بیماری‌های پا را جدی بگیرید
راه رفتن‌های طولانی‌مدت با استفاده از کفش‌های غیراستاندارد باعث خستگی زودهنگام، بروز بیماری‌های «پا» خصوصا عوارض پوستی، خارپاشنه، بدفرمی‌های پا و حتی پیچ‌خوردگی‌های مکرر و شکستگی مچ پا می‌شوند. عدم توجه به عارضه‌هایی که در پاهای ما به‌وجود می‌آید، تبعات زیادی برای سلامت سایر اعضای بدن خصوصا زانوها و ستون فقرات به دنبال دارد و می‌تواند زمینه‌ساز انواع بیماری‌هایی شود که شاید درمان آنها با دشواری همراه شود. این در حالی است که اغلب مردم، نسبت به وضعیت سلامت پاهای خود بی‌اعتنا هستند.
دردهای مزمن پا، انحراف انگشت شست، درد پاشنه، پیچ خوردگی‌های مکرر مچ پا، آرتروز زانو و بیرون‌زدگی بین مهره‌ای دیسک کمر، مشکلات ناشی از اختلالات بیومکانیک بدن مانند صافی کف پا و یا انحرافات پاشنه هستند که با تشخیص به موقع و زودهنگام مشکلات مربوط به قوس پا و در مواقع مورد نیاز تجویز کفی‌ها و تمرین‌های ویژه می‌توان از بروز این اختلالات و عوارض آن جلوگیری کرد. دکتر مرتضی جلالی فخر، مدیر بخش درمان بیماری‌های پا در بیمارستان مدائن تهران، با اشاره به اینکه اختلالات مربوط به قوس کف پا به دو صورت مادرزادی و اکتسابی است، می‌گوید: آمار دقیقی از میزان مبتلایان به هر دو شکل این اختلال وجود ندارد. اما به‌طور کلی از هر ۴ نفر، ۳ نفر دارای اختلال در اندام‌های تحتانی نظیر کف پا، زانوها و... هستند.
مدیر بالینی کلینیک‌های دکتر فوت معتقد است که به‌دلیل استفاده از کفش‌های نامناسب و همچنین عدم رعایت بهداشت فردی در حوزه اسکلتی، عضلانی (مانند بیش از حد ایستادن، کارکردن، اضافه وزن و...) اختلالات مربوط به قوس کف پا در خانم‌ها بیشتر از مردان دیده می‌شود. جلالی فخر با عنوان این مطلب که تا قبل از چهار سالگی درمان خاصی درباره این بیماری انجام نمی‌شود تا عضلات و استخوان‌ها رشد کنند، خطاب به والدین توصیه کرد که در سنین مدرسه و تا زمانی که هزینه درمان کمتر است فرزندان خود را مورد غربالگری پا و ستون فقرات قرار دهند. در همین حال دکتر رضا قلم قاش، مدیر گروه توانبخشی بیمارستان مدائن و رئیس انجمن توانبخشی قلبی و مدیر منطقه‌ای خاورمیانه، که در یک سال گذشته اقدام به اخذ مجوز رسمی و مستقلی برای راه‌اندازی مرکز پیشگیری و ارتقای سلامت پا کرده است، گفت: این مرکز کامل‌ترین مرکز تخصصی سلامت پا (دکتر فوت) و همچنین کلینیک سلامت (دکتر چکاپ) است.
قلم قاش درباره این مرکز می‌گوید: در مرکز سلامت وضعیت پای فرد مورد بررسی قرار می‌گیرد و در سه سطح سالم، در ریسک و بیمار تشخیص داده می‌شود. این مرکز حدود ۷۰ درصد مهد کودک‌های تهران و ۱۲ هزار دانش‌آموز را در هر سال مورد بررسی قرار داده است.
وی افزود: در حال حاضر بیش از نیمی از افراد مورد بررسی، دارای اختلالات در پا هستند. بیماری‌های مختلف پا از جمله کف پای صاف باعث ایجاد بیماری‌های مختلف در بدن مانند گودی کمر می‌شود یا مشکلات مختلف قامتی، عضلانی و... را به‌وجود می‌آورد.
وی تاکید کرد هرچند صافی کف پا بیماری محسوب نمی‌شود و اصلاح به موقع و درست این اختلال با کفی و کفش مناسب از بروز بسیاری از بیماری‌ها خصوصا در راستای ستون فقرات پیشگیری می‌کند. این در حالی است که پیشرفت‌های چند دهه اخیر منجر به ورود تکنولوژی اسکن سه‌بعدی در اندازه‌گیری قوس کف پا شده است و لزوما باید در اندازه‌گیری و ساخت کفی افراد خصوصا بچه‌ها از این سیستم‌های پیشرفته استفاده شود. قلم قاش ادامه داد: اگر اختلال در پا زود پیگیری و درمان شود، اختلالات در سایر اعضای بدن نیز از بین خواهد رفت. یکی از راه‌های پیشگیری از اختلالات پا، پوشیدن پاپوش مناسب، مشتمل بر کفش، کفی و جوراب مناسب است.
به گفته وی، کلینیک سلامت در مرکز پیشگیری و ارتقای سلامت، چکاپ سنتر مصوب و مدون در ایران است که طبق پروتکل چکاپ روز دنیا، در سه سطح چکاپ بدن را انجام می‌دهد. در سطح اولیه یک چکاپ کامل از بدن فرد انجام و مشخص می‌شود فرد در وضعیت سالم، در ریسک یا بیمار قرار دارد. در سطح دوم، فرد از لحاظ ژنتیک مورد بررسی قرار می‌گیرد و مشخص می‌شود ممکن است در آینده دچار چه بیماری‌هایی شود. در چکاپ سطح سوم، فرد 24 ساعت در بیمارستان بستری می‌شود و بررسی کامل از بدنش از جمله کلونوسکوپی و آندوسکوپی انجام می‌شود و در صورت سالم بودن کارت گارانتی سلامت دریافت می‌کند.
قلم قاش گفت: ما در مرکز چکاپ ابتدا مشکل را می‌شناسیم سپس یاد می‌دهیم که چگونه مشکل را بر طرف کند. این چکاپ در ابعاد جسمی، روحی، اجتماعی و معنوی انجام می‌پذیرد.