«دنیای اقتصاد» تبعات کم توجهی و ضعف اراده جدی در مبارزه با قاچاق کالا را بررسی می کند؛
پیامد ساده انگاری مبارزه با قاچاق
دنیای اقتصاد، گروه اقتصاد- سالهاست که مدیران مختلف در ادوار مسئولیتشان، ساز مبارزه با قاچاق کالا را کوک میکنند و از تبعات این پدیده شوم و ضرورتهای مبارزه با قاچاق کالا سخن میگویند و برنامههای خود را در این زمینه ارائه میکنند اما آنچه در عمل شاهد هستیم افزایش روزافزون آمار تجارت غیررسمی کشور است و این پدیده شوم بهعنوان چالش جدی اقتصادی و اجتماعی خون پیکره نحیف بخش تولید را میمکد و بر بدنه اقتصاد کشور آثار مهلکی وارد میکند.
تجارت غیررسمی یا بهعبارتی همان قاچاق کالا از یک طرف به کاهش درآمدهای گمرکی و مالیاتی دولت منجر میشود و از سویی نیز خروج ارز، فرار سرمایه، کاهش فعالیتهای تولیدی داخل کشور و در نتیجه کاهش نرخ اشتغال را بهدنبال دارد.
دنیای اقتصاد، گروه اقتصاد- سالهاست که مدیران مختلف در ادوار مسئولیتشان، ساز مبارزه با قاچاق کالا را کوک میکنند و از تبعات این پدیده شوم و ضرورتهای مبارزه با قاچاق کالا سخن میگویند و برنامههای خود را در این زمینه ارائه میکنند اما آنچه در عمل شاهد هستیم افزایش روزافزون آمار تجارت غیررسمی کشور است و این پدیده شوم بهعنوان چالش جدی اقتصادی و اجتماعی خون پیکره نحیف بخش تولید را میمکد و بر بدنه اقتصاد کشور آثار مهلکی وارد میکند.
تجارت غیررسمی یا بهعبارتی همان قاچاق کالا از یک طرف به کاهش درآمدهای گمرکی و مالیاتی دولت منجر میشود و از سویی نیز خروج ارز، فرار سرمایه، کاهش فعالیتهای تولیدی داخل کشور و در نتیجه کاهش نرخ اشتغال را بهدنبال دارد.
بررسی آمار تقریبی اعلام شده در زمینه حجم ارزشی کالاهای قاچاق در یک دهه گذشته حاکی از افزایش این آمار است بهطوری که برآوردها از سال ۸۴ تا ۸۹ نشاندهنده رشد چشمگیر ۱۱۲ درصدی قاچاق کالا بوده و در فاصله سالهای ۸۹ تا ۹۲ نیز قاچاق برآورد شده رشد حدودا ۳۱ درصدی داشته است، با این حال در سال ۹۲، برآورد حجم قاچاق حدود ۲۵ میلیارد دلار مشتمل بر قاچاق ورودی و خروجی بوده که این رقم در سال ۹۳ به ۱۹.۸ میلیارد دلار و در سال گذشته به ۱۵.۵ میلیارد دلار رسیده است و بهعبارتی در فاصله سالهای ۹۲ تا ۹۴، حدود ۱۰ میلیارد دلار کاهش حجم تجارت غیررسمی کشور را شاهد هستیم. برخی علت عدمموفقیت طرحهای دولتها و مسئولان در مبارزه با قاچاق را نقص موجود در قوانین و مقررات و آییننامههای اجرایی مربوط به این پدیده شوم میدانند و معتقدند این امر خلأهای قانونی ایجاد کرده که مانع موفقیت مسئولان در مبارزه با قاچاق میشود؛ مصداق این مدعا هم قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز است که با وجود اینکه در سال ۹۲ به تصویب وکلای ملت در مجلس شورای اسلامی رسید و در سال ۹۳ ابلاغ شد، اما بهدلیل برخی مشکلات ناشی از نبود سامانههای مورد نیاز برای پیشگیری از قاچاق، برخی ابهامات حقوقی و همچنین مخالفتهای مطرح شده درباره آثار اجرای این قانون توسط بسیاری از دستگاههای دولتی و غیردولتی، در عمل بهطور کامل اجرا نشده و همچنان اندرخم یک کوچه است.
