سر دردهایتان را جدی بگیرید
سلامت نیوز - همه افراد با سردرد آشنا هستند، اما نکته مهم آن است که سر درد، پیش از آنکه یک بیماری باشد میتواند نشانهای از بیماریهای متفاوت از ساده و کمخطر تا جدی و پرخطر تلقی شود. با وجود این شاید اولین و مهمترین پرسشی که به دنبال تکرار سردرد در ذهن مطرح میشود آن باشد که علل بروز آن خوش خیم و خطرناک است یا خیر؟ دکتر نوید ابوالاحرار، فلوشیپ فوق تخصصی درد در پاسخ به این پرسش میگوید: امروزه به علت سبک و شیوه غلط زندگی، نحوه نادرست نشستن، خم کردن طولانی مدت گردن هنگام کار و شیوع پشت میزنشینی سردردهایی که منشا گردنی دارند، افراد را بیشتر درگیر میکند.
سلامت نیوز - همه افراد با سردرد آشنا هستند، اما نکته مهم آن است که سر درد، پیش از آنکه یک بیماری باشد میتواند نشانهای از بیماریهای متفاوت از ساده و کمخطر تا جدی و پرخطر تلقی شود. با وجود این شاید اولین و مهمترین پرسشی که به دنبال تکرار سردرد در ذهن مطرح میشود آن باشد که علل بروز آن خوش خیم و خطرناک است یا خیر؟
دکتر نوید ابوالاحرار، فلوشیپ فوق تخصصی درد در پاسخ به این پرسش میگوید: امروزه به علت سبک و شیوه غلط زندگی، نحوه نادرست نشستن، خم کردن طولانی مدت گردن هنگام کار و شیوع پشت میزنشینی سردردهایی که منشا گردنی دارند، افراد را بیشتر درگیر میکند. این نوع سردرد به دلیل آسیب دیدگی مهرههای پشت گردن و آرتروز گردنی و به دنبال آن تحریک اعصاب پوست سر و انتشار درد ناشی از آن به سمت سر رخ میدهد. البته این نوع سردردها با رعایت اصول ساده و درست هنگام کار، فعالیت و مصرف مسکن و داروهای شلکننده عضلات که اسپاسم گردن و شانه را کم کند، قابلدرمان است.
سردردهای ساده را با مسکنها به توپ نبندید
سردرد در کمخطرترین شکل خود ناشی از خستگی، استرس، اضطراب، کم خوابی، فشار کار روزانه، آلودگی هوا، گرسنگی و تشنگی است.
دکتر ابوالاحرار در گفتوگو با جام جم میگوید: این نوع سردردها محدود به اواخر روز میشود و معمولا از نیمه روز به بعد و به دنبال تنش عصبی یا خستگی بروز پیدا میکند. درمان آن نیز به مصرف مسکنهای ساده و خوابیدن در اتاق ساکت و تاریک یا گرفتن دوش آب گرم خلاصه میشود.
اما این فوق تخصص میافزاید: برخی سردردها نیز ناشی از مصرف بیش از حد و خودسرانه انواع مسکنها ایجاد میشود. به بیان دیگر، وقتی مصرف مسکنها بیش از اندازه و خودسرانه صورت بگیرد، بدن نسبت به آنها مقاوم میشود و دیگر پاسخی به سردرد نمیدهد. به همین دلیل مصرف بیش از اندازه و پیوسته مسکنها برای کنترل سردرد، بدون تجویز پزشک به هیچ وجه توصیه نمیشود.
هر سردردی، میگرن نیست
چرا هر کسی که به صورت دورهای مبتلا به سردرد میشود به خود، مهر ابتلا به میگرن میزند؟
به گفته دکتر ابوالاحرار چنین تصوری به اشتباه، در جامعه ما جا افتاده است، در حالی که میگرن نوعی سردرد عروقی است که به دنبال گشاد شدن عروق داخل مغزی ایجاد میشود که در قالب سردرد شدید همراه با علائم عصبی بروز پیدا میکند. همچنین میگرن معمولا با علائمی از تحریک بویایی و بینایی؛ یعنی استشمام بوهای عجیب در محیط یا احساس جرقه نور در مقابل چشمها همراه است.
این متخصص با تاکید بر اینکه تشخیص میگرن از سوی متخصصان مغز و اعصاب یا در کلینیکهای درد، بر اساس شرح حال بیمار و معاینه وی ممکن است، میافزاید: درمان میگرن از طریق داروهای خاصی صورت میگیرد که ممکن است با عوارضی همراه باشد. لازم است که مصرف آن در کسانی که مشکلات قلبی و عروقی یا بیماریهای زمینهای دادند یا در دوران بارداری و شیردهی هستند با محدودیت صورت بگیرد. در نتیجه مصرف آن فقط بر اساس تجویز پزشک مجاز است.
مراقب این نوع سردردها باشید
اولین و کلیترین توصیه متخصصان در جدی گرفتن انواع سردرد است که باید سردردهای بالای پنجاه سالگی را که به طور ناگهانی و بدون پیش زمینه قبلی، بهویژه در ناحیه گیجگاهی بروز میکند، جدی گرفت. همچنین سردردهایی را که برق آسا و در چند دقیقه بهشدت و با دردی طاقت فرسا بروز میکند سپس آرام میشود نیز باید از نظر احتمال بروز خونریزیهای داخل مغزی مورد بررسی قرار داد. این احتمال در کسانی که مبتلا به فشار خون هستند باید بسیار جدیتر در نظر گرفته شود.
دکتر ابوالاحرار با تاکید بر بررسی تخصصیتر سردردهایی که با اختلالات حسی و عصبی چون بیحس شدن اعضا، وزوز گوش یا مورمور شدن بخشی از بدن همراه است، میگوید: سردردهایی که با تب، سفتی گردن و دردهای ناگهانی به دنبال حرکت بدن و گردن یا کاهش هوشیاری همراه است نیز میتواند پیش نشانهای از خطر بروز سکته مغزی یا وجود تومور مغزی تلقی شود. همچنین سردردهایی که به علت شدت خود، به بیدار شدن شخص از خواب منجر میشود و با سرفه، تهوع و استفراغ همراه است از جمله سردردهای قابلپیگیری سریع و تخصصی تلقی میشود.
این فوق تخصص درد اظهار میکند: بیشک سردردهایی را که با اختلالات بینایی و کم شدن قسمتی از میدان دید یا با درد داخل فکی همراه است باید از نظر احتمال آسیبدیدگی عصب بینایی یا بروز مننژیت و تورم پردههای مغزی مورد بررسی قرار داد. ناگفته نماند که وجود هر نوع سابقه بیماری قلبی، فشار خون، دیابت، لخته شدن خون، سرطان و آلودگی به ویروس بیماری ایدز باید حساسیت شخص را نسبت به بروز سردردهای شدید و ناگهانی بیشتر کند.
ارسال نظر