گروه سلامت- نوشتن در باره خواب برای من از مسایل جالبی است که همیشه در مطالعه آن به یافته های جدیدی دست پبدا کرده ام ، فرایند خواب و تاثیرات آن بر بدن ما از مهمترین مسایل حیات انسان است. همانطور که داشتن خواب کافی به حفظ و سلامت روحی و روانی انسان کمک می کند باید بدانیم که کمبود خواب یکی از عوامل ایجاد انواع بیماری ها در بدن می باشد و همه انسان ها باید سعی کنند به اهمیت داشتن خواب کافی توجه کنندو اگر مشکل اختلال در خواب دارند با مراجعه به پزشک آن را برطرف کنند. هر چه درمورد بیماری هایی که به دلیل بد خواب بودن و یا کمبود خواب به جان شما می افتند بگوییم، کم گفته ایم ، از ابتلا به افسردگی گرفته تا چاقی و دیابت حتی دچار شدن به بیماری آلزایمر. محققان کشف کرده اند کسانی که به اختلالات خواب دچار هستند، بیشتر در خطر ابتلا به زوال عقل قرار دارند.در قسمت قبل به عوارض کم خوابی مثل اختلال در فشار خون ،دیابت، سکته مغزی، ولع خوردن و چاقی ، بهم ریختن سیستم اعصاب که خود سبب تبعاتی مثل دامن زدن به اختلافات زناشویی،برهم خوردن تمرکز و نهایتا بسیاری از طلاق ها می شود اشاره کردیم. در این شماره به سایر عوارض و مشکلات اختلالات خواب خواهیم پرداخت.

آلزایمر می گیرید

مغز بی خواب ها زودتر از دیگران توانایی به خاطر آوردن رویدادها و خاطرات را از دست می دهد. نیویورک دیلی نیوز گزارش کرده است که پروتئینی که وجودش می تواند باعث ابتلا به بیماری آلزایمر شود، با به موقع و کافی خوابیدن در شب از بدن تخلیه می شود اما کسانی که خواب شان نظم ندارد و کافی نیست، این پروتئین در بدنشان انباشته می شود و زودتر از دیگران آلزایمر می گیرند. از نظر محققان حتی اگر یک شب کم بخوابید، سطح این پروتئین در بدنتان بالاتر می رود و هرچه بی خوابی هایتان بیشتر شود، میزان آن هم بیشتر و دردسرسازتر می شود. آمار ابتلا به آلزایمر در جهان هر روز بالاتر می رود و محققان به دنبال پیدا کردن دلایل این موضوع، کشف کرده اند که بی خوابی در ایجاد چنین بیماری ای می تواند تاثیرگذار باشد.

86 مرض به جان تان می اندازد

گفتیم که خطر سکته مغزی، قلبی و ابتلا به مشکلات روانی با بی خواب شدن سراغتان می آید، اما به نوشته دیلی میل مشکلاتی که بی خوابی برایتان ایجاد می کند، متاسفانه از این تعداد بسیار بیشتر هستند. محققان می گویند که با پریدن خواب از سرتان، ۸۶ نوع اختلال و بیماری سراغتان می آید و بسیاری از بیماری های جسمی که نمی توانید دلیلی برای حضورشان پیدا کنید، ناشی از همین یک مشکل است. از نظر محققان نه یکی دو شب بی خوابی، بلکه مستمر شدن این مشکل می تواند چنین عواقبی را به همراه بیاورد و باعث شود که در اوج جوانی، بدنی پیر و خسته داشته باشید.

نگذارید مزمن شود

همه افراد دوره یی از بی خوابی را در طول سال تجربه می کنند و برخی شب ها خواب به چشم هایشان نمی آید. این بی خوابی گذرا گرچه می تواند خطر ابتلا به برخی بیماری ها را بیشتر کند اما به اندازه بی خوابی مزمن نمی توان جان شما را تهدید کند. اگر دوره های گذرای بی خوابی شما جای خود را به بی خوابی هایی که حدود سه هفته تا شش ماه ادامه پیدا کرده اند داده اند، بهتر است فورا به روانپزشک مراجعه کنید و با پیدا کردن منشا بی خوابی تان، راهی برای درمانش پیدا کنید.

