همگام با گروه مخابرات در شانزدهمین نمایشگاه تلکام ایران
اولها ،رمز همدلی
شرکت مخابرات ایران به همراه گروه مخابرات ایران،در شانزدهمین نمایشگاه بین المللی صنایع مخابراتی و اطلاع رسانی- ایران تلکام ۲۰۱۵- با شعار «اولها ،رمز همدلی» از ۴ تا ۷ مهر ماه در محل دائمی نمایشگاههای تهران شرکت میکند. مدیر کل روابط عمومی و امور بین الملل شرکت مخابرات ایران ورییس شورای سیاست گذاری گروه مخابرات ایران با اعلام این خبرگفت :
شرکتهای مخابرات ایران، ارتباطات سیار ایران، مخابرات استان تهران،تالیا، خدمات همراه اول، گروه کارخانجات شهید قندی، ضحی کیش، جیرینگ، آی سیما، شرکت خدمات اول مخابرات، شرکتهای نوران، پرتو داده، ضحی کیش، تله پروموو بهینه پردازش، مجموعه گروه مخابرات ایران را تشکیل میدهند که امسال نیز با حضور درسالنهای ۶ و ۷ نمایشگاه آخرین اقدامات و خدمات خود را در معرض دید عموم قرار میدهند.
شرکتهای مخابرات ایران، ارتباطات سیار ایران، مخابرات استان تهران،تالیا، خدمات همراه اول، گروه کارخانجات شهید قندی، ضحی کیش، جیرینگ، آی سیما، شرکت خدمات اول مخابرات، شرکتهای نوران، پرتو داده، ضحی کیش، تله پروموو بهینه پردازش، مجموعه گروه مخابرات ایران را تشکیل میدهند که امسال نیز با حضور درسالنهای ۶ و ۷ نمایشگاه آخرین اقدامات و خدمات خود را در معرض دید عموم قرار میدهند.
شرکت مخابرات ایران به همراه گروه مخابرات ایران،در شانزدهمین نمایشگاه بین المللی صنایع مخابراتی و اطلاع رسانی- ایران تلکام 2015- با شعار «اولها ،رمز همدلی» از 4 تا 7 مهر ماه در محل دائمی نمایشگاههای تهران شرکت میکند. مدیر کل روابط عمومی و امور بین الملل شرکت مخابرات ایران ورییس شورای سیاست گذاری گروه مخابرات ایران با اعلام این خبرگفت :
شرکتهای مخابرات ایران، ارتباطات سیار ایران، مخابرات استان تهران،تالیا، خدمات همراه اول، گروه کارخانجات شهید قندی، ضحی کیش، جیرینگ، آی سیما، شرکت خدمات اول مخابرات، شرکتهای نوران، پرتو داده، ضحی کیش، تله پروموو بهینه پردازش، مجموعه گروه مخابرات ایران را تشکیل میدهند که امسال نیز با حضور درسالنهای ۶ و ۷ نمایشگاه آخرین اقدامات و خدمات خود را در معرض دید عموم قرار میدهند. دکتر زارعیان با بیان این موضوع که امسال پنجمین سالی است که شرکتهای مخابراتی کشور در قالب گروه در نمایشگاه حضور دارند گفت: هدف از حضور متمرکزگروه مخابرات مشتری محوری، همگرایی و فرایند محوری و ایجاد زمینه مساعد برای ارائه آخرین دستاوردهای ارتباطی است. بر اساس این گزارش، نمایشگاه تلکام ایران که از آن میتوان به عنوان بزرگترین رویداد و گردهمایی در بخش مخابرات و ارتباطات کشور نام برد، با حضور فعال سازمانها، شرکتهای دولتی و خصوصی مطرح کشور در حوزه ICT و همچنین شرکتهای مطرح خارجی فعال در زمینه این صنعت، همه ساله در محل دائمی نمایشگاه بین المللی تهران برگزار میشود. بر این اساس شرکت مخابرات ایران نیز همگام با گروه مخابرات با حضور فعال به معرفی فعالیتها و عملکرد این حوزه میپردازد که به شاخص ترین فعالیتها اشاره میشود:
مقدمه
در همه کشورها، مخابرات، از نظر زیرساختی، سودآوری و مشارکت در توسعهی کشور، نقش مهم و حیاتی دارد. در کشورهای پیشرفته، مخابرات خصوصی است و این امر در ایفای نقش بنیانی آن در توسعه بخوبی نمایان است.
بر این اساس، طبق مصوبه اسفند ۱۳۸۵ هیأت وزیران، شرکت مخابرات ایران مشمول واگذاری به بخش خصوصی از طریق عرضه سهام آن در بورس اوراق بهادار تهران شد. در تاریخ ۱۹ مرداد ۱۳۸۷، پنج درصد از سهام این شرکت، با قیمت اولیه ۱۵۰۰ ریال از طریق بورس عرضه شد که در مدت ۸ دقیقه و با ارزش ۳۴۴ میلیارد تومان به فروش رفت.
در آذر ۱۳۸۸، نیز، در بزرگترین معامله تاریخ بورس ایران، بلوک سهام پنجاه بهعلاوه یک درصدی شرکت مخابرات ایران توسط کنسرسیوم توسعه اعتماد مبین به ارزش حدود هشت هزار میلیارد تومان خریداری شد.
از آن زمان تاکنون، شرکت مخابرات ایران که در یک فرایند قانونی و حقوقی به بخش خصوصی واگذار شده، علیرغم آثار بسیار مثبت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، همواره مورد انتقاد مخالفان دوآتشه خصوصیسازی، به ویژه برخی دولتمردان در دولت گذشته و حال بوده است که با کمال تاسف بخش عمده این انتقادها سیاه نمایی است.
این نوشتار گزارشی از بررسی اجمالی سرمایهگذاری در شرکت مخابرات ایران پس از خصوصیسازی ست، عملکرد، اطلاعرسانی درباره هزینهها، درآمدها و سرمایهگذاریهای شرکت مخابرات ایران طی سالهای پس از خصوصیسازی و همچنین برنامههای سرمایهگذاری در سالهای آینده، از بخشهای اصلی این مجموعه میباشد.
تاریخچه شرکت
روزشمار تاریخچه شرکت مخابرات ایران را میتوان به اختصار به شرح ذیل بیان کرد:
تاسیس در سال 1350 با سرمایهای بالغ بر 5 میلیارد ریال
تاسیس شرکتهای مخابرات استانی درسال ۱۳۷۳
تاسیس شرکت ارتباطات سیار ایران در سال 1383
واگذاری پنج درصد سهام مخابرات از طریق بورس در سال ۱۳۸۷
خصوصیسازی شرکت مخابرات ایران در سال 1388
تبدیل شرکت ارتباطات سیار به سهامی عام در سال ۱۳۸۹
تاسیس شرکت مدیریت سامان سازه غدیر (سهامی خاص) در سال 1389
دریافت مجوز واگذاری فعالیت نسل سوم و بالاتر در سال ۱۳۹۳
شرکت مخابرات پیشرو در صنعت مخابرات کشور
عرصه فناوری ارتباطات همواره با تحوالات چشمگیری همراه بوده که موجب گردیده این صنعت متمایز از سایر صنایع روند رو به رشد خود را ادامه دهد. در این میان، شرکت مخابرات ایران به عنوان اپراتور غالب کشور جمهوری اسلامی ایران توانسته است همگام با روند صنعت در جهت ارایه خدمات نو و رضایت مشتریان گام برداشته و در سطح کشور «پیشرو» باشد. این شرکت حدودا سهم کاملی از بازار تلفن ثابت و بخش اعظمی از مشترکان تلفن همراه کشور (با ضریب نفوذ ۵/۸۰ درصد) را دارد. همین امر شرکت مخابرات ایران را در منطقه بیرقیب کرده است.
