هر آنچه باید درباره تب کریمه کنگو بدانید
با آغاز فصل گرما، اخبار گوناگونی در رابطه با شیوع انواع بیماریها منتشر میشوند که پیرو همین روند، امسال، «تب خونریزیدهنده کریمه کنگو» در ایران دوباره تیتر اصلی بسیاری از رسانهها و خبرگزاریها را تشکیل داده است. «تب خونریزیدهنده کریمه کنگو»، امسال در ایران دستکم ۳۰ نفر را مبتلا کرده است. البته باید اشاره کنیم که این بیماری در کشور جدید نیست و در سالهای اخیر در فصول گرم سال وجود داشته و تعدادی به آن مبتلا شدهاند. در این میان نیز برخی به علت تاخیر در اقدام به درمان جان خود را از دست دادهاند.
با آغاز فصل گرما، اخبار گوناگونی در رابطه با شیوع انواع بیماریها منتشر میشوند که پیرو همین روند، امسال، «تب خونریزیدهنده کریمه کنگو» در ایران دوباره تیتر اصلی بسیاری از رسانهها و خبرگزاریها را تشکیل داده است. «تب خونریزیدهنده کریمه کنگو»، امسال در ایران دستکم ۳۰ نفر را مبتلا کرده است. البته باید اشاره کنیم که این بیماری در کشور جدید نیست و در سالهای اخیر در فصول گرم سال وجود داشته و تعدادی به آن مبتلا شدهاند. در این میان نیز برخی به علت تاخیر در اقدام به درمان جان خود را از دست دادهاند. به گزارش متخصصان بیماریهای عفونی، میزان کشندگی تب کریمه کنگو، در صورت عدم مداخله درمانی ۳۰ تا ۵۰ درصد است.
عامل بیماری و طریقه انتقال تب کریمه کنگو چیست؟
این یک بیماری ویروسی است که نوعی کنه سخت، مخزن و ناقل آن است و جزو بیماریهای مشترک انسان و دام محسوب میشود. این ویروس میتواند بسیاری از حیوانات اهلی و وحشی را مبتلا کند. انسان هم در صورت تماس با حیوان مبتلا یا کنه آلوده به ویروس ممکن است دچار آن شود و البته از طریق انسان به انسان نیز قابل انتقال است. بد نیست بدانید که پرندگان، بهجز شترمرغ در مقابل این ویروس مقاوم هستند. از آنجا که تماس با دام آلوده، گوشت و خون آن و نیز مصرف گوشت آلوده میتواند موجب انتقال این بیماری شود، سازمان بهداشت کشور تاکید دارد که افراد بهطور جدی از خرید گوشت از مراکز غیرمعتبر خودداری کرده و حتما هنگام تماس با دام رعایت موارد ایمنی و بهداشتی را داشته باشند.
علائم تب کریمه کنگو در انسان چیست؟
شیوع این بیماری بیشتر در فصل گرم سال، یعنی همزمان با فصل فعالیت کنه است. علائم بیماری در انسان شامل سردرد، تب شدید، کمردرد، درد مفاصل و عضلات، دل درد، اسهال، استفراغ، قرمزی چشم و سرخی گونه، خونریزی زیرجلدی، خون دماغ، خلط خونی یا استفراغ خونی و حتی احساس افسردگی است. علائم بیماری یک تا سه روز پس از نیش کنه آلوده یا پنج تا شش روز بعد از تماس با حیوان آلوده ایجاد میشود. بعد از چند روز، بیماری وارد مرحله خونریزی میشود. خونریزی خطر اصلی برای بیمار است و موارد منجر به مرگ اکثرا بهدلیلی خونریزیهای شدید داخلی صورت میپذیرند.
آیا تب کریمه کنگو درمان دارد؟
متاسفانه هنوز هیچ نوع واکسن معتبری برای پیشگیری وجود ندارد. اما خوشبختانه درمان موثری برای تب کریمه کنگو وجود دارد که چنانچه فرد به موقع جهت درمان اقدام کند، میتوان بیماری را درمان کرد. تعدادی از متخصصان بیماریهای عفونی و تبدار داخلی با تاکید بر اینکه همواره پیشگیری مقدم بر درمان است، بیان داشتهاند که افراد میتوانند با رعایت نکات سادهای از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنند. از جمله باید به پرهیز از خرید گوشت از مراکز غیر معتبر و نگهداری از گوشت خریداری شده به مدت ۲۴ ساعت در یخچال اشاره کرد. زیرا سرما میتواند موجب کشته شدن ویروسهای احتمالی بشود. همچنین توصیه میشود که دامداران حتیالمقدور از تماس مستقیم با دام اجتناب کرده و حتما از دستکش، ماسک و عینک استفاده کنند و از کندن کنه روی بدن دام جهت تیمار حیوان جدا خودداری کنند. بد نیست یادآوری کنیم که در صورت تشخیص زود هنگام ویروس تب کریمه کنگو، احتمال مرگ در بیمار به ۱۰ درصد کاهش مییابد. این در حالی است که در صورت عدم توجه به علائم بیماری و کوتاهی در درمان به موقع، احتمال مرگ در بیمار تا ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت.
نحوه دفن مبتلایان به تب کریمه کنگو چگونه است؟
ویروس تب کریمه کنگو تا ۲۴ ساعت قابلیت انتقال از بدن فرد متوفی به افراد دیگر را دارد و باتوجه به انتقال سریع بیماری از طریق مخاط، ترشح و خون متوفی به افراد دیگر، بیماران فوتی با رعایت شرایط بهداشتی، در کاورهای مخصوص و پلمپ شده، توسط افراد مجهز به لباسهای مخصوص دفن میشوند. گفتنی است به علت خطر ابتلا، بدن این بیماران بدون غسل و کفن به خاک سپرده میشود. اجساد بیماران ناقل تب کریمه کنگو در زمان خاک سپاری، توسط آهک پوشانده میشوند تا از احتمال شیوع بیماری در محل دفن جلوگیری شود.
وجه تسمیه تب کریمه کنگو
این بیماری نخستین بار در سال ۱۹۴۴ در کریمه کشف شده و نام «تب خونریزی دهنده» به آن داده شد. چندین سال بعد مشخص شد که پاتوژن ایجاد کننده تب خونریزیدهنده کریمه کنگو مشابه همان بیماری است که در سال ۱۹۵۶ در کنگو مشاهده شده بود. همین ارتباط باعث شد تا نام «تب خونریزیدهنده کریمه کنگو» را برای این بیماری انتخاب کنند که به اختصار CCHF نامیده میشود.
ارسال نظر