بیشتر فست فود می خورید

تنها میل به خرید مواد غذایی با کمبود خواب بیشتر نمی شود. محققان می گویند حتی ذائقه شما هم تحت تاثیر میزان خواب تان قرار می گیرد. از نظر آنها کسانی که شب ها به اندازه نمی خوابند، بیشتر همبرگر و سیب زمینی سرخ شده می خورند. این تحقیقات که نتیجه شان در مجله نیچر چاپ شده است نشان می دهد که بخشی از مغز بی خواب ها، با دیدن فست فود فعال می شود که باعث کم شدن قدرت این افراد در کنترل هوس غذایی شان می شود. به همین دلیل است که از نظر محققان کسانی که خواب کافی ندارند، نمی توانند تغذیه سالمی هم داشته باشند.

کمردرد می گیرید

درد استخوان های تان در پیری را به گردن نخوردن شیر و ماست نیندازید. محققان می گویند میزان خواب شما هم می تواند به اندازه تغذیه تان در سالم ماندن استخوان های شما تاثیر داشته باشد. پژوهشگران بر این باورند که افراد بی خواب در دوران پیری درد بیشتری در ستون فقرات و ناحیه کمرشان تجربه می کنند. از نظر محققان بزرگسالانی که شب ها خوب نمی خوابند، یک و نیم برابر بیشتر از آنهایی که خواب کافی دارند در پیری دچار کمر درد می شوند.

سرطان می گیرید

محققان می گویند بی خوابی نه تنها خطر ابتلا به سرطان سینه را بیشتر می کند، بلکه مجال رشد سلول های سرطانی را هم بیشتر می کند. از نظر آنها بی خوابی برای بیماران سرطانی سم است و باعث سرعت گرفتن رشد سلولهای سرطانی در بدنشان می شود. اما آنها ادعا می کنند که خواب کافی می تواند یکی از درمان های کمکی برای این بیماران باشد و باعث بهبودشان شود. به نوشته تلگراف، مردان بی خواب ۲ برابر دیگران در معرض ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند و زنانی که کمتر از ۶ ساعت می خوابند هم به احتمال ۶۲ درصد بیشتر از دیگران به سرطان سینه دچار می شوند.

می میرید

مرگ تدریجی بخاطر ابتلا به بیماری های گفته شده، می تواند گریبان بی خواب ها را بگیرد. اما حتی اگر یک فرد مبتلا به بی خوابی برخی از بیماری های گفته شده را تجربه نکند، باز هم احتمال مردنش بخاطر کافی نبودن میزان خواب زیاد است. رویترز نوشته است که نیمی از آمریکایی ها بی خوابی مزمن دارند و با توجه به گفته های محققان، مزمن شدن این مشکل به احتمال ۵۸ درصد بیشتر خطر مرگ را به همراه می آورد. از نظر محققان کسانی که حداقل ۶ سال با این مشکل دست و پنجه نرم کرده اند، بیشتر از دیگران در معرض خطر مرگ قرار دارند.

عوامل بی خوابی شبانه

دلایل بی خواب شدن

بی خوابی دلایل متعددی می تواند داشته باشد و از نظر محققان کامل شدن قرص ماه می تواند یکی از آن دلایل باشد.محققان در بوداپست کشف کرده اند که ماه می تواند بر اختلالات خواب و همینطور سلامت روانی انسان ها تاثیر داشته باشد و در زمانی که ماه کامل در آسمان می درخشد، خواب زنان و مردان سبک تر از بقیه روزها می شود. محققان می گویند سرگرمی های موبایلی قبل از خواب، گذشته از تاثیرات منفی که بر مغز می گذارد، می تواند کیفیت خواب شما را پایین بیاورد و باعث بی خواب شدن تان شود. متخصصان می گویند در بسیاری موارد خود افسردگی هم می تواند باعث بی خواب شدن شما شود. محققان می گویند بسیاری از کسانی که بی خواب هستند و یا در میانه شب بارها بیدار می شوند، از مشکل پر بودن مثانه در شب رنج می برند و پس از دستشویی رفتن و روشن کردن چراغ خواب از سرشان می پرد.

محیط های ناشناس و بی خوابی

برای همه ی ما اتفاق افتاده که در شب اول سفر وقتی اتاقی در یک هتل اجاره میکنیم و با وجود تمام خستگی ای که داریم، نمی توانیم آن طور که باید خوب بخوابیم. این پدیده که باعث ناراحتی اکثر مسافر ها و مهمان ها میشود «اثر شب اول» نام دارد. دانشمندان زیادی بر روی آن تحقیقاتی انجام داده اند تا سر از علت این موضوع در بیاورند؛ که این تحقیقات تا حدودی نتیجه داده است. در ادامه علت اثر شب اول را از زبان دانشمندان برای شما بازگو خواهیم کرد.

