شوراها؛ انتخابی برای مدیریت خردمندانه
*محمد صفوی اصل بهرهگیری از شورا برای حل معضلات جامعه و ارائه راهکارهای مردمی برای حل این مشکلات امری پسندیده است که تقریبا در تمام جوامع امروزی وجود دارد. شوراها در حقیقت تجلیگاه اندیشههای مردمی برای بهتر زیستن در جوامع است. تمام مکاتب فلسفی و سیاسی جهان و تمام ادیان الهی و غیرالهی تا حدودی به شورا و اهمیت شورا پرداختهاند. دین اسلام هم به این موضوع اهمیت ویژهای بخشیده است. وظایف شوراهای شهری و روستایی و شوراهای محل و دهکده در حقیقت واگذاری اختیارات مدیریتی و نقد و بررسی عملکرد مدیران ارشد دستگاهها به نمایندگان مردم است.
*محمد صفوی اصل بهرهگیری از شورا برای حل معضلات جامعه و ارائه راهکارهای مردمی برای حل این مشکلات امری پسندیده است که تقریبا در تمام جوامع امروزی وجود دارد. شوراها در حقیقت تجلیگاه اندیشههای مردمی برای بهتر زیستن در جوامع است. تمام مکاتب فلسفی و سیاسی جهان و تمام ادیان الهی و غیرالهی تا حدودی به شورا و اهمیت شورا پرداختهاند. دین اسلام هم به این موضوع اهمیت ویژهای بخشیده است. وظایف شوراهای شهری و روستایی و شوراهای محل و دهکده در حقیقت واگذاری اختیارات مدیریتی و نقد و بررسی عملکرد مدیران ارشد دستگاهها به نمایندگان مردم است. این نمایندگان که معمولا دارای سلایق مختلف هستند، نیروی قدرتمندی دارند که میتوانند به بهبود عملکرد مدیران ارشد و تصمیمگیران شهری و روستایی کمک شایستهای بنمایند. شوراها در بستر اصیل و صحیح خود میتوانند بیانگر عقاید و سلایق گوناگون بوده اما در اهداف خود مشترک عمل کنند. زیبایی این قبیل شوراها تمرین دموکراسی و گذر از جامعه سنتی به جامعه مدرن و توام با خردمندی و تحمل عقاید دیگران با منش شایستهسالاری است و از این رهگذر شوراها میتوانند انتخابی ارزشمند برای مدیران خردمند جامعه تلقی شوند.
تجربه شوراها در بسیاری از جوامع امروزی نشان داده است در کشورهایی که شوراهای شهری و روستایی جاافتاده و خوب عمل کردهاند حکومت مرکزی یا دولت مرکزی کمترین مشکلات را داشته و دولت بیشتر وقت خود را صرف برنامهریزی و کارهای مهم سیاسی و توسعه منافع کلان ملی کردهاست. شوراهای شهر و روستا امروزه به عنوان مرکزیتی برای تعامل و همکاری مطرح هستند. در جوامع مدرن امروز شاهد شوراهایی در سطح کلان هستیم مانند شورای اتحادیه اروپا یا شورای همکاری کشورهای حوزه بالکان، خلیجفارس و یا شوراهای جهانی مثل اتحادیه جهانی فائو و. . . . که در حل معضلات فرامنطقهای و جهانی فکر میکنند و راهکارهای خود را برای پیشبرد امور جهانی ارائه میدهند. شوراها محل تلاقی اندیشههای نخبگان جامعه نیز میتواند باشد. این امر به ویژه در کلانشهرهایی مانند تهران بسیار ارزشمند است چرا که برنامهریزی برای محیطزیست و تامین حداقل شرایط موردنیاز یک کلانشهر 10 میلیون نفری کمتر از اداره یک دولت فدرال یا حکومت مرکزی نیست. شهروندان کلانشهرها حل مسائل و مشکلات جامعه را جزو لاینفک حقوق شهروندی خود میدانند. بنابراین شوراهای شهری برای حفظ و توسعه متوازن شهر نیازمند
بهرهگیری از تجارب گوناگون هستند، مثلا در ترکیب شورای شهر فعلی تهران شاهد حضور دو معاون رییس جمهور و یک وزیر باسابقه بودیم که این برای حل مسائل شهری بسیار ارزشمند بود. شوراهای شهری و روستایی نقش بسیار باارزش دیگری در جوامع امروزی دارا هستند و آن بالا بردن روحیه فعالیت و کنشگری در جامعه است. شوراها با شناسایی و دستهبندی معضلات و ارائه راهکارها و همچنین حمایت همه جانبه مردم میتوانند به بیداری و روشنگری جوامع کوچک و بزرگ یاری رسانده و با فراهم کردن زمینههای حضور اندیشهورزان ومتفکران اجتماعی، اندیشهها و افکار سودمندتر و سالم تری را برای بهتر زندگی کردن شهروندان و ساکنان جوامع روستایی دراختیارشان قراردهند.
ارسال نظر