تغذیه و بهبود آرتروز
عارف مومنی
کارشناس تغذیه
آرتریت (التهاب مفاصل) به التهاب دردناک در ناحیه مفاصل گفته می‌شود که یکی از بزرگترین معضلاتی است که افراد به مرور زمان و با گذشت سن با آن مواجه می‌شوند و خود به پنج دسته استئوآرتریت (آرتروز)، آرتریت‌روماتویید، آرتریت عفونی، ورم مفاصل پسوریاتیک و نقرس، تقسیم می‌شود. طبق آخرین آمار، حدود سه‌چهارم افراد میانسال و سالخورده به آرتروز مبتلا هستند و شایع‌ترین دردهای ناشی از آرتروز در نواحی زانو، لگن، ستون‌فقرات و دست دیده می‌شود.
استئو آرتریت(آرتروز)
آرتروز شایع‌ترین نوع آرتریت است. این التهاب دردناک باعث تورم و اختلال حرکت مفاصل می‌شود و معمولا در ناحیه دست، زانو، لگن و ستون‌مهره‌ها بیشتر است. سه عامل اضافه‌وزن، سن و آسیب‌دیدگی مفاصل، مهم‌ترین دلایل بروز آرتروز هستند. زنان و مردان هر دو به این عارضه مبتلا می‌شوند ولی شکل بروز آن در این دو گروه متفاوت است و معمولا بیماری در زنان دردناک‌تر است. استفاده از دارو، ورزش و در موارد حاد، عمل جراحی توصیه می‌شود.

شیر کم‌چرب سرعت پیشرفت آرتروز را کند می‌کند
تحقیقات نشان می‌دهد که یکی از مهم‌ترین مواد غذایی کاهش‌دهنده التهاب مفاصل، شیر کم‌چرب یا فاقد چربی است که پیشرفت آرتروز در زانوی زنان را کاهش می‌دهد. در این بررسی ١٢٦٠ زن و ٩٠٠ مردی که از آرتروز مفصل رنج می‌بردند در طول چهار ‌سال مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج نشان می‌دهد که پیشرفت بیماری در زنانی که به‌طور مرتب شیر کم‌چرب یا بدون چربی مصرف می‌کردند، بسیار آهسته بود.

کلم بروکلی از تخریب غضروف‌ها جلوگیری می‌کند
مطالعات محققان انگلیسی نشان می‌دهد که کلم بروکلی از بروز آرتروز و تخریب غضروف‌ها جلوگیری می‌کند و رژیم ٢ هفته‌ای آن در درمان این عارضه‌ها موثر است. یک آنزیم در بدن وجود دارد که باعث تخریب غضروف‌ها می‌شود؛ کلم بروکلی مانع تأثیر مخرب این آنزیم می‌شود.در این آزمایش، ٢٠ داوطلبی که برای عمل زانو درنظر گرفته شده بودند، قبل از عمل جراحی به مدت ٢ هفته از رژیمی استفاده کردند که در آن مصرف روزانه ١٠٠ گرم بروکلی توصیه شده بود. پس از ٢ هفته نتایج کاملا شگفت‌انگیز بود چراکه ‌درصد قابل‌توجهی از بیماری بهبود یافته بودند. برخی از توصیه‌های پزشکان برای جلوگیری از بروز آرتروز عبارتند از: ورزش منظم روزانه به مدت حداقل ٣٠ دقیقه- انجام حرکات کششی در طول روز- اجتناب از حمل اشیای سنگین- استفاده از تشک طبی و استاندارد - اجتناب از نشستن طولانی‌مدت پشت رایانه- پوشیدن لباس گرم در روزهای سرد- نوشیدن مقدار کافی آب در روز- درمان انواع کم‌خونی - آگاهی از علایم آرتروز - خوردن صبحانه کامل - کنترل استرس- خواب کافی- محافظت از مفاصل.