دبیر کل انجمن آبهای معدنی ایران:
فرهنگ مصرف آب معدنی در کشور گسترش یابد
دبیرکل انجمن آبهای بستهبندی ایران معتقد است، به رغم اینکه سرمایهگذاریهای مناسبی در صنعت آب بستهبندی کشور صورت گرفته، شرایط رکودی اقتصاد و کاهش درآمد برخی از اقشار جامعه سبب کاهش مصرف آب بستهبندی در کشور شده است. مهندس پیمان فروهر میگوید، باید برای توسعه فرهنگ استفاده از آب بستهبندی اطلاعرسانی شود و دولت در این زمینه کمک کند. مشروح گفتوگو با دبیر انجمن آبهای بستهبندی ایران را میخوانید:
در حال حاضر تولید آب بستهبندی کشور چقدر است و تا چه میزان کمتر از ظرفیت تولید میشود؟
صرف نظر از اینکه اساساً دسترسی به اطلاعات قابل اعتماد در کشور در بیشتر حوزهها میسر نیست، با این حال حجم تولیدات صنعت بسته بندی آب طی پنج سال گذشته در محدوده یک تا ۴/ ۱ میلیارد لیتر برآورد شده و این در حالی است که شرایط حاکم بر اقصاد کشور و مشکلات معیشتی اثرگذار بر سفره خانوار موجب شده که اغلب شرکتهای تولید کننده آب بستهبندی با کمتر از ۵۰ درصد ظرفیت خود در حال فعالیت باشند.
دبیرکل انجمن آبهای بستهبندی ایران معتقد است، به رغم اینکه سرمایهگذاریهای مناسبی در صنعت آب بستهبندی کشور صورت گرفته، شرایط رکودی اقتصاد و کاهش درآمد برخی از اقشار جامعه سبب کاهش مصرف آب بستهبندی در کشور شده است.مهندس پیمان فروهر میگوید، باید برای توسعه فرهنگ استفاده از آب بستهبندی اطلاعرسانی شود و دولت در این زمینه کمک کند. مشروح گفتوگو با دبیر انجمن آبهای بستهبندی ایران را میخوانید:
در حال حاضر تولید آب بستهبندی کشور چقدر است و تا چه میزان کمتر از ظرفیت تولید میشود؟
صرف نظر از اینکه اساساً دسترسی به اطلاعات قابل اعتماد در کشور در بیشتر حوزهها میسر نیست، با این حال حجم تولیدات صنعت بسته بندی آب طی پنج سال گذشته در محدوده یک تا ۴/ ۱ میلیارد لیتر برآورد شده و این در حالی است که شرایط حاکم بر اقصاد کشور و مشکلات معیشتی اثرگذار بر سفره خانوار موجب شده که اغلب شرکتهای تولید کننده آب بستهبندی با کمتر از ۵۰ درصد ظرفیت خود در حال فعالیت باشند.
صنعت آب معدنی ایران در حال حاضر چه وضعیتی دارد؟
از آنجا که ارتقاء فرهنگ مصرف آب بستهبندی و در نتیجه افزایش تولید مشروط به بهبود شرایط اقتصادی کشور و معیشت خانوار است، بنابراین تا زمانی که شرایط اقتصادی بهتر نشود،کماکان امکان برنامه ریزی بلند مدت توسط صاحبان سرمایه در این صنعت میسر نخواهد بود. در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد جمعیت کشور از نعمت دسترسی به آب شرب در منازل خود بهرهمند هستند، اما طی سالهای اخیر که به دلیل بحرانهای اقتصادی معیشت اکثر طبقات اجتماع دچار مشکلات شده بود، بخش قابل توجهی از مشتریان نسبت به حذف آب بستهبندی از سبد کالای مصرفی خود اقدام کرده و آب شرب شهری را جایگزین آن کردند. به این ترتیب این صنعت طی سالهای اخیر از سیاستهای اقتصادی و شرایط نامطلوب حاکم بر فضای اقتصادی کشور صدمه دیده و بسیاری از واحدهای تولیدی ناگزیر به تعطیلی شدهاند.
