کلاهبرداری برخی تعمیرگاه‌های غیرمجاز از مالکان خودرو
کلاهبرداری آن هم به شیوه بسیار معمول در تعمیرگاه‌های غیرمجاز خودرو باب شده است. کلاهبرداری‌ای که مشتری بخت برگشته به‌دلیل نداشتن دانش فنی خودرو از آن اطلاعی ندارد اما در دام آن افتاده است. هر چند این روزها سوء استفاده از مشتریان در هر حرفه و شغلی وجود دارد اما کلاهبرداری تعمیرگاه‌های غیرمجاز خودرو داستان تازه‌ای است که بسیاری از مشتریان از آن اطلاعی ندارند. ماجرا از این قرار است که به تازگی برخی از مشتریان خودروهای سواری متوجه شده‌اند که در مراجعاتشان به برخی تعمیرگاه‌های غیرمجاز عیب کوچک خودروشان چنان بزرگ جلوه داده شده که هزینه‌های هنگفتی را برای آنها به بار آورده است.این تعمیرگاه‌های خودرو واقع در سطح شهر تهران با معیوب دانستن قطعات خودرو به تعویض و تعمیر قطعات اساسی خودرو می‌پردازند و مشتری از همه‌جا بی‌خبر نیز هنگام مراجعه با فاکتور میلیونی روبه رو می‌شود که نمی‌داند علت آن چیست.کلاهبرداری به این شیوه در تعمیرگاه‌های مختلف غیرمجاز رایج است. اکثر قریب به اتفاق این تعمیرگاه‌ها با مراجعه مشتریان به‌دلیل یک عیب کوچک، خودروی فرد مورد نظر را برای چک و بررسی نگه می‌دارند و شروع به باز کردن قطعات آنها و بعضی وقت‌ها جابه‌جایی قطعات معیوب به جای سالم می‌کنند تا از این طریق بتوانند مشتریان خود را تلکه کنند.
آنها بدون آنکه تعرفه قیمتی مشخصی برای قطعات خودرو داشته باشند، قیمت‌های مختلفی را برای قطعه مورد نظر محاسبه می‌کنند و از سوی دیگر هزینه‌های هنگفتی نیز بابت دستمزد تعمیرکار خودرو از مالکان دریافت می‌کنند. این موضوع که حالا به مشکل بسیار بزرگی برای بسیاری از مالکان خودرو تبدیل شده است از سوی رئیس اتحادیه مکانیسین‌های تهران نیز تایید شده و گویا موضوع در دست پیگیری است.رئیس اتحادیه مکانیسین‌های تهران در گفت‌وگو با خبرنگار ما در این باره می‌گوید: شکایات از تعمیرکاران خودرو بسیار بالاست و پرونده‌های ١٠ و ٢٠میلیون تومانی کلاهبرداری در این اتحادیه به وفور تشکیل شده است اما در نهایت مردم باید مراقب باشند. با این حال هنوز هم بسیاری از مالکان خودرو هستندکه بدون اطلاع دقیق از وضعیت موجود، خودروی خود را به این تعمیرگاه‌ها می‌سپارند تا مشکل آن برطرف شود اما نمی‌دانند که در دام بزرگی گرفتار شده‌اند.
اعتماد نکنید!
شاید یکی از بزرگ‌ترین مشکل مالکان خودرویی که دچار چنین مشکلی شده‌اند، اعتماد بیش از اندازه آنها به تعمیرگاه‌هاست. موضوعی که در اکثر قریب به اتفاق کلاهبرداری‌ها مشترک است.مسوول یکی از تعمیرگاه‌های مجاز سطح شهر در گفت‌وگو با خبرنگار ما می‌گوید: مهم‌ترین نکته آن است که اگر خودرویی مشکل داشته باشد و تعمیرگاه مورد نظر از مالک خودرو درخواست کند که خودرو را نگه دارد، مالک باید برای اطمینان از صحت صحبت‌ها و عیوب عنوان شده به چند تعمیرگاه دیگر مراجعه کند.وی شیوه عمده این تعمیرگاه‌ها را باز کردن بخش‌های اصلی خودرو و جابه جایی قطعات معیوب به جای قطعات سالم می‌داند و می‌افزاید: برای اینکه چنین مشکلی ایجاد نشود باید بعد از تشخیص عیب خودرو ماشین را در تعمیرگاه بخوابانید و تعمیرکار اجازه ندارد بدون اطلاع مالک قطعات اصلی خودرو را باز کند. از سوی دیگر مالک خودرو باید در طول زمان تعمیر به تعمیرگاه مراجعه کند تا در جریان کار باشد.
