ایران سکوی پرش پژو شد

بسیاری از کارشناسان و دست‌اندرکاران جهانی خودرو از کند شدن آهنگ رشد فروش خودرو طی دو دهه آینده خبر می‌دهند. این کارشناسان تاکید می‌کنند که با کاهش فروش خودرو در اقتصادهای نوظهوری همچون هند و چین که سال‌ها منجی خودروسازان دنیا بودند، تقاضا برای محصولات خودرویی به شدت نزول می‌کند این در شرایطی است که تولید‌کنندگان خودرو از هم‌اکنون باید به دنبال مسیرهایی برای رشد فروش خودرو در دنیا باشند. در این زمینه حتی موسسه مکنزی پیش‌بینی کرده که تا سال ۲۰۳۰ به دلیل رواج خودرو اشتراکی در دنیا به‌واسطه پیامدهای مثبت ناشی از رشد طبقه مثبت آهنگ رشد خودرو به شدت کاهش می‌یابد. بنابراین خودروسازان معتبر دنیا برای ادامه حیات از هم‌اکنون به دنبال بازارهای بکر هستند. در این بین ایران به‌عنوان بازاری شناخته می‌شود که به‌خصوص بعد از توافق هسته‌ای و لغو تحریم‌های بین‌المللی مورد توجه تولید‌کنندگان جهانی قرار گرفته است.

هر چند برخی از این خودروسازان به دلیل شرایط سیاسی و وضعیت اقتصادی ایران با احتیاط برای ورود به بازار خودرو کشورمان گام برمی‌دارند اما مسوولان صنعتی کشورمان نیز برای حضور علاقه‌مندان به فعالیت در این بازار شرط و شروط‌هایی وضع کرده‌اند از جمله صادرات ۳۰ درصدی و داخلی‌سازی ۴۰ درصدی که بسیاری از کارشناسان از آن به‌عنوان مانع جدی بر سر راه سرمایه‌گذاران خودرویی یاد می‌کنند. در هر صورت آنچه در پسا برجام شاهد آن هستیم بازگشت دوباره پژو - سیتروئن به بازار خودرو ایران است. این شرکت بعد از تشدید تحریم‌ها مجبور به خروج از ایران شد هر چند که ترک بازار خودرو کشورمان برای این شرکت فرانسوی بسیار ضررده بود. در هر صورت بعد از توافقات ضمنی هسته‌ای شرکت پژو به سرعت راهی ایران شد و مذاکرات خود را آغاز کرد تا اینکه بلافاصله بعد از توافق و لغو تحریم‌ها قراردادی بین ایران خودرو و پژو منعقد شد و این شرکت فرانسوی بار دیگر حضور خود در ایران را تثبت کرد.

جوینت ونچر پژو و ایران خودرو به عرضه سه خودروی ۲۰۰۸، ۲۰۸ و ۳۰۱ منجر شد حال آنکه تعداد ۱۶ هزار خودروی ۲۰۰۸ ماه پیش در عرض دو روز از سوی ایران خودرو پیش‌فروش شد. اما در شرایطی که هنوز انتقادهای زیادی به مفاد قرارداد ایران خودرو و پژو می‌شود اخباری مبنی بر رکورد بی‌سابقه فروش جهانی محصولات این شرکت فرانسوی به گوش می‌رسد. شرکت پژو - سیتروئن در حال حاضر در بسیاری از کشورهای اروپایی، چین و آسیای جنوب شرقی، آمریکای لاتین، آسیا، شبه قاره هند و آفریقا سایت‌های تولیدی دارد؛ این در شرایطی است که در تازه‌ترین گزارش نیم سال ۲۰۱۷ که اخیرا توسط این شرکت منتشر شده بسیاری از محصولات پژو - سیتروئن در جهان با افت فروش همراه بودند. به‌طوری‌که در نیمه نخست ۲۰۱۷ محصولاتی همچون ۱۰۸، ۳۰۸، ۳۰۱، ۲۰۰۸، ۲۰۸، ۴۰۸، ۵۰۸ در مقایسه با نیم سال ۲۰۱۶ با سیر نزولی در فروش مواجه بودند و دیگر محصولات همانند ۵۰۰۸ یا ۳۰۰۸ با اندک رشدی مواجه شدند اما آنچه منجر به ثبت رکورد جدید سوددهی این شرکت در بازه زمانی مذکور شده با نادیده گرفتن رشد تولید دو خودروی ون traveler و ۴۰۰۸، مربوط به دو محصول ۲۰۶ و ۴۰۵ است.

