تعویض پلاک را جدی بگیرید

«یک ماه پیش ماشینم را فروختم، این در شرایطی است که خریدار هنوز نسبت به تعویض پلاک اقدام نکرده است.» اما این تمام ماجرا نیست، ادامه را بخوانید: من هم یک ماشین ثبت‌نام کردم که در این ماه تحویل می‌دهند و پلاکم را لازم دارم، اما از خریدار آدرسی ندارم و فقط شماره‌ای دارم که به آن هم پاسخ نمی‌دهد. در حال حاضر چاره چیست، به کجا باید شکایت کنم؟ به‌رغم هشدارهای پلیس راهور ناجا بسیاری از فروشندگان خودرو نسبت به تعویض پلاک بی‌توجهند و آن را به زمانی دیگر موکول می‌کنند. تعویض پلاک خودرو به معنای فک پلاک قبلی و نصب پلاک جدید برای وسایط نقلیه است، این در شرایطی است که یکی از مشکلاتی که برخی از فروشندگان خودرو با آن درگیر می‌شوند عدم فک پلاک توسط خریدار جدید است. به‌طوری‌که پس از معامله به‌رغم اینکه خریدار وکالت تعویض پلاک را از فروشنده دریافت می‌کند، ولی از تعویض پلاک امتناع کرده و با پلاک قبلی خودرو تردد می‌کند که این موضوع باعث می‌شود تا هرگونه تخلفات و حتی جرایمی که از سوی وی انجام می‌شود به پای مالک قبلی که پلاک وی هنوز روی خودرو نصب است نوشته شود.

در این بین هر چند پلیس نسبت به جرایمی که در این زمینه به وقوع می‌پیوندد به فروشندگان خودرو هشدار می‌دهد، اما برخی از آنها با اطمینان به خریدار در این زمینه کوتاهی می‌کنند. بر این اساس پلیس همیشه تاکید دارد که خریدار و فروشنده به‌صورت همزمان برای تعویض پلاک مراجعه کنند تا از وقوع جرایمی در این مورد جلوگیری شود. اما دادن وکالتنامه برای تعویض پلاک هم خود عامل ایجاد مشکلاتی است چراکه معمولا در زمان‌هایی که خریدار اقدام به اخذ وکالتنامه برای تعویض پلاک می‌کند، یا در این زمینه کوتاهی صورت می‌گیرد یا قصد اعمال مجرمانه با پلاک فروشنده را دارد.

در هر صورت بر اساس قانون از سال ۸۳، پلاک خودرو، ملاک عمل بوده؛ به‌طوری‌که برابر با قانون راهنمایی و رانندگی، اگر فک پلاک قبلی و نصب پلاک جدید انجام نگیرد و خودرو توسط فروشنده به خریدار تحویل شود در این صورت از نظر سیستم شماره‌گذاری، مالک اصلی همچنان فروشنده بوده و تخلفات نیز به نام او ثبت و اعمال خواهد شد؛ بنابراین لازم است فروشنده و خریدار قبل از نقل و انتقال خودرو به همراه یکدیگر به یکی از مراکز تعویض پلاک یا راهنمایی و رانندگی مراجعه و نسبت به فک پلاک قبلی و نصب پلاک جدید به نام خریدار اقدام کنند. در این زمینه یک کارشناس آگاه به امور شماره‌گذاری خودرو عنوان می‌کند که با توجه به اینکه پلاک متعلق به خودرو نیست و مادام ‌العمر به نام شخص صادر می‌شود، به همین دلیل چنانچه تخلفی با پلاک قبلی صورت گیرد صاحب اصلی خودرو که اقدام به تعویض پلاک نکرده است باید پاسخگو باشد.

وی همچنین تاکید می‌کند که یکی از مشکلاتی که برخی فروشندگان خودرو به خاطر دادن وکالت با آن مواجه می‌شوند فک نکردن پلاک توسط خریدار است که در برخی مواقع خریدار پس از اخذ وکالت از فروشنده نسبت به تعویض پلاک اقدام نمی‌کند و با همان پلاک قبلی تردد می‌کند و این باعث می‌شود تا هرگونه تخلفات رانندگی و حتی جرایمی که از سوی وی انجام می‌گیرد به پای مالک قبلی که پلاک وی هنوز روی خودرو نصب است نوشته شود.وی با بیان اینکه پلیس در اینگونه موارد به صرف شکایت فروشنده نمی‌تواند به تنهایی اقدام به ثبت توقیف پلاک در سیستم راهور کند تصریح می‌کند که در اینگونه موارد شاکی باید به مرجع قضایی مراجعه و طرح دعوی کند. در صورتی که مرجع قضایی حکم توقیف خودرو را صادر کند این موضوع در سیستم راهور ثبت شده و خودرو پس از توقیف جهت تعویض پلاک به این مراکز معرفی می‌شود.

در این زمینه وی بیان می‌کند که در مواردی افراد با مراجعه به مرجع قضایی احکام توقیف در زمینه پلاک را اخذ می‌کنند و پلیس نیز نسبت به توقیف خودرو اقدام و خودروی یاد شده را به مراکز تعویض پلاک معرفی کرده می‌کند.این کارشناس راهنمایی و رانندگی همچنین به فروشندگان خودرو توصیه می‌کند تا برای جلوگیری از اینگونه مشکلات در زمان نقل و انتقال به همراه خریدار به مراکز تعویض پلاک مراجعه کرده و پلاک خودرو را فک کنند. به این ترتیب بسیاری از کارشناسان به فروشندگان خودرو هشدار می‌دهند که تعویض پلاک را جدی گرفته و قبل از فک پلاک قبلی و نصب پلاک جدید، خودرو را در اختیار خریدار قرار ندهند. چراکه بی‌اطلاعی از این موضوع در بسیاری از مواقع ممکن است مشکلات و دردسرهای زیادی برای فروشنده ایجاد کند که این در واقع ناشی از سهل‌انگاری آنان در تعویض پلاک است. در این زمینه یک کارشناس دیگر راهنمایی و رانندگی می‌گوید یکی از خطرناکترین‌ کارها این است که خودرو را قولنامه‌ای و بدون فک پلاک به خریدار واگذار کنید. خریدار هر خلافی با خودرو بکند، به نام مالک پلاک ثبت می‌شود. پس اگر ناگهان ۱۰ امتیاز منفی در گواهینامه‌تان دیدید، تعجب نکنید.

حال این سوال مطرح است که مسیر درست تعویض پلاک چگونه است؟ خریدار و فروشنده به همراه هم، به یکی از مراکز تعویض پلاک خودرو مراجعه می‌کنند و تمام مدارک لازم را ارائه می‌دهند. گاهی وقتها فروشنده وقت و حوصله تعویض پلاک را ندارد. بنابراین در دفتر اسناد رسمی، در ازای پرداخت همان پولی که قرار بود در ازای تعویض پلاک بگیرد، به خریدار وکالت تعویض پلاک می‌دهد و خریدار به تنهایی، از طرف خودش و فروشنده به تعویض پلاک مراجعه می‌کند. هزینه این وکالتنامه به عهده فروشنده است. بعضی وقتها فروشنده تمام مدارک را ارائه می‌دهد و هزینه انتقال سند نهایی محضری را هم همان‌جا می‌پردازد و کلا با خریدار خداحافظی می‌کند، اما این در صورتی است که فروشنده به خریدار اعتماد کند؛ چراکه هنوز پلاک فروشنده روی خودروست. در این زمینه باید گفت که همین اطمینان منجر به وقوع بسیاری از تخلفات و جرایم می‌شود و فروشنده هیچ گاه در این زمینه نباید به خریدار اطمینان کند.