پدیده اثر شب اول و نگهبانی یک نیمکره مغز!

بسیاری از افراد در زمان اقامت در یک محل جدید با مشکل خوابیدن مواجه می‌شوند و اکنون پژوهش جدید دانشمندان، مغز را عامل این پدیده که آن را «اثر شب اول» نامیده، معرفی کرده است. به نظر می‌رسد که در زمان خوابیدن در محل ناشناس، یکی از نیمکره‌های مغز بیدار مانده و به نگهبانی می‌پردازد زیرا بیش از حد معمول احساس خطر می‌کند. در دنیای وحش حیواناتی مانند نهنگ‌ها، دلفین‌ها و برخی پرندگان با یک نیمکره مغزی هوشیار می‌خوابند اما همیشه تصور می‌شد که هر دو نیمکره مغز انسان در زمان خواب غیرفعال می‌شوند. اکنون تحقیقات جدید محققان دانشگاه براون نشان داده که یک نیمکره مغز انسان بطور ناخودآگاه در محیط های ناشناس هوشیارتر باقی می‌ماند. اگرچه اکنون این پدیده شامل خواب ناراحت در اتاق یک هتل است اما در گذشته احتمالا یک انطباق تکاملی مهم بوده است.

محققان از مدتها پیش می‌دانستند که خواب افراد در محیط جدید در شب اول با اختلال روبرو می‌شود در نتیجه آن‌ها داده‌های خواب شب اول مورد آزمایش را دور انداخته و از شب دوم استفاده می‌کنند. دانشمندان برای بررسی رویدادهای شب اول از تکنیک‌های تصویربرداری پیشرفته عصبی مغز استفاده کردند. آن‌ها طی سه آزمایش از چندین روش برای سنجش دقیق فعالیت مغز ۳۵ داوطلب در زمان خواب استفاده کرده و دریافتند که در شب اول، یک شبکه خاص در نیمکره چپ مغز نسبت به نیمکره راست بویژه در زمان خواب عمیق هوشیارتر باقی ماند. به دلایلی که هنوز برای دانشمندان ناشناخته باقی مانده، بخش بیدارتر مغز همیشه نیمکره چپ بوده است. بخش چپ مغز واکنش بیشتری به صداها نشان می‌دهد. محققان اکنون در تلاش برای غیرفعال کردن بخش فعال مغز توسط تحریک مغناطیسی ترانس‌کرانیال هستند تا از ارتقای سطح خواب مطمئن شوند. این پژوهش در مجله Current Biology منتشر شده است.

راههایی ساده برای درمان بی خواب شدن

بی خوابی را گاهی تنها با داروهای شیمیایی می توان درمان کرد و از نظر متخصصان طب سنتی، گاهی چاره از بین بردنش مصرف برخی دم نوش های گیاهی است. اما محققان می گویند برای خلاص شدن از این مشکل، راه های ساده تری هم وجود دارد. راه هایی که در ادامه آن ها را با شما درمیان می گذاریم.

شیر و مغز بخورید

توصیه محققان به بی خواب ها، خوردن یک مشت مغز آجیل و یک لیوان شیر قبل از خواب است. پژوهشگران بر این باوردند که با اضافه کردن این دو مورد به رژیم غذایی بی خواب ها می توان مشکل شان را کمرنگ کرد.

کیوی بخورید

یکی از میوه هایی که به درمان بیخوابی کمک میکند کیوی است . محققان می گویند اگر ۴ هفته به رژیم غذایی تان کیوی اضافه کنید، بی خوابی تان از بین می رود. آنها به شرکت کنندگان یک تحقیق، یک ساعت قبل از خواب دو کیوی دادند و مشاهده کردند که کیفیت خواب آنها بالاتر رفته است.

آلبالو بخورید

از نظر محققان ملاتون موجود در آلبالو می تواند بر مغز بی خواب ها تاثیر مفیدی بگذارد و باعث تنظیم شدن چرخه خوابشان شود. محققان می گویند دو وعده خوردن این میوه در صبح و شب می تواند به تنظیم شدن خواب افراد کمک کند.

یوگا کار کنید

اگر میان سال هستید و بعد از یائسه شدن به بی خوابی دچار شده اید، گذشته از اضافه کردن خوراکی های گفته شده، باید با ورزش هم آشتی کنید. محققان می گویند ورزش یوگا بیشتر از هر راه دیگری می تواند به تنظیم شدن خواب خانم های یائسه کمک کند.

از طلاق تا مرگ (قسمت دوم)