ترکیب سهامداران
شرکت توسعه اعتماد مبین با ۵۰ درصد + یک سهم
شرکتهای کارگزاری سهام عدالت با 20 درصد
دولت جمهوری اسلامی ایران با ۷۸/۱۹ دردصد
کارکنان شرکت مخابرات ایران با 5 درصد - یک سهم
سایر سهامداران حقیقی وحقوقی با ۲۲/۵ درصد
شرکتهای گروه مخابرات ایران
شرکت مخابرات ایران (سهامی عام)
شرکت ارتباطات سیار
شرکتهای مخابراتی استانی
شرکت سامان سازه غدیر
راهبرد شرکت
شرکت مخابرات ایران، به عنوان اپراتور پیش کسوت و مسلط بر بازار ارتباطات کشور، و با اتکا به جایگاه فنی، اجتماعی، و تاریخی خود، و فعالیت در سه بخش ارتباطات ثابت، سیار و اینترنت و دیتا، همگام با پیشرفت صنعت و فناوری، با جلب خرسندی مشتریان و مشترکان و مردم و افزایش سودآوری، میکوشد همافزایی میان ارتباطات ثابت و سیار را فراهم کند.
اهداف راهبردی شرکت مخابرات ایران
رشد وسودآوری پایدار
همکاری راهبردی با ذینفعان کلیدی
همافزایی ثابت وسیار
ارائه خدمات نوآورانه و باکیفیت به مشتریان
تعالی عملکرد درIT و شبکه
چابکسازی سازمان
حفظ و توسعه منابع انسانی
چشمانداز و ماموریت شرکت مخابرات ایران
چشمانداز : بیشینهسازی، هم افزایی بین ثابت وسیار برای تامین منافع
ماموریت: ایجاد ارتباط مناسب مورد نیاز عموم با ارایه خدمات متنوع ICT و تاکید بر ارزشآفرینی حداکثری برای ذینفعان
آشنای اول
چشمانداز: سرآمدی در منطقه در خدمات ICT و جلب رضایت مشتری
ماموریت: ارایه راهکارها و خدمات نوآورانه ارتباطات ثابت، با افزایش هرچه بیشتر رضایت مشتریان از طریق ایجاد ارزش و سودآوری برای همگان
همراه اول
چشمانداز: محبوبترین شرکت ایرانی
ماموریت: ارایه راهکارها و خدمات نوآورانه ارتباطات سیار، با افزایش هرچه بیشتر رضایت مشتریان از طریق ایجاد ارزش و سودآوری برای همگان
افتخارات شرکت در سال ۱۳۹۳
انتخاب شرکت مخابرات ایران به عنوان شرکت برتر گروه ارتباطات و مخابرات از سوی سازمان مدیریت صنعتی. افتخارات شرکت در این رتبهبندی:
رتبه ششم در بالاترین ارزش افزوده
رتبه چهارم در بالاترین ارزش بازار
رتبه چهارم در اشتغال زایی
رتبه پانزدهم در فروش
pic1
کسب گوهینامه ملی رعایت حقوق مصرف کنندگان بر اساس سنجشهای تعیین شده درباره میزان رعایت حقوق مصرف کنندگان از سوی شورای سیاستگذاری سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان
دریافت جایزه ملی، تندیس بلورین و گواهینامه ارزیابی مدیریت مالی
کسب جایزه بهرهوری و رسیدن به سطح سازمان بهرهور در ارزیابی سومین دوره جایزه ملی بهرهوری ۱۴۰۴
کسب لوح روابط عمومی برتر در رشته برنامهریزی ارتباطی از یازدهمین جشنواره برترینهای روابط عمومی
ارزشهای شرکت مخابرات ایران
بالاترین ارزشآفرینی برای مشتریان
التزام به ارزشهای اجتماعی، مذهبی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
پاسخگویی در قبال مسؤولیتها، تصمیمات و عملکردها
مشارکت در توسعه کشور
شفاف بودن در تعاملات داخلی و خارجی
5600 میلیارد تومان در پنج سال
سرمایهگذاری در هر شرکت، نشانه زنده بودن آن است. اگر شرکتها نتوانند همگام با پیشرفتهای روز حرکت کنند، قطعاً تا سقوط فاصلهای نخواهند داشت و رکن مهم این حرکت، سرمایهگذاری است. در حوزهای مانند ارتباطات و فناوری اطلاعات که به نوعی پیشران و پرچمدار توسعه قلمداد میشود شتاب حرکت بسیار بیشتر از دیگر صنایع است و به سرمایهگذاری برای طرحهای حال و آیندهاش نیاز دارد.
در طول چهل سالی که از تاسیس شرکت مخابرات ایران میگذرد، این شرکت همواره در این مسیر حرکت کرده و بخش عمدهای از درآمدهای خود را صرف سرمایهگذاری در طرحهای مختلف کرده است. پس از واگذاری به بخش خصوصی نیز، این توجه بیشترشده و شرکت مخابرات ایران به موضوع سرمایهگذاری و بهروزرسانی خدمات خود اهتمام ورزیده است. افتتاح دهها هزار پروژه کوچک و بزرگ، گواهی بر این ادعاست؛ پروژههایی که در مراسم افتتاح حداقل 50 درصد از آنها خود منتقدان نیز، حضور داشتهاند.
در زمینه سرمایهگذاری شرکت مخابرات ایران، میتوان ارقام هزینهشده در هر مرکز مخابراتی را به تفکیک بررسی کرد اما برای درک بهتر این موضوع شاید بهتر باشد ارقام توسعهای در کل کشور را در بخشهای اصلی تحلیل نماییم.
تلفن ثابت
ضریب نفوذ تلفن ثابت در ایران بالاتر از میانگین آن در خاورمیانه وجهان است. این ضریب تا همین چند سال پیش یکی از شاخصهای مهم توسعه به شمار میرفت؛ اما کمکم از دوران اوج خود فاصله گرفته و رفتهرفته از مرکز توجه دور میشود. چرا که پیدایش وگسترش تلفن همراه و اینترنت ونیز همگرایی این دو، باعث شده تا تلفن ثابت جایگاه گذشته خود را از دست بدهد و در بسیاری از کشورهای توسعه یافته عملا سرمایهگذاری انبوه آن متوقف شود. با این حال، در ایران به دلیل فاصله کشور با فناوری روز دنیا، تلفن ثابت همچنان از اهمیت زیادی برخوردار است و به همین دلیل شرکت مخابرات ایران نیز خود را موظف میداند در این زمینه سرمایهگذاری کند.
