در نشست مشترک فعالان اقتصادی خراسان رضوی با اعضای کمیسیون صنایع مجلس مطرح شد؛
توسعه از مسیر تمرکززدایی
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- اتاق بازرگانی خراسان رضوی در آخرین روز کاری هفته گذشته میزبان نشست مشترک فعالان اقتصادی استان و اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی بود که در این جلسه بر لزوم تفویض اختیارات به مدیران استانی، تغییر رویکرد مدیران برای جلب رضایت توده مردم بدون توجه به آثار بلندمدت آن، تدوین سند راهبردی صنعت، اصلاح ساختارهای حاکمیتی انجام جراحیهای اقتصادی در حوزه بانکها و . . . تأکید شد.
اتمام پرداخت تسهیلات احیای صنایع تا پایان شهریور
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور تولید در این جلسه از اتمام پرداخت تسهیلات احیای صنایع کوچک و متوسط تا پایان شهریور سال جاری خبر داد و گفت: در حال حاضر به طور متوسط روزانه به ۳۰۰ واحد تولیدی تسهیلات پرداخت میشود اما عملکرد خراسان رضوی در این زمینه در مقایسه با سایر استانها پایینتر است.
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- اتاق بازرگانی خراسان رضوی در آخرین روز کاری هفته گذشته میزبان نشست مشترک فعالان اقتصادی استان و اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی بود که در این جلسه بر لزوم تفویض اختیارات به مدیران استانی، تغییر رویکرد مدیران برای جلب رضایت توده مردم بدون توجه به آثار بلندمدت آن، تدوین سند راهبردی صنعت، اصلاح ساختارهای حاکمیتی انجام جراحیهای اقتصادی در حوزه بانکها و ... تأکید شد.
اتمام پرداخت تسهیلات احیای صنایع تا پایان شهریور
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور تولید در این جلسه از اتمام پرداخت تسهیلات احیای صنایع کوچک و متوسط تا پایان شهریور سال جاری خبر داد و گفت: در حال حاضر به طور متوسط روزانه به ۳۰۰ واحد تولیدی تسهیلات پرداخت میشود اما عملکرد خراسان رضوی در این زمینه در مقایسه با سایر استانها پایینتر است. رضا رحمانی در حاشیه این جلسه در پاسخ به سؤال «دنیای اقتصاد» در خصوص این تسهیلات، با بیان اینکه هدفگذاری دولت در پرداخت این تسهیلات، ۷۵۰۰ واحد کوچک و متوسط بود، اظهار کرد: محدودیتی نداریم و سعی ما این است تعداد واحدها و میزان تسهیلات بیشتر باشد. وی با اشاره به اینکه پرداخت این تسهیلات از تیر ماه آغاز شده است، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه قرار است با اجرای این طرح، صنایع تا پایان سال جاری از رکود خارج شوند، لازم است تا پایان شهریور ماه پرداختها به اتمام برسد تا واحدهای تولیدی زمان کافی برای استفاده از این تسهیلات و خرید مواد اولیه و ادامه چرخه تولید را داشته باشند. قائم مقام وزیر صنعت در خصوص عارضهیابی این واحدهای تولیدی، عنوان کرد: عارضهیابیها به صورت همزمان انجام میشود.
اقدامات وصله و پینهای!
