سونامی سرطان و  ارتش غذا
دنیای اقتصاد، گروه تغذیه- شاید در گذشته نه‌چندان دور، سرطان بیماری شایع در بین تمامی اقشار نبود اما امروزه به‌خاطر شیوه زندگی، انواع آلودگی‌های محیطی، دخالت‌های انسان در چرخه طبیعت، مواد غذایی فرآوری شده و استفاده از هزاران ماده شیمیایی در خوراکی‌ها و... شیوع سرطان روزبه‌روز افزایش یافته و حالا شاهد موج این بیماری صعب‌العلاج در تمامی جوامع هستیم، اینکه در چنین شرایطی چگونه می‌توان خود را در برابر سرطان‌های مختلف محافظت کنیم کاملا در اختیار ما نیست اما نکاتی وجود دارد که می‌توان با رعایت آن خطر ابتلا را به حداقل رساند.
یکی از موارد دخیل در انواع سرطان‌ها، رژیم غذایی روزانه افراد است. اگر خوراکی‌هایی که می‌خوریم به‌عنوان سوخت بدن درنظر بگیریم، به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم سلول‌های بدن در معرض آنچه ما می‌خوریم قرار می‌گیرند و سیکل طبیعی بدن در این روند و تحت‌تاثیر غذاها می‌تواند معیوب یا تقوت شود. هیچ ماده غذایی واحدی نمی‌تواند خطر سرطان را کاهش دهد، اما ممکن است کاربرد ترکیب مناسب مواد غذایی در کاهش دادن این خطر مهم باشد. در تعیین مواد غذایی مصرفی، باید بین دست‌کم دوسوم مواد غذایی گیاهی و حداکثر یک‌سوم مواد غذایی حیوانی موازنه برقرار شود. این رژیم غذایی ابزار مهمی برای مبارزه با سرطان است. باید گزینه‌های بهتر و بدتر مواد غذایی را بررسی و ارزیابی کرد.

مبارزه با سرطان با استفاده از مواد غذایی رنگی
میوه‌ها و سبزیجات سرشار از موادی مغذی هستند که با سرطان مبارزه می‌کنند و هرچه پررنگ‌تر باشند، مو اد مغذی بیشتری دارند. این مواد غذایی می‌توانند به شخص کمک کنند به وزن مناسب دست یابد و آن را حفظ کند. بنابراین از این طریق هم به کمتر شدن خطر سرطان کمک می‌کنند. با داشتن اضافه وزن، خطر چند نوع سرطان ازجمله سرطان‌های روده بزرگ، مری و کلیه افزایش می‌یابد. باید در طول روز دست‌کم پنج پرس میوه و سبزی که به‌نحوی صحیح آماده شده است، مصرف شود.

صبحانه‌ای مؤثر در مبارزه با سرطان
فولات، ویتامین ب مهمی است که امکان دارد در کمک به محافظت از بدن در برابر سرطان‌های روده بزرگ (کولون)، راست‌روده (رکتوم) و پستان مفید باشد. فولات به مقدار فراوان در مواد غذایی که به‌عنوان صبحانه مصرف می‌شوند وجود دارد. ذرت تقویت (غنی‌سازی) شده و فرآورده‌های گندم سبوس نگرفته و همچنین آب پرتقال و خربزه و توت‌فرنگی‌، منابع مناسبی برای تأمین فولات هستند.

مواد غذایی دیگری که سرشار از فولات هستند
مارچوبه و تخم‌مرغ منابع خوب دیگری برای تأمین فولات می‌باشند و فولات در جگر مرغ، لوبیا، دانه آفتاب‌گردان و سبزیجات برگی سبزرنگ مانند اسفناج یا کاهوی رومی هم وجود دارد. بهترین راه به‌دست آوردن فولات، خوردن قرص حاوی آن نیست، بلکه باید مقدار کافی میوه، سبزی و فرآورده‌های غلات غنی‌سازی شده مصرف شود.