طبق آمار تعداد شمارههای تلفن ثابت از سال 1388 تا پایان سال گذشته 4/5 میلیون افزایش یافته است. به بیان دیگر، در حالی که در پایان سال 1388 (سال خصوصیسازی شرکت مخابرات ایران) در کل کشور 24 میلیون و 900 هزار شماره بوده، در پایان سال 93 این عدد به 29 میلیون و 400 هزار شماره رسیده است.
با نگاهی به هزینه برقراری هر خط تلفن ثابت، میزان سرمایهگذاری مخابرات در این زمینه مشخص میشود. در ایران با اقلیمهای متنوع جغرافیایی روبرو هستیم تا آنجا که گاهی حتی در یک استان، بهصورت توأم نقاط کوهستان، بیابانی و جلگهای دیده میشود. از سوی دیگر، به دلیل شرایط خاص آب و هوایی، در اغلب موارد، شهرها و روستاهای ایران از هم فاصلهدارند و برقراری ارتباط میان آنها، هزینه بیشتری میطلبد. به همین دلایل، برقراری یک خط تلفن ثابت در نقاط مختلف کشور بین 500 هزارتا یکمیلیون تومان هزینه دارد. بهاینترتیب، اگر متوسط هزینه برقراری یک خط را 800 هزار تومان در نظر بگیریم، درطی پنج سال گذشته رقمی بیش از سه هزار میلیارد تومان صرف توسعه شبکه تلفن ثابتشده است. توجه به این نکته ضروری است که این مبلغ حداقل 800 هزارتومانی برای راهاندازی یک خط تلفن در شرایطی هزینه میشود که هماکنون شهروندان برای دریافت هر خط تلفن ثابت، 50 هزار تومان میپردازند.
از سوی دیگر، اکنون در بسیاری از منازل مسکونی چند خط تلفن ثابت وجود دارد؛ اما تنها یکی از آنها بهصورت جدی فعال است. حال اگر پایین بودن تعرفههای مکالمه با تلفن ثابت را به دو مؤلفه بالا بیافزاییم، دلیل زیانده بودن شبکه تلفن ثابت به خوبی روشن میشود. در حال حاضر، نگهداری هر خط تلفن ثابت بهصورت میانگین 11 هزار تومان هزینه دارد و این در حالی است که رقم دریافتی مخابرات از این خطوط بهصورت میانگین، همین 11 هزار تومان میشود. بدین ترتیب شرکت مخابرات ایران با شبکهای روبهروست که بهزحمت از عهده هزینههای خود برمیآید و دیگر پولی برای سرمایهگذاریهای جدید باقی نمیماند و این شرکت مجبور است برای توسعه تلفن ثابت از محلهای دیگر هزینه کند.
همه آنچه بیان شد، در شرایطی رخداده است که شرکت مخابرات ایران واگذاری تلفن ثابت را بهروز کرده و بهجز چند منطقه پرتراکم در شهرتهران وحاشیه برخی شهرها در بقیه نقاط کشور برای دریافت تلفن انتظار وجود ندارد.
اجرای طرح همکدی
با هدف خدمترسانی به مردم و کاهش تعرفهها، شرکت مخابرات ایران طرح یکسانسازی کدهای بین شهری کشور را از آذرماه ۱۳۹۰ به طور آزمایشی در استان تهران اجرا کرد. این طرح در فروردین ماه ۱۳۹۱ در استان البرز نیز اجرا شد و در نهایت در آذرماه ۱۳۹۳ به طور کامل در سراسر کشور به اجرا درآمد.
این طرح که هزینهای بالغ بر 2000 میلیارد ریال برای شرکت مخابرات ایران داشت، باعث کاهش کدهای بینشهری از 187 به 31 کد بین استانی شد. از دیگر مزایای دیگر این طرح میتوان به حذف کد درون استانی، کاهش هزینه مکالمات تلفن ثابت به ثابت بین استانی، هشت رقمی شدن شمارههای تلفن ثابت کل کشور و تسهیل در امر شمارهگیری اشاره کرد.
توسعه مناطق روستایی
در حال حاضر، شرکت مخابرات ایران ارتباط رسانی به ۵۳ هزار روستا را به اتمام رسانده است و بعد از خصوصیسازی ۳ درصد از درآمد تلفن همراه را برای توسعه روستاها به دولت میدهد که متأسفانه طی ۶ سال گذشته بخش بسیار کمی از آن در این بخش هزینه شده است.
از سال 1388، با خصوصی شدن شرکت مخابرات ایران ،توسعه ارتباطات روستایی به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات واگذار شد. با این سیاست که 3 درصد از درآمد اپراتورهای تلفن همراه به خزانه واریز و به عنوان USOبه همین منظور به وزارت پرداخت شود.
با این وجود و علی رغم اینکه طی سالهای بعد از خصوصی سازی، ارتباطات روستایی هیچگونه در آمد ی برای مخابرات نداشته است. شرکت مخابرات ایران، علاوه بر افزایش تعداد روستاهای دارای ارتباط، کوشش کرده در همه 53 هزار روستا وضعیت ارتباطی نرمال باشد. این شرکت طی همین سالها 40 هزار روستا را زیر پوشش شبکه تلفن همراه قرار داده ساکنان آنها از مزایا این وسیله ارتباطی بهره مند شوند.
اینترنت پرسرعت
طبق آمار، تعداد پورتهای اینترنت پرسرعت بهرهبرداری شده توسط شرکت مخابرات ایران بین سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۳ بیش از ۴۱ برابر شده است. درحالیکه تا سال ۱۳۸۸ تنها ۹۸ هزار پورت اینترنت پرسرعت در کشور نصبشده بود، در پایان سال ۹۳ این رقم به بیش از چهار میلیون پورت رسیده است. این افزایش چهار میلیون پورتی رشد شتابانی دارد و مقایسه دو سال ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ از رشدی ۴۷ درصدی خبرمیدهد.
براساس اطلاعات و آمارموجود، ایجاد هر پورت اینترنت پرسرعت، برای شرکت مخابرات ایران مبلغی بالغ بر ۲۰۰ هزار تومان هزینه دربردارد. این در حالی است که سرمایهگذاری مخابرات در بخش اینترنت بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان بوده است.