بعضی دیگر هم بر این باورند که پشت این پدیده شوم شبکه یا مافیای وابسته به قدرت حضور دارد که درنتیجه وجود این شبکه مافیایی، ارادهای برای مبارزه با پدیده قاچاق کالا وجود ندارد؛ درواقع وضعیت موجود به نفع جریانی در داخل فضای اقتصادی کشور بوده و این وضع برای آنها مطلوب است. بنابراین بهدلیل وابستگی به قدرت از مبارزه با قاچاق جلوگیری میکنند؛ این دسته از منتقدان قاچاق کالا اینطور استدلال میکنند که مگر میشود کشور ما که یکی از امنترین کشورهای منطقه است، توان شناسایی و مقابله با سودجویان دانهدرشت عرصه قاچاق کالا را نداشته باشد؟
از آنجاکه قاچاق کالا پدیدهای چندوجهی و متأثر از عوامل گوناگون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و قضایی است، مبارزه درست و کارآمد با آن نیز همگرایی و همافزایی در مجموعه دستگاههای مرتبط را میطلبد و علاوه بر آن مردم نیز باید در این زمینه هوشیار باشند و برای استفاده از کالاهای داخلی عرق ملی داشته باشند. «دنیای اقتصاد» در این گزارش سراغ فعالان بخش خصوصی و تولیدکنندگان خراسان رضوی رفته و در گفتوگو با آنها به ریشهیابی و آسیبشناسی پدیده شوم قاچاق کالا پرداخته است.
جای خالی اراده در مبارزه با قاچاق
رئیس انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی سودجویی قاچاقچیان را یکی از عوامل افزایش قاچاق کالا میداند و اظهار میکند: این افراد برای فرار از پرداخت عوارض و سود بازرگانی و هزینه گمرک و مالیات از راه قاچاق به کسب درآمد نامشروع میپردازند.
رضا حمیدی ادامه میدهد: علت دیگر توسعه قاچاق تمایل بیشتر مردم به استفاده از جنس خارجی است؛ این امر برای برخی مردم ارزش و افتخار محسوب میشود اما حاصل آن توفیق بیشتر قاچاقچیان و تداوم کار آنها خواهد بود. این فعال بخش خصوصی خاطرنشان میکند: عامل دیگر در توسعه قاچاق کالا این است که متأسفانه تا این اواخر مسئولان دولتی که باید با قاچاق مبارزه کنند، موضوع را بسیار ساده گرفتند و کوچک انگاشتند و به بزرگی و اهمیت ضرباتی که قاچاق بر پیکر اقتصاد و صنعت مملکت میزند، توجه نداشتند. وی به این نکته نیز اشاره میکند که طبق محاسبات صورت گرفته دولت بهدلیل قاچاق کالا در سال، از حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان از حق و حقوق خود بازمیماند و میافزاید: دولت با این رقم میتواند خدمات زیادی برای رفاه مردم انجام دهد.
حمیدی به تأکید رهبر انقلاب در سالهای اخیر برای مبارزه با قاچاق کالا اشاره و تصریح میکند: اگر کشور ما با بیداری مقامات و مسئولان به امنترین کشور منطقه تبدیل شده به این دلیل است که مسئولان خواستهاند چنین اتفاقی بیفتد؛ بدون تردید اگر مسئولان مربوطه بخواهند میتوانند قاچاق را هم بهشدت کاهش و اقتصاد کشور را نجات دهند.رئیس انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی اضافه میکند: بزرگترین اشتباه دولتها این بوده که زمانیکه قاچاق رشد کرد، مبارزهای با آن صورت نگرفت و در این زمینه کوتاهی شد. حمیدی ضمن ابراز امیدواری از اینکه مردم بهعنوان یک خدمت ملی کمتر سراغ اجناس قاچاق بروند و مسئولان نظامی و انتظامی نیز بهصورت جدی برای مبارزه با قاچاق ورود پیدا کنند، عنوان میکند: امیدواریم اقداماتی که اخیرا آغاز شده است، بتواند قاچاق را ریشهکن کند یا به حداقل برساند تا در نتیجه آن، صنعت ما جان بگیرد و اشتغال ایجاد شود و بهدنبال آن آسیبهای اجتماعی هم کاهش یابد.
شبکههای قاچاق کالا
رئیس کانون زنان بازرگان خراسان رضوی هم با بیان اینکه قاچاق کالا ریشههایی دارد که به سالهای قبل برمیگردد، دراینباره به «دنیای اقتصاد» میگوید: در کشور اسکلههای غیرمجازی وجود دارد که عمدهترین حجم قاچاق کالا از طریق آنها صورت میگیرد. نسرین یوسفی عارفی با تأکید بر اینکه برای مبارزه با قاچاق کالا اقدامات باید بهصورت ریشهای انجام شود، خاطرنشان میکند: زمانیکه بسیاری از نهادهایی که در کشور نباید وارد حوزه اقتصاد شوند، به این حوزه ورود پیدا میکنند، امروز اتفاقاتی در عرصه اقتصاد رخ میدهد که از عرف و روال عادی خارج است و این اتفاقات باعث میشود تولیدکننده ما امکان رقابت در بازارهای جهانی را نداشته باشد زیرا برای واردات کالای قاچاق، هزینههای گمرکی پرداخت نمیشود و کیفیت کالا تحت کنترل نیست و این اتفاقات قطعا توسط افراد عادی انجام نمیشود.
