تدوین استراتژی لازمه حفظ بازار افغانستان
علی رسولیان
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بینالملل استانداری خراسان رضوی و عضو اتاق مشترک ایران و افغانستان
افغانستان بهدلیل مرزهای مشترک و اشتراکات تاریخی و دینی، بازار گسترده و فرهنگ و زبان مشترک یکی از بازارهای مهم کشور و بهویژه استان خراسان رضوی محسوب میشود و کالاهای تولیدی خراسان نسبت به سایر کالاهای کشور و استانها از مزیت رقابتی بالایی در این بازار برخوردار است. آنچه مهم است حفظ و توسعه این بازار مهم و اساسی استان است که بیش از ۵۰ درصد صادرات کالاهای استان را به خود اختصاص داده است.
علی رسولیان
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بینالملل استانداری خراسان رضوی و عضو اتاق مشترک ایران و افغانستان
افغانستان بهدلیل مرزهای مشترک و اشتراکات تاریخی و دینی، بازار گسترده و فرهنگ و زبان مشترک یکی از بازارهای مهم کشور و بهویژه استان خراسان رضوی محسوب میشود و کالاهای تولیدی خراسان نسبت به سایر کالاهای کشور و استانها از مزیت رقابتی بالایی در این بازار برخوردار است. آنچه مهم است حفظ و توسعه این بازار مهم و اساسی استان است که بیش از 50 درصد صادرات کالاهای استان را به خود اختصاص داده است.
حفظ این بازار نیازمند تدوین استراتژی مشخص و حرکت در مسیر این استراتژی است؛ استفاده مناسب از روابط ویژه مردم دو کشور، افغانیهای تحصیلکرده در ایران، کمکهای موثر جمهوری اسلامی ایران به صلح و آرامش در افغانستان، کمک به مردم افغانستان در زمان جنگ آن کشور، صدور کالاهای کیفی با قیمت مناسب، برندسازی کالاهای ایرانی در افغانستان، برنامهریزی برای صدور خدمات فنی و مهندسی و حمایت جدی از این بخش، فعال شدن هرچه بیشتر نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در حوزه اقتصادی، برگزاری نمایشگاههای تخصصی کالا و خدمات در ولایات افغانستان، ایجاد خطوط اعتباری و کاهش ریسک صادرات به افغانستان از الزامات حفظ و توسعه این بازار است.
نکته دیگری که نباید فراموش کرد متعادل کردن تراز بازرگانی دو کشور و همچنین توسعه سرمایهگذاری مشترک و صادرات ماشینآلات خط تولید به افغانستان است؛ هرچند با تدابیر دولت و کاهش تعرفه واردات محصولات کشاورزی تولیدی افغانستان از جمله کنجد، میزان واردات از افغانستان در سه ماهه سال جاری 182 درصد رشد داشته است و استان خراسان رضوی در ایجاد و توسعه شهرک صنعتی هرات نقش اساسی داشته است. توسعه مراودات و همکاریها با دولت افغانستان و حاکمیتهای همجوار مرزهای جمهوری اسلامی ایران یکی از عوامل مؤثر در توسعه همکاریها بهویژه همکاریهای اقتصادی و رفع موانع صادرات کالا و کاهش هزینههای حمل و نقل کالاست. استان خراسان رضوی با برگزاری همایشهای تجاری و بازرگانی، برگزاری نمایشگاههای اثرگذار، برگزاری نشستهای مشترک با مقامات و مسئولان ملی و حاکمیتهای محلی افغانستان و تشکیل کمیتههای مشترک اقتصادی نقش مؤثری در توسعه روابط اقتصادی با کشور همسایه داشته که لازم است با حمایتهای مالی این روابط تقویت شود و توسعه یابد.
ارسال نظر