خودروهای پیل سوختی یا الکتریکی؟
با توجه به رو به اتمام بودن انرژیهای فسیلی و همچنین افزایش آلودگی هوا، مدتها است که بشر به دنبال استفاده از انرژیهای جایگزین است. در این میان، ساخت خودروهایی که از انرژیهای غیرفسیلی استفاده کنند بسیار مورد توجه قرار گرفته است. به این ترتیب، خودروهای الکتریکی و خودروهای پیل سوختی دو نوع متفاوت از خودروهایی هستند که از سوختهایی غیرفسیلی استفاده میکنند. در خودروهای الکتریکی از باتریهایی استفاده میشود که مشابه سایر وسایل الکتریکی باید شارژ شود، سپس میتواند موتور خودرو را به حرکت درآورد.
با توجه به رو به اتمام بودن انرژیهای فسیلی و همچنین افزایش آلودگی هوا، مدتها است که بشر به دنبال استفاده از انرژیهای جایگزین است. در این میان، ساخت خودروهایی که از انرژیهای غیرفسیلی استفاده کنند بسیار مورد توجه قرار گرفته است. به این ترتیب، خودروهای الکتریکی و خودروهای پیل سوختی دو نوع متفاوت از خودروهایی هستند که از سوختهایی غیرفسیلی استفاده میکنند. در خودروهای الکتریکی از باتریهایی استفاده میشود که مشابه سایر وسایل الکتریکی باید شارژ شود، سپس میتواند موتور خودرو را به حرکت درآورد. این در حالی است که در خودروهای پیل سوختی نیازی به باتری نیست، در خودروهای مزبور، از یک منبع سوختی (عموما هیدروژن) استفاده میشود که با اکسیژن موجود در هوا واکنش داده، آب و گرما (هیچگونه آلودگی ندارد) تولید میکنند و در نتیجه خودرو حرکت میکند. برخی محققان این دو فناوری را نه تنها رقیب هم نمیدانند، بلکه معتقدند آنها بسیار مشابه هم و مکمل یکدیگر هستند. با این حال، برای خودروهای الکتریکی سه محدودیت جدی وجود دارد؛ نخست آنکه اگر الکتریسیته مورد نیاز آنها (برای شارژ باتری) از طریق انرژیهای نو (مثل انرژی خورشیدی، باد و...)
تامین نشود و در نتیجه از طریق انرژیهای فسیلی برق رسانی به آنها انجام شود، از پرمصرف ترین خودروهای عادی آلودگی بیشتری ایجاد میکنند، زیرا مصرف برق آنها به شدت بالا است. همچنین، سفر با این خودروها محدود به فاصلهای است که شارژ آنها جوابگو باشد و در نتیجه بیشتر برای مسیرهای کوتاه کاربرد دارند، در واقع به دلیل کمبود ایستگاههای شارژ خودرو (مشابه پمپهای بنزین) نمیتوان در مسیرهای طولانی از این خودروها استفاده کرد. از سوی دیگر، بهرغم پیشرفتهای زیادی که در زمینه تولید باتری انجام شده است، هنوز باتریها وزن بالایی داشته و گران قیمت هستند که یکی دیگر از مشکلات خودروهای الکتریکی است. این در شرایطی است که در خودروهای پیل سوختی نیازی به باتری نیست و مشکلات مزبور را ندارند. با این حال، معضل اصلی خودروهای پیلسوختی، نبود زیرساختهای کافی برای پرکردن مخزن سوخت (هیدروژن) است. همچنین، کاتالیستی که در این خودروها به کار گرفته میشود عموما از جنس پلاتین و بسیار گرانقیمت است. به هر حال، در شرایط فعلی خودروهای الکتریکی رایجترند، اما سرعت رشد و توسعه هر دو خودرو بسیار زیاد است و در آیندهای نه چندان دور میتوانند
جایگزینهای مناسبی برای خودروهای فسیلی باشند.
ارسال نظر