باید نگرش مسولان به گردشگری تغییر کند
علیرضا پویانسب: حالا خانه های قدیمی مشتی خاک نیستند و گردشگری جایگاه ویژه ای در برنامه ششم دارد. در سال های نه چندان دور وقتی صحبت از میراث فرهنگی و یا گردشگری به میان می آمده همواره مکان های تاریخی و خانه های قدیمی در چشم مسولان مشتی خاک بی ارزش به چشم می آمد، اما کشورهای دیگر جهان از این خاک های بی ارزش درآمدهای کلانی به دست
می آوردند و صنعتی را رونق می بخشیدند که امروز یکی از پردرآمدترین صنعت های دنیا نام دارد. در حالی که برنامه پنجم توسعه کشور رو به پایان است و تدوین برنامه ششم توسعه انجام شده، نقش گردشگری در این برنامه بسیار مهم و اساسی تلقی گردیده است، شاید مسولان اجرایی کشور متوجه شده اند که از آن مشتی خاک که در گذشته بی ارزش یاد می کردند امروز می توان در آمدهای کلان به دست آورد به همین منظور گردشگری که در برنامه های گذشته توسعه ای کشور شاید جایگاهی مناسبی نداشت امروز و در برنامه ششم جایگاهی مهم و اساسی را به خود اختصاص داده است، صنعتی که بعد از مدت ها مسولان کشور متوجه اهمیت آن شده اند و حالا تلاش دارند تا کشور را برای رقابت تنگاتنگ با جهان آماده کنند. در همین خصوص شهرام امیری کارشناس صنعت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: در برنامه ششم توسعه کشور یکی از اصلی ترین برنامه ها و محورهای در نظر گرفته شده گردشگری است صنعتی که در برنامه های قبلی تا این اندازه به آن اهمیت داده نشده بود.
وی با بیان اینکه کشور و دولت عزم خود را برای برپایی این صنعت جزم کرده اند، افزود: در این زمینه سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی وظیفه بسیار سنگین و دشواری دارد و در این میان اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان که به عنوان یکی از پایلوت های اصلی این صنعت می باشد سنگین تر است.
این کارشناس صنعت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان ادامه داد: اگر بخواهیم که در صنعت گردشگری دو محور اصلی توسعه فرهنگی و طبیعی را در نظر بگیریم هر دو محور و ویژگی را می توان در استان اصفهان یافت و بی مورد نیست که از اصفهان به عنوان پایلوت اصلی این صنعت یاد می کنند.
امیری با اشاره به اینکه نباید فراموش کنیم اصفهان با همین بضاعت صنعت گردشگری خود هنوز جز 10 شهر برتر گردشگری جهان است، تصریح کرد: در حوزه دیگر صنعت گردشگری هنر صنایع دستی نشسته است هنری که تاکنون 640 رشته در جهان داشته که 365 رشته آن در ایران ثبت شده و 196 رشته متعلق به اصفهان است یعنی یک سوم صنایع دستی جهان متعلق به اصفهان می باشد.
وی از آغاز حرکت نو و جدید در زمینه صنایع اصفهان خبر داد و گفت: ما باید از صنایع دستی خود به عنوان یکی از مهمترین مولفه های برتر نسبت به دیگر کشورهای جهان در ماراتن گردشگری استفاده کنیم.
این کارشناس صنعت گردشگری تاکید کرد: مهمترین محورها در صنعت گردشگری رقابت تبلیغات و بازاریابی و برند سازی است.
امیری اظهار کرد: امروز برند سازی اصفهان مدنظر بخش دولتی و خصوصی قرار گرفته و باید روی این برند به درستی کار شوند چراکه در صنعت گردشگری نقش برند بسیار مهم و حیاتی است و باید در سال های آتی بر روی این برند کار شود.
وی بیان کرد: بازار گردشگری از آن بازارهای رقابتی است که باید هرچه سریعتر وارد آن بشویم تا بیش از این از صحنه رقابت جهانی عقب نمانیم، توسعه هرچه بیشتر در این زمینه بازهم کم است و ما نباید به کم بسنده کنیم و متاسفانه در این زمینه عقب هستیم و جای کار زیادی داریم.
