اقتصاد ایران ۹۵ چشم به راه تفکرات و تحولات جدید
تحقق رشد چهاردرصدی اقتصاد ایران، شاید!
یک تحلیلگر بازارهای اقتصادی گفت: رشد اقتصادی پایداری در سال جاری برای کشور متصور نیستیم، اما احتمال تحقق رشد اقتصادی ۴ درصدی در پایان سال جاری وجود دارد. امیررضا حسنی در سمینار چشم انداز اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۵ در اتاق بازرگانی اصفهان، اظهارکرد: امروز کشور در یک بزنگاه تاریخی اقتصاد قرار گرفته است و یک دو راهی مهم بر سر راهش قرار دارد که یکی از این راه ها، موجب رفاه نسبی و کوتاه مدت می شود و راه دیگر به اصلاحات اساسی ساختار اقتصاد ختم میشود. این در حالی است که با این وضعیت اقتصاد تا سال ۲۰۲۰ نزدیک به ۴۰درصد سازمان ها ورشکسته می شوند و تا آن سال اتفاقاتی در کشور رخ می دهد که برخی صعود می کنند و برخی در اقتصاد ایران وارد وادی سقوط می شوند.
یک تحلیلگر بازارهای اقتصادی گفت: رشد اقتصادی پایداری در سال جاری برای کشور متصور نیستیم، اما احتمال تحقق رشد اقتصادی ۴ درصدی در پایان سال جاری وجود دارد. امیررضا حسنی در سمینار چشم انداز اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۵ در اتاق بازرگانی اصفهان، اظهارکرد: امروز کشور در یک بزنگاه تاریخی اقتصاد قرار گرفته است و یک دو راهی مهم بر سر راهش قرار دارد که یکی از این راه ها، موجب رفاه نسبی و کوتاه مدت می شود و راه دیگر به اصلاحات اساسی ساختار اقتصاد ختم میشود. این در حالی است که با این وضعیت اقتصاد تا سال ۲۰۲۰ نزدیک به ۴۰درصد سازمان ها ورشکسته می شوند و تا آن سال اتفاقاتی در کشور رخ می دهد که برخی صعود می کنند و برخی در اقتصاد ایران وارد وادی سقوط می شوند.
وی با بیان اینکه کتاب اقتصاد ایران در حال تغییر است، ادامه داد: حرکت از پنهان کاری به سمت شفاف سازی و استفاده از ابزارهای خود کنترلی، حرکت به سمت پایبندی و مقررات و در واقع نظارت و کنترل های سیستماتیک، حرکت به سمت ارائه حداکثری اطلاعات و سیاست گذاری ها، رعایت اعتدال و عدم رفتارهای شتاب زده در مقابل فرصت ها و در واقع عدم تصمیم گیری لحظه ای، درس گرفتن از تجارب موفق، اصلاح ساختار دولتی و حرکت به سمت خصوصی سازی واقعی، اصلاح نظام بانکی و پولی کشور و اصلاح و ارتقا بخش قضایی، حقوقی قانونی کشور تغییرات ساختاری هستند که در اقتصاد کشور در حال رخ دادن هستند. این تحلیلگر بازارهای پولی و مالی ادامه داد: آگاهی بحث اصلی امروز اقتصاد کشور است و باید افراد برای ورود به اقتصاد آگاهی داشته باشند. آگاهی در واقع اطلاع دقیق از اعداد و ارقام، اقتصاد کلان و سیاستهای کلان، قوانین و مقررات، تخصص در خصوص کسب و کار و سرمایه گذاری، شخصیت و تفکر خود و اهداف و انگیزههای خود تا بتوانیم در اقتصاد کشور پیشرفت داشته باشیم.