همچنین، باید توجه داشت که شرکت مخابرات ایران هماکنون به شرکتهای PAP نیز خدمات میدهد؛ خدماتی که در بسیاری از موارد با هزینه کمتری نسبت به قیمت تمامشده عرضه میشوند و میتوان گفت که مخابرات در این زمینه به دیگر شرکتها یارانه میدهد؛ آن هم شرکتهایی که در این بازار به نوعی رقیب مخابرات محسوب میشوند. به بیان دیگر مخابرات به شرکتهای دیگر یارانه میدهد تا با او رقابت کنند! همچنین فضا و امکاناتی که در هر مرکز مخابراتی در اختیار این شرکتها قرار میگیرد، اغلب بسیار ارزانتر از میزان واقعی است. همه این موارد باعث شده است که شرکت مخابرات ایران حتی از فناوری بهروز و رو به رشدی مانند اینترنت پرسرعت نیز انتفاع مالی نداشته باشد.
توزیع سود
شاید این پرسش مطرح شودکه با توجه به شرایط موجود و مشکلات مالی شرکت مخابرات ایران چرا این شرکت هرساله بخشی از سود سهام خود را میان سهامداران تقسیم میکند؟ آیا بهتر نیست این پول به صورت سرمایه انباشته در شرکت بماند و صرف سرمایهگذاری شود؟ در پاسخ باید گفت:
ده درصد ازسهام شرکت مخابرات ایران در اختیار سهامداران خرد (پنج درصد در بورس و پنج درصد کارکنان) است. کسانی که عموما تمام سرمایه زندگی خود را صرف خرید سهام شرکتهای مختلف کرده و به صورت طبیعی انتظار دارند اولاً هر سال سود سهام خود را دریافت کنند و ثانیاً این سود از نرخ سود بانکی بیشتر باشد تا سرمایهگذاری بهصرفه شود. واضح است که اگر شرکت مخابرات ایران به حوزه ای برای سرمایهگذاریهای بیبازگشت تبدیل شود دیگر نمیتوان مردم را به سرمایهگذاری در آن تشویق کرد. به همین دلیل لازم است شرکت مخابرات ایران هرساله بخشی از سود سهام خود را توزیع کند.
200 هزار میلیارد ریال سهم دولت
سهم عمده سود تقسیمی در هر سال، به دولت تعلق میگیرد و اگر دولت احساس میکند شرکت مخابرات نیاز به سرمایه انباشته دارد، میتواند از دریافت سود سهام خود انصراف دهد. لازم به توجه است که رقم پرداختی به دولت در هر سال، تنها به سود سهام محدود نمیشود. همه ساله، شرکت مخابرات ایران مبالغ کلانی را برای استفاده از فضای فرکانسی، نامبرینگ، لینکهای بیناستانی، مالیات و غیره به دولت میپردازد که برعکس تعرفههای مخابراتی، هر سال نیز افزایش مییابد.
مبالغ پرداختی شرکت مخابرات ایران به دولت پس از تبدیل این شرکت به سهامی عام در سال 1387 و واگذاری سهام مدیریتی آن در سال 1388 همواره سیر صعودی داشته و از 11 هزار و 324 میلیارد ریال در سال 1387 به 41 هزار و 333 میلیارد ریال در سال 1393 رسیده است. رشد این ارقام در شرایطی رخ داده که تعرفه مکالمه تلفن ثابت از سال 1383 ثابت مانده و تعرفه تلفن همراه نیز تنها یک بار تغییری جزئی داشته است؛ در مقابل، افزایش هزینههای شرکت مخابرات ایران همگام با تورم چند ده برابر شده است.
ارقام پرداختی شرکت مخابرات ایران به دولت هنگامی اهمیت خود را نشان میدهد که بدانیم اولا براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی تا صد درصد درآمد بخش ICT کشور میتواند در اختیار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گیرد؛ ثانیا بودجه این وزارتخانه در سالهای 1393 و 1394 علیرغم افزایش چشمگیر، کمتر از 3 هزار میلیارد ریال بوده است. به بیان دیگر، مبلغ پرداختی شرکت مخابرات ایران به دولت به تنهایی بیش از بودجه وزارت ارتباطات بوده و میتوان گفت که شرکت مخابرات ایران، این بخش از دولت را از پول نفت، بینیاز کرده است.
مجموع ارقام پرداختی شرکت مخابرات ایران به دولت از سال ۱۳۸۷ تا پایان سال ۱۳۹۳ بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد ریال بوده است.
پروژهها
آنچه که به صورت تفکیکی در بخشهای بالا ذکر شد، به صورت کل در قالب پروژههایی قابل مشاهده است که هرساله در شرکت مخابرات ایران به بهرهبرداری میرسد. این پروژهها به دلیل تعداد زیاد، معمولاً در سه مقطع زمانی و به مناسبت روز جهانی ارتباطات (اردیبهشتماه)، هفته دولت (شهریورماه) و دهه فجر (بهمنماه) افتتاح میشوند.
همانطور که در جدول شماره 1 دیده میشود، پس از تحقق کامل خصوصیسازی در پاییز سال 88 تا بهار سال جاری، بیش از 58 هزار پروژه مخابراتی بهرهبرداری شدهاند که برای رسیدن به این هدف در مجموع پنج هزار و 600 میلیارد تومان هزینه شده است.
pic۲
این طرحها شامل نصب و توسعه مراکز سوئیچ پرظرفیت و کمظرفیت، پروژه فیبر نوری، توسعه دفاتر ICT روستایی، راهاندازی سرویسهای نوین مخابراتی، افزایش نقاط و جادههای تحت پوشش تلفن همراه، توسعه شبکه تلفن همراه، افزایش آنتنهای BTS، سامانه WLL روستایی، سرویس ۱۸۱۸، شبکه IN، پروژه دیتا، ایجاد شبکه فناوری اطلاعات، تأمین ارتباط مخابراتی روستاها، شبکه GSM روستایی، توسعه روستاهای دارای شبکه تلفن همراه، افزایش پورت دسترسی دیتا (ADSL)، افزایش رومینگ بینالملل، رادیو، دکل، افزایش شبکه تلفن همگانی شهری و راه دور، ساختمان و غیره است.
برنامه توسعه مخابرات (از سال 1394 تا 1398)
آنچه بیان شد، گزارش مختصری از میزان سرمایهگذاریهای انجامشده در شرکت مخابرات ایران، در طول سالهای پس از خصوصیسازی بود. با توجه به آینده فناوری در جهان و نیاز کشور به توسعه، این شرکت برنامههای مختلفی را هم برای توسعه دارد که طی چهار سال مبلغی بالغ بر ۷۲۰۰ میلیارد تومان را شامل میشود و میتوان آن را درسه بخش تلفن ثابت، تلفن همراه و اینترنت تشریح کرد.
pic3
این سرمایهگذاریها به صورت ریالی و ارزی خواهند بود.
همانطور که در جدول شماره ۲ ملاحظه میشود، برنامه شرکت مخابرات برای سرمایهگذاری در سال جاری ۱۵۰۰ میلیارد تومان برآورد شده که این رقم در سال آینده تا ۲۷۰۰ میلیارد تومان افزایش خواهد یافت.
در بخش تلفن همراه لزوم توسعه شبکه و ارتقاء به نسلهای بالاتر بر کسی پوشیده نیست و بدین ترتیب مشخص است که شرکت ارتباطات سیار باید در سالهای آتی سرمایهگذاری عظیمی انجام دهد.
