«دنیای اقتصاد» از مشکلات ترانزیت گزارش میدهد؛
گلایههای حملونقلی بخش خصوصی
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- ۲۶ آذر ماه در تقویم رسمی ایران مقارن با روز ملی حملونقل است و این مناسبت تقویمی بهانهای بود تا اعضای هیأت مدیره انجمن صنفی شرکتهای حملونقل بینالمللی خراسان رضوی را با حضور تعدادی از اهالی رسانههای استان دور یک میزگرد هم آورد تا این فعالان عرصه حملونقل و ترانزیت از دغدغهها و مشکلات این حوزه بگویند. بیتوجهی مسئولان به حوزه حملونقل بینالمللی و تعریف نشدن جایگاه مشخص این حوزه در اقتصاد کشور، تعدد دستگاههای مربوطه و در عین حال نبودن متولی معین، بهروز نبودن قوانین و ضرورت بازنگری آنها، فرسودگی ناوگان، بروکراسی اداری پیچیده در این حوزه و .
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- ۲۶ آذر ماه در تقویم رسمی ایران مقارن با روز ملی حملونقل است و این مناسبت تقویمی بهانهای بود تا اعضای هیأت مدیره انجمن صنفی شرکتهای حملونقل بینالمللی خراسان رضوی را با حضور تعدادی از اهالی رسانههای استان دور یک میزگرد هم آورد تا این فعالان عرصه حملونقل و ترانزیت از دغدغهها و مشکلات این حوزه بگویند.بیتوجهی مسئولان به حوزه حملونقل بینالمللی و تعریف نشدن جایگاه مشخص این حوزه در اقتصاد کشور، تعدد دستگاههای مربوطه و در عین حال نبودن متولی معین، بهروز نبودن قوانین و ضرورت بازنگری آنها، فرسودگی ناوگان، بروکراسی اداری پیچیده در این حوزه و .... همه و همه از دغدغههای فعالان بخش خصوصی حوزه حملونقل بینالمللی است و به اعتقاد آنها مجموع این مسائل باعث شده زنگ خطر حذف ایران از ترانزیت منطقه به صدا در بیاید و با ادامه روند فعلی کشورهای منطقه به دنبال کریدورهای جایگزینی در حوزه ترانزیت باشند و این امر نیز تعطیلی شرکتهای حملونقل و در نتیجه بیکار شدن تعداد زیادی از فعالان این حوزه را به دنبال خواهد داشت.
دور خوردن ترانزیت ایران
رئیس انجمن صنفی شرکتهای حملونقل بینالمللی خراسان رضوی در این نشست با اشاره به وجود حدود ۲۰۰ شرکت حملونقل در استان، اظهار کرد: بیش از ۷۰ درصد ترانزیت کالا به آسیای میانه و افغانستان توسط شرکتهای استان انجام میشود. احمد زمانیان یزدی با بیان اینکه حدود ۷۰۰۰ دستگاه از ناوگان ملی حملونقل بینالمللی کشور تحت پوشش شرکتهای خراسان رضوی است، افزود: بنابراین خراسان رضوی یکی از قطبهای حملونقل بینالمللی محسوب میشود و در این زمینه حرفی برای گفتن دارد. وی با انتقاد از بیتوجهی مسئولان و به تبع آن عدم استفاده از ظرفیتهای حوزه حملونقل بینالمللی در اقتصاد کشور، گفت: همین امر باعث شده امروز شاهد این باشیم که با وجود موقعیت جغرافیایی مناسب ایران، گاهی ترانزیت از مسیر کشورمان تنها به اجبار صورت میگیرد.
رئیس انجمن صنفی شرکتهای حملونقل بینالمللی استان علت دور خوردن ایران در ترانزیت را بروکراسی اداری طولانی برشمرد و با تأکید بر اهمیت سرعت در بحث ترانزیت، خاطرنشان کرد: متأسفانه در کشور ما میانگین توقف کالاهای ترانزیتی در حالت خوشبینانه بین هفت تا ۱۰ روز است در حالی که در ترانزیت بینالمللی توقف معنایی ندارد؛ دخالت سازمانهای متعدد نیز از دیگر عواملی است که باعث این امر شده است. زمانیان یزدی حضور کمرنگ مسئولان دولتی در مجامع حملونقلی بینالمللی را علاوه بر موارد مذکور از دیگر عواملی دانست که باعث تضعیف ترانزیت ایران در سطح بینالمللی شده است و تصریح کرد: دولت برای بهبود وضعیت باید به دنبال رفع مشکلات باشد که کاهش بروکراسی اداری، عدم اعمال نظرهای شخصی دولتیها در اجرای قوانین و مقررات، بازنگری قوانین و بهروز شدن آنها و تمکین دستگاههای دولتی از قانون از جمله مواردی است که باید مدنظر دولت باشد. وی این نکته را هم یادآور شد: با ادامه روند فعلی امکان خروج سرمایهگذاران شرکتهای حملونقل از این حوزه وجود دارد.