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در این جلسه با انتقاد از رویکرد بیشتر مسئولان در جلب رضایت توده مردم، گفت: تلاش برای جلب رضایت مردم در کوتاهمدت بدون توجه به آثار بلندمدت آن به نفع توده مردم نیست و باید این رویکرد تغییر کند زیرا این نگاه به توسعه پایدار نمیانجامد و این تغییر هم باید از مجلس آغاز شود.غلامحسین شافعی با تأکید بر اینکه توسعه همهجانبه و متوازن کشور باید از روستاها آغاز شود، عنوان کرد: توسعه شهری به تنهایی به جایی نمیرسد و صرفا تخلیه روستاها و افزایش حاشیهنشینی را به دنبال خواهد داشت. وی با بیان اینکه در بسیاری از موارد به ابزارها به عنوان هدف نگاه میشود، افزود: برای مثال نرخ تسهیلات بانکی، تأمین اجتماعی و ... ابزاری برای توسعه هستند اما به عنوان هدف در نظر گرفته میشوند و به همین دلیل بسیاری از اقدامات ما وصله و پینهای است و اثرات کوتاهمدت دارد. رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی اقدامات اورژانسی را برای درمان اقتصاد بیمار کشور لازم دانست و اظهار کرد: اما نباید برای درمان اقتصاد به اقدامات اورژانسی اکتفا کنیم؛ در وضعیت فعلی جامعه صنعتی ناچار به استفاده از الگوهای جدید هستیم؛ توسعه با تزریق پول و رفع موانع حاصل نمیشود. شافعی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به شکاف تکنولوژیکی بین تولیدات داخلی و بازارهای جهانی، خاطرنشان کرد: اگر این شکاف پر نشود، تزریق منابع در واقع اتلاف منابع خواهد بود. وی بر ضرورت فراهم کردن بستههای سرمایهگذاری برای استفاده بهینه از فرصتهای پسابرجام تأکید و تصریح کرد: علاوه بر این باید فعالیت در عرصه صنعت و تولید جذابیت داشته باشد اما در حال حاضر اقدامات واسطهگری مالی نفع بیشتری دارد.
اختیارات محدود مدیران استانی
نایب رئیس اتاق ایران با تأکید بر لزوم بهبود فضای کسبوکار، عنوان کرد: زمانی میتوان از فرصتهای برجام و سرمایههای داخلی و خارجی استفاده کرد که این فضا بهبود یابد. شافعی با اشاره به اینکه در حال حاضر تنها ۱۵ درصد قانون بهبود محیط کسبوکار در کشور اجرا میشود، گفت: محیط کسبوکار سالمی نداریم و قوانین در هم تنیده و گاهی متناقض امکان حرکت در این فضا را گرفته است. وی با تأکید بر ضرورت تمرکززدایی اختیارات، اظهار کرد: توسعه با تمرکز اتفاق نمیافتد؛ گاهی مدیران کل ما میخواهند به تولید کمک کنند اما به دلیل محدودیت اختیارات واقعا نمیتوانند؛ کشور را ما استانها اداره میکنیم اما همه اختیارات در مرکز متمرکز است؛ برای این تمرکززدایی باید مجلس تصمیم جدی بگیرد.
فقدان سند راهبردی صنعت
معاون پارلمانی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در این جلسه با اشاره به رشد منفی صنعت در سالهای اخیر، اظهار کرد: نبود راهبرد و برنامه بلندمدت در بخش صنعت مشکلات زیادی را ایجاد کرده و اقدامات انجام شده نیز راهگشا نبوده است و پیگیری تدوین سند راهبردی و استراتژیک بخش صنعت میتواند به احیای این بخش کمک کند. محمدرضا رحمانی اجرای نادرست قانون هدفمندی یارانهها را که قرار بود ۳۰ درصد منابع آن صرف بهینهسازی تولید شود، از دیگر مشکلات برشمرد و تصریح کرد: نظام بانکی و اجرای نادرست برخی دیگر از قوانین از جمله قانون مالیات بر ازرش افزوده از دیگر مسائلی است که بخش صنعت را با مشکلات عدیدهای مواجه کرده است. وی رکود، آب و فساد را به عنوان سه اولویت کاری اتاق بازرگانی اعلام و خاطرنشان کرد: پیشنهادات و راهکارهای اتاق با تمرکز بر این سه محور به مجلس ارائه میشود؛ همچنین از نمایندگان مجلس درخواست داریم علاوه بر قانونگذاری بر اجرای صحیح قوانین نیز نظارت کافی داشته باشند.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی هم در بخشی از این نشست از تصویب ایجاد صندوق حمایت از معدن و صنایع معدنی خبر داد و با اشاره به ضرورت جلوگیری از قاچاق کالا، گفت: ورود کالاهای قاچاق از مبادی ورودی دولتی فاجعه است و برای کشور ننگ محسوب میشود؛ رانتهای موجود در زمینه واردات کالا از مبادی غیرقانونی نیز جلوگیری از آن را دشوار کرده است. عزیز اکبریان اصلاح نظام بانکی، بیمهها، یکسانسازی نرخ ارز، واگذاری اختیارات به استانداران، از بین رفتن رکود، کمبود آب و ... را از مسائلی برشمرد که پیگیری آن در دستور کار کمیسیون صنایع مجلس قرار دارد. وی به اشتباهات دولت قبل در زمینه مسکن اشاره و خاطرنشان کرد: در دولت قبل قرار بود ۱۲ درصد تسهیلات بانکها به مسکن اختصاص یابد اما ۴۸ درصد این تسهیلات در بخش مسکن مصرف و این امر باعث شد مشکلات بسیار زیادی به وجود بیاید.