از خوردن مواد غذایی آماده (فست فود) اجتناب شود
احتمالا مصرف هرازگاهی یک همبرگر یا یک ساندویچ سوسیس ضرری ندارد، اما کاهش دادن میزان مصرف گوشت‌های فرآوری‌شده مانند سوسیس دودی،کالباس و همبرگر امکان دارد در کمتر کردن خطر سرطان‌های روده بزرگ، راست‌روده (کولورکتال) و معده مفید باشد. همچنین ممکن است خوردن گوشت‌هایی که با دودی کردن یا با استفاده از نمک نگهداری شده‌اند، شخص را در معرض عواملی قرار دهد که به‌طور بالقوه می‌توانند باعث ایجاد سرطان شوند.

گوجه‌فرنگی ضدسرطان است
مشخص نیست که آیا این ویژگی به‌خاطر وجود لیکوپن، رنگدانه‌ای که رنگ قرمز گوجه فرنگی ناشی از آن است، یا ماده‌ای دیگر ‌باشد، اما در برخی از مطالعات، خوردن گوجه‌فرنگی را با کاهش خطر چند نوع سرطان، از جمله سرطان پروستات، ربط داده‌اند. همچنین بررسی‌های به‌عمل آمده حاکی از آن است که محصولات فرآوری شده گوجه‌فرنگی، مانند افشره و سس یا خمیر گوجه‌فرنگی، پتانسیل ضدسرطانی بودن گوجه‌فرنگی را افزایش می‌دهند.

پتانسیل ضدسرطانی بودن چای
گرچه شواهد موجود هنوز به یک اندازه قابل‌اطمینان نیستند، ممکن است چای، مخصوصا چای سبز، یک ماده ضدسرطانی قوی باشد. در مطالعات آزمایشگاهی، چای سبز از ایجاد سرطان در سلول‌های روده بزرگ، کبد، پستان و پروستات جلوگیری نموده یا سرعت تشکیل این سرطان‌ها را کاهش داده و همچنین تأثیری مشابه بر بافت ریه و پوست داشته است. در برخی از مطالعات درازمدت‌تر، مصرف چای را با کمتر شدن خطر سرطان‌های مثانه، معده و لوزالمعده ربط داده‌اند.

انگور و سرطان
انگور و افشره انگور، مخصوصا انگور ارغوانی و قرمز، حاوی رزوراترول هستند. رزوراترول ویژگی‌های قوی آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی دارد و در مطالعات آزمایشگاهی از وارد شدن نوعی صدمه جلوگیری کرده است که این صدمه امکان دارد آغازکننده فرآیند سرطان در سلول‌ها باشد. شواهد کافی وجود ندارد تا بتوان گفت که ممکن است خوردن انگور در پیشگیری یا درمان سرطان مفید باشد.

عدم‌مصرف مشروبات الکلی برای کمتر کردن خطر سرطان
سرطان‌های دهان، گلو، حنجره، مری، کبد و پستان همگی با نوشیدن مشروبات الکلی ارتباط دارند. ممکن است الکل خطر سرطان روده بزرگ و راست‌روده را هم افزایش دهد. توصیه می‌شود برای کاهش خطر ابتلا به سرطان از مصرف مشروبات الکلی اجتناب شود.

ممکن است آب و نوشیدنی‌های دیگر محافظت‌کننده باشند
آب نه‌تنها تشنگی را برطرف می‌سازد که شاید از بدن در برابر سرطان هم محافظت کند. کمتر شدن خطر سرطان ناشی از کاهش یافتن غلظت عوامل بالقوه سرطان‌زای موجود در مثانه است. همچنین، نوشیدن مقدار بیشتری از مایعات باعث می‌شود شخص به دفعات بیشتری ادرار کند و از این طریق مدت‌زمانی که این عوامل با آستر مثانه در تماس هستند کمتر خواهد بود.

لوبیای نیرومند
لوبیا آنقدر برای انسان فایده دارد که امکان مفید بودن آن در مبارزه با سرطان هم باعث تعجب نمی‌شود. لوبیا حاوی چند ماده شیمیایی قوی است که امکان دارد از سلول‌های بدن در برابر صدماتی محافظت کنند که این صدمات ممکن است به تشکیل سرطان منتهی شوند. در آزمایشگاه، این مواد رشد تومور را کند کردند و مانع از آن شدند که تومور موادی را رهاسازی کند که به سلول‌های اطراف صدمه می‌زنند.