بر اساس آمار شرکت ارتباطات سیار ایران، بودجه همراه اول در سال جاری ۲هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است. این در حالی ست که به گفته مدیرعامل همراه اول، این شرکت در سال ۱۳۹۴ برابر با ۱۸ سال گذشته برنامه توسعه ای خواهد داشت. نوسازی و تکمیل سه هزار سایت نسل سه و دو هزار سایت نسل دو به منظور پوشش مناسب شبکهای نقاط مختلف کشور از دیگر برنامههای اصلی همراه اول در سال جاری است.
در حالی که این شرکت در طول یک سال گذشته حدود 1200 میلیارد تومان تسهیلات جهت توسعه و تکمیل پروژههای در دست اقدام خود و به منظور جبران چندین سال عقبماندگی تکنولوژیکی نسل سه دریافت کرده است.
همچنین این شرکت برنامههایی نیز در زمینه توسعه پهنای باند داشته است که از جمله آنها میتوان به راهاندازی ۱۷ هزار سایت، هفت هزار سایت نسلهای سه و چهار و ۱۰ هزار سایت وایفای (Wi-Fi) آفلودینگ در سال ۹۴ اشاره کرد.
شرکتهای مخابرات ایران، ارتباطات سیار ایران، مخابرات استان تهران،تالیا، خدمات همراه اول، گروه کارخانجات شهید قندی، ضحی کیش، جیرینگ، آی سیما، شرکت خدمات اول مخابرات، شرکتهای نوران، پرتو داده، ضحی کیش، تله پروموو بهینه پردازش، مجموعه گروه مخابرات ایران را تشکیل میدهند که امسال نیز با حضور درسالنهای ۶ و ۷ نمایشگاه آخرین اقدامات و خدمات خود را در معرض دید عموم قرار میدهند. دکتر زارعیان با بیان این موضوع که امسال پنجمین سالی است که شرکتهای مخابراتی کشور در قالب گروه در نمایشگاه حضور دارند گفت: هدف از حضور متمرکزگروه مخابرات مشتری محوری، همگرایی و فرایند محوری و ایجاد زمینه مساعد برای ارائه آخرین دستاوردهای ارتباطی است. بر اساس این گزارش، نمایشگاه تلکام ایران که از آن میتوان به عنوان بزرگترین رویداد و گردهمایی در بخش مخابرات و ارتباطات کشور نام برد، با حضور فعال سازمانها، شرکتهای دولتی و خصوصی مطرح کشور در حوزه ICT و همچنین شرکتهای مطرح خارجی فعال در زمینه این صنعت، همه ساله در محل دائمی نمایشگاه بین المللی تهران برگزار میشود. بر این اساس شرکت مخابرات ایران نیز همگام با گروه مخابرات با حضور فعال به معرفی فعالیتها و عملکرد این حوزه میپردازد که به شاخص ترین فعالیتها اشاره میشود:
مقدمه
در همه کشورها، مخابرات، از نظر زیرساختی، سودآوری و مشارکت در توسعهی کشور، نقش مهم و حیاتی دارد. در کشورهای پیشرفته، مخابرات خصوصی است و این امر در ایفای نقش بنیانی آن در توسعه بخوبی نمایان است.
بر این اساس، طبق مصوبه اسفند ۱۳۸۵ هیأت وزیران، شرکت مخابرات ایران مشمول واگذاری به بخش خصوصی از طریق عرضه سهام آن در بورس اوراق بهادار تهران شد. در تاریخ ۱۹ مرداد ۱۳۸۷، پنج درصد از سهام این شرکت، با قیمت اولیه ۱۵۰۰ ریال از طریق بورس عرضه شد که در مدت ۸ دقیقه و با ارزش ۳۴۴ میلیارد تومان به فروش رفت.
در آذر ۱۳۸۸، نیز، در بزرگترین معامله تاریخ بورس ایران، بلوک سهام پنجاه بهعلاوه یک درصدی شرکت مخابرات ایران توسط کنسرسیوم توسعه اعتماد مبین به ارزش حدود هشت هزار میلیارد تومان خریداری شد.
از آن زمان تاکنون، شرکت مخابرات ایران که در یک فرایند قانونی و حقوقی به بخش خصوصی واگذار شده، علیرغم آثار بسیار مثبت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، همواره مورد انتقاد مخالفان دوآتشه خصوصیسازی، به ویژه برخی دولتمردان در دولت گذشته و حال بوده است که با کمال تاسف بخش عمده این انتقادها سیاه نمایی است.
این نوشتار گزارشی از بررسی اجمالی سرمایهگذاری در شرکت مخابرات ایران پس از خصوصیسازی ست، عملکرد، اطلاعرسانی درباره هزینهها، درآمدها و سرمایهگذاریهای شرکت مخابرات ایران طی سالهای پس از خصوصیسازی و همچنین برنامههای سرمایهگذاری در سالهای آینده، از بخشهای اصلی این مجموعه میباشد.
تاریخچه شرکت
روزشمار تاریخچه شرکت مخابرات ایران را میتوان به اختصار به شرح ذیل بیان کرد:
تاسیس در سال 1350 با سرمایهای بالغ بر 5 میلیارد ریال
تاسیس شرکتهای مخابرات استانی درسال ۱۳۷۳
تاسیس شرکت ارتباطات سیار ایران در سال 1383
واگذاری پنج درصد سهام مخابرات از طریق بورس در سال ۱۳۸۷
خصوصیسازی شرکت مخابرات ایران در سال 1388
تبدیل شرکت ارتباطات سیار به سهامی عام در سال ۱۳۸۹
تاسیس شرکت مدیریت سامان سازه غدیر (سهامی خاص) در سال 1389
دریافت مجوز واگذاری فعالیت نسل سوم و بالاتر در سال ۱۳۹۳
شرکت مخابرات پیشرو در صنعت مخابرات کشور
عرصه فناوری ارتباطات همواره با تحوالات چشمگیری همراه بوده که موجب گردیده این صنعت متمایز از سایر صنایع روند رو به رشد خود را ادامه دهد. در این میان، شرکت مخابرات ایران به عنوان اپراتور غالب کشور جمهوری اسلامی ایران توانسته است همگام با روند صنعت در جهت ارایه خدمات نو و رضایت مشتریان گام برداشته و در سطح کشور «پیشرو» باشد. این شرکت حدودا سهم کاملی از بازار تلفن ثابت و بخش اعظمی از مشترکان تلفن همراه کشور (با ضریب نفوذ ۵/۸۰ درصد) را دارد. همین امر شرکت مخابرات ایران را در منطقه بیرقیب کرده است.
