«دنیای اقتصاد» تبعات انتشار فیشهای حقوقی را بررسی میکند؛
دغدغه بحران مشروعیت
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- اواسط اردیبهشت ماه بود که انتشار فیشهای حقوقی مدیران رده بالای دولتی مثل بمب در جوامع خبری و در میان افکار عمومی صدا کرد و واکنشهای مختلفی را هم به دنبال داشت؛ برخی این نظام پرداخت را عادلانه ندانستند و برخی دیگر انگشت اتهام را به سوی قانون و خلأهای قانونی نشانه رفتند. جای تعجب ندارد که آن بمب خبری و جو هیجانیِ پس از آن در کشور به یکی از موضوعات مهم روز اقتصاد تبدیل شود اما اینکه با توجه به مشکلات اقتصادی موجود در کشور، این مسأله میتواند به سوژه اول این روزها تبدیل شود، جای سؤال دارد و باید امیدوار بود آنها که در میان انبوه مشکلات اقتصاد، تنها این موضوع را پررنگ میکنند، نگاه سیاسی به مسأله نداشته و به دنبال بهرهبرداری انتخاباتی از موضوع نباشند.
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- اواسط اردیبهشت ماه بود که انتشار فیشهای حقوقی مدیران رده بالای دولتی مثل بمب در جوامع خبری و در میان افکار عمومی صدا کرد و واکنشهای مختلفی را هم به دنبال داشت؛ برخی این نظام پرداخت را عادلانه ندانستند و برخی دیگر انگشت اتهام را به سوی قانون و خلأهای قانونی نشانه رفتند. جای تعجب ندارد که آن بمب خبری و جو هیجانیِ پس از آن در کشور به یکی از موضوعات مهم روز اقتصاد تبدیل شود اما اینکه با توجه به مشکلات اقتصادی موجود در کشور، این مسأله میتواند به سوژه اول این روزها تبدیل شود، جای سؤال دارد و باید امیدوار بود آنها که در میان انبوه مشکلات اقتصاد، تنها این موضوع را پررنگ میکنند، نگاه سیاسی به مسأله نداشته و به دنبال بهرهبرداری انتخاباتی از موضوع نباشند. اگرچه طبیعی است انتشار فیشهای حقوقی و اخبار مرتبط با آن حاشیههایی را برای دولت ایجاد کرده باشد با این حال رئیسجمهور در خصوص پرداختهای نامتعارف و حقوقهای غیرمنصفانه بیانیهای خطاب به ملت ایران صادر کرد که به زعم حسامالدین آشنا، مشاور رسانهای رئیسجمهور و محمد فاضلی، عضو مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، پایانی بر فضاسازیهای سیاسی و آغازی برای تدابیر سیاستی در تقویت شفافیت در نظام حکمرانی در جمهوری اسلامی ایران است؛ به اعتقاد آشنا و فاضلی ماجرای فیشهای حقوقی، پوشیدگیها را کنار زد و پوسیدگیهای نظام فرسوده و فرساینده اداری ایران را آشکار ساخت و بیانیه رئیسجمهور راه را به سوی گشودگی نظام اداری و شفافیت باز میکند؛ آنها بر این باورند در این ماجرا دولت برای اولین بار نشان داد که به جای خس و خاشاک خواندن منتقدان، به جای حواله کردن مخالفان به داغ و درفش و به جای انداختن بار مشکلات به گردن دشمنیهای خارجی، میتواند کاستیهای ساختاری در نظام حقوقی و قانونی و نقصان مزمن و پرسابقه در عملکرد نظارتی را آشکارا بپذیرد و خود را متعهد به اصلاح نظام اداری و رویههای پرداخت حقوق و دستمزد کند؛ با این حال «دنیای اقتصاد» در این گزارش به آسیبشناسی انتشار فیشهای حقوقی از منظر کارشناسان سیاسی خراسان رضوی پرداخته و تبعات آن را بر اعتماد مردم به دولت و رابطه مردم با دولت بررسی کرده است.
