این کف‌پوش‌های قدیمی، اما محبوب
در میان کف‌پوش‌هایی که این روزها در خانه‌ها، دفاتر کار، هتل‌ها و...مورد استفاده قرار می‌گیرد شاید موکت‌ها از محبوب‌ترین و شیک‌ترین‌ها نباشد، ‌اما یکی از کف‌پوش‌های پرکاربرد به شمار می‌آیند که این روزها در بازار آن شاهد رشد تنوع از لحاظ مدل و طرح و البته برند و قیمت هستیم.
کفپوشی که بهترین گزینه برای فصول سرد سال و فضاهای خاص مانند اتاق کودک و... به شمار می‌آید. کف‌پوشی که امروزه شاهد تنوع بالایی از لحاظ نوع، طرح و رنگ از آن در بازار هستیم. در نتیجه پیدا کردن موکتی که سازگار با سلیقه و نوع زندگی کاربر باشد کار سختی نیست. با این حال، باز هم نکاتی وجود دارند که آگاه بودن از آنها هنگام خرید باعث می‌شود خریدی هوشمندانه و باکیفیت‌تر داشته باشیم. نکاتی که در این بخش ما به شما گوشزد می‌کنیم.

کمی درباره موکت
موکت، از دیرباز، به‌دلیل راحتی و آسایشی که با خود همراه دارد، از اولین انتخاب‌های هر خانواده‌ای بوده ‌است.
موکت‌ها با هر نوع سبک مبلمان و دکوری کاملا هماهنگ هستند و از لحاظ تجملی نیز در سطح بالایی هستند. موکت ثابت سراسری، رنگ و بافت و نقش را به اتاق‌های شما می‌آورد. به‌علاوه، بافت موکت‌ عایق حرارت و صوت است. به همین دلیل در مکان‌های پر سر و صدا و سرد استفاده از موکت بسیار مناسب است. هم موکت‌ و هم فرش، به خاطر بافت ملموس و لطیفی که دارند، باعث تلطیف خطوط راست و معماری هندسی اتاق‌ می‌شوند. از آنجایی که موکت‌ها در بافت، رنگ و طرح‌های متنوع در دسترس هستند، هماهنگ کردن آنها با انواع دکوراسیون نیز به راحتی صورت می‌گیرد.
به‌طور معمول اتاق‌های کم اثاثیه را موکت می‌کنند تا مبله‌تر به نظر برسد. همچنین موکت‌ برای پوشش اتاق‌هایی که کف چندان زیبایی ندارند، بسیار مناسب است. انتخاب موکت طرح‌دار برای فضاهای بزرگ، کار بسیار هوشمندانه‌ای است؛ چراکه با این کار، فضا، کوچک‌تر و دوستانه‌تر به نظر می‌رسد. برای اتاق‌های کوچک از موکت‌های ساده و بدون طرح و با رنگ روشن استفاده کنید تا اتاق بزرگ‌تر به نظر برسد.
نکته دیگر اینکه هر چه پرز موکت‌ها کمتر باشد، فضای اتاق بزرگ‌تر جلوه می‌کند. موکت‌هایی که رنگ تیره دارند، فضاهای بزرگ را به جایی دنج و کوچک تبدیل می‌کنند. موکت‌هایی که در آن رنگ‌های آفتابی به‌کار رفته ‌است نیز حس گرمای مطلوبی را به محیط می‌دهند و برای اتاق‌هایی که از نور طبیعی آفتاب بی‌بهره‌اند، گزینه خوبی به شمار می‌روند. موکت‌هایی که رنگ سرد دارند باعث تعدیل فضاهای بسیار روشن می‌شوند.
اینها نکاتی در مورد رنگ و طرح بودند که باید قبل از انتخاب و خرید مد نظر قرار داده شوند، ولی نکاتی کلی نیز وجود دارند که قبل از انتخاب هر نوع موکتی برای هر محیطی باید لحاظ شوند. که عبارتند از:
1- ابتدا مشخص کنید موکت را برای چه مکانی می‌خواهید، قرار است چقدر هزینه کنید و برای نظافت آن چقدر حوصله دارید. موکت‌های قدیمی معروف به کبریتی، کفپوشی ارزان، اما کم پشت و حتی زبر با امکان شست وشوی سریع و راحت محسوب می‌شوند؛ اما در مقابل موکت‌های ضخیم و طرح دار طرفداران بیشتری در بازار دارند. این موکت‌ها که رنگ بندی بالایی دارند بیشتر برای پوشاندن کف اتاق خواب‌ها استفاده می‌شوند. قیمت آنها از متری 18 هزار تومان به بالا است که این مبلغ در طرح‌های مختلف ارزان‌تر یا گران‌تر هم می‌شود. انتخاب این مدل موکت‌ها اگر چه زیبایی خاصی را به فضای خانه می‌بخشد، اما دردسرهای خاص خود را دارد. تمیز کردن این موکت‌ها در اتاق کودک مصائب خاص خود را دارد مخصوصا وقتی خرده ریزهای خوراکی وارد تورفتگی‌های موکت شوند.
همچنین نوع دیگری به نام مخمل در بازار وجود دارد که مورد استفاده اتاق خواب است و اگر در جاهای پرتردد نصب شوند، زودتر پاخورده و کوبیده می‌شوند. در مقابل موکت‌هایی با بافت‌های فشرده با پرزهای بلند برای اماکن پرتردد مناسبتر هستند. موکت‌های بلندبافت با پرزهای بلند و نرم که انواع ساده و طرح دار دارند نیز برای نشستن نرم‌تر، برای قدم برداشتن راحت‌تر و برای جاهای سرد گرم‌ترند و برای کسانی که استعداد یا ابتلا به پادرد دارند، انتخابی خوب به شمار می‌روند؛ هرچند تمیز نگاه داشتنشان
سخت‌تر است.
