خودروهای الکتریکی و فرصت طراحی
خودروهای الکتریکی در حال فراگیر شدن هستند. هر چند اکنون ظاهر آنها اغلب شبیه به خودروهای سوخت فسیلی است و شاید تشخیص الکتریکی بودن یک خودرو از ظاهرش ممکن نباشد، اما در آینده این موتورهای الکتریکی فرصت بزرگی را پیش روی طراحان قرار میدهند. مهمترین فرصت این خودروها فضایی است که در اختیار طراح میگذارند. بزرگترین مشکل طراحان غلبه بر مقاومت هوا و در مرحله دوم استفاده از فضا است. در خودروهای دیفرانسیل عقب، همیشه فضایی برای میله گاردان باید در طول خودرو در نظر گرفته شود و در خودروهای دیفرانسیل جلو بخشی از فضای جلوی کابین باید به محفظه کاپوت اختصاص پیدا کند.
خودروهای الکتریکی در حال فراگیر شدن هستند. هر چند اکنون ظاهر آنها اغلب شبیه به خودروهای سوخت فسیلی است و شاید تشخیص الکتریکی بودن یک خودرو از ظاهرش ممکن نباشد، اما در آینده این موتورهای الکتریکی فرصت بزرگی را پیش روی طراحان قرار میدهند. مهمترین فرصت این خودروها فضایی است که در اختیار طراح میگذارند. بزرگترین مشکل طراحان غلبه بر مقاومت هوا و در مرحله دوم استفاده از فضا است. در خودروهای دیفرانسیل عقب، همیشه فضایی برای میله گاردان باید در طول خودرو در نظر گرفته شود و در خودروهای دیفرانسیل جلو بخشی از فضای جلوی کابین باید به محفظه کاپوت اختصاص پیدا کند. اما موتورهای الکتریکی به دلیل اندازه کوچکی که دارند، بر این محدودیت به راحتی غلبه کرده و فضای زیادی در اختیار طراحان خودرو میگذارند که میتواند شکل و شمایل خودروها را بهطور کامل تغییر دهد.
اما چرا طراحان هم اکنون از این فضا در خودروهای الکتریکی بهره کافی را نمیبرند. یک دلیل آن جوان بودن خودروهای الکتریکی است که هنوز در بسیاری از بازارها حتی در کشورهای توسعه یافته جدی گرفته نشده است. اگر خودروهای الکتریکی با شکل و شمایلی کاملا متفاوت از خودروهای دیگر طراحی شوند، این ریسک وجود دارد که در استقبال از آنها در بازار مشکلاتی به وجود بیاید. اما زمانی که صحبت از استفاده طراح خودرو از فضا میشود، تنها مساله فضای نشستن و کابین نیست. بلکه مثلا در زیر محفظه موتور فضای خوبی برای پوشانده شدن وجود دارد. در حال حاضر طراحان نمیتوانند این محفظه را بپوشانند چرا که در کار تنفس موتور اشکال ایجاد میکند. اما در یک موتور الکتریکی نیازی به مجاری ورود هوا نیست. به همین دلیل میتوان زیر محفظه موتور را نیز مانند زیر کابین و کف خودرو پوشاند. به این ترتیب یکی از بزرگترین چالشهای آیرودینامیک تا حد زیادی حل میشود. چرا که فضای خالی زیر موتور محل تشکیل گرههای هوایی است. در حال حاضر خودرو تسلا در مدلهای جدید خود تا حد زیادی این کار را کرده است. در تسلا ۳ خودرو مانند دماغه موشک طراحی شده است. البته نه از نظر فرم تیز و پیکان مانند، بلکه از این نظر که فضای خالی در جلو پنجره و زیر موتور به حداقل رسیده است و البته این بخش هنوز جای کار زیادی دارد. یکی دیگر از فرصتهایی که موتور الکتریکی برای طراحی ایجاد میکند نحوه قرار گرفتن موتورهای الکتریکی است. موتور الکتریکی میتواند هم در جای موتور بنزینی قرار بگیرد یا اینکه بهصورت مستقیم روی محور چرخ باشد یا حتی بهصورت مجزا روی خود چرخ و زیر گلگیر قرار بگیرد. به این ترتیب باز هم فضای زیادی برای کار طراح آزاد میشود.
ارسال نظر