توطئهای برای ایجاد بحران «فیش گیت»
عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»، انتشار فیشهای حقوقی را یک توطئه برای ایجاد بحران «فیش گیت» برای دولت یازدهم میداند که از این طریق در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ پرونده ای برای دولت باز شود. سیدحسین اطهری با اعتقاد بر اینکه بحث مغالطهای درباره فیشهای حقوقی ایجاد شده که معمولا نادیده گرفته میشود، میافزاید: افرادی که این حقوقهای نجومی را دریافت میکنند تنها وابسته به قوه مجریه نیستند بلکه ممکن است در سایر قوا نیز این اتفاق بیفتد و سؤال اساسی این است که چرا به آنها پرداخته نمیشود و تنها بر قوه مجریه تمرکز وجود دارد؟ و این مغالطه بزرگی است که در جامعه اتفاق میافتد و دولت به دلیل ضعف شدید در حوزه تیم رسانهای خود نمیتواند از فرصتی که ایجاد شده استفاده کند. عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با تأکید بر اینکه این مشکل تنها گریبانگیر قوه مجریه نیست، خاطرنشان میکند: بحث اساسی این است بسیاری از افرادی که حقوقهای نجومی دریافت میکنند، دولتی نیستند بلکه وابسته به سازمانهای شبهدولتی هستند که در زمان دولت آقای احمدینژاد ایجاد شده اند؛ علی الظاهر در دولت قبل قانونی تصویب شد مبنی بر اینکه حقوق مدیران سازمانهای شبهدولتی توسط هیأت مدیره آن تعیین شود و منشأ این فساد به این مسأله برمیگردد.
اطهری با بیان اینکه آقای روحانی در زمان کاندیداتوری اعلام میکرد «دولت من دولت پاکان و پاکدستان خواهد بود»، تصریح میکند: افرادی که اکنون این مسائل را مطرح میکنند، در واقع شخص رئیسجمهور را نشانه گرفتهاند؛ یکی از ویژگیهای حکمرانی خوب در دنیای جدید این است که باید دولتمردان و سیاستمداران شفافیت داشته باشند و بتوانند اعتماد عمومی را جلب کنند؛ افرادی که این مسائل را مطرح میکنند، در واقع این حمله را متوجه دولت کردهاند و فکر میکنم شبکه بسیار قوی پشت این قضایا وجود دارد و این مسائل برنامهریزی شده است و به دلیل ضعف دولت در اطلاعرسانی، این مسائل به ضرر دولت تمام میشود. عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد به این نکته نیز اشاره میکند که آسیب دیگر به دولت از ناحیه برخی افرادی است که از دولت دفاع میکنند و میگوید: برخی وزرا جزء کسانی هستند که درآمدهای کلانی دارند و آنها گاهی به جای دفاع، حرفهایی میزنند که بدترین حمله به آقای روحانی است و عملکرد وی را زیر سؤال میبرد.
آسیبهای کابینه رفاقتی
اطهری با اعتقاد بر اینکه کابینه دولت یازدهم بیشتر رفاقتی چیده شده است و متأسفانه شایستهسالاری در آن کمتر دیده میشود، عنوان میکند: به نظر من بخش عمدهای از آسیبی که به آقای روحانی وارد میشود، از ناحیه نزدیکان وی است و او باید فکری در این زمینه بکند و نزدیکانش را از خودش دور کند؛ بسیاری از فساد دولتهای ایران در سالهای گذشته مربوط به نزدیکان مسئولان بوده است و هر چقدر این افراد از مسئولان دورتر باشند، به نظر میرسد دولت بهتر میتواند عمل کند. عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد اظهار میکند: به نظر میرسد فیشهای حقوقی و بحرانهای بعد از آن میتواند برای دولت یازدهم بحران مشروعیت ایجاد کند کما اینکه در حال حاضر هم این بحران را در حوزه عمومی ایجاد کرده است؛ صرف نظر از نخبگان و افراد آگاه، انتشار فیشهای حقوقی، عموم مردم را تا حدودی از دولت ناراضی کرده است؛ این بحران، ساختگی و برای فشل و ناکارآمد جلوه دادن دولت روحانی است و ادامه هم خواهد داشت. اطهری هدف اساسی طرح این مسائل را که عاملان آن تا حدودی هم موفق شدهاند، بیاعتماد کردن مردم به دولت میداند و یادآور میشود: بهترین کاری که دولت میتواند انجام دهد، این است که علاوه بر شفافسازی، افراد متخلف را برکنار کند؛ به نظر من