رئیس کانون زنان بازرگان خراسان رضوی با اشاره به اینکه رهبر انقلاب نیز بر برخورد با واردات کالای قاچاق تأکید داشتند، تصریح میکند: قطعا منظور ایشان مردم عادی سیستان و بلوچستان یا سایر استانهای مرزی کشور نیست که قاچاق را بهصورت کولهای انجام میدهند بلکه بحث شبکههای بزرگ شکل گرفته در زمینه قاچاق کالاست که باید این شبکهها از بین بروند؛ با از بین رفتن این شبکهها مشکل بهصورت ریشهای حل میشود، در غیراینصورت مشکل قاچاق حل نخواهد شد.
یوسفی بحث نظارت نادرست و ناکارآمد بر کالاهای توزیعی را از سیاستهای اشتباه در زمینه مبارزه با قاچاق کالا میداند و عنوان میکند: در سالهای گذشته طرحهایی مانند شاپرک یا کدهای رهگیری مطرح شد اما بهدلیل اینکه اصولی نبود با شکست مواجه شد؛ این مسائل نشان میدهد اقدام اساسی در این زمینه انجام ندادهایم و با قاچاقچیان کالا برخورد جدی نداشتهایم.
رئیس کانون زنان بازرگان خراسان رضوی با بیان اینکه شناسایی کالای واقعی از کالای قاچاق به سختی صورت میگیرد، اظهار میکند: این بزرگترین مشکلی است که در حال حاضر با آن مواجه هستیم زیرا طرحهایی که در مبارزه با قاچاق مطرح و اجرا شده، طرحهای کاملی نبوده است.
یوسفی درخصوص افزایش تعرفههای واردات کالا نیز اینطور میگوید: زمانی که تعرفههای واردات کالا افزایش یابد، قاچاق بیشتر میشود؛ آمار نشان داده است زمانیکه در مبادی ورودی سختگیری شود، امکان قاچاق کالا افزایش مییابد؛ ابتدا باید بسترهای مبارزه با قاچاق کالا از طریق نظارت بر بازار و مبادی ورودی فراهم شود. وی درخصوص عملکرد دستگاههای نظارتی در راستای مبارزه با قاچاق نیز خاطرنشان میکند: باید نظارتها از مبادی ورودی به درستی انجام شود؛ در کشور ما امنیت وجود دارد بنابراین کنترلها میتواند صورت گیرد؛ در حوزه کنترل مبادی ورودی مشکلی نداریم و اگر مشکل این مبادی حل شود، بخش عظیمی از مسأله رفع شده است. رئیس کانون زنان بازرگان خراسان رضوی اضافه میکند: بحث بعدی مربوط به مرحله عرضه کالاست؛ باید به این سمت برویم که با فروشگاهها و فروشندگان عرضهکننده کالای قاچاق برخورد شود.
دستگاههای نظارتی منحل شوند!
نایب رئیس انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی هم در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» قاچاق را یک فعالیت اقتصادی غیرشفاف زیرزمینی توصیف و عنوان میکند: البته این غیرشفاف و زیرزمینی بودن برای مردم است زیرا من تصور میکنم دولتمردان و حاکمیت میدانند چه کسی پشت این پدیدهشوم است.
احمد اثنیعشری با بیان اینکه حجم قاچاق به اندازهای زیاد است که نمیتوان باور کرد این کالاهای قاچاق بدون اطلاع حاکمیت وارد کشور میشود، ادامه میدهد: باید این قاچاق ریشهکن شود زیرا آسیبهای زیادی به صنعت کشور وارد کرده است؛ برای واردات کالای قاچاق اولا تعرفهای پرداخت نمیشود بنابراین درآمد دولت کاهش پیدا میکند و از طرفی مالیات نیز پرداخت نمیشود و این امر باعث کاهش قیمت تمام شده کالای قاچاق میشود و بنابراین حاشیه سود بالایی برای قاچاقچی دارد و نتیجه آن خروج تولیدکننده داخلی از صحنه رقابت خواهد بود.