2- مشخص کنید که موکت طرح برجسته می‌خواهید یا ساده. طرح‌های برجسته شکیل‌تر و زیباتر هستند، اما جاروکشی و تمیز نگه داشتنشان برخلاف موکت‌های تخت و کم پشت سخت‌تر است.
3- قبل از خرید، پشت موکت را نیز از نظر کیفیت مواد یا نوع گره بررسی کنید. هر چه گره‌ها نزدیکتر و تراکم و فشردگی بافت بیشتر باشد، استحکام موکت بیشتر است.
4- به یاد داشته باشید که تقلب در برندهای مشهور بیشتر است. این اجناس را از نمایندگی بخرید تا جای کالای اصلی، جنس تقلبی با مواد نامرغوب نخریده باشید. حواستان باشد حتما مدت و معیار گارانتی و خدمات حین ضمانت را نیز بپرسید و در نظر بگیرید.
5- هنگام نصب دقت کنید که جهت خواب همه قطعات به یک طرف باشد.
6- قبل از انتخاب موکت از فروشنده بخواهید نحوه چسباندن آن را به شما توضیح بدهد و بهتر است در مورد شست و شوی هر کدام از موکت‌ها نیز اطلاعاتی به دست بیاورید.
7- قبل از رفتن به فروشگاه و خرید موکت باید اندازه کامل و دقیق فضای مورد نظر را داشته باشید. بهتر است اگر فضای در نظر گرفته، پستی و بلندی دارد، یک کروکی کوچک از آن بکشید و به فروشنده نشان بدهید تا بتواند متراژ دقیق و صحیح مورد نیازتان را خریداری کنید.
8-بهتر است نصب موکت‌ها را هم به نصاب‌های مخصوص بسپارید که از این موضوع برای یک فضای 12 متری حدود 15 هزار تومان خرج دارد.


نکاتی برای نگهداری از موکت
برای یک موکت ممکن است اتفاقات ناخوشایندی رخ دهد تا عمر آن را پایان دهد. ممکن است موکت بسوزد، لک شود یا...
در هر حال باید از این کف‌پوش در مقابل این اتفاقات محافظت کرد، اما اگر این کف پوش دچار این مشکلات شد چه باید کرد؟ در این قسمت ما به این موضوع پرداخته‌ایم.
رفع لکه‌ها:
۱- به محض دیدن لکه، آن را پاک کنید.
۲- لکه‌های مایع را با یک حوله کتان یا دستمال کاغذی‌های سفید خشک کنید
۳-هرگز دستمال را روی موکت مالش ندهید چون باعث می‌شود به داخل فیبر نفوذ کند، فقط سعی کنید آن را خشک کنید.
۴- با فشار دست روی حوله خشک، این قسمت را تقریبا خشک کنید.
۵- با لکه‌بری که خود می‌سازید، لکه را تمیز کنید. برای این منظور چند قطره مایع ظرفشویی را (که خمیری نباشد) با آب مخلوط کنید. حدود یک‌چهارم قاشق چای‌خوری از آن را حدودا به یک لیتر آب اضافه کنید. سپس محلول را روی لکه بریزید. دقت کنید موکت خیلی خیس نشود. به آرامی لکه را پاک، سپس با آب تمیز کنید. مراحل را تا رفع کامل لکه تکرار کنید.
۶-در صورت تغییر رنگ موکت‌های دارای الیاف مصنوعی، لکه احتمالا چسبناک بوده است. آن را با آب گرم شسته، با یک دستمال سفید و تمیز خشک کنید.
۷-در مورد لکه موکت‌های پشمی از آب ولرم استفاده کنید. هرگز از آمونیاک یا لکه‌برهای دارای ترکیبات قلیایی که به بافت موکت آسیب می‌رساند، استفاده نکنید.
۸-موکت‌ها و پادری‌های دارای الیاف گیاهی مانند کنف دارای الیاف زبر و سخت بوده، در مقایسه با موکت‌های پشمی و موکت‌های دارای مواد مصنوعی مقاومت کمتری در برابر لکه دارند.
۹-بعد از از بین بردن لکه، قسمت خیس شده را سریع با فن یا سشوار و حرارت کم خشک کنید.
۱۰- سعی کنید از صفحات پلاستیکی یا چوبی صاف زیر پایه‌های وسایل سنگین مانند مبل استفاده کنید.
۱۱- از قرار دادن موکت نصب شده در برابر نور مستقیم خورشید در دوره‌های طولانی خودداری کنید.
سوختگی‌ها:
۱-در مورد موکت‌های پرزدار، در صورتی که جای سوختگی کوچک است، با قیچی قسمت‌های سوخته را ببرید. از گوشه‌ها چند نخ اضافه پیدا کنید. با چسب خیلی قوی آنها را در جای سوخته بچسبانید. نخ‌ها را برش زده، همسطح موکت کنید.
لکه شمع:
۱-با یک قاشق، لکه خشک شده شمع را بتراشید.
۲- روی لکه دستمال کاغذی یا پارچه سفید گذاشته، با حرارت کم اتو بکشید.
۳- زمانی که موم کاملا جذب شد، دستمال را بردارید.