کاهش سن ابتلا به بیماریهای قلبی در ایران به ۳۰سال
دبیر کنگره قلب و عروق از کاهش سن ابتلا به بیماریهای قلبی و فوت روزانه ۳۰۰ نفر در کشور به خاطر سکته قلبی خبر داد. آلودگی هوا، سیگار و قلیان، اضافه وزن، کم تحرکی و استرسهای مزمن از عوامل این روند معرفی میشوند. زنگ خطر کاهش سن ابتلا به بیماریهای قلبی در ایران: دبیر نوزدهمین کنگره بینالمللی تازههای قلب و عروق میگوید این سن به ۳۰ سال رسیده است. «ایرنا» به نقل از دکتر مسعود قاسمی مینویسد: «روزانه ۳۰۰نفر در کشور بر اثر سکته قلبی جان خود را از دست میدهند که بخش قابل توجه این آمار به تهران مربوط میشود.
دبیر کنگره قلب و عروق از کاهش سن ابتلا به بیماریهای قلبی و فوت روزانه ۳۰۰ نفر در کشور به خاطر سکته قلبی خبر داد. آلودگی هوا، سیگار و قلیان، اضافه وزن، کم تحرکی و استرسهای مزمن از عوامل این روند معرفی میشوند. زنگ خطر کاهش سن ابتلا به بیماریهای قلبی در ایران: دبیر نوزدهمین کنگره بینالمللی تازههای قلب و عروق میگوید این سن به ۳۰ سال رسیده است. «ایرنا» به نقل از دکتر مسعود قاسمی مینویسد: «روزانه ۳۰۰نفر در کشور بر اثر سکته قلبی جان خود را از دست میدهند که بخش قابل توجه این آمار به تهران مربوط میشود.» مسعود قاسمی از آلودگی هوا، جمعیت بالا، کمتحرکی و فعالیت در فضای پراسترس، بهعنوان عوامل بالا بودن آمار سکته قلبی در تهران نام برد.
او مصرف سیگار و قلیان، مصرف فستفود، اضافه وزن و چاقی و خواب نامناسب را از عوامل اصلی کاهش سن ابتلا به بیماریهای قلبی در ایران دانست. نوزدهمین کنگره بینالمللی تازههای قلب و عروق در تهران قرار است از ۲۱ تا ۲۴ شهریور و با شرکت متخصصان داخلی و خارجی برگزار شود. دکتر قاسمی در نشست خبری کنگره یاد شده اعلام کرد که میزان بیماریهای قلبی نزد مردان در سنین بالای ۴۰سال، سالانه ۵۷درصد است و این آمار در آبان که انتشار گازهای مختلف و آلودگیها تشدید میشود، بالاتر میرود: «در آبان ۱۳۹۵ از حدود چهارهزار و ۷۶۶نفر که در کشور فوت کردند، ۴۴۱ نفرشان به دلیل ایست قلبی جان باختند.» دبیر کنگره تازههای قلب و عروق گفته که میزان مرگومیر سالانه در ایران ۳۵۷هزار نفر است که ۳۵هزار نفرشان به خاطر سکته مغزی و قلبی جان خود را از دست دادهاند: «فشار خون بالا عامل اصلی سکته مغزی و قلبی است. ۴۰درصد مرگ و میرها در ایران به خاطر بیماریهای قلبی است که ۲۰درصد آن ناشی از سکتههای قلبی است.»
دکتر مسعود قاسمی به لزوم تغییر سبک زندگی و رعایت اصول بهداشتی برای کاهش آمار سکته قلبی اشاره کرده و ضمن هشدار در مورد افزودنیهای کشنده به مواد خوراکی، از ایزومر ترانس بهعنوان یکی از مواد مضر و کشنده نام برده است: «ایزومر ترانس که در تولید روغنهای خوراکی به کار میرود، سبب مطبوع شدن طعم شیرینیها میشود و بیشتر در قنادیها استفاده میشود؛ در گذشته میزان ایزومر روغنهای خوراکی حدود ۶۵ درصد بود اما اکنون با سیاستهای وزارت بهداشت به ۱۰درصد رسیده و تلاش برای کاهش آن به کمتر از پنج درصد درحال انجام است.»
