راهم را هموار کن آنگاه ...
آزاده داوودی همزمان با 23 مهرماه روز جهانی نابینایان به سراغ قدیمی‌ترین موسسه فعال امور نابینایان و کم‌بینایان رفتیم تا در خصوص این موسسه که در قالب نهادی توانبخشی و آموزشی غیردولتی در امور نابینایان و کم‌بینایان فعالیت می‌کند، اطلاعاتی در اختیار علاقه‌مندان و فعالان قرار دهیم.
گفت‌و‌گوی زیر چکیده‌ای از گفت‌وگوی خبرنگار «دنیای اقتصاد» با سرمدی مسوول روابط عمومی موسسه مردم نهاد خیریه عصای سفید است که در ادامه در پی می‌آید و البته مهم‌ترین بخش مصاحبه نیز به هدف موسسه برمی‌گردد که بر شعار معروف «راهم را هموار کن آنگاه همه چیز را خواهم دید و تو را نیز» تاکید دارد.
در ابتدا موسسه عصای سفید را معرفی کنید؟
موسسه عصای سفید در جهت توانبخشی، آموزشی و رفاهی غیردولتی در امور نابینایان و کم بینایان در سال ۱۳۶۹ با همت شادروان استاد محمد رضا نامنی که خود از نابینایان درد آشنا بود با اهداف ارائه طرح‌ها در توانبخشی و آموزش، آگاه کردن جامعه به رعایت حقوق اجتماعی، ایجاد زمینه اشتغال، جذب خدمات داوطلبانه مردمی، ایجاد فرصت‌های برابر یادگیری، ایجاد امکانات درمانی تامین نیازهای مالی مدد جویان، نابینایان و کم بینایان تاسیس شده است.
باید بیان شود، در هر پنج دقیقه یک نفر در دنیا به دلایل مختلف نابینا می‌شود که ۸۵ درصد از این موارد در کشورهای در حال توسعه است. در حال حاضر حدود یک میلیون نفر در ایران اختلالات بینایی دارند که از این بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار نفر نابینای مطلق هستند. از این رو تشویق، ترغیب و کمک به این عزیزان در جهت ارتقای توانمندی و کسب مهارت‌های علمی،هنری و اجتماعی از طریق فراهم آوردن امکانات و فضای آموزشی مناسب در کشور ما امری ضروری است که این امر در سر لوحه وظایف این موسسه قرار دارد.
در خصوص روز ۱۵ اکتبر (عصای سفید) می‌شود بیشتر توضیح دهید؟
۱۵ اکتبر مصادف با ۲۳ مهرماه روز منزلت اجتماعی نابینایان است. در سال ۱۹۳۷ در آمریکا، بیانیه‌ای با ضرورت رعایت فرصت‌های برابر برای افراد بینا و نابینا ارائه شد که به تدوین قانون عصای سفید در سال ۱۹۵۰ منجر و به کشورهای جهان ابلاغ شد. بر این اساس امکان ایجاد استفاده آسان از اماکن عمومی و وسایل حمل و نقل، اصلاح نگرش جامعه و فرهنگ سازی در جهت برخورد با نابینایان در جهت اکرام آنان و رعایت حقوق این افراد مدنظر بوده است.
مهم‌ترین مشکل موسسه شما چیست؟
یکی از محدودیت‌های پیش روی این موسسه، به‌رغم همیاری برخی از خیرین، مربوط به مسائل مالی است. این موسسه دو کارکرد عمده آموزش خط بریل و جهت‌یابی، همین‌طور ایجاد امکانات آموزشی و تسهیلات زندگی برای این عزیزان نابینا و کم بینا را در سراسر کشور دارد که تمامی این موارد هزینه بر است.
برنامه آتی این موسسه به کدام سمت معطوف است؟
یکی از موارد مهم در ایران عدم وجود فرهنگ مناسب در مواجهه با افرادی است که مشکل بینایی دارند و همچنین ناآگاهی این افراد از حقوق خود است. هدف موسسه عصای سفید ارتقای درجه علمی و توانمندی این عزیزان و خروج از انزوای آنها است. به‌طوری‌که خود نابینایان، باید افراد بینا را مجاب به پذیرش حق برابر در جامعه کنند. در این باره یک شعار وجود دارد، «راهم را هموار کن آنگاه همه چیز را خواهم دید و تو را نیز.»
در راستای کمک به اهداف موسسه نیازمند چه همیاری‌هایی هستید؟
به‌رغم کمک‌های مادی، از آنجا که آموزش‌های خط بریل، جهت یابی، موسیقی و زبان از جمله موارد آموزشی است همیاری در این خصوص می‌تواند موثر باشد. همچنین با توجه به اینکه کتاب‌های مختلف به صورت سی دی و... به صورت صوتی ضبط می‌شود امکان بسط این موارد یاری بزرگی است.
و حرف آخر؟
انسان‌های بزرگی وجود دارند که با محروم بودن از نعمت بینایی، به مدارج عالی علمی و اخلاقی رسیده‌اند؛ ابوالعلاءمعری، طه حسین، آیت‌اله حاج سید عبدالهادی شیرازی و مرحوم دکترمحمد خزائلی از جمله این انسان‌های بزرگ بوده‌اند. یکی از موارد مهم در خصوص چشم آن است که این عضو یکی از حساس‌ترین اعضای بدن به علت پوشش نازک آن است که احتمال آسیب به این عضو در سوانح مختلف زیاد است. همین‌طور حدود ۵۰ درصد از نابینایی‌ها قبل از تولد و به دلیل مشکلات ژنتیکی اتفاق می‌افتد از این رو آزمایش‌های قبل از ازدواج و بارداری خود می‌تواند از ایجاد مشکل نابینایی جلوگیری کند.
برای آشنایی با فعالیت‌های موسسه می‌توان با تلفن ۸۸۷۱۰۳۸۶- ۸۸۷۲۷۹۹۹ یا به پست الکترونیک www. asayesefid.org مراجعه کرد.