علاوه بر این دولت باید بدون رو دربایستی به شفافسازی در حوزه قوه قضائیه، قوه مقننه، نهادهای شبهدولتی و نهادهای حکومتی نیز ورود پیدا کند؛ دولت باید زمینه و عوامل پیدایش این جریان را به چالش بکشد و با شفافسازی فضای بیاعتمادی ایجاد شده را از بین ببرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد این نکته را نیز عنوان میکند که افرادی که به این مسأله ورود پیدا کردهاند، باید بدانند ایجاد این بیاعتمادی به دولت ختم نمیشود بلکه میتواند تمام ارکان نظام را تهدید کند. وی معتقد است: ریشه تمام اینها رانتخواری است و باید دولت شجاعت به خرج دهد و جلوی این ریزهخواریها را بگیرد؛ وتحقق این امر میتواند به محبوبیت دولت کمک بسیاری کند. اطهری تأکید میکند: دولت یازدهم ادعای پاکدستی دارد و باید این پاکدستی را در عمل نشان دهد؛ نباید در برخورد با متخلفان هیچ کوتاهی و اهمالی داشته باشد زیرا این کار به خود دولت آسیب میرساند؛ دولت باید شفافیت را از خودش شروع کند و آن را به افرادی تسری دهد که از گذشته فعالیت میکردند و تحت کنترل نبودند. عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد یکی از نقاط ضعف دولت ها را نبود نهاد بازرسی مستقل از دولت و حکومت میداند و اظهار میکند: سازمان بازرسی کل کشور بیشتر تحت نظارت قوه قضائیه فعالیت میکند؛ به نظر من آقای روحانی در یک سال باقیمانده از دولت بهتر است یک نهاد بازرسی مستقل از قوه قضائیه ایجاد کند تا این سازمان چشم دولت باشد و بدون هیچ مماشاتی با تخلفات برخورد کند.
تهی شدن دست دولت از نیروهای متخصص
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی هم در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با بیان اینکه انتشار فیشهای حقوقی به هیچوجه به نفع دولت نیست، اظهار میکند: اگرچه شفافیتبخشی و نظارت افکار عمومی بر دولت و دولتمردان امری طبیعی و جزء حقوق عمومی مردم است اما از نظر قانونی در مواردی که به مسائل شخصی افراد برمیگردد، خلاف قانون است که چه دولت و چه ملت بخواهند در امور شخصی دیگران دخالت کنند و فردی را مجبور کنند فیش حقوقی خود را در منظر افکار عمومی بگذارد؛ به نظر من این مسأله از نظر قانونی مشکل دارد. محمدصادق جوادیحصار با بیان اینکه از جهت حقوق عمومی دانستن میزان و پایه بده و بستانهای عمومی کشور حق مردم است، خاطرنشان میکند: مصالح مُلک و ملت را باید همه به ویژه دولتمردان در نظر داشته باشند اما انتشار این فیشهای حقوقی از مصادیق «یکی بر سر شاخ بن میبرید» است به این معنا که دولت تحت فشار افکار عمومی یا جریان سیاسی خاص وارد بازی شود و متوجه نباشد که سر شاخه نشسته و انتهای شاخه را میبرد. عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی تهی شدن دست دولت از نیروهای کارآمد و متخصص را یکی از عوارض این مسأله برمیشمارد و تصریح میکند: در فرهنگ عمومی تعریف عدل این است که هر چیزی سر جای خودش قرار بگیرد؛ در گذشته اولین بار که تقریبا موجی از افزایش حقوق کارمندان دولتی را داشتیم بین قضات دادگستری بود و دلیل هم این بود که باید دست قاضی دادگستری پر و چشمش سیر باشد تا هنگام قضاوت دچار وسوسه مالی نشود زیرا این مسأله به امنیت عمومی برمیگردد و بنابراین وظیفه حاکمیت است که قاضی را بینیاز کند؛ اگر قرار باشد قاضی بینیاز شود، طبق قانون ظروف مرتبطه باید افراد بسیاری را در جامعه بینیاز کنیم که آنها هم دچار خطا نشوند؛ این مسأله ما را به سمت قانون عرضه و تقاضا سوق میدهد و دولتمردان به سمت این قانون رفتند و بنابراین نیروهای نخبه، متخصص و کارآمد را با قیمتهای بالاتری به استخدام دولت درآوردند و این روابط نامتعارف اقتصادی از جمله رانت، زیرمیزی و ... در دولت و زیرمجموعههای آن اتفاق افتاد که موجی از نارضایتی را ایجاد کرد.