حسنی تاکید کرد: نباید تفکر اقتصادی ۱۰ سال پیش کشور امروز نیز حاکم باشد. امروز دیگر خبری از تورم ۳۵ درصدی نیست، امروز دیگر تصمیم یک شبه گرفته نمیشود و ثبات بر اقتصاد حاکم است، از این رو باید تفکرات ۱۰ سال پیش را کناربگذاریم و با تفکرات جدید وارد بازار و اقتصاد شویم. وی با اشاره به اینکه اقتصاد جهان تا پایان سال میلادی دچار تحولاتی است، گفت: تداوم کاهش رشد اقتصادی چین، تضعیف قیمت جهانی کالاهای اساسی، فشار نزولی بر اقتصادهای توسعه نیافته و نوظهور، مذاکرات اعضای اوپک جهت چاره جویی برای عدم کاهش بیشتر قیمت نفت، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا از جمله تحولاتی است که اقتصاد جهانی را دچار تغییرات اساسی می کند. این اقتصاددان اظهارکرد: رشد اقتصاد جهان، تورم آمریکا، نرخ بهره در آمریکا، تقاضای بانک های مرکزی، بازار کار آمریکا و تنش های بین المللی از عواملی هستند که روی قیمت طلا موثرند، اما قیمت طلا در سال۲۰۱۶ با دو سناریو مواجه است یا قیمت آن به ۱۳۰۰ تا۱۴۰۰ دلار می رسد یا اینکه قیمت آن روی ۱۰۵۰ تا ۱۱۰۰ می ایستد. این در حالی است که رابطه دلار و طلا، معکوس شده و هرچه دلار قوی تر باشد طلا قیمت کمتری را تجربه می کند.
حسنی پیش بینی کرد: قیمت نفت بالا نخواهد رفت و سه کشور آمریکا، روسیه و عربستان رو به افزایش فروش میآورند. در ایران نیز با این قیمت نفت بودجه در نظر گرفته شده به احتمال فراوان محقق شده و تنش در اوپک کمتر می شود و قیمت نفت در حدود ۴۰ دلار باقی می ماند. وی با اشاره به اینکه اقتصاد ایران دارای ۹ بعد است، تصریح کرد: تعاملات بین المللی، نظام تامین مالی، سیاست مالی، سیاست پولی، بازار کار، کنترل تورم، رشد اقتصادی، اصلاح قوانین، درآمدهای نفتی ابعاد ۹گانه اقتصاد ایران هستند که وضعیت اقتصاد کشور را مشخص می کنند. این تحلیلگر اقتصادی به عوامل موثر بر رشد اقتصاد ایران اشاره کرد و افزود: قیمت جهانی نفت، میزان صادرات نفت، بودجه دولت، کمبود تقاضای موثر، نرخ سود بالای بانکی در واقع طبق آمار درآمد خانوارهای شهری و روستایی در سال ۹۳ نسبت به ۸۱و ۸۰ کمتر شده است، تحولات اقتصاد جهانی به ویژه شرکای جهانی ایران، عوامل ناشی از اجرای برجام از جمله صادرات نفتی و سهولت در روابط تجاری و مالی و تاثیر تحقق کامل بودجه بر رشد اقتصادی که سه درصد است را می توان از عوامل موثر بر اقتصاد ایران تا پایان سال ۹۵ دانست.
حسنی اضافه کرد: اقتصاد ایران هنوز از پایه های ساختاری برخوردار نیست و سرمایه گذاری در آن سخت است. بازارها در این کشور متغیر است، اما بازار بورس ایده آل ترین بازار سرمایه است پس از آن بازار کسب و کار بازار ایده آل سرمایه گذاری محسوب می شود. وی تاکید کرد: اگر شرکت ها تکنولوژی و فناوری را وارد شرکت یا سازمان خود نکنند؛ در آینده بسیار نزدیک محکوم به شکست و خروج از چرخه اقتصادی کشور هستند. همچنین بسیاری از شرکت ها و سازمان های کشور هنوز در خصوص سرمایه گذاری خارجی چیزی نمی دانند آنها نیز محکوم به خروج هستند. این اقتصاددان اضافه کرد: در حالی که ایران یکی از بهترین کشورهای جهان از نظر نیروی انسانی است، بهره وری پایین اقتصاد، بحران اشتغال و فساد اقتصادی از مشکلات پیش روی اقتصاد ایران است. حسنی خاطرنشان ساخت: با برداشته شدن تحریم ها ۳۰ درصد در اقتصاد کشور تغییر خواهیم داشت و بقیه قطعا به نوع فعالیت اقتصادی خود کشور برمیگردد. رشد اقتصادی پایداری در سال جاری برای کشور متصور نیستیم، اما احتمال تحقق رشد اقتصادی ۴ درصدی در پایان سال جاری وجود دارد.