ترکیب سهامداران
شرکت توسعه اعتماد مبین با ۵۰ درصد + یک سهم
شرکتهای کارگزاری سهام عدالت با 20 درصد
دولت جمهوری اسلامی ایران با ۷۸/۱۹ دردصد
کارکنان شرکت مخابرات ایران با 5 درصد - یک سهم
سایر سهامداران حقیقی وحقوقی با ۲۲/۵ درصد
شرکتهای گروه مخابرات ایران
شرکت مخابرات ایران (سهامی عام)
شرکت ارتباطات سیار
شرکتهای مخابراتی استانی
شرکت سامان سازه غدیر
راهبرد شرکت
شرکت مخابرات ایران، به عنوان اپراتور پیش کسوت و مسلط بر بازار ارتباطات کشور، و با اتکا به جایگاه فنی، اجتماعی، و تاریخی خود، و فعالیت در سه بخش ارتباطات ثابت، سیار و اینترنت و دیتا، همگام با پیشرفت صنعت و فناوری، با جلب خرسندی مشتریان و مشترکان و مردم و افزایش سودآوری، میکوشد همافزایی میان ارتباطات ثابت و سیار را فراهم کند.
اهداف راهبردی شرکت مخابرات ایران
رشد وسودآوری پایدار
همکاری راهبردی با ذینفعان کلیدی
همافزایی ثابت وسیار
ارائه خدمات نوآورانه و باکیفیت به مشتریان
تعالی عملکرد درIT و شبکه
چابکسازی سازمان
حفظ و توسعه منابع انسانی
چشمانداز و ماموریت شرکت مخابرات ایران
چشمانداز : بیشینهسازی، هم افزایی بین ثابت وسیار برای تامین منافع
ماموریت: ایجاد ارتباط مناسب مورد نیاز عموم با ارایه خدمات متنوع ICT و تاکید بر ارزشآفرینی حداکثری برای ذینفعان
آشنای اول
چشمانداز: سرآمدی در منطقه در خدمات ICT و جلب رضایت مشتری
ماموریت: ارایه راهکارها و خدمات نوآورانه ارتباطات ثابت، با افزایش هرچه بیشتر رضایت مشتریان از طریق ایجاد ارزش و سودآوری برای همگان
همراه اول
چشمانداز: محبوبترین شرکت ایرانی
ماموریت: ارایه راهکارها و خدمات نوآورانه ارتباطات سیار، با افزایش هرچه بیشتر رضایت مشتریان از طریق ایجاد ارزش و سودآوری برای همگان
افتخارات شرکت در سال ۱۳۹۳
انتخاب شرکت مخابرات ایران به عنوان شرکت برتر گروه ارتباطات و مخابرات از سوی سازمان مدیریت صنعتی. افتخارات شرکت در این رتبهبندی:
رتبه ششم در بالاترین ارزش افزوده
رتبه چهارم در بالاترین ارزش بازار
رتبه چهارم در اشتغال زایی
رتبه پانزدهم در فروش
pic1
کسب گوهینامه ملی رعایت حقوق مصرف کنندگان بر اساس سنجشهای تعیین شده درباره میزان رعایت حقوق مصرف کنندگان از سوی شورای سیاستگذاری سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان
دریافت جایزه ملی، تندیس بلورین و گواهینامه ارزیابی مدیریت مالی
کسب جایزه بهرهوری و رسیدن به سطح سازمان بهرهور در ارزیابی سومین دوره جایزه ملی بهرهوری ۱۴۰۴
کسب لوح روابط عمومی برتر در رشته برنامهریزی ارتباطی از یازدهمین جشنواره برترینهای روابط عمومی
ارزشهای شرکت مخابرات ایران
بالاترین ارزشآفرینی برای مشتریان
التزام به ارزشهای اجتماعی، مذهبی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
پاسخگویی در قبال مسؤولیتها، تصمیمات و عملکردها
مشارکت در توسعه کشور
شفاف بودن در تعاملات داخلی و خارجی
5600 میلیارد تومان در پنج سال
سرمایهگذاری در هر شرکت، نشانه زنده بودن آن است. اگر شرکتها نتوانند همگام با پیشرفتهای روز حرکت کنند، قطعاً تا سقوط فاصلهای نخواهند داشت و رکن مهم این حرکت، سرمایهگذاری است. در حوزهای مانند ارتباطات و فناوری اطلاعات که به نوعی پیشران و پرچمدار توسعه قلمداد میشود شتاب حرکت بسیار بیشتر از دیگر صنایع است و به سرمایهگذاری برای طرحهای حال و آیندهاش نیاز دارد.
در طول چهل سالی که از تاسیس شرکت مخابرات ایران میگذرد، این شرکت همواره در این مسیر حرکت کرده و بخش عمدهای از درآمدهای خود را صرف سرمایهگذاری در طرحهای مختلف کرده است. پس از واگذاری به بخش خصوصی نیز، این توجه بیشترشده و شرکت مخابرات ایران به موضوع سرمایهگذاری و بهروزرسانی خدمات خود اهتمام ورزیده است. افتتاح دهها هزار پروژه کوچک و بزرگ، گواهی بر این ادعاست؛ پروژههایی که در مراسم افتتاح حداقل 50 درصد از آنها خود منتقدان نیز، حضور داشتهاند.
در زمینه سرمایهگذاری شرکت مخابرات ایران، میتوان ارقام هزینهشده در هر مرکز مخابراتی را به تفکیک بررسی کرد اما برای درک بهتر این موضوع شاید بهتر باشد ارقام توسعهای در کل کشور را در بخشهای اصلی تحلیل نماییم.
تلفن ثابت
ضریب نفوذ تلفن ثابت در ایران بالاتر از میانگین آن در خاورمیانه وجهان است. این ضریب تا همین چند سال پیش یکی از شاخصهای مهم توسعه به شمار میرفت؛ اما کمکم از دوران اوج خود فاصله گرفته و رفتهرفته از مرکز توجه دور میشود. چرا که پیدایش وگسترش تلفن همراه و اینترنت ونیز همگرایی این دو، باعث شده تا تلفن ثابت جایگاه گذشته خود را از دست بدهد و در بسیاری از کشورهای توسعه یافته عملا سرمایهگذاری انبوه آن متوقف شود. با این حال، در ایران به دلیل فاصله کشور با فناوری روز دنیا، تلفن ثابت همچنان از اهمیت زیادی برخوردار است و به همین دلیل شرکت مخابرات ایران نیز خود را موظف میداند در این زمینه سرمایهگذاری کند.
طبق آمار تعداد شمارههای تلفن ثابت از سال 1388 تا پایان سال گذشته 4/5 میلیون افزایش یافته است. به بیان دیگر، در حالی که در پایان سال 1388 (سال خصوصیسازی شرکت مخابرات ایران) در کل کشور 24 میلیون و 900 هزار شماره بوده، در پایان سال 93 این عدد به 29 میلیون و 400 هزار شماره رسیده است.