جوادیحصار با اعتقاد بر اینکه اکنون برای تأمین منافع ملی، رشد و توسعه کشور و ایجاد امنیت و آرامش در بین دارندگان ظرفیتهای ویژه شخصیتهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و ... چارهای جز توجه به نیازها نداریم، عنوان میکند: برای بهتر انجام شدن کارها سراغ افراد کاردان در هر حوزه میرویم؛ باید به دنبال این باشیم که قانون عرضه و تقاضا را در تمام سطوح اجتماعی چه بخش خصوصی و چه بخش دولتی ایجاد کنیم و این زمانی اتفاق میافتد که افکار عمومی بر این ارزشها نظارت داشته باشد؛ حاضریم چقدر هزینه کنیم تا یک مدیر ناکارآمد هستی یک ملت را به باد ندهد؟ باید مدیر کارآمد را برابر با ارزش اقتصادی کار وی جذب کرد و این کاری است که بخش خصوصی واقعی انجام میدهد. عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی انتشار فیشهای حقوقی را یک رفتار کاملا حسابشده میداند و میگوید: با این اقدام دارند دست دولت را از بهرهمندی از نیروهای متخصص، توانمند و کارآمد خالی میکنند؛ اگر دولت این نیروها را جذب نکند، آنها جذب بخش خصوصی میشوند و حتی اگر بخش خصوصی نیز این کار را نکند، این نیروی توانا جذب بازارهای خارجی خواهد شد. جوادیحصار اولین آسیب انتشار فیشهای حقوقی را بیاعتمادی مردم به دولت برمیشمارد و اظهار میکند: میانگین حقوق در جامعه بیشتر از دو میلیون تومان نیست؛ در چنین شرایطی با ایجاد این موج و انتشار آن در جامعه، اگر بخواهیم آن مدیر را حفظ کنیم، چارهای جز افزایش این میانگین حقوق نیست؛ در صورتی که در بسیاری از موارد کارآمدی و کارکرد افراد ارزش این تفاوت حقوق و مزایا را دارد؛ معتقدم باید عدالت داشته باشیم که این کار سختی است؛ دولت نباید به گونهای رفتار کند که دست خود را از داشتن نیروهای کارآمد، متخصص و توانا خالی کند.
بحران عمومی
دبیر جبهه پیروان خط امام(ره) و رهبری خراسان رضوی هم در خصوص پیامدهای انتشار فیشهای حقوقی برای دولت و نظام به «دنیای اقتصاد» اینطور میگوید: معتقدم مردم از بیعدالتی به شدت ناراضی هستند و در صورتی که اینگونه امور و تبعیضها اصلاح نشود، نارضایتیها تبدیل به بحران عمومی خواهد شد. جواد آرینمنش با بیان اینکه انتشار این قبیل اخبار مانند بمبهای خوشهای مردم را تحت تأثیر قرار میدهد، خاطرنشان میکند: در شرایطی که مردم قادر نیستند برای ازدواج فرزندشان وام ۱۰ میلیون تومانی دریافت کنند یا میلیونها بیکار وجود دارند که حاضر هستند با دستمزد کمتر از یک میلیون تومان کار کنند، با شنیدن این اخبار نفرت عمومی در جامعه ایجاد میشود و مهمترین سرمایه نظام و انقلاب را که اعتماد مردم است، از دست میدهیم و این بیاعتمادی مردم یکی از پیامدهای خطرناک این مسأله است. دبیر جبهه پیروان خط امام(ره) و رهبری خراسان رضوی اعتماد مردم را سرمایه بزرگی میداند که به تدریج در اثر تبعیضها، بیعدالتیها، هرج و مرجهای اداری و نظام پرداخت در حال از دست رفتن است و میافزاید: ظلم و بیعدالتی پایههای حکومت را تهدید میکند؛ زمانی که مردم بیعدالتی مدیران نظام را که باید نقش الگویی داشته باشند، میبینند این مسأله باعث میشود مردم نسبت به مسئولان دلسرد شوند و رابطه تودههای مردم با رأس حاکمیت تضعیف شود.