تعدد دستگاههای مرتبط با حوزه حملونقل
نایب رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی شرکتهای حملونقل بینالمللی استان هم در این نشست با اشاره به اینکه حدود ۲۵ دستگاه در امر ترانزیت کشور دخیل هستند، عنوان کرد: تعدد دستگاهها باعث کندی روند ترانزیت شده است؛ در حال حاضر متوسط توقف محموله ترانزیتی در مرزهای خروجی کشور حدود پنج روز است که زیاد است. علی روحی با اشاره به اینکه از سال ۷۵ فعالان و متولیان حوزه حملونقل بینالمللی به ضرورت بازنگری قوانین این حوزه پی بردهاند و بر آن تأکید کردهاند، افزود: اما پس از گذشت ۲۰ سال توجه چندانی به این مسأله نشده است؛ برای مثال اگرچه در سال ۹۱ قوانین گمرکی مرتبط با حوزه ترانزیت مورد بازنگری قرار گرفت اما ابلاغ آییننامه آن به تازگی و با چهار سال تأخیر انجام شد. وی همچنین از عدم حضور بخش خصوصی در تصمیمگیریهای دولتی انتقاد کرد و در خصوص نوسازی ناوگان فرسوده حملونقل بینالمللی کشور نیز گفت: میانگین عمر این ناوگان در کشور ما حدود ۲۵ سال است که این امر باعث افزایش هزینهها میشود و تأثیر بسیاری بر جابهجایی کالاها از مسیر ایران دارد و نوسازی این ناوگان فرسوده نیازمند توجه ویژه دولت است؛ در حال حاضر نرخ سود تسهیلات بانکی در این زمینه حدود ۱۵ درصد است اما راننده توان پرداخت آن را ندارد.
سردرگمی در حوزه حملونقل
دیگر عضو هیأت مدیره انجمن صنفی شرکتهای حملونقل بینالمللی استان با بیان اینکه در این حوزه دچار سردرگمی و روزمرگی شدهایم، تصریح کرد: حملونقل بینالمللی برای مسئولان در اولویت قرار ندارد و همین امر باعث شده به این بخش اهمیت داده نشود. مجید محتاج خراسانی با بیان اینکه در اقتصاد کشور جایگاه حملونقل بینالمللی و ترانزیت به درستی تعریف نشده است، عنوان کرد: علاوه بر لزوم تعریف و درک جایگاه ترانزیت در اقتصاد کشور، دولت و بخش خصوصی باید به این نتیجه برسند که مقابل هم نیستند و در کنار هم قرار گیرند. وی با تأکید بر اینکه با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران باید در کریدورهای حملونقلی جهان حضور داشته باشد، گفت: با ادامه روند فعلی در کریدورهای ترانزیتی آینده جهان جایی نخواهیم داشت.
مسیرهای ترانزیتی جایگزین ایران
یکی دیگر از اعضای هیأت مدیره انجمن صنفی شرکتهای حملونقل بینالمللی هم در بخشی از این نشست معضل اقتصاد کشور را دولتی بودن دانست و گفت: به همین دلیل در کشور ما همیشه بخش خصوصی باید تابع اوامر دولت باشد. جواد نوریان جویمند با اشاره به افزایش هزینههای ترانزیت در کشور و نیز کند بودن سرعت آن، تنها مزیت کشور را برای ترانزیت، امنیت موجود برشمرد و خاطرنشان کرد: همین امر باعث شده تجار کشورهای همسایه مسیرهای جایگزین را ترجیح دهند. وی با اشاره به جای خالی مسئولان دولتی کشور در نخستین همایش جهانی حملونقل پایدار که آذر ماه سال جاری در عشقآباد ترکمنستان برگزار شد، عنوان کرد: ظاهرا قرار بود وزیر راه در این همایش حضور یابد اما وی به دلیل همزمانی با تصادف قطار تبریز- مشهد حضور نداشت؛ در این همایش برخی مسیرهای ترانزیتی جایگزین برای ایران پیشنهاد شد که اگرچه برای رسیدن به اروپا طولانیتر از مسیر ایران است اما کشورهای این مسیر با حذف تعرفههای ترانزیتی و ارائه تسهیلات، افزایش هزینهها را جبران کردهاند و میتوان گفت به نوعی برای حذف ایران از ترانزیت منطقه همپیمان شدهاند و این زنگ خطری است که اکنون به صدا در آمده است.
ارسال نظر