با نگاهی به هزینه برقراری هر خط تلفن ثابت، میزان سرمایهگذاری مخابرات در این زمینه مشخص میشود. در ایران با اقلیمهای متنوع جغرافیایی روبرو هستیم تا آنجا که گاهی حتی در یک استان، بهصورت توأم نقاط کوهستان، بیابانی و جلگهای دیده میشود. از سوی دیگر، به دلیل شرایط خاص آب و هوایی، در اغلب موارد، شهرها و روستاهای ایران از هم فاصلهدارند و برقراری ارتباط میان آنها، هزینه بیشتری میطلبد. به همین دلایل، برقراری یک خط تلفن ثابت در نقاط مختلف کشور بین 500 هزارتا یکمیلیون تومان هزینه دارد. بهاینترتیب، اگر متوسط هزینه برقراری یک خط را 800 هزار تومان در نظر بگیریم، درطی پنج سال گذشته رقمی بیش از سه هزار میلیارد تومان صرف توسعه شبکه تلفن ثابتشده است. توجه به این نکته ضروری است که این مبلغ حداقل 800 هزارتومانی برای راهاندازی یک خط تلفن در شرایطی هزینه میشود که هماکنون شهروندان برای دریافت هر خط تلفن ثابت، 50 هزار تومان میپردازند.
از سوی دیگر، اکنون در بسیاری از منازل مسکونی چند خط تلفن ثابت وجود دارد؛ اما تنها یکی از آنها بهصورت جدی فعال است. حال اگر پایین بودن تعرفههای مکالمه با تلفن ثابت را به دو مؤلفه بالا بیافزاییم، دلیل زیانده بودن شبکه تلفن ثابت به خوبی روشن میشود. در حال حاضر، نگهداری هر خط تلفن ثابت بهصورت میانگین 11 هزار تومان هزینه دارد و این در حالی است که رقم دریافتی مخابرات از این خطوط بهصورت میانگین، همین 11 هزار تومان میشود. بدین ترتیب شرکت مخابرات ایران با شبکهای روبهروست که بهزحمت از عهده هزینههای خود برمیآید و دیگر پولی برای سرمایهگذاریهای جدید باقی نمیماند و این شرکت مجبور است برای توسعه تلفن ثابت از محلهای دیگر هزینه کند.
همه آنچه بیان شد، در شرایطی رخداده است که شرکت مخابرات ایران واگذاری تلفن ثابت را بهروز کرده و بهجز چند منطقه پرتراکم در شهرتهران وحاشیه برخی شهرها در بقیه نقاط کشور برای دریافت تلفن انتظار وجود ندارد.
اجرای طرح همکدی
با هدف خدمترسانی به مردم و کاهش تعرفهها، شرکت مخابرات ایران طرح یکسانسازی کدهای بین شهری کشور را از آذرماه ۱۳۹۰ به طور آزمایشی در استان تهران اجرا کرد. این طرح در فروردین ماه ۱۳۹۱ در استان البرز نیز اجرا شد و در نهایت در آذرماه ۱۳۹۳ به طور کامل در سراسر کشور به اجرا درآمد.
این طرح که هزینهای بالغ بر 2000 میلیارد ریال برای شرکت مخابرات ایران داشت، باعث کاهش کدهای بینشهری از 187 به 31 کد بین استانی شد. از دیگر مزایای دیگر این طرح میتوان به حذف کد درون استانی، کاهش هزینه مکالمات تلفن ثابت به ثابت بین استانی، هشت رقمی شدن شمارههای تلفن ثابت کل کشور و تسهیل در امر شمارهگیری اشاره کرد.
توسعه مناطق روستایی
در حال حاضر، شرکت مخابرات ایران ارتباط رسانی به ۵۳ هزار روستا را به اتمام رسانده است و بعد از خصوصیسازی ۳ درصد از درآمد تلفن همراه را برای توسعه روستاها به دولت میدهد که متأسفانه طی ۶ سال گذشته بخش بسیار کمی از آن در این بخش هزینه شده است.
از سال 1388، با خصوصی شدن شرکت مخابرات ایران ،توسعه ارتباطات روستایی به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات واگذار شد. با این سیاست که 3 درصد از درآمد اپراتورهای تلفن همراه به خزانه واریز و به عنوان USOبه همین منظور به وزارت پرداخت شود.
با این وجود و علی رغم اینکه طی سالهای بعد از خصوصی سازی، ارتباطات روستایی هیچگونه در آمد ی برای مخابرات نداشته است. شرکت مخابرات ایران، علاوه بر افزایش تعداد روستاهای دارای ارتباط، کوشش کرده در همه 53 هزار روستا وضعیت ارتباطی نرمال باشد. این شرکت طی همین سالها 40 هزار روستا را زیر پوشش شبکه تلفن همراه قرار داده ساکنان آنها از مزایا این وسیله ارتباطی بهره مند شوند.
اینترنت پرسرعت
طبق آمار، تعداد پورتهای اینترنت پرسرعت بهرهبرداری شده توسط شرکت مخابرات ایران بین سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۳ بیش از ۴۱ برابر شده است. درحالیکه تا سال ۱۳۸۸ تنها ۹۸ هزار پورت اینترنت پرسرعت در کشور نصبشده بود، در پایان سال ۹۳ این رقم به بیش از چهار میلیون پورت رسیده است. این افزایش چهار میلیون پورتی رشد شتابانی دارد و مقایسه دو سال ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ از رشدی ۴۷ درصدی خبرمیدهد.
براساس اطلاعات و آمارموجود، ایجاد هر پورت اینترنت پرسرعت، برای شرکت مخابرات ایران مبلغی بالغ بر ۲۰۰ هزار تومان هزینه دربردارد. این در حالی است که سرمایهگذاری مخابرات در بخش اینترنت بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان بوده است.
همچنین، باید توجه داشت که شرکت مخابرات ایران هماکنون به شرکتهای PAP نیز خدمات میدهد؛ خدماتی که در بسیاری از موارد با هزینه کمتری نسبت به قیمت تمامشده عرضه میشوند و میتوان گفت که مخابرات در این زمینه به دیگر شرکتها یارانه میدهد؛ آن هم شرکتهایی که در این بازار به نوعی رقیب مخابرات محسوب میشوند. به بیان دیگر مخابرات به شرکتهای دیگر یارانه میدهد تا با او رقابت کنند! همچنین فضا و امکاناتی که در هر مرکز مخابراتی در اختیار این شرکتها قرار میگیرد، اغلب بسیار ارزانتر از میزان واقعی است. همه این موارد باعث شده است که شرکت مخابرات ایران حتی از فناوری بهروز و رو به رشدی مانند اینترنت پرسرعت نیز انتفاع مالی نداشته باشد.
توزیع سود
شاید این پرسش مطرح شودکه با توجه به شرایط موجود و مشکلات مالی شرکت مخابرات ایران چرا این شرکت هرساله بخشی از سود سهام خود را میان سهامداران تقسیم میکند؟ آیا بهتر نیست این پول به صورت سرمایه انباشته در شرکت بماند و صرف سرمایهگذاری شود؟ در پاسخ باید گفت:
ده درصد ازسهام شرکت مخابرات ایران در اختیار سهامداران خرد (پنج درصد در بورس و پنج درصد کارکنان) است. کسانی که عموما تمام سرمایه زندگی خود را صرف خرید سهام شرکتهای مختلف کرده و به صورت طبیعی انتظار دارند اولاً هر سال سود سهام خود را دریافت کنند و ثانیاً این سود از نرخ سود بانکی بیشتر باشد تا سرمایهگذاری بهصرفه شود. واضح است که اگر شرکت مخابرات ایران به حوزه ای برای سرمایهگذاریهای بیبازگشت تبدیل شود دیگر نمیتوان مردم را به سرمایهگذاری در آن تشویق کرد. به همین دلیل لازم است شرکت مخابرات ایران هرساله بخشی از سود سهام خود را توزیع کند.
