ در ایران تولید و در معرض فروش قرار خواهند گرفت.

برخلاف رسانه‌های داخلی که بیشتر به انتقاد از عملکرد وزارت صنعت در حاشیه توافقنامه رنو پرداختند رسانه‌های خارجی بخصوص فرانسوی‌ها با دید مثبتی توافقنامه رنو و ایدرو را دنبال کردند. در این زمینه رادیو فرانسه در گزارشی با عنوان «رنو حضور خود در ایران را تقویت می‌کند»، با تاکید بر اینکه رنو توسعه خود در ایران را تسریع کرده است، افزوده که این گروه خودروساز فرانسوی با جمهوری اسلامی «توافقی راهبردی» برای ایجاد مشارکت جدید در ایران، امضا کرد. هدف این اقدام، افزایش توان تولید خودرو اعلام می‌شود.به این ترتیب قرار است رنو کارخانه‌ای در ایران با ظرفیت تولید ۱۵۰ هزار دستگاه خودرو در سال احداث کند و توان تولیدی خود در ایران را که اکنون ۲۰۰ هزار دستگاه در سال است، تقویت خواهد کرد.روزنامه «لا دپش» (La dépêche) فرانسه نیز در گزارشی با عنوان «رنو توافقی راهبردی با ایران امضا کرد»، آورد: شرکت فرانسوی رنو، هدف از این توافق را رساندن توان تولیدی خود در ایران از ۲۰۰ هزار به ۳۵۰ هزار دستگاه خودرو در سال، عنوان کرده است. این تولید قرار است در کارخانه‌ای در ایران که فعالیت خود را از سال ۲۰۱۸ میلادی آغاز می‌کند، صورت گیرد.این روزنامه در ادامه گزارش خود آورده است که در ۲۱ ژوئن (۱۰ تیر)، گروه خودروسازی «پ اس آ» رقیب فرانسوی رنو، توافق نهایی خود با «شریک تاریخی» خود «ایران خودرو» را برای تولید خودرو پژو امضا کرده بود. این بازگشت صنعتی به ایران پس از برداشته شدن تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران صورت گرفت.

روزنامه فرانسوی «لو فیگارو» نیز در گزارشی با عنوان «پس از پژو، رنو به ایران باز می‌گردد»، با اشاره به توافق صورت گرفته میان ایران و شرکت رنو، عنوان کرد: ایران به‌خوبی نظر صنعت خودروسازی را به خود جلب کرده است. در ژانویه شرکت پژو با ایران قرارداد مشارکت بست. در ژوئیه نیز نوبت به شرکت «سیتروئن» رسید که با ایران همکاری کند.لو فیگارو در گزارش دیگری در این باره با اشاره به این که نخستین خودروی مشارکت جدید ایران و رنو در سال ۲۰۱۸ میلادی از کارخانه بیرون می‌آید، افزود: مشارکت پ اس آ با ایران خودرو برای تولید پژو در مدل‌های ۲۰۸، ۲۰۰۸ و ۳۰۱ از نیمه دوم سال ۲۰۱۷ میلادی آغاز خواهد شد.

رادیو «اروپ ۱» نیز در بازتاب خبر توافق میان شرکت فرانسوی رنو با ایران، آورد: برای نخستین بار است که رنو شبکه توزیع و خدمات پس از فروش را با استانداردهای خود در ایران توسعه می‌دهد. رنو سهامدار عمده مشارکت با ایدرو در ایران خواهد بود؛ این کشور از سال‌ها پیش بازاری راهبردی برای شرکت فرانسوی محسوب شده است.حدود ۱۰۰ شرکت فرانسوی در نخستین سفر اتحادیه کارفرمایان فرانسه موسوم به Medef شهریور سال گذشته پس از توافق ۱۴ ژوئیه (۲۳ تیر) و پیش از اجرای برجام به ایران سفر کردند.مجلس سنا در آوریل ۲۰۱۴ میلادی، فرانسه را «بازنده بزرگ تحریم‌های ضد ایرانی» دانست و اعلام کرد که سطح تبادلات تجاری میان دو کشور از چهار میلیارد یورو در سال ۲۰۰۴ به ۵۰۰ میلیون یورو در سال ۲۰۱۳ میلادی سقوط کرد. به این ترتیب سهم فرانسه در بازار ایران از هفت درصد به یک درصد کاهش یافت.