فرصت ۵ ساله آقای ماسک و دوستان
این روزها سرخط خبرهای خودرویی را اشغال کردهاند. تقریبا هر روز اخباری از شرکتهای حوزه دیجیتال که پا به دنیای خودروسازی گذاشتهاند، میشنویم که با آب و تاب فراوان از آنچه در سر دارند برایمان حکایت میکنند. اما این تنها یک روی سکه است. روی دیگر سکه غولهایی قرار دارند که با لبخند به این شورشیان دنیای خودروسازی نگاه میکنند. شاید باورش سخت باشد؛ اما شرکتی مانند مرسدس بنز در دهه ۹۰ میلادی کل ماجرای خودرانها را طراحی، اجرا و آزمایش کرد و به بخش محرمانه شرکت سپرد. چند ماه بیشتر نیست که مرسدس بنز پرده از این راز برداشته و تصاویر آزمایش یک ماشین خودران از اشتوتگارت تا بروکسل را منتشر کرده است.
این روزها سرخط خبرهای خودرویی را اشغال کردهاند. تقریبا هر روز اخباری از شرکتهای حوزه دیجیتال که پا به دنیای خودروسازی گذاشتهاند، میشنویم که با آب و تاب فراوان از آنچه در سر دارند برایمان حکایت میکنند. اما این تنها یک روی سکه است. روی دیگر سکه غولهایی قرار دارند که با لبخند به این شورشیان دنیای خودروسازی نگاه میکنند. شاید باورش سخت باشد؛ اما شرکتی مانند مرسدس بنز در دهه ۹۰ میلادی کل ماجرای خودرانها را طراحی، اجرا و آزمایش کرد و به بخش محرمانه شرکت سپرد. چند ماه بیشتر نیست که مرسدس بنز پرده از این راز برداشته و تصاویر آزمایش یک ماشین خودران از اشتوتگارت تا بروکسل را منتشر کرده است. آنها همه راهی را که ایلان ماسک موسس شرکت تسلا و دیگر دوستانش در نیمه آن هستند، سالها قبل پیمودهاند. در تویوتا سیتی هم اتفاقات زیادی در جریان است. غول خودروسازی جهان پارسال تولید انبوه خودروهای هیدروژن سوز را آغاز کرد. با این کار شاید در یک دهه آینده خودروهای برقی اهمیت امروز خود را از دست بدهند. برقیها همه تبلیغات خود را روی آلایندگی صفر متمرکز کردهاند. در حالی که هیدروژن سوز تویوتا نه تنها آلایندگی صفر دارد، بلکه با خروجی اگزوز خود به محیط زیست کمک هم میکند.
خروجی این اگزوز تنها بخار آب است. آنقدر پاک که تویوتا ادعا میکند قابل آشامیدن است. بنز، بی ام و، مورگان و آئودی هم در حال کار روی خودروهای هیدروژن سوز هستند. یک دهه آینده که این پروژهها به ثمر بنشینند آیا همچنان میدان جولان برای خودروهای برقی با وسعت کنونی باقی خواهد ماند؟ بچههای سیلیکون ولی و حومه در محاسبات خود یک چیز را در نظر نگرفتهاند و آن تجربه و سابقه اغلب یک قرنی خودروسازان بزرگ جهان است. بگذریم از مرسدس بنز که تجربه اش برابر با قدمت خودروسازی در جهان است. حتی با فرض اینکه همه چیز در همین خودروهای برقی متمرکز باشد نیز کار برای تسلا و دیگر دیجیتالیهایی که قصد دارند خودروساز شوند، ساده نخواهد بود. همین چندی قبل پیش فروش خودرو تسلا ۳ آغاز شد و تعداد ۳۷۳ هزار نفر برای این خودرو ثبت نام کردند. این هجوم کل برنامههای شرکت تسلا را به هم ریخت. آنها نه الان و نه سال آینده و نه حتی سال بعدش ظرفیت تولید این تعداد خودرو را نخواهند داشت. در حالی که مثلا تویوتا این تعداد خودرو را تنها در ۱۶ روز تولید میکند. کل ظرفیت تولید تسلا در تمام مدلها در یک سال ۹۰ هزار دستگاه است. غولهای بزرگ خودروسازی در پنج قاره جهان کارخانه دارند و آفتاب در کارخانههایشان غروب نمیکند. حال تصور کنید که تنها یک کارخانه تویوتا، جنرال موتورز یا بیامو روی تولید خودروهای الکتریکی متمرکز شود. آن روز روزی است که آفتاب برای ایلان ماسک و تسلا با همه سر و صدای این چند سالشان غروب خواهد کرد. پیشبینیها و روند حرکت خودروسازان بزرگ جهان حاکی از آن است که این روز تا پنج سال دیگر فراخواهد رسید.
ارسال نظر