200 هزار میلیارد ریال سهم دولت
سهم عمده سود تقسیمی در هر سال، به دولت تعلق میگیرد و اگر دولت احساس میکند شرکت مخابرات نیاز به سرمایه انباشته دارد، میتواند از دریافت سود سهام خود انصراف دهد. لازم به توجه است که رقم پرداختی به دولت در هر سال، تنها به سود سهام محدود نمیشود. همه ساله، شرکت مخابرات ایران مبالغ کلانی را برای استفاده از فضای فرکانسی، نامبرینگ، لینکهای بیناستانی، مالیات و غیره به دولت میپردازد که برعکس تعرفههای مخابراتی، هر سال نیز افزایش مییابد.
مبالغ پرداختی شرکت مخابرات ایران به دولت پس از تبدیل این شرکت به سهامی عام در سال 1387 و واگذاری سهام مدیریتی آن در سال 1388 همواره سیر صعودی داشته و از 11 هزار و 324 میلیارد ریال در سال 1387 به 41 هزار و 333 میلیارد ریال در سال 1393 رسیده است. رشد این ارقام در شرایطی رخ داده که تعرفه مکالمه تلفن ثابت از سال 1383 ثابت مانده و تعرفه تلفن همراه نیز تنها یک بار تغییری جزئی داشته است؛ در مقابل، افزایش هزینههای شرکت مخابرات ایران همگام با تورم چند ده برابر شده است.
ارقام پرداختی شرکت مخابرات ایران به دولت هنگامی اهمیت خود را نشان میدهد که بدانیم اولا براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی تا صد درصد درآمد بخش ICT کشور میتواند در اختیار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گیرد؛ ثانیا بودجه این وزارتخانه در سالهای 1393 و 1394 علیرغم افزایش چشمگیر، کمتر از 3 هزار میلیارد ریال بوده است. به بیان دیگر، مبلغ پرداختی شرکت مخابرات ایران به دولت به تنهایی بیش از بودجه وزارت ارتباطات بوده و میتوان گفت که شرکت مخابرات ایران، این بخش از دولت را از پول نفت، بینیاز کرده است.
مجموع ارقام پرداختی شرکت مخابرات ایران به دولت از سال ۱۳۸۷ تا پایان سال ۱۳۹۳ بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد ریال بوده است.
پروژهها
آنچه که به صورت تفکیکی در بخشهای بالا ذکر شد، به صورت کل در قالب پروژههایی قابل مشاهده است که هرساله در شرکت مخابرات ایران به بهرهبرداری میرسد. این پروژهها به دلیل تعداد زیاد، معمولاً در سه مقطع زمانی و به مناسبت روز جهانی ارتباطات (اردیبهشتماه)، هفته دولت (شهریورماه) و دهه فجر (بهمنماه) افتتاح میشوند.
همانطور که در جدول شماره 1 دیده میشود، پس از تحقق کامل خصوصیسازی در پاییز سال 88 تا بهار سال جاری، بیش از 58 هزار پروژه مخابراتی بهرهبرداری شدهاند که برای رسیدن به این هدف در مجموع پنج هزار و 600 میلیارد تومان هزینه شده است.
pic۲
این طرحها شامل نصب و توسعه مراکز سوئیچ پرظرفیت و کمظرفیت، پروژه فیبر نوری، توسعه دفاتر ICT روستایی، راهاندازی سرویسهای نوین مخابراتی، افزایش نقاط و جادههای تحت پوشش تلفن همراه، توسعه شبکه تلفن همراه، افزایش آنتنهای BTS، سامانه WLL روستایی، سرویس ۱۸۱۸، شبکه IN، پروژه دیتا، ایجاد شبکه فناوری اطلاعات، تأمین ارتباط مخابراتی روستاها، شبکه GSM روستایی، توسعه روستاهای دارای شبکه تلفن همراه، افزایش پورت دسترسی دیتا (ADSL)، افزایش رومینگ بینالملل، رادیو، دکل، افزایش شبکه تلفن همگانی شهری و راه دور، ساختمان و غیره است.
برنامه توسعه مخابرات (از سال 1394 تا 1398)
آنچه بیان شد، گزارش مختصری از میزان سرمایهگذاریهای انجامشده در شرکت مخابرات ایران، در طول سالهای پس از خصوصیسازی بود. با توجه به آینده فناوری در جهان و نیاز کشور به توسعه، این شرکت برنامههای مختلفی را هم برای توسعه دارد که طی چهار سال مبلغی بالغ بر ۷۲۰۰ میلیارد تومان را شامل میشود و میتوان آن را درسه بخش تلفن ثابت، تلفن همراه و اینترنت تشریح کرد.
pic3
این سرمایهگذاریها به صورت ریالی و ارزی خواهند بود.
همانطور که در جدول شماره ۲ ملاحظه میشود، برنامه شرکت مخابرات برای سرمایهگذاری در سال جاری ۱۵۰۰ میلیارد تومان برآورد شده که این رقم در سال آینده تا ۲۷۰۰ میلیارد تومان افزایش خواهد یافت.
در بخش تلفن همراه لزوم توسعه شبکه و ارتقاء به نسلهای بالاتر بر کسی پوشیده نیست و بدین ترتیب مشخص است که شرکت ارتباطات سیار باید در سالهای آتی سرمایهگذاری عظیمی انجام دهد.
بر اساس آمار شرکت ارتباطات سیار ایران، بودجه همراه اول در سال جاری ۲هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است. این در حالی ست که به گفته مدیرعامل همراه اول، این شرکت در سال ۱۳۹۴ برابر با ۱۸ سال گذشته برنامه توسعه ای خواهد داشت. نوسازی و تکمیل سه هزار سایت نسل سه و دو هزار سایت نسل دو به منظور پوشش مناسب شبکهای نقاط مختلف کشور از دیگر برنامههای اصلی همراه اول در سال جاری است.
در حالی که این شرکت در طول یک سال گذشته حدود 1200 میلیارد تومان تسهیلات جهت توسعه و تکمیل پروژههای در دست اقدام خود و به منظور جبران چندین سال عقبماندگی تکنولوژیکی نسل سه دریافت کرده است.
همچنین این شرکت برنامههایی نیز در زمینه توسعه پهنای باند داشته است که از جمله آنها میتوان به راهاندازی ۱۷ هزار سایت، هفت هزار سایت نسلهای سه و چهار و ۱۰ هزار سایت وایفای (Wi-Fi) آفلودینگ در سال ۹۴ اشاره کرد.
ارسال نظر