بیماریهای قلبی؛ اولین عامل مرگ در ایران
طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، ۶۳درصد مرگومیرها در ایران ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی و ۲۸درصد به بیماریهای مغزی مربوط هستند. دبیر علمی کنگره تازههای قلب و عروق نیز فشار خون بالا را مهمترین عامل بروز سکتههای قلبی و مغزی خوانده و گفته است: «۶۰درصد افراد بالای ۶۰سال در ایران فشارخون بالا دارند و نیمی از آنها از بیماری خود بیخبرند.» به گفته دکتر مسعود اسلامی، آن دسته از مبتلایان به فشار خون در کشور نیز که از بیماری خود اطلاع دارند یا تحت درمان قرار نمیگیرند یا خودسرانه اقدام به قطع مصرف دارو میکنند. در کنگرههای پیشین بیماریهای قلب و عروق ایران نیز تاکید شده که بیماریهای عروق کرونر در کشور، ناشی از عوامل محیطی و تغذیهای است. رئیس انجمن قلب و عروق ایران، دکتر فریدون نوحی دو سال قبل گفته بود سن ابتلا به بیماریهای قلبی و عروق کرونر نیازمند زمینههای ژنتیکی در خانواده درجه اول و دوم و کنترل چربی بهصورت خانوادگی است: «روغنهایی که مصرف میشود و غذاهای آماده نقش مهمی در گسترش بیماریهای قلب و عروق دارند.» علیاکبر سیاری، معاون وزیر بهداشت در سال ۱۳۹۳ اعلام کرده بود که بر اساس آخرین آمار مطالعات سیمای مرگ در کشور، سکته قلبی سالانه به مرگ ۹۳ هزار ایرانی منجر میشود و اولین عامل مرگ و میر ایرانیان است. او سکته مغزی با مرگآوری سالانه ۴۳هزار مورد را دومین عامل، سرطان را با ۳۰هزار مرگ، عامل سوم و تصادفات رانندگی با ۱۹هزار مرگ را دلیل چهارم مرگ ایرانیها معرفی کرده بود.
هشدار: استرس خطر سکته قلبی و مغزی را افزایش میدهد
استرس و اضطراب طولانی به اندازه سیگار خطر سکته قلبی و سکته مغزی را افزایش میدهد. پژوهش تازه دانشگاه هاروارد آمریکا درباره استرس مشخص میکند که هستهای کوچک به نام آمیگدال (بادامه) در مغز مرکز استرس بدن است. استرس گرچه فشاری عصبی است، اما به خاطر ویرانگری عمومیاش سراسر بدن را با ناراحتی روبهرو میکند. کارشناسان پزشکی هنوز بهطور کامل نمیدانند فشارهای روحی و روانی دقیقا چه تاثیراتی روی مکانیزم بدن برجای میگذارند. روزنامه پزشکی «لانست» تحقیقی از پزشکان دانشگاه هاروارد آمریکا را منتشر کرده است. در این پژوهش مشخص شده کنترل استرس مزمن در مغز است و ادامه استرس به قلب و عروق آسیب میرساند. یک تیم پژوهشی در دانشگاه هاروارد زیر نظر احمد توکل، تحقیقی را روی حدود ۳۰۰ نفر فرد بالغ میانسال انجام داده است. مشخص شده است که فعالیت عصبی «هسته آمیگدال» مغز در میان کسانی که از استرس مزمن رنج میبردند، افزایش یافته است. این تحقیق همچنین به این نتیجه رسیده است که رگهای این افراد نیز به نسبت بقیه به شدت خشک و نفوذناپذیر شده بودند.
ارسال نظر