این کارشناس صنعت گردشگری در خصوص زیرساخت های اصفهان برای جذب گردشگر اظهار کرد: اصفهان به دلیل اینکه از سالیان دور مرکز گردشگری ایران بوده دارای زیر ساخت هایی هست، اما به دلیل اینکه حجم ورود گردشگر زیاد نبوده آنطور اهتمام ویژه در این زمینه به کار برده نشده است.
امیری اضافه کرد: کشور و اصفهان آرام آرام به سمت صنعت گردشگری در حال حرکت است و رویکرد ما به این سمت می رود و در سه سال و نیم اخیر 3000 تخت به اقامت گاه های استان اصفهان اضافه شده است و 4000 تخت دیگر نیز در سال جاری اضافه خواهد شد.
وی ادامه داد: در بحث توسعه زیرساخت ها باید بر روی دو حوزه برنامه ریزی بیشتری شود که سرمایه گذاران بخش خصوصی نیز خوشبختانه از این دو حوزه استقبال کرده اند.
کارشناس اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان تصریح کرد: گام و حوزه اول هتل سازی است که نمی گویم خیلی خوب بوده ایم، اما در سال جاری 10 هتل در دست ساخت داریم و اما بخش دوم تشویق بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در خانه های تاریخی است.
امیری حوزه دوم را حوزه بسیار مهم و اساسی تلقی کرد و گفت: با این حرکت هم خانه های تاریخی را که بسیار مهم هستند و بیشتر در معرض آسیب قرار دارند نجات داده ایم و هم اینکه به مکان های اقامتی شهرمان اضافه می شود و یک شب به یادماندنی برای گردشگر خارجی رقم می خورد و هم به دلیل پراکندگی این خانه ها قطعا گردشگر فقط در یک مرکز نخواهد بود.
وی در خصوص خانه های تاریخی موجود در استان اظهار کرد: آماری در این زمینه در دست نداریم ولی این خانه ها در اصفهان، کاشان و خور و بیابانک بسیار هستند که تاکنون 100 خانه تاریخی در اصفهان ثبت شده و فکر می کنیم 500 خانه نیز از این دست در کاشان داشته باشیم.
این کارشناس تاکید کرد: اصفهان گردشگر پذیر باید سه اولویت مهم داشته باشد ابتدا بازاریابی بسیار خوب و مناسبی برای آن صورت گیرد، سپس آموزش هرچه بیشتر نیروهای متخصص در بخش گردشگری و سوم زیرساخت هایی که باید تامین گردند.
امیری با بیان اینکه ورودی و خروجی های شهر اصفهان برای گردشگری اصلا مناسب نیست، گفت: وقتی گردشگر تصمیم می گرید که وارد ایران و اصفهان شود حداقل باید 13 ارگان دست به دست هم بدهند که باید طبق برنامه ششم بپذیریم که باید دست به دست هم صنعت گردشگری را پیش ببریم.
وی با اشاره به اینکه روزگاری اماکن و خانه های تاریخی اصفهان مشتی خشت و گل نامیده می شد، اما امروز فهمیدند که سانت سانت این مشتی گل و خشت می تواند چقدر مهم باشد جای امیدواری دارد، ادامه داد: باید محور توسعه اصفهان را گردشگری ببینیم امروز دیگر اصفهان جایی برای توسعه صنعت و آبی برای مصرف ندارد.
این کارشناس صنعت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان تاکید کرد: پس از بیانیه لوزان خیل عظیم گردشگران پشت در.ازه ورودی ایران برای آمدن به اصفهان منتظر هستند اگر بپذیریم در سال 2013 و 2014 بیش از 1 میلیارد و 200 میلیون نفر گردشگر در جهان بوده اند که 250 میلیون نفر از آنها گردشگر فرهنگی هستند و ایران فقط 5 میلیون نفر از آنها را جذب کرده است آن موقع متوجه می شویم با چه ظرفیت عظیمی می توانیم مواجه باشیم اگر این 5 میلیون 20 میلیون نفر بشوند 30 میلیارد دلار وارد کشورمی کنند.