آیا شرکتهای تولیدکننده آب معدنی برنامهای برای قرارداد با شرکتهای مطرح خارجی دارند؟
اگرچه صنعت بستهبندی آب در میان کل صنایع غذایی و آشامیدنی ایران تنها صنعتی است که شاهد حضور ۴ برند سطح اول جهان در کشور است (دنون با برند دماوند، نستله، کوکاکولا با برند دسانی، پپسی با برند آکوافینا)، اما بی تردید جذب سرمایهگذار خارجی نیازمند ثبات و پایداری در تمامی حوزهها به ویژه در بخشهای اقتصادی و روابط بینالملل است. از سوی دیگر اعمال تحریمهای ناجوانمردانه طی سالهای اخیر موجب کاهش تعامل شرکتهای داخلی با شرکتهای بزرگ خارجی که همواره بازار ایران را فرصتی مطلوب برای سرمایهگذاری میدانند شده است. بدیهی است چنانچه نتایج قابل انتظار برجام در حوزه روابط بینالملل برآورده شود، شاهد ورود سرمایهگذاران مشتاق به فعالیت در ایران خواهیم بود.
اشتغال دراین صنعت چقدر است؟ آیا بیکاری در این صنعت وجود دارد؟
اشتغال مستقیم در صنعت بستهبندی آب بیشاز ۱۰ هزار نفر است و از آنجا که تامین نیازهای فنی و اساسی این صنعت وابسته به حضور سایر صنایع است، اشتغال غیرمستقیم در آن به مراتب بیش از اشتغال مستقیم است. ذکر این نکته ضروری است که شرایط بد اقتصادی و تاثیر آن در کاهش مصرف محصولات این صنعت طی سالهای اخیر موجب کاهش ساعات تولید و گاه توقف موقت یا دائمی تولید در برخی واحدها شده و تعطیلی هر واحد تولیدی مصادف با بیکاری پرسنل و نیروی انسانی خواهد بود.
موضوع استانداردها همیشه در بخش صنایع غذایی نگرانکننده بوده است. شرکتهای آب بستهبندی چگونه سیستم تولید خود را کنترل میکنند تا مشکلی برای سلامت پیش نیاید؟
نظارتها و بازدیدهای ادواری سازمان ملی استاندارد از واحدهای تولیدی از یک سو و حضور دائمی مسوولان فنی و کنترل کیفیت در آنها از سوی دیگر، موجبات کنترل و نظارت دائمی بر نحوه اجرای استانداردها در واحدهای تولیدی را فراهم میسازد. از آنجا که آب مایعی شفاف، بیرنگ و بیبو و طعم است، هرگونه تغییر در کیفیت محصولات منجر به اعتراض مصرفکننده نهایی میشود. همین ویژگی منحصر به فرد در مقایسه با سایر محصولات صنایع غذایی و آشامیدنی، مسوولیت واحدهای کنترل کیفی را در واحدهای تولیدی دو چندان کرده است.
ویژگی آب بستهبندی خوب چیست؟ آیا تولید غیراستاندارد در کشور داریم؟
آب بستهبندی مطلوب و مطمئن آبی است که فرآیند تولید آن مطابق با استانداردهای ملی و ضوابط کیفی سازمان غذا و دارو و به طور کلی استانداردهای مرتبط با این صنعت بوده و با استفاده از مواد اولیه استاندارد تولید شده باشد. بدون شک خروجی چنین فرآیندی محصولی مطمئن، قابل اعتماد و گوارا خواهد بود. بهرغم توجه تمام کشورهای جهان به موضوع آب بسته بندی و نقش آن در رفع نیاز آب شرب مورد نیاز از طریق تغییر الگوی مصرف میان جوامع و افزایش سرانه مصرف به بیش از ۱۰۰ لیتر، در ایران هنوز هیچگونه اقدامی از سوی دولت و دستگاههای متولی برای ارتقاء فرهنگ مصرف آب بسته بندی از طریق ابزارهای در اختیار انجام نمیگیرد. از آنجا که فرهنگسازی و ارتقاء دانش مردم، فعالیتهایی در مقیاس ملی است و از توان تشکلهایی همچون انجمن آبهای بستهبندی و آشامیدنی ایران خارج است، ضروری است دولت با تشکیل کارگروههای تخصصی با حضور کارشناسان مختلف از دستگاههای مرتبط نسبت به برنامهریزی برای ارتقاء فرهنگ مصرف محصولات سلامت محور صنعت بسته بندی آب اقدام کند. از این طریق نه تنها باعث رونق هر چه بیشتر فعالیتهای تولیدی این صنعت در کشور و افزایش سرانه مصرف محصولات آن میشود، بلکه زمینه دسترسی هموطنان به آب شرب سالم در اقصی نقاط کشور را فراهم میکند.
ارسال نظر