نایب رئیس انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی با اعتقاد بر اینکه نهادهای قدرت یا وابسته به قدرت هستند که در زمینه قاچاق فعالیت میکنند، تصریح میکند: باید اینها شناسایی شوند و عزم جدی در این زمینه وجود داشته باشد و شاید این جبهه نیز نیازمند شهید است.
اثنیعشری با تأکید بر اینکه باید محافظهکاریها در زمینه مبارزه با قاچاق کنار گذاشته شود و این افراد به جامعه معرفی و با آنها برخورد شود، خاطرنشان میکند: تأکید مقام معظم رهبری بر این قضیه نیز چراغ سبزی است که باید به این مسأله پرداخت شود.
وی درخصوص عملکرد دستگاههای نظارتی اینطور میگوید: به نظر من باید این دستگاهها منحل شوند زیرا تاکنون هیچ اقدامی انجام ندادهاند؛ باید دستگاهی با قدرت ویژه برای این کار ایجاد شود؛ تعداد دستگاههای نظارتی ما زیاد است و هزینهای را به مردم تحمیل میکنند در حالی که عملا کاربردی نداشتهاند.
نایب رئیس انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی اضافه میکند: باید یک نهاد نظارتی قوی حضور داشته باشد و بهتر است در این مسیر از خود مردم نیز کمک گرفته شود؛ نباید تمام کارها را به دولت سپرد؛ در دنیا هیأتهای منصفه فعالیت میکنند؛ این اقدام باید به مردم سپرده و اختیار کافی به آنها واگذار شود و کسی هم نتواند آنها را تهدید کند و مورد آزار و اذیت قرار دهد؛ آنگاه همین تشکلهای صنفی و مردمی میتوانند با قاچاق مبارزه کنند.
حمایت از تولید داخل، شاهکلید مبارزه با قاچاق
دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی معتقد است: عدمحمایت از تولید داخل بزرگترین سیاست اشتباهی است که به قاچاق کالا دامن میزند؛ با حمایت از تولید داخل، کاهش هزینههای سربار، برداشتن فشارهای مالیاتی و فراهم کردن شرایط برابر با تولیدکنندگان منطقهای برای تولیدکنندگان داخلی بخش اعظم مبارزه با قاچاق کالا صورت میگیرد.
فیروز ابراهیمی با بیان اینکه قاچاق کالا به دو دلیل عمده در کشور افزایش یافته است، اظهار میکند: مباحث تعرفهای که به واردات کالای قاچاق دامن میزند و از طرفی حذف طبقه متوسط از جامعه نیز باعث افزایش قاچاق کالا شده است؛ تا پیش از این جامعه ما سه طبقه برخوردار، متوسط و ضعیف داشت اما اکنون قشر متوسط جامعه حذف و جامعه دو قطبی شده است و اقشار برخوردار و ضعیف باقی ماندهاند که هر دو قشر مصرفکننده کالاهای خارجی هستند؛ دسته اول برندهای مطرح دنیا را مصرف میکنند و دسته دوم سراغ کالاهای بنجل و ارزان خارجی میروند.
دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی شاهکلید مبارزه با قاچاق را حمایت از تولید داخل میداند و عنوان میکند: در دنیا از ابزار تعرفه واردات برای مواقع مشخصی استفاده میشود؛ باید بدانیم تعرفههای وارداتی برای همیشه قابل استفاده نیستند؛ در آینده به سازمان تجارت جهانی خواهیم پیوست؛ پس از آن با ابزار تعرفه چه خواهیم کرد؟ ابزار تعرفه برای مقاطع کوتاهی ممکن است مناسب باشد؛ برای مثال آیا با درنظرگرفتن تعرفه از واردات خودرو جلوگیری کردهایم؟ آیا تقاضای مصرف با این تعرفهها سرکوب شده است؟ به نظر من ابزار تعرفه کاربردهای محدودی در زمانهای محدود دارد؛ استفاده از ابزار تعرفه در درازمدت منجر به کاهش کیفیت کالاهای داخلی خواهد شد که نمونه آن را در زمینه صنعت خودرو شاهد هستیم.