مراجعه به تعمیرگاه‌های مجاز
بسیاری از مالکان خودروهایی که دچار کلاهبرداری از سوی تعمیرگاه‌های غیر مجاز شده‌اند، می‌گویند زمانی که برای تحویل خودرو خود مراجعه کرده‌اند، خودرو در ظاهر تعمیر شده بود اما زمانی که آن را تحویل گرفتند، پس از طی چند کیلومتر یا حداکثر چند روز باز هم خودرویشان خراب شده است و وقتی مالک با تعمیرگاه تماس می‌گیرد به وی می‌گویند ایراد از آنها نیست و شاید قسمت دیگری از خودرو خراب شده است.عمده کار این تعمیرکاران سوءاستفاده از مشتریانی است که اطلاعات فنی درباره خودرو ندارند. از آنجا که این موضوع در اکثر تعمیرگاه‌های غیرمجاز اتفاق افتاده بنابراین مشتریان باید از مجوزدار بودن تعمیرگاه مورد نظر اطلاع داشته باشند تا در صورت بروز هر گونه تخلفی بتوانند موضوع را پیگیری کنند.یکی از تعمیرگاه‌های مجاز خودرو در این باره می‌گوید: کلاهبرداری این تعمیرگاه‌ها موضوع مهمی است اما ایراد مهم‌تر آن است که مالکان خودرو به جای مراجعه به تعمیرگاه‌های مجاز به دم دست‌ترین تعمیرگاه مراجعه می‌کنند. این در حالی است که آنها می‌توانند براساس جواز کسبی که تعمیرگاه‌ها دارند خودروی خود را برای تعمیر به آن تعمیرکار بسپارند. رضا نیک‌آیین، رئیس اتحادیه مکانیسین‌های تهران با اشاره به اینکه شکایات از تعمیرکاران خودرو بسیار بالاست و در هفته بین ۲۰ تا ۳۰ شکایت صورت می‌گیرد، می‌گوید: حجم کلاهبرداری‌های صورت گرفته بین ١٠ تا ٢٠میلیون تومان هم بوده که پرونده آن در اتحادیه تشکیل شده است.نیک‌آیین از مالکان خودرو درخواست دارد که به تعمیرگاه‌های مجاز مراجعه کنند و می‌گوید: در حال حاضر تعداد ۲ هزار تعمیرگاه مجاز در سطح شهر تهران وجود دارد و ۴ هزار تعمیرگاه غیرمجاز نیز وجود دارد که مسوولان باید با دقت و نظارت بیشتر نسبت به تعطیلی آنها اقدام کنند یا اینکه آنها را مجبور کنند برای دریافت مجوز به اتحادیه مراجعه کنند.وی تاکید دارد که مالکان خودرو هنگام مراجعه به تعمیرگاه‌ها باید به مجوز آنها دقت کنند و در صورت داشتن جواز کسب ماشین خود را به آنها بسپارند. زیرا جواز کسب به منزله داشتن صلاحیت فنی آن تعمیرگاه است. در صورتی که یک تعمیرگاه آن را نداشته باشد یعنی صلاحیت لازم برای بررسی خودروی موردنظر را ندارد.
تعمیرکاران مجاز تعرفه دارند
تعمیرگاه‌های بی‌هویت عنوانی است که رئیس اتحادیه مکانیسین‌های تهران به این تعمیرگاه‌ها اطلاق می‌کند و به مالکان خودرو هشدار می‌دهد که مراقب باشند زیرا این تعمیرگاه‌ها به‌دلیل نداشتن مجوز فاقد تعرفه هستند و هزینه 6 هزارتومانی را 600 هزار تومان می‌کنند. به گفته وی اکثر این تعمیرگاه‌ها که به صورت کلان به کلاهبرداری می‌پردازند یک مغازه را برای دو تا سه ماه اجاره می‌کنند و بعد از سوءاستفاده بسیار آن محل را ترک می‌کنند و در جای دیگری مشغول به‌کار می‌شوند.این در حالی است که تعمیرگاه‌های مجاز تعرفه مشخص دارند که بر دیوار تعمیرگاه نصب است و درصورت هرگونه تخلفی از سوی اتحادیه نیز به‌سرعت پیگیری می‌شود.