شرکت پژو در فروش خودروی ۲۰۶ در نیمه نخست سال‌جاری میلادی حدود ۱۲۴۳ درصد رشد را به ثبت رسانده و در فروش خودروی ۴۰۵ نیز رشدی ۱۶۵۶ درصدی را تجربه کرده است. با این حساب در شرایطی دیگر محصولات این شرکت فرانسوی با افت مواجه شده که فروش دو خودروی ۲۰۶ و ۴۰۵ به تنهایی موجب جهش ناگهانی این شرکت بر سکوی پرفروش‌های خودروسازی جهان شده است؛ بنابراین به تعبیر برخی کارشناسان، ایران که مکان فروش اصلی این دو خودرو فرانسوی است تاثیر فراوانی در رکوردهای دست نیافتنی پژو داشته است. اما فروش و عرضه خودروی ۲۰۰۸ پژو نیز قابل اهمیت است خودرویی که پیش فروش آن با استقبال مشتریان ایرانی روبه‌رو شد و ایران‌خودرو تا شهریورماه سال آینده تعهد تحویل این خودرو را به متقاضیان دارد. بر این اساس در بازارهای جهانی فروش ۲۰۰۸ در نیمه نخست ۲۰۱۷ در مقایسه با ۲۰۱۶ با ۱۰درصد رشد منفی همراه بوده است؛ به‌طوری‌که در نیمه نخست سال ۲۰۱۶ تعداد ۱۳۳ هزار و ۹۴۰ دستگاه از این خودرو عرضه شده حال آنکه در نیم سال ۲۰۱۷ این تعداد به ۱۲۰ هزار و ۲۴۸ دستگاه رسیده است. بنابراین در شرایطی فروش پژو ۲۰۰۸ در دیگر کشورها با افت همراه شده که در ایران با استقبال فراوانی از سوی مشتریان همراه است.

اما در گزارش پژو به این نکته اشاره شده که این شرکت در مدت ۶ ماه توانسته ۱۲۰ هزار خودروی ۲۰۰۸ به فروش رساند حال آنکه در ایران در کمتر از دو روز ۱۶ هزار دستگاه از این خودرو به فروش رفته است. پس از لغو تحریم‌ها و بازگشت شرکت پژو به ایران قرارداد جوینت‌ونچری میان ایران‌خودرو و پژو به امضا رسید. در این قرارداد تولید و عرضه سه خودروی ۲۰۰۸، ۲۰۸ و ۳۰۱ دیده شد که از خودروی ۲۰۰۸ به‌عنوان اولین خودروی پسابرجامی یاد می‌کنند. ماه گذشته ۱۶ هزار دستگاه از این خودرو با استقبال فراوان مشتریان ایرانی پیش‌فروش شد و بنابر قول ایران‌خودرو شهریورماه سال جاری نیز تحویل آن آغاز خواهد شد. در همین حال در شرایطی ایران خودرو ماه آینده را موعد تحویل ۲۰۰۸ قرار داده که در آمار خرداد ماه تنها سه دستگاه از این خودروی فرانسوی به تولید رسیده بود در این بین برخی کارشناسان تاکید می‌کنند که با توجه به داخلی‌سازی اندک این خودرو، تامین قطعات آن توسط شرکت پژو خیلی سخت نیست و در صورت تامین قطعات یاد شده تولید آن نیز اوج خواهد گرفت. در هر صورت نیمی از آنچه موجب رکوردداری شرکت پژو - سیتروئن از لحاظ فروش در دنیا شده متعلق به بازار ایران است؛ چرا‌که تولید دو خودروی ۴۰۵ و ۲۰۶ همچنان در ایران پرتیراژ است و در نبود خودروهای جایگزین، مشتری ایرانی ناگزیز ار خرید آنها در رده قیمتی زیر ۵۰ میلیون تومان است.