ابراهیمی با اشاره به اینکه کشور ما به لحاظ جغرافیایی در منطقهای قرار گرفته است که پیرامون آن کشورهایی قرار دارند که کانون ناامنی هستند، میافزاید: اما ما با تلاش مسئولان و دستگاههای مرتبط، از امنیت پایداری برخوردار هستیم؛ هر زمان اراده کشور بر تحقق موضوعی بوده، آنچه باید انجام میشده به بهترین نحو ممکن انجام شده است اما در مواردی که توفیق نداشتهایم به نظر من نخواستهایم و یکی از این حوزهها قاچاق کالاست؛ مگر میشود سالانه بالغ بر ۲۰ میلیارد دلار کالا به کشور قاچاق شود اما امکان کنترل و جلوگیری از این پدیده شوم را نداشته باشیم؟ وی تأکید میکند: کشور ما تمام ظرفیتهای لازم برای مبارزه با قاچاق را دارد اما بهنظر من اراده لازم برای تحقق این امر وجود ندارد و تا زمانی که این اراده ایجاد نشود، اتفاق خاصی صورت نخواهد گرفت.
از دست رفتن سالانه 2 میلیون فرصت شغلی
دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی اظهار میکند: دستگاههای نظارتی باید بدانند این حجم قاچاق به کشور سالانه دو میلیون فرصت شغلی را نابود میکند؛ براساس محاسبات جهانی به ازای واردات هر یک میلیارد دلار کالای قاچاق، ۱۰۰ هزار فرصت شغلی از بین میرود؛ با فرض اینکه حجم کالای قاچاق کشور ۲۰ میلیارد دلار باشد در عمل دو میلیون فرصت شغلی ما از بین میرود.
ابراهیمی ادامه میدهد: با توجه به اینکه نرخ بیکاری در کشور روبه افزایش است و بهعنوان یک تهدید ملی خودنمایی میکند، با جلوگیری از قاچاق کالا ۵۰ درصد نرخ بیکاری کاهش مییابد؛ طبق آخرین آمارها حدود چهار میلیون نفر در کشور بیکار داریم و با جلوگیری از قاچاق دو میلیون فرصت شغلی در کشور ایجاد میشود و نرخ بیکاری به یکباره به نصف میرسد.
ناکارآمدی دستگاههای نظارتی
دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی درباره عملکرد دستگاههای نظارتی نیز عنوان میکند: دستگاههای نظارتی و نهادهای مرتبط تاکنون در زمینه قاچاق کالا بههیچ وجه به وظایف خود به درستی عمل نکردهاند و آنچه تاکنون انجام شده، اقدامات ناچیزی است؛ اگر دستگاههای نظارتی به وظایف خود عمل میکردند امروز کشور با این تهدید و این موج بیکاری مواجه نبود.
ابراهیمی با بیان اینکه مردم باید از مصرف کالای قاچاق و تا حد امکان کالای وارداتی خودداری کنند یا کالایی را مصرف کنند که از مبادی رسمی وارد کشور شده است، یادآور میشود: باید بهصورت جدی از تولید داخل حمایت شود؛ امروز تولیدات ما به لحاظ قیمتی قابلرقابت با تولیدات منطقه نیستند و تولید ما به نسبت تولیدات کشورهای منطقه، گران است و بخش اعظم آن هزینههایی است که دولت بر تن رنجور تولید تحمیل میکند؛ دولت باید از تولیدات داخلی از طریق معقول شدن نرخ تسهیلات بانکی، نرخ مالیات بنگاههای تولیدی و ... حمایت کند؛ نهادهای نظارتی نیز باید یکبار برای همیشه با اراده قوی از ورود کالای قاچاق به کشور جلوگیری کنند.
قاچاق از مبادی رسمی و نیمهرسمی
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی هم در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» در اینخصوص میگوید: حجم ۲۰ تا ۲۵ میلیارد دلاری که برای کالاهای قاچاق کشور ذکر میشود؛ آنقدر بالاست که نمیتوان آن را به قاچاقچیان خرد نسبت داد و این حجم بالا مربوط به مبادی رسمی و نیمهرسمی است و از طریق تریلی و کانتینر انجام میشود. حمید گرمابی با تأکید بر کنترل بیشتر مبادی ورودی رسمی و نیمهرسمی کشور، اظهار میکند: اگر در این مبادی کنترلها شدیدتر و بدون اغماض صورت گیرد قاچاق کالا کاهش خواهد یافت؛ با اجرای کامل قانون میتوان از ورود کالای قاچاق جلوگیری کرد.
تحقیق و تفحص از گمرک و دستگاههای مربوطه؟
نماینده مردم نیشابور و فیروزه در مجلس شورای اسلامی درخصوص راهکارهای مبارزه با قاچاق نیز عنوان میکند: بارها در مجلس بر تشدید نظارتها تأکید کردهایم و اگر ببینیم ظرف مدتی این امر صورت نمیگیرد، مجلس در این زمینه وظیفه نظارتی خود را انجام خواهد داد و طرح تحقیق و تفحص از گمرک و دستگاههای مربوطه را آغاز خواهد کرد.
ارسال نظر