خانواده کلم، ضدسرطان
سبزیجات خانواده شب‌بو یا کلم یا چلیپاییان، شامل بروکلی، گل‌کلم، کلم بروکسل (فندوقی)، نوعی کلم چینی به‌نام bok choy و کلم‌پیچ است. با سرخ کردن سریع همراه با به‌هم زدن بی‌وقفه این سبزیجات خانواده کلم در حرارت بالا در ماهیتابه‌ای که در آن اندکی روغن وجود دارد، می‌توان غذایی عالی تهیه و با افزودن سبزیجات خانواده کلم به سالاد می‌توان سالادی واقعا خوشمزه آماده کرد، اما مهم‌تر از همه اینکه امکان دارد اجزای موجود در این سبزیجات به بدن کمک کنند در برابر سرطان‌هایی مانند سرطان‌های روده بزرگ، پستان، ریه و رحم از خود محافظت نماید.

سبزیجات برگ‌دار به رنگ سبز تیره
سبزیجات برگ‌دار به رنگ سبز تیره مانند برگ خردل، کاهو، کلم‌پیچ، کاسنی (اندیو)، اسفناج و چغندر برگی یا اسفناجی (chard)، دارای مقدار فراوانی فیبر غذایی، فولات و کاروتنویید می‌باشند. ممکن است این مواد مغذی در محافظت از بدن در برابر سرطان‌های دهان، حنجره، لوزالمعده، ریه، پوست و معده مفید باشند.

حفاظت حاصل از استفاده از ادویه
کورکومین جزء اصلی تشکیل‌دهنده ادویه هندی به‌نام زردچوبه می‌باشد و ماده‌ای است که از پتانسیل ضدسرطانی بودن برخورداراست. در مطالعات آزمایشگاهی مشخص شده است که کورکومین می‌تواند تغییر شکل، تکثیر و حمله سلول‌های سرطانی را در گروه متنوعی از سرطان‌ها مهار کند.

روش پخت اهمیت دارد
ممکن است نحوه پختن گوشت از نظر میزان خطر سرطانی که گوشت به‌وجود می‌آورد، مهم باشد. سرخ کردن، در کباب‌پز پختن و پختن با شعله آتش در درجه حرارت بسیار بالا باعث تشکیل مواد شیمیایی می‌شود که امکان دارد خطر سرطان را افزایش دهند. به‌نظر می‌آید در دیگر روش‌های پختن، مانند آب‌پز کردن یا آرام پختن یا با بخار پختن، تعداد کمتری از این مواد شیمیایی به‌وجود می‌آید و به هنگام آب‌پز کردن گوشت باید به یاد داشت که مقدار زیادی سبزیجات مفید و محافظت‌کننده به آن اضافه شود.

مخلوطی قوی از توت‌ها
توت‌فرنگی و تمشک دارای ماده شیمیایی گیاهی به نام الاژیک‌اسید هستند که آنتی‌اکسیدانی قوی است و امکان دارد به‌‌طور همزمان به چند طریق با سرطان مبارزه کند، از جمله اینکه مواد سرطان‌زای خاصی را غیرفعال سازد و رشد سلول‌های سرطانی را کند نماید.

شکر را رد کنید
شاید شکر مستقیما باعث ایجاد سرطان نشود، اما امکان دارد جایگزین غذاهایی سرشار از مواد مغذی شود که این مواد مغذی به محافظت از بدن در برابر سرطان کمک می‌کنند. شکر مقدار کالری دریافتی را افزایش می‌دهد که این امر در افزایش وزن و چاقی نقش دارد. ممکن است اضافه وزن یکی از عوامل خطر سرطان باشد. میوه که مجموعه‌ای سرشار از ویتامین است، جایگزینی خوشمزه برای شکر است.

به مکمل‌ها متکی نباشید
ممکن است ویتامین‌ها به محافظت از بدن در برابر سرطان کمک کنند، اما به شرط آنکه به‌طور طبیعی از مواد غذایی به‌دست آیند. دریافت مواد مغذی ضدسرطان از مواد غذایی مانند خشکبار، میوه و سبزیجات برگی سبزرنگ بسیار بهتر از به‌دست آوردن آن‌ها از مکمل‌هاست. استفاده از رژیم غذایی مناسب بهترین کار است.