ناکارآمدی دستگاههای نظارتی
آرین منش دیگر مسأله قابل اهمیت در موضوع انتشار فیشهای حقوقی را ناکارآمدی دستگاههای نظارتی برمیشمارد و عنوان میکند: در کشور ما دهها نهاد نظارتی وجود دارد. از سازمان بازرسی کل کشور بگیریم تا دیوان محاسبات که بازوی نظارتی مجلس است و وظیفه تفریغ بودجه را بر عهده دارد؛ چگونه میشود با وجود این همه نهادهای نظارتی، این مسأله از چشم بینای مسئولان پنهان بماند؟ آرینمنش با تأکید بر اینکه امروز زمان سانسور و مخفیکاری نیست و همه چیز در حال شفاف شدن است، اظهار میکند: موضوع فیشهای حقوقی مربوط به این دولت و دولت گذشته نیست بلکه ریشه تاریخی دارد و مربوط به زمانی است که پدیدهای به نام نفت در کشور ما پیدا شد؛ از همان زمان حقوقهای کارکنان شرکت نفت چندین برابر سایر کارمندان بود و کسی به این مسأله توجه نداشت؛ مجلس نیز هنگام بررسی بودجههای شرکتهای دولتی ورود پیدا نمیکرد و این موضوع به هیأت مدیره این شرکتها واگذار میشد که آنها هم هوای یکدیگر را دارند.
دبیر جبهه پیروان خط امام(ره) و رهبری خراسان رضوی با بیان اینکه دولت باید همانطور که ورود پیدا کرده، با مدیران خاطی برخورد قاطع داشته باشد، میگوید: رفع خلأهای قانونی و نظارت در این زمینه بر عهده مجلس است. وی تأکید میکند: دستگاه قضایی نیز باید از خودش شروع کند و تبعیض در پرداختی به قضات را با سایر دستگاهها بررسی و رفع کند؛ قوای سهگانه باید کار را از خودشان شروع کنند و اگر تصور میکنند عملکرد درستی داشتهاند، صادقانه به مردم اطلاع دهند و در صورتی که عملکرد نادرستی داشتهاند، باز هم گزارش شفافی به مردم ارائه دهند تا اعتماد مردم بازگردد. آرینمنش معتقد است: انتشار فیشهای حقوقی نشان میدهد بین پرداختها با مسئولیتها و شایستهسالاری در نظام تناسبی وجود ندارد؛ ما به نام یک حکومت دینی کار میکنیم و این مسأله به ارزشهای دینی مردم نیز لطمه میزند؛ مدعی حاکمیت اسلام در جامعه هستیم در حالی که مظاهر بیعدالتی دیده میشود و این مسائل باعث بر هم خوردن آرامش مردم و از بین رفتن اعتماد آنهاست و نشاندهنده وجود انحرافات، نابرابریها و قشربندی اجتماعی در جامعه است. دبیر جبهه پیروان خط امام(ره) و رهبری خراسان رضوی با بیان اینکه چالش ما در نظام منحصر به فیشهای حقوقی نیست و صدها مسأله و آسیب مشابه آن در جامعه وجود دارد، اظهار میکند: این موضوع در شبکههای اجتماعی مطرح شد و مسئولان نظام را همراه خود کشاند چه بسا اگر سایر مسائل از قبیل زمینخواریها، رانتخواریها و ... نیز در شبکههای اجتماعی مطرح میشد، هر یک میتوانست جوی مانند فیشهای حقوقی ایجاد کند.
ارسال نظر