بهشت مالیاتی ناخواسته
افشین محمودیان مقدم
کارشناس مالیاتی
بهشت مالیاتی موقعیتی است که از مزایای مالیاتی یک تا ۱۰۰ درصدی نسبت به سایر موقعیتها برخوردار باشد. مناطق معروف به بهشت مالیاتی عمدتا فاقد هرگونه مالیات یا دارای مالیات بسیار ناچیز برای سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی هستند؛ این مناطق میتوانند شامل کشورهای مختلف برای مثال سوییس، لیختناشتاین و . . . ، بخشهایی از یک کشور از جمله مناطق آزاد تجاری و شرکتها و بنگاههای اقتصادی از جمله شرکتهای چند ملیتی، بنگاههای اقتصادی دارای معافیتها و مشوقهای مالیاتی و .
افشین محمودیان مقدم
کارشناس مالیاتی
بهشت مالیاتی موقعیتی است که از مزایای مالیاتی یک تا ۱۰۰ درصدی نسبت به سایر موقعیتها برخوردار باشد. مناطق معروف به بهشت مالیاتی عمدتا فاقد هرگونه مالیات یا دارای مالیات بسیار ناچیز برای سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی هستند؛ این مناطق میتوانند شامل کشورهای مختلف برای مثال سوییس، لیختناشتاین و ...، بخشهایی از یک کشور از جمله مناطق آزاد تجاری و شرکتها و بنگاههای اقتصادی از جمله شرکتهای چند ملیتی، بنگاههای اقتصادی دارای معافیتها و مشوقهای مالیاتی و ... باشند. رازداری بانکی کامل و عدم افشای صاحبان حسابها، نبود مالیات یا مالیات بسیار پایین، وجود مالیات با نرخ صفر و بخشودگیهای مالیاتی مختلف، سهولت استقرار و ایجاد بنگاههای اقتصادی، همکاری قضایی بین المللی بسیار محدود، ثبات اقتصادی و سیاسی از ویژگیهای بهشتهای مالیاتی تلقی میشوند. بهشتهای مالیاتی آگاهانه و هدفدار، با وضع قوانین مشخص و بر پایه تحمیل بار مالیاتی کمتر به فعالیتهای اقتصادی نسبت به سایر موقعیتها و مناطق، ایجاد شده و هدف اصلی آنها جذب سرمایههای سایر مناطق از طریق رقابت مالیاتی و به تبع آن ایجاد رونق اقتصادی و افزایش سطح رفاه است.
این روش بیشتر از سوی کشورهای کوچک با منابع مالی، طبیعی و صنعتی محدود به کار گرفته میشود. همچنین این روش در داخل یک کشور برای سمتدهی به فعالیتهای اقتصادی و جریان سرمایه به مناطق و بنگاههای اقتصادی مشخص استفاده میشود. به این ترتیب دولتها به گونهای شفاف و عمدی بر اساس مزیتهای نسبی کشورشان، از تحصیل درآمد از محل اخذ مالیات به عنوان مهمترین، با ثباتترین و قابل اتکاترین منبع تأمین مخارج، صرف نظر و در مقابل آن، جریانی از ورود سرمایه و تأسیس بنگاههای اقتصادی ایجاد کرده و به دنبال رونق اقتصادی هستند؛ بدیهی است در این شرایط کارکرد مالیات به عنوان یکی از اساسیترین ابزار برقراری شفافیت مالی و نظمدهی به فعالیتهای اقتصادی تحقق نیافته و باید روشهای دیگری برای جلوگیری از خسارتهای احتمالی و ذاتی موجود پیشبینی، مستقر و اجرا شوند اما در کشورهای بزرگ با فعالیتها و منابع اقتصادی و طبیعی با اهمیت، چشمپوشی از مزایا و کارکردهای مختلف مالیات، عدم شفافیت، بی انضباطی و از هم گسیختگی مالی را در پی خواهد داشت به همین دلیل است که این روش بیشتر از سوی کشورهای کوچک مورد استفاده قرار میگیرد؛ به عبارت دیگر این روش برای جذب سرمایه و دستیابی به رونق اقتصادی به دلیل خطری که به نظام مالی و اقتصادی کشورها تحمیل میکند، آخرین راه حل تلقی شده و مشکلات مربوط به خود را خواهد داشت.
برخی مناطق و کشورها علی رغم وجود قوانین مالیاتی مشخص و تلاش دولت برای تأمین مخارج خود از طریق وضع و اخذ مالیات، به دلیل شرایط خاص تاریخی، موقعیت جغرافیایی، تحولات اجتماعی، وجود منابع طبیعی و عدم استقرار سیستمهای اطلاعاتی جامع، دچار فعالیتهای اقتصادی در بخش غیررسمی شده و نمیتوانند مالیات واقعی فعالیتهای اقتصادی دریافت کنند؛ چنین مناطقی «بهشتهای مالیاتی ناخواسته» هستند. عدم شفافیت و انضباط مالی، تأمین هزینه و مخارج دولت با فروش ثروت و منابع طبیعی، فقدان آمار جامع از فعالیتهای اقتصادی، رونق فعالیتهای اقتصادی غیر مولد و کاذب، وجود معاملات غیر شفاف و غیر واقعی، ناکارآمدی سیاستهای اقتصادی و بودجههای مالی و عملیاتی، گسترش اقتصاد غیر رسمی و عدم رعایت عدالت مالیاتی از ویژگیها و آثار بهشتهای مالیاتی ناخواسته است. فعالان اقتصادی در این مناطق بیشتر به دنبال کسب سود و بازده نامعقول و سریع بوده و پس از هر دوره کسب منافع، تمام یا بخشی از سرمایه و عایدات آن را ازکشور خارج و مترصد فرصت جدید خواهند بود؛ مشکل آنجاست که این شرایط، امکان ایجاد جریانهای اقتصادی و سودآوری غیر واقعی و متقلبانه برای سوءاستفادهکنندگان را فراهم کرده و در نتیجه بیثباتی اقتصادی گریبانگیر خواهد شد؛ همچنین اینگونه مناطق با توجه به نبود اطلاعات و نظارت کافی و مؤثر، به طور ذاتی بستری مناسب برای انجام انواع فعالیتهای مالی غیرشفاف و پولشویی خواهند بود؛ این وضعیت منجر به بروز بی ثباتی اقتصادی و از بین رفتن منابع و ثروتهای کشور شده و علاوه بر اینکه مزایای بهشتهای مالیاتی آگاهانه را حاصل نمیکند باعث کاهش رفاه جامعه و از دست رفتن قدرت اقتصادی و به تبع آن اعتبار سیاسی و بینالمللی کشور خواهد شد.
با این تفاسیر مالیات مقولهای است که اخذ یا عدم اخذ آگاهانه آن میتواند موجب رونق اقتصادی شود؛ لکن ضعف سیستم مالیاتی مهمترین دلیل ایجاد بهشتهای مالیاتی ناخواسته بوده و به طبع استقرار یک نظام مالیاتی یکپارچه و جامع که بر پایه استفاده از تمام بانکهای اطلاعاتی از جمله اطلاعات هویتی، معاملاتی، مالی، پولی، اعتباری و سرمایهای استوار باشد، راه حل مقابله با این وضعیت خواهد بود. یک نظام مالیاتی مؤثر و همه جانبه منجر به دستیابی به شفافیت مالی و حداقل شدن بخش غیر رسمی اقتصاد گشته، امکان بودجهریزی صحیح و کارا و استفاده بهینه از منابع را فراهم کرده و از این طریق توسعه و رونق اقتصادی را به دنبال میآورد.
ارسال نظر