تسلا به دنبال طبقه جدید مشتریان

خودروهای برقی با پرچمداری تسلا و محصولات فوق‌العاده‌اش در حال افزایش هستند و در برخی از کشورهای دنیا این خودروها به دلیل فراهم شدن بسترهای لازم بیشتر مورد استقبال قرار گرفته‌اند. تسلا در حال حاضر در حال تلاش است تا هزینه تمام شده خودروهایش را برای قشر متوسط کاهش دهد. این محصولاتی مبتنی بر فناوری با گذشت زمان و دستیابی به فناوری‌های جدید عملکرد کاملا متفاوتی پیدا می‌کنند و همواره نمی‌توان پیش‌بینی کرد در یک ماه آینده محققان به چه پیشرفتی در تولید باتری‌ها یا سایر فناوری‌های مرتبط دست پیدا می‌کنند.

همین موضوع باعث می‌شود فناوری‌های گذشته قیمت کمتری پیدا کنند و بخشی از قیمت این فناوری‌ها مربوط به ارزش آنها است و نه مواد اولیه و سایر هزینه‌ها مانند تحقیق و توسعه ممکن است موثر باشند. تسلا در حال ایجاد تغییراتی در مدل S است تا با کاهش قیمت رقابتی‌تر عمل کند. تسلا خوب می‌داند که پرچمداری‌اش دیری نمی‌پاید و باید خود را برای رقابت با غول‌های اروپایی مانند بی ام و، بنز و آئودی آماده کند. در راستای همین تلاش‌ها، تسلا با ایجاد تغییراتی در مدل S۷۵D مدل S۶۰ را معرفی کرده است که از باتری‌های ۶۰ کیلوواتی استفاده می‌کند که با اتکا به آنها خودرو می‌تواند با یکبار شارژ تا ۴۰۷ کیلومتر مسافت را طی کند.

در مدل تسلا S۶۰ نرم‌افزاری وجود دارد که می‌تواند توان باتری‌ها را محدود کند و در هر زمانی که لازم باشد قفل موجود روی آن باز شود. افراد برای استفاده از شبکه شارژ سریع در حال حاضر رایگان از آن استفاده می‌کنند. بر روی وب سایت تسلا بخشی وجود دارد که دارنندگان این خودرو می‌توانند وارد حساب کاربری خود شده و از خدمات مختلف آن استفاده کنند. شایعاتی در رابطه با این حساب کاربری که MyTesla نام دارد مطرح شده است که گفته می‌شود بخشی پنهان در آن گنجانده شده است تا بعدا مورد استفاده قرار بگیرد. در این بخش دارندگان تسلا می‌توانند حساب سوپرشارژر خودرو را برای استفاده از شارژ سریع به صورت مالی شارژ کنند که این خدمت در حال حاضر به‌صورت رایگان در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. در فاز دوم تسلا قیمت خودروهایش را کاهش خواهد داد و شاید برنامه‌های دیگری برای جبران این کاهش قیمت در سر می‌پروراند. در مدل S۶۰D خودرو می‌تواند ۳۲۴ اسب بخار نیرو و ۴۳۰ نیوتن بر متر هم گشتاور تولید کند و با جعبه دنده تک سرعته می‌تواند در مدت ۲/ ۵ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت برسد و حداکثر سرعت آن هم ۲۰۹ کیلومتر در ساعت است.

تسلا از جمله خودرو سازان نوظهوری است که در کانون توجه رسانه‌ها قرار دارد و تمام تحرکاتش از چشم رسانه‌ها دور نمی‌ماند. مدیر‌عامل نابغه این شرکت ایلان ماسک است که همواره طرح‌ها و خلاقیت‌های خودش و تیم هایش تیتر اول رسانه‌ها شده است. آنها در سری خودروهای تسلا توانسته‌اند سنت شکنی کرده و از خودروهای کوچک برقی فاصله بگیرند و محصولاتی را ارائه کنند که از نظر اعداد و ارقام شتاب و سرعت و قدرت با خودروهای احتراق داخلی قابل مقایسه و قابل رقابت است. برخی کارشناسان معتقدند تسلا ممکن است به سمت فروش امکانات خود برآید و با کاهش قیمت تمام شده خودروها درآمدی دائمی از محل مصرف برق خودروها به‌دست بیاورد. امکانات از قبیل شارژ سریع یا شارژ بی سیم می‌توانند منبع درآمد خوبی برای تسلا باشند.

تسلا در سال‌های اخیر ثابت کرده است که اولین بودن اهمیتی ندارد و تنها چیزی که اهمیت دارد قابل اتکا بودن و قابل اطمینان بودن با عملکرد بالا است. در حال حاضر رقبای تسلا فاصله زیادی از نظر فنی با این خودرو ساز دارند چرا که تنها چیزی که برای یک کاربر خودروی برقی اهمیت دارد امکان طی کردن مسافت بیشتر با یکبار شارژ است و در وهله دوم سرعت شارژ شدن باتری‌های آنها است که در برخی مدل‌ها با نیم ساعت شارژ می‌توان ۸۰درصد باتری‌ها را شارژ کرد. در حال حاضر خودروهای برقی مشوق‌های مالیاتی دریافت می‌کنند و ممکن است تا ۵ هزار دلار قیمت یک خودرو نسبت به قیمت کارخانه کمتر به دست مصرف‌کننده برسد. تمام این سیاست‌ها در این جهت است که تعداد خودروهای برقی در سطح شهرها افزایش پیدا کند و این افزایش البته نیاز به ایجاد بسترهای لازم مانند شبکه جایگاه‌های شارژ سریع دارد که در کالیفرنیا بیشتر از هرجایی در دنیا افزایش داشته است. در حال حاضر قیمت یک خودروی تسلا مدل s حدود ۳۵ هزار دلار است که میانگین سدان‌های موجود در بازار با این قیمت عرضه می‌شود و اگر تسلا بتواند به زیر ۲۵ هزار دلار برسد کار برای بسیاری از رقبای حال حاضرش سخت‌تر می‌شود.

تسلا به دنبال طبقه جدید مشتریان

تسلا به دنبال طبقه جدید مشتریان