همچنین در این سمینار، رییس کمیسیون حمایت سرمایه گذاری و تامین مالی و توسعه اتاق بازرگانی اصفهان گفت: سهم بخش خصوصی در اقتصاد ایران کمتر از ۲۰ درصد است و اصلا بخش خصوصی نتوانسته خود را مطرح کند. قاسمعلی جباری در این سمینار اظهار کرد: امروز زمانی که زاینده رود آب ندارد یادمان افتاده که باید آب کم مصرف کنیم، صرفه جویی کنیم و مدیریت درست انجام دهیم. وی افزود: برای حل مشکل اقتصاد کشور ابتدا نیازمند یک راهکار هستیم که یکی از این راه کارهای مهم جذب سرمایه گذار خارجی و داخلی است، در اتاق بازرگانی اصفهان ۱۴۵ طرح را در کمیسیون حمایت سرمایه گذاری و تامین مالی و توسعه بررسی کردیم که نیازمند ۱۶ میلیارد یورو پول است و هنوز سرمایه ای از کشورهای خارجی وارد نشده است. رییس کمیسیون حمایت سرمایه گذاری و تامین مالی و توسعه ادامه داد: امروز به دلیل وضعیت نامطلوب اقتصادی کشور برای ورود سرمایه گذار کار دشواری پیش رو داریم و باید به این سوال پاسخ بدهیم که چگونه می توانیم از تعطیلی کارخانه های متوقف و نیمه متوقف جلوگیری کنیم تا بیکاری افزایش پیدا نکند.
جباری تصریح کرد: در اصفهان اگر کسی واحد صنعتی و اقتصادی برپا کرده یک چشمش به تسهیلات بانکی بوده، اما متاسفانه بانک ها کمک نمی کنند و فقط به فکر بنگاه داری هستند از طرف دیگر بورس با اینکه در تمام دنیا با مشارکت تمام مردم دنیا انجام می شود در ایران فقط عده ای خاص به بورس نگاه می کنند و به همین منظور هنوز بورس خوبی نداریم، اما با این حال بورس یکی از بهترین سرمایه گذاری ها است. وی تاکیدکرد: سهم بخش خصوصی در اقتصاد ایران کمتر از ۲۰درصد است و اصلا بخش خصوصی نتوانسته خود را مطرح کند. زمانی مشکل اقتصادی کشور حل می شود که به بخش خصوصی بها داده شود و سهم اقتصاد کشور ۵۰ درصد در اختیار بخش خصوصی و ۵۰ درصد در اختیار دولت باشد. این عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی اصفهان ادامه داد: ۶۸ درصد صادرات کشور نفت، گاز و پتروشیمی است در استان اصفهان هم با وجود اینکه استان نفتی نیست ۶۸ درصد صادرات محصولات نفت و گاز و پتروشیمی است، ۲۵ درصد هم محصولات فولادی است و کمتر از ۱۰ درصد صادرات این استان به چیزهای دیگر تعلق دارد. جباری با گلایه از اینکه چرا شرکت هایی نداریم که نفت و گاز پتروشیمی را در بخش خصوصی صادر کنند، اظهار امیدواری کرد که اختیارات و توانمندی های بخش خصوصی در کشور افزایش یابد و وضع اقتصاد کشور رو به بهبودی برود.
ارسال نظر