لزوم اصلاح ساختارهای حاکمیتی
سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس هم با بیان اینکه برای تحقق رشد اقتصادی به جراحیهای اقتصادی نیاز داریم، گفت: این جراحی اقتصادی باید از بانکها آغاز شود. سعید باستانی کوچک کردن حجم دولت را از دیگر ضرورتها برای انجام جراحی اقتصادی دانست و بر لزوم توجه به بخش خصوصی تأکید و خاطرنشان کرد: علاوه بر اینها نیازمند اصلاح ساختار حاکمیتی هستیم؛ گاهی نحوه چیدمان وزارتخانهها و کمیسیونهای ما مشکل دارد.
تفویض 35 اختیار به استانها
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری خراسان رضوی نیز در این نشست اقدام دولت برای تفویض ۳۵ اختیار به استانها را شروعی برای نظمدهی به نظام مدیریت کشور دانست و عنوان کرد: مهمترین مسأله در صنعت و معدن فقدان مشوقهای سرمایهگذاری است؛ علاوه بر این سیاستگذاری درستی نیز در خصوص مناطق کمتر توسعه یافته شده در کشور وجود ندارد که باید این نکته مدنظر قرار گیرد. محمدمهدی مروجالشریعه در نظر گرفتن مشوقهای سرمایهگذاری و تکمیل قانون رفع موانع تولید را از نکاتی برشمرد که باید مدنظر کمیسیون صنایع مجلس قرار گیرد.
رفع موازیکاریها در بخش کشاورزی
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز تخصیص منابع کافی برای تحقق سهم ۲۵ درصدی بخش کشاورزی از تسهیلات بانکی را به عنوان یکی از پیشنهادات این کمیسیون مطرح کرد و گفت: رفع موازیکاری و تسهیل فرآیندهای وزارت بهداشت و سازمان استاندارد، تدوین برنامههای توسعه صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی، کاهش نرخ تسهیلات بانکی به یک رقمی از دیگری پیشنهادات است. علی شریعتی مقدم ادامه داد: اختصاص چهار درصد ارزش تولید زعفران به برنامه راهبردی توسعه همهجانبه مصارف، بازاریابی و بازارسازی، تخصیص بودجه مناسب برای اصلاح کشت و ارتقای زنجیره ارزش بر اساس اولویتبندی محصولات، توجه به ارتقای امنیت غذایی با حمایت از بخشهای صنعتی و دارای استانداردهای بالا به جای واحدهای زیرپلهای و سنتی و تقویت دامنه نظارت بر مواد غذایی در سطح جامعه و واگذاری هر چه بیشتر امور به بخش خصوصی از دیگر درخواستهای کمیسیون کشاورزی است.
تأمین مالی، مشکل اصلی بنگاهها
رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی خراسان رضوی هم در این نشست با بیان اینکه مشکل اصلی بنگاهها همچنان بحث تأمین مالی است، به سهم اندک پنج تا ۱۰ درصدی بازار سرمایه در تأمین مالی بنگاههای کشور اشاره کرد و گفت: اصلاح این روند باید در برنامه ششم توسعه لحاظ شود. سیدحسین احمدی سلیمانی با بیان اینکه بانکها همچنان تمایلی به پرداخت تسهیلات بلندمدت ندارند و این رویه باید اصلاح شود، عنوان کرد: با اشاره به رکود ساختوساز، بهبود این وضعیت نیازمند توجه دولت و مجلس است. وی با تأکید بر لزوم فراهم کردن زیرساختهای اقتصادی، به کمبود میزان بارندگی در کشور اشاره و تصریح کرد: با مقایسه درآمد سرانه بخش کشاورزی با سایر بخشهای اقتصاد بر مبنای مصرف آب متوجه میشویم با این کشاورزی معیشتی به جایی نخواهیم رسید؛ درخواست داریم سهم آب بخش صنعت از ۲.۵ درصد فعلی به پنج درصد افزایش یابد.
ضرورت ایجاد پنجره واحد معدنی
رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز با اشاره به اینکه بهرهبرداری از معادن در مناطق مرزی اشتغالزایی دائم و امنیت پایدار را به دنبال خواهد داشت، لزوم اخذ استعلام از ۱۸ تا ۲۲ سازمان توسط معدنداران را از مشکلات آنان برشمرد و اظهار کرد: برای رفع این مشکل ایجاد پنجره واحد معدنی در نظر گرفته شده اما عملیاتی نشده است. علیاصغر پورفتحالله تشکیل ستاد حمایت از معدن و سرمایهگذاری معدنی استانها به ریاست استانداران و با حضور مدیران مربوطه را به عنوان پیشنهادی برای رفع بخشی از مشکلات معدنداران مطرح کرد و افزود: پیشنهاد داریم در برنامه ششم توسعه همانند شهرکهای صنعتی، زیرساختهایی از قبیل آب، برق، گاز و ... برای محدودههای معدنی نیز تأمین شود.وی درخواست پرداخت تسهیلات با نرخ مناسب، قبول پروانههای بهرهبرداری معدنی جهت ترهین به جای اسناد ملکی و لزوم تفویض اختیارات شورای عالی معادن به استانها را مطرح کرد.
ضرورت تأمین سرمایه ثابت بنگاهها
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در این نشست با اشاره به بحث قاچاق، اظهار کرد: مسأله فرهنگی استفاده از کالای قاچاق مسألهای است که بسترهای مبارزه با قاچاق را دشوار میکند. راضیه علیرضایی با انتقاد از فرآیندهای کالبدی موجود در کشور و در نظر نگرفتن لکههای تولیدی در شهرها، به اهمیت بحث تأمین مالی بنگاههای اقتصادی اشاره و خاطرنشان کرد: در حال حاضر در رویههای تأمین مالی اولویت با سرمایه در گردش است در حالی که سرمایه در گردش جوابگوی مشکلات صنایع از جمله مسائل نوسازی و ... نیست و باید فصلی برای نوسازی صنایع در تسهیلات بلندمدت پیشبینی شود.
در حاشیه
شافعی در ابتدای سخنان خود ضمن قدردانی از حضور نمایندگان کمیسیون صنایع در مشهد، گفت: در طول تاریخ به صنعت خراسان جفای بزرگی شده زیرا زمانی که اقتصاد رونق داشت، پُز میدادیم که ۹۵ درصد صنعت ما دست بخش خصوصی است و اکنون که بلای رکود به سر ما آمده، خراسان رضوی چندین برابر سایر استانها دچار مشکل شده است و کسی متوجه این مسأله نیست؛ جفای دیگر این است که این همه ارادت به امام رضا(ع) و سفر به مشهد و سلام به امام رضا(ع) هیچگاه توجه دولت را برای سرمایهگذاری مناسب در خراسان جلب نکرد.
ارسال نظر