معاون نظارت و پایش اداره حفاظت محیط زیست استان تهران:
همه باید در بحث کاهش آلودگی هوا وارد شوند
سهم عمدهای از آلودگی هوای تهران بهخاطر انتشار گازهای آلاینده خودروهای سواری است، و کیست که نداند آلودگی هوا در تهران و شهرهای بزرگ ایران یکی از مهمترین دغدغههای تمامی شهروندان از طبقات اجتماعی و اقتصادی گوناگون است. یکی از وظایف مهم سازمان حفاظت محیط زیست در ایران کنترل و کاهش حداکثری آلودگی هوا است، و نیز سعی دارد با سختگیرانهتر کردن استانداردهای تولید و نظارت بر خودروهایی که در حال تردد هستند، نقش خودروها در تولید آلایندههای محیطی را تا آنجا که میتواند کاهش دهد. در این راستا خودروسازها ملزم به رعایت استانداردهای روز دنیا میشوند و مراکز معاینه فنی نیز هر سال خودروهای موجود را بررسی میکنند تا از کیفیتشان در گذر زمان مطمئن شوند.
سهم عمدهای از آلودگی هوای تهران بهخاطر انتشار گازهای آلاینده خودروهای سواری است، و کیست که نداند آلودگی هوا در تهران و شهرهای بزرگ ایران یکی از مهمترین دغدغههای تمامی شهروندان از طبقات اجتماعی و اقتصادی گوناگون است. یکی از وظایف مهم سازمان حفاظت محیط زیست در ایران کنترل و کاهش حداکثری آلودگی هوا است، و نیز سعی دارد با سختگیرانهتر کردن استانداردهای تولید و نظارت بر خودروهایی که در حال تردد هستند، نقش خودروها در تولید آلایندههای محیطی را تا آنجا که میتواند کاهش دهد. در این راستا خودروسازها ملزم به رعایت استانداردهای روز دنیا میشوند و مراکز معاینه فنی نیز هر سال خودروهای موجود را بررسی میکنند تا از کیفیتشان در گذر زمان مطمئن شوند.
مبدل کاتالیست یکی از مهمترین اجزای خودرو است که نقش بسیار مؤثری در کاهش آلایندههای تولیدی آن دارد. کاتالیست تا ۹۰درصد گازهای سمی را بیاثر کرده و هیدروکربنهای نسوختهای را که از موتور خارج میشوند به آب و دی اکسیدکربن تبدیل میکند. به علاوه، این مبدل اکسید ازت را به گاز ازت تبدیل میکند. طول عمر مفید کاتالیست ۸۰ تا ۱۲۰هزار کیلومتر است. مبدلهای کاتالیست که هم اکنون بر روی خودروهای تولیدی در ایران نصب میشوند تا میزان آلایندگی آنها را کاهش دهند، پس از ۸۰هزار کیلومتر پر شده و عملاً کارایی خود را از دست میدهند و در این شرایط، میزان آلایندگی خودرو تا پنج برابر افزایش مییابد. متوسط عمر کاتالیست حدود ۴ سال است و پس از این مدت باید قطعه مورد نظر تعویض شود. در گفتوگویی که پیش رو دارید، محمد رستگاری معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران ، از نقش سازمان حفاظت از محیط زیست و مبدلهای کاتالیست در کاهش آلودگی هوا میگوید.
سازمان حفاظت از محیط زیست سال گذشته چه برنامههایی برای کاهش آلودگی هوا انجام داده است؟
وظایف سازمان حفاظت از محیط زیست در خصوص آلودگی هوا به دو دسته تقسیم میشود: سیاستگذاری و نظارت بر اجرای مصوبات. در بحث سیاستگذاری اقدام اساسیای که انجام گرفته مربوط به سال ۹۳ بود که دولت در آن سال برنامهای را تصویب و تکالیفی به دستگاهها در خصوص کاهش آلودگی هوا ابلاغ کرد. براساس این مصوبه، برنامههای عملیاتی تصویب شد. مثلاً در حوزه سوخت بحث ارتقای استاندارد یورو ۴ در مورد ارتقای استانداردهای تولیدی مطرح شد. این برنامه ۹ محور داشت که بسیاری از آنها عملیاتی شد. در حوزه نظارت هم سازمان محیط زیست بیشتر پیگیر اجرایی شدن این مصوبات بود.
آیا اجرای این برنامه دستاورد محسوسی داشت؟
بله، اگر بررسی کنیم میبینیم که قبل از اجرای این برنامه، هوای تهران در حدود ۴۰ درصد از کل سال آلوده بود. اما با اجرای این مصوبات، تعداد روزهای آلوده سال به حدود ۳۰ درصد رسیده. این امر نشان میدهد که این برنامه اثربخشی خوبی داشته، منتها هنوز تا رسیدن به شرایط مطلوب فاصله زیادی داریم.
برنامههای عملیاتی دیگری هم از سوی سازمان پیگیری شده؟
مهمترین برنامههای عملیاتی ای که تا الان به نتیجه رسیده اصلاح کیفیت سوخت و کنترل و کاهش تولید آلایندهها در خودروهای نوی تولیدی است. بخش زیادی از آلودگی هوای تهران مربوط به خودروهایی است که در گذشته تولید شده، یعنی مطابق استاندارد یورو ۲، اما حالا همان خودروها که همچنان در حال تردد هستند کیفیت استاندارد در زمان تولید را ندارند. به بیان دیگر، در سال ۸۳ استاندارد خودروی یورو ۲ اجباری شد و خودروسازها آن را رعایت کردند. استاندارد یورو ۲ یعنی یک خودرو در یک کیلومتر پیمایش فقط ۷/ ۲ گرم آلودگی تولید کند. ولی اگر همان خودرو را الان اندازهگیری کنیم میزان تولید آلودگیاش به مراتب بیشتر است. چرا این اتفاق میافتد؟ برای اینکه خودروها قطعه هایی دارند به نام کاتالیست کانورتور و کربن کنیستر. این قطعات باعث کاهش آلودگی هوا در خودروها میشوند و همانطور که فیلتر هوای خودرو نیاز به تعویض دارد، اینها هم نیاز به تعویض دارند. الان خودروهایی که در حال رفت وآمد در کشور هستند، اغلب عمر مفید این قطعهشان تمام شده و دیگر استاندارد یورو ۲ را پاس نمیکنند، یعنی میزان آلودگیای که تولید میکنند به مراتب بیشتر از ۷/ ۲ گرم در یک کیلومتر پیمایش است. این هم یکی از محورهایی است که سازمان حفاظت از محیط زیست در مورد آن برنامه داد و سیاستگذاری کرد. در این خصوص چون ما امکان چک کردن این قطعه را به صورت مستقیم نداریم، استانداردهای معاینه فنی را سختگیرانه کردیم. در گذشته ۵/ ۲ درصد حد مجاز خروجی برخی آلایندهها از اگزوز خودرو بود، اما الان این مقدار به ۷/ ۰ درصد کاهش پیدا کرده. اگر خودرویی بخواهد گواهی معاینه فنی بگیرد و این استاندارد را پاس کند، حتماً باید قطعه کاتالیست کانورتورش سالم باشد. این سیاستگذاری درستی است که انجام شده و از ابتدای امسال حدود مجاز به مراکز معاینه فنی ابلاغ شده.
یعنی درحال حاضر موضوع تعویض کاتالیست کانورتور و کربن کنیستر در معاینه فنی اجباری شده است؟
ببینید، کاتالیست کانورتور و کربن کنیستر جزو الزامات مراکز معاینه فنی است. اما مشکلی که در مراکز معاینه فنی وجود دارد، این است که امکان چک کردن این کاتالیست را ندارند که آیا از نظر فنی درست کار میکند یا نه. پس حدود مجاز را آنقدر سخت گیرانه کردهایم که اگر کسی کاتالیست کانورتورش کار نکند، نتواند معاینه فنی را پاس کند. مراکز معاینه فنی نیز ملزم شده اند یک سامانه یکپارچه معاینه فنی ایجاد کنند که اگر خودرویی معاینه فنی نداشت به صورت اتوماتیک با آن برخورد شود. به این سامانه یکپارچه معاینه فنی سیمفا گفته میشود. این سامانه الان در مراحل انتهایی است و فعلا به صورت آزمایشی از آن استفاده میشود. وقتی به طور رسمی عملیاتی شود همه افرادی که خودروی قدیمی دارند، اگر بخواهند معاینه فنی بگیرند علاوه بر آنکه باید خودروهایشان را درست کنند تا هیچ نقص فنیای نداشته باشند، اگر این قطعه هاشان هم خراب باشد باید حتماً آن را عوض کنند. این سیاستگذاری های فنی برای کاهش آلودگی هوا انجام شده است.
آیا مسوولیت خاصی برای خودروسازها در مورد این قطعه تعریف شده است؟
وزارت صنعت و معدن مکلف است برای تأمین این قطعات اقدام کند. این وزارتخانه هم از طریق شرکتهای خودروساز اقدام میکند، ضمن اینکه این شرکتها، هم بحثهای کاری خودشان را دارند و هم یکسری مسوولیتهای اجتماعی که باید در بحث کاهش آلودگی هوا ورود کنند. انتظار داریم هرکس میتواند این کار را انجام دهد در بحث کاهش آلودگی هوا ورود کند.
اگر مطلب خاص دیگری دارید بفرمایید.
همانطور که گفتم، قطعه دیگری هم داریم به نام کربن کنیستر که وظیفهاش این است که گازهای آلاینده فرار را میگیرد، یعنی ربطی به احتراق خودرو ندارد. وقتی بنزین میزنید، این بنزین در باک تبخیر میشود و وقتی تبخیر میشود گازهایش به مراتب خطرناکتر از زمانی است که از اگزوز ماشین خارج میشود. این قطعه گازهای آلی را میگیرد و مایع میکند و دوباره به موتور میدهد تا بسوزد. این قطعه هم یک عمری دارد و باید پس از پایان تاریخ مصرفش عوض شود.
مثل همان عملکرد DPF در خودروهای دیزلی؟
بله، با این تفاوت که قطعه DPF قابلیت استفاده مجدد دارد و بسیار گران است، اما این قطعه گران نیست، از جنس کربن است و به بالای باک وصل میشود. این قطعه هم یک عمری دارد و اگر کسی در پایان تاریخ مصرفش آن را عوض کند دو فایده دارد: یکی اینکه جلوی آلودگی را میگیرد؛ دوم اینکه صرفه اقتصادی دارد، چون بخارهای بنزین را میگیرد و دوباره به سوخت تبدیل میکند، یعنی به صورت اتوماتیک باعث صرفهجویی میشود. مثلا کسی که کربن کنیسترش سالم باشد، در سال حداقل دو باک کمتر بنزین مصرف میکند و هزینه این قطعه از هزینه دو باک بنزین کمتر است. بنابراین خواهش ما این است افرادی که خودروهای قدیمی دارند، این قطعه را عوض کنند تا هم در مصرف سوختشان صرفهجویی کنند و هم جلوی آلودگی بسیار